Onko 2019-2020 Ruotsista Suomeen muuttaneita?

Anonyymi

Onko täällä ihmisiä, jotka olisivat muuttaneet vuosina 2019-2020 Ruotsista Suomeen ryhmässä olevien vinkkien ja neuvojen kannustamana? Olen huomannut, että täällä on annettu paljon vinkkejä Suomen paikkakunnista ja jopa yksittäisistä asunnoista. Myös maiden välistä verotusta ja hintatasoa on vertailtu.

Haluaisin tietää, mitä mieltä muuton toteuttaneet ihmiset ovat. Ovatko Suomea kehuneet viestit olleet teidän mielestä totuudenmukaisia? Oletteko tyytyväisiä muuttopäätökseen? Entä paikkakunnan valintaan? Onko teillä antaa vinkkejä meille, jotka harkitsevat Suomeen muuttamista?

Onko kukaan muuttanut paikkakunnalle, mistä ei niin sanotusti tiennyt aiemmin mitään? Täällähän on mainostettu sellaisiakin paikkakuntia, jotka ovat varmasti useimmille tuntemattomia. Uskaltaisiko sellaiseen paikkaan muuttaa? Miten paikalliset asukkaat suhtautuvat ventovieraisiin muuttajiin? Onko ruotsinsuomalaiseen taustaan suhtauduttu negatiivisesti?

24

570

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Toivottavasti joku vastaisi. Minuakin kiinnostaisi ja varmaan montaa muutakin.

    • Anonyymi

      Olen asunnut Suomessa pari vuotta , ja asuin yli 40 vuotta Ruotsissa.

      Noin 25-30 prosenttia kantasuomalaisista ovat hyvin ystävällisiä meitä kohti.
      Noin 20-25 prosenttia heistä ovat epäystävällisiä meitä kohti.
      Noin 45-55 prosenttia ovat neutraaleja ketkä ei näytä mitään suhtautumista.

      Suomalaiset meidän kaupungissa ovat aika ujoja alussa kun tutustuu heihin, mutta kun he huomaa että olet rehellinen ja ystävällinen niin heistä tulee mukavia ja ystävällisiä useimmiten.

      Kun asuin Ruotsissa niin kukaan ihminen ei koskaan alkanut rupatella sponttaanisesti mun kanssa bussipysäkillä, mutta täällä Suomessa tämä tapahtuu usein. Se on tosi mukava asia että ihmiset uskaltaa ottaa yhteyttä tuntemattomaan ihmiseen näinpäin. Ja kun sanoo heille että olen ruotsinsuomalainen ja puhun ruotsalaisella aksentilla niin joskus he ujostelee enemmän tai vähemmän riippuen heitten kokemuksista ruotsalaisista. Olen kyllä huomannut että jotkut suomalaiset täällä yhdistää ruotsinsuomalaiset suomenruotsalaisten kanssa, mikä antaa aivan väärän asenteen heille. Mutta jos kertoo oman historian heille niin heitten ymmärrys avartuu ja he rentoutuu sen mukaan.

      Suomalaiset on erinlaisia riippuen missä päin he asuu Suomessa. Pohjoissuomalaiset, eteläsuomalaiset, länsisuomalaiset ja itäsuomalaiset ovat hieman erinlaisia toisistaan riippuen heitten paikkakunnista. Sama pätee Ruotsissa saman tavalla. Jos haluaa etsiä ittelle se kaikein mukavin paikka Suomessa niin sitä voi kokeilla asua kuukauden eri paikkakunnissa ja merkata kuinka ihmiset suhtautuu paluumuuttajaan. Sitä voi merkata positiivinen, negatiivinen ja neutraalinen suhtautuminen joka päivä kalenteriin kun tapaa ihmisiä Ruotsissa kuukauden ajan, ja sitten merkata vastaavaa kalenteriin kun ollaan tutustumassa suomalaisiin paikkakuntiin. Jos ihmisten suhtautuminen on parempi kun suhtautuminen Ruotsissa niin paikkakunta on sosiaaliseti sopiva. Mutta jos suhtautuminen on huonompi niin paikkakunta ei sovi paluumuuttajalle. Sitten vaan mennä toiseen suuntaan, siis pohjoisesta, etelästä, lännestä tai idästä, niin kauan kun löytää se optimaalinen paikkakunta missä ihmiset ovat kaikista parhaat oman mielen kannalta. Tämä voi ottaa aikaa mutta se on aika mukavaa hommaa kun saa todella tutustua hyvin toiseen maan kulttuuriin ja suhtautumiseen toisten ihmisten kanssa. Tämän tekee mun tuttavat ketkä ovat muuttaneet toisiin maihin maailmassa. Joka maan suunnat ovat erinlaisia jollain tavalla.

    • Anonyymi

      Meidän perhe kuuluu etsittyyn ryhmään, koska muutimme Suomeen joulukuussa 2019. Perheeseen kuuluu vanhemmat ja kaksi alakouluikäistä lasta. Muutimme Keski-Ruotsista Vantaalle, mutta suunnittelemme uutta muuttoa Itä-Uudellemaalle tai Kymenlaaksoon.

      Me oltiin viime vuonna jo tehty päätös muuttaa Suomeen, kun löysin tämän palstan. Nämä kirjoitukset eivät oikeastaan vaikuttaneet muuttopäätökseen enää siinä vaiheessa, mutta saimme silti hyvää kannustusta ja järkeviä vinkkejä. Täällä on niin paljon viestejä, etten ole kaikkia lukenut. En osaa sanoa, onko joukossa epärealistisia viestejä tai virheellisiä asioita. Minusta viestit vaikuttavat totuudenmukaisilta.

      Koko perhe ollaan tosi iloisia Suomeen muutosta. Ollaan tyytyväisiä paikkakuntaankin eli Vantaaseen. Välillä mietityttää, olisiko kannattanut muuttaa heti idemmäksi, mutta sieltä ei ollut yhtä helppo löytää samalla iskulla töitä kahdelle ja lisäksi mieleistä taloa. Vaikka tää välivaihde ottaa vähän päähän, oon sitä mieltä että nyt meillä on paremmat mahdollisuudet harkita asioita kunnolla. Tuli vielä koronakin tähän, mikä vaikuttaa työmarkkinoihin jonkun verran. Vaimo suunnittelee aikuisopintojen aloittamista ja tässä on monta asiaa mietintämyssyssä. Nyt on sitä paitsi ollut hyvä tilaisuus tutustua pääkaupunkiseutuun, joka oli mullekin aika vieras, vaikka elin Suomessa lapsuuteni ja nuoruuteni.

      Me muutettiin Vantaalle, mistä ei aiemmin tiedetty oikein mitään. Ihan hyvin voi muuttaa tuntemattomaan paikkaan. Varsinkin isommat kaupungit on tietyllä tavalla samanlaisia joka paikassa. Uskaltaisin muuttaa myös pienempiin kaupunkeihin, vaikka en tuntisi niitä etukäteen. Ihan pienet paikkakunnat saattaisivat pelottaa eniten siinä mielessä, että mitä jos siellä on ihan sisäpiiritouhua tai kaikki kuuluu johonkin tiukkapipoiseen uskonlahkoon. Asioita voi kuitenkin tutkia ja kysellä etukäteen. Voi käydä tutustumassa paikkaan. Uskaltaisin muuttaa pienellekin paikkakunnalle, jos siellä olisi joku vetovoimatekijä kuten hyvä työpaikka. Kannattaa muistaa, että ei kuntarajat ole ylittämättömiä muureja. Jos omasta kunnasta ei löydy kavereita, koirapuistoa tai mukavaa partioporukkaa, niin ehkä naapurikunnasta löytyy.

      Meihin on suhtauduttu tosi hyvin. Vantaalla tosin on niin paljon ihmisiä eri puolilta Suomea ja maailmaa, ettei uudet muuttajat ole täällä mikään ihmetyksen aihe. Ruotsinsuomalaisuuteen on suhtauduttu hyvin. Lähinnä jotkut kyselee syitä, miksi muutettiin Suomeen ja jotkut kysyy Ruotsin rikollisuudesta. Aika moni luulee meitä suomenruotsalaisiksi, kun vaimo puhuu lapsille ruotsia julkisilla paikoilla tai tulee puhetta meidän perheen taustasta. Suomenruotsalaiset kuitenkin heti tunnistaa, että meidän kieli ei ole suomenruotsia vaan rikssvenskaa. Ruotsi on edelleen vaimon vahvempi kieli.

    • Anonyymi

      Löysin viestin joltain paluumuuttajalta minkä minunkin täytyy todistaa olla oikea!

      "Kokemuksistani ihmiset Suomessa on ystävällisempiä ja enemmän kohteliaita kun Tukholmassa, jos olet ruotsinsuomalainen. Ihmissuhteet Tukholmassa oli päinvastoin mitä se on täällä tänään. Ruotsinsuomalaisia ahdisteltiin monissa asioissa ja tilaisuuksissa Tukholmassa, mikä masennutti ja otti päähän, ja sen takia ainoa vaihtoehto oli muuttaa sieltä pois.

      Olen huomannut, että noin 80 prosenttia suomalaisista suhtautuu ystävälliseksi paluumuuttajiin, ja noin 20 prosenttia on epäystävällisiä. Tukholmassa luvut oli päinvastoin ruotsinsuomalaisena.

      Naapurit minun talossa on hyvin kohteliaita ja ystävällisiä, vaikka puhun suomea ruotsalaisittain. Taloyhtiöt otta erittäin hyvin huolta taloista, sillä Suomessa on käynnistetty viiden vuoden remonttisuunnitelmat vanhempiin taloihin. Sen takia Suomessa vanhemmat talot on paremmassa kunnossa kun Tukholman lähiöissä. Asunnot on kuitenkin erittäin halpoja verrattuna Ruotsissa, vaikka on hyvässä kunnossa.

      Suomen luonto on niin kaunis koska täällä on tuhansia järviä, ja niitten viereen rakennetaan uusia asuinalueita. Suomesta voi ostaa hienon asunnon järvenrannalta kohtuullisen halvalla, verrattuna Ruotsissa. Useimmissa paikkakunnissa on isoja ostoskeskuksia missä löytyy suuria kauppoja kuten K-Citymarket, S-market ja kaikkia suuria ruotsalaisia, norjalaisia ja tanskalaisia liikkeitä. Kaikki suuret ruotsalaiset liike-ketjut toimi Suomen markkinoilla.

      Se mikä pistää huomioon kun käy ostoksilla on kuinka kohteliaita kauppojen henkilökunta on asiakkaille. Tätä en koskaan kokenut samanlailla Tukholmassa. Viranomaisten kanssa ei koskaan ole ollut mitään vaikeuksia. Kaikki suju niin helposti kun kävin verotoimistossa, maistraatissa rekisteröimässä itseni, hankkimassa uuden henkilökortin, avaamassa uuden suomalaisen pankkitilin. Siis kaikki oli niin helppoa!

      Jos haluaa muuttaa Suomeen niin kannatta etsiä asuntoa, omistus- tai vuokra asuntoa, niin kannattaa käydä katsomassa nettisivulta etuovi.com, mitä asuntoja ja paikkakuntia itse miellyttää"

      Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa paluumuuttajana!

    • Anonyymi

      Löysin