Kysymyksiä OCD:stä.

Anonyymi

En halua liikaa yksityiskohtia itsestäni paljastaa (ettei kukaan tuttu tunnista minua jos joskus tänne päätyy), mutta olen ylä-asteella oleva poika ja mun tilanne on se, että musta tuntuu, et mul on ollu pari vuotta OCD. Mulle tää on semi arka aihe joten en ala muuten kertomaan, et mitä pakko-oireita mul on, mut keväisin tää homma yleensä pahenee ja alan pesee mun käsiä hirveesti. Vanhemmat kans tietää, et pesen käsiä liikaa. Kerroin tästä jutusta mun vanhemmille viime keväänä ja ne vaan sano, et se on okei ja kaikkee sellasta. Musta tuntuu, et ne luuli, et mul on vaan joku ohimenevä vaihe, kun ei oo sen jälkeen siitä puhunu vaikka sanoin, et mul on ollu oireita monta vuotta. Sitten ne kysymykset:

1. Miten otan asian vanhempien kanssa uudestaan puheeks? Niinku sanoin, mun ei oo kauheen helppo puhuu tästä ja en haluis uuestaan vaan yhtäkkii mennä niiden luo ja alkaa puhuu tästä.

2. Kannattaako tähän hommata diagnoosia? Oon kertonu tästä yhelle kaverille jonka oon tuntenu tosi kauan, mutta voinko hyvällä omatunnolla kauheesti tästä puhua, ku mul ei oo ees diagnoosia, vaikka onkin aika selvä tapaus.

3. Jos haluun diagnoosin, miten sellasen saan?

Tiiän, et tääl on paljon hyvän tahtosia ihmisiä, jotka osaa sekä haluaa auttaa, joten kiitos jo valmiiksi :)

10

932

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Voit opetella kohtaamaan ahdistuksen rohkeasti.

      Tai sitten voit harjoitella pysähtymistä tunteidesi äärelle esim. eri body-mind tekniikoin.

      Oletko kokeillut meditaatiota tai esim. Alexander tekniikkaa(esim. semi-supine asentoa päivittäin)?

      Myös kun samassa jooga-posessa jaksaa olla pysähtyneenä tarpeeksi kauan niin se saattaa rauhoittaa hermostoa.

      Tärkeää olisi että saisit jotenkin rauhoitettua ne sisäiset tuntemukset jotka luovat illuusion että sinun olisi pakko tehdä jotain.

      Jos et pysty pysähtymään somaattisten tuntemustesi äärelle ja hyväksymään, että ahdistus on tunne joka on osa elämää niin ne ahdistavat tunteet saavat sinusta vallan ja alkavat kontrolloimaan elämääsi sillä tavoin että välttelet ja yrität laannuttaa sitä pakko-oireisilla rituaaleilla.

      Älä pelkää ahdistusta vaan kohtaa se rohkeasti.

      Tärkeintä on että opettelet sietämään kovaakin ahdistusta ja kohtaat sen rohkeasti. Ahdistus ei tapa eikä vahingoita sinua, se on tunne jota ei tarvitse vältellä.

      Voit tarkkailla rauhassa ahdistustasi ja antaa sen laantua itsestään ilman että yrität kontrolloida sitä pakko-oire rituaaleilla.

      Rohkeus kohdata oma ahdistus ja hermoston luoma hetkellinen tuska olisi tärkeää, jotta pääsisit eroon pakko-oireista joilla yrität vältellä sisäistä tuskaisuutta.

      Toki voit myös hakea ulkopuolisen apua(esim. Koulun terveydenhoitajan kautta, tai soittamalla/menemällä paikan päälle terveyskeskukseen ja kertomalla ongelmastasi) jos tunnet etteivät omat voimavarat riitä ahdistuksen kohtaamisessa(uskon kyllä että pystyt kohtaamaan haastavat tunteesi itsekkin), mutta voi olla että sinulle määrätään psyykelääkkeitä jotka eivät välttämättä toimi ja joilla on sivuvaikutuksensa.

      Toki lääkehoidostakin voi olla hyötyä jos mentaaliset keinot ja pysähtyminen omien tuntemusten äärelle ei auta pakko-oireisiin.

      Jos haluat kertoa vanhemmille tai hankkia apua heidän kauttaan, voit kertoa suoraan miten asia on, ei sitä kannata kierrellä tai kaarrella varsinkin jos olet kärsinyt vaivasta vuosikausia.

      On tosiasia, että sinulla on pakko-oireinen häiriö mitä pitää elämänlaatusi parantamiseksi

      Jos olet ylä-aste ikäinen, niin ei kannata tuhlata nuoruusvuosia pakko-oireiseen elämään varsinkin kun keinoja ja apua on saatavilla

      • Anonyymi

        Olen yrittänyt, mutta en osaa kohdata ahdistusta itse. Minulla pakko-oireet ovat onneksi lieviä, paitsi keväisin... Keväällä jos oireet pahenevat, voisin sanoa asiastani venhemmilleni ja kyllä hekin yleensä huomaavat, kun alan pesemään käsiä jatkuvasti. Tämän vuoden alussa puukässä tunnit olivat pahoja, koska pelkäsin, että käsissäni oli vaarallisia kemikaaleja.

        Kiitos avusta!


    • Anonyymi

      Ensinnäki, ne OCD tyypit joita tunnen on ollu tosi mukavia, eikä niiden kanssa harrastamisessa ole juurikaan ollu ongelmia.

      Sekin on mun mielestä ihan jees, että vanhemmat ei lähe liikaa hössöttää, koska joskus seki voi olla ongelma, patisi jos tuntuu ettei ne ota vakavasti.

      Se miks ehkä vois "hakee diagnoosii" vois olla, se että sais just noita työkaluja arkeen. Silleen että homma pysyy just sopivasti hanskassa, eikä mopo keuli keväisin.

      Nuorisolle on yleensä omia nuorisopsykiatrian paikkoja, tai sit paikkakunnalla voi olla jo joku hoitokoordinaattori, johon soittamalla.

      Ja yks tapa vois olla sanoo vanhemmille, että sulla taitaa olla OCD, kyl vanhemmatki osaa googlettaa. Toki vanhemmillekki voi olla joskus helpompi selittää omaa tilannetta, kun sitä on ensi vähä työstäny ammattilasien kanssa.

      Tsemppii. =)

      • Anonyymi

        Siis mun vanhemmat kyllä tietää OCD:sta kaiken oleellisen, on ne sen verran elämän kokeneita, mutta ongelmana on se, että mun ei oo niin helppoo puhuu siitä. Koulukuraattori ei oo kauheen mukava joten en haluu sen kaa jutella. Keväällä voisin yrittää jonnekki terapiaan hakeutua jos pakko-oireet pahenee ja jos se tuntuu silllon hyvältä ratkasulta. Kiitos avusta, arvostan oikeesti


    • Anonyymi

      Olen myös miettiinyt, että kertoisin asiasta enemmän kavereilleni (tällä hetkellä vain yksi kavereistani tietää tästä). Ongelmia vain on monia. En tiedä kehen luottaa ja kehen ei. En halua, että asiasta aletaan juoruilemaan . Yksi kavereistani on myös vähän ahdasmielinen joten en haluiasi ainakaan hänen asiasta kuulevan.

    • Anonyymi

      Hei!
      Mitä jos menisit keskustelemaan asiasta Sekaisin247 chattiin joka on tarkoitettu nuorille? Nuortennettistä kanssa voisi löytyä nuorten ammattilaisilta sinulla apua. He ovat kohdanneet kaikenlaista oireilua ja muuta, joten osaavat miettiä sinulle sopivia apuja. Tai vain kesskustella siitä mikä sinua ahdistaa tai huolettaa.

      Tietenkin kannattaa koulussa terveydenhoitajalta tai psykologilta kysyä apua, mutat jos jännittää niin rohkeutta saa lisää esim. Sekaisin247 chatissä ja se on auki sillävälin kun ei terveydenhoitajalle pääse. Niin ei ole asian kanssa yksinään ja jostain löytyy joku kenen kanssa puhua.

      Tukinet:istä voi kanssa kysyä itselleen tukihenkilöä, jos tulee sellainen olo, että tarvitset. Siellä vaina siat tapahtuu muutaman päivän viiveellä.

    • Anonyymi

      Oletko varma että diagnoosin saaminen lopettaa pakko-oireet?toki jos haluat keskusteluapua niin siinä tapauksessa saat sen varmaan pyytämättä. Itselläni on näin 44-vuotiaana myös asioita joita joudun tekee esim. kun poistun kotoa.Ne ei rajoita elämää mutta olen tehnyt samat asiat jo 24 vuotta eli niin kauan kun olen asunut yksin.Esim. kotiovi pitää monta kertaa tarkistaa että on varmasti kiinni, hella pitää tarkistaa,hanat pitää tarkistaa. En vaan luota siihen että katson vain kerran nämä kohteet. Mä varaan vain hiukan enemmän aikaa kun olen lähdössä ulos.Jos sulla rajoittaa oireet ja tekemiset elämää niin kannattaa puhua jollekin ja saada apua.Itse pärjään näistä oireista huolimatta.Siskollani on myös näitä samoja oireita.Ja uskon että meitä on monia joilla on pakkotoimintoja.Mutta itse koen että parempi nämä pakkotoiminnot kuin se että kun olet esim. kaupungilla niin ei tartte miettiä noita tarkastuksen kohteita.Voin sanoa että kodin ulkopuolella en näitä toimintoja tee eli ne rajoittuu vain omaan kotiin.

    • Anonyymi

      Kiitos jälleen vastauksista! Tosiaan en ole kauheasti tohon Sekasin chattiin perehtynyt, mutta kai sitäkin voisi miettiä. Itselläni nuo pakko-oireet eivät rajoitu pelkästään kotiin ja viime keväänä koulussa käynti aiheutti mulle paljon tuskaa :(

      • Anonyymi

        Hei! Itse olen 30v nainen, sain diagnoosin vasta 26v mutta olen oireista kärsinyt tietääkseni jo 6-7v asti. Tauti muuttanut muotoaan ajan kanssa, välillä ottaa enemmän pääkoppa tilaa ja välillä saattaa olla ihan hissukseen pidemmänkin aikaa. Lohdutukseb sanana, SUURIN OSA IHMISISTÄ OPPII TAUDIN KANSSA ELÄMÄÄN!!!!

        Minulla auttoi diagnoosin saaminen jonkin verran (sain vaivalle nimen). Sen jälkeen hakeuduin kelan terapiaan ja tilasin OCD kirjoja kotiin. Kirjoissa on hyviä harjoituksia millä hallita oireita. Lisäksi minulla on masennuslääkitys pienellä annoksella, kerran elämäsäsni jouduttu lisäämään myös hyvin pieni psykoosilääke rinnalle ja masennuslääke tappiin, tätä kesti vuoden ja oli ennen terapian aloitusta. Terapiassa kävin reilun vuoden, minkä jälkeen todettiin että vaivat lievittyneet niin hyvin että jatkolle ei tarvetta!:)

        Suosittelen keskustelemaan joko isän tai äidin kanssa kahden. Jos se tuntuu ylitsepääsemättön vaikealta mene ja vara aika koulub terkkarille tai lääkärille TAI suoraan terveysasemalle. Jos sulla on vakuutus, suoraan psykiatrille yksityiselle.

        Suositteliain (jos on rahaa tai vanhemmat voisi maksaa) että menisit suoraan yksityiselle psykiatrille. Julkiselle on pitkät jonot ja mitä nopeammin saat avun, sen nopeammin ja helpommin oireet lievenevät. Psykiatreilla on myös omat erityisosaamisalueensa, valitse ahdistuneisuushäiriöihin perehtynyt ja kiinnostunut psykiatri. Toki kaikki osaavat samat asiat hoitaa, mutta erityisen hyvin vaivan / taudin tunteva yleensä on parhaiten perillä uusimmista jutuista.

        Hyvä että olet tunnistanut ooreesi nyt jo, itse päästin sairauden liian pitkälle. Tsemppiä, elämä kantaa ja meitä on monta!


    • Anonyymi

      Kiitos avusta! Tosiaan koulun aikuisille en haluu puhuu, koska en usko, että niillä on kauheen hyvä kuva musta. Koulukuraattorin kanssa en varsinkaan tuu juttuun. Tosiaan oon nyt tän kanssa semi helpossa vaiheessa, mutta tiiän että ennen pitkään tää alkaa tas pahenee ja aattelin kysyä apua jo valmiiks täältä. OCD on ollu aika rauhallisella päällä nyt puol vuotta. Oon tosiaan kyl itekki miettiny, että pahenemis vaiheessa voisin jonkun psykologin tai vastaavan ajan varata, jos sellasta koen tarvitsevani.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5228
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3397
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1532
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      185
      1399
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      968
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      768
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      759
    Aihe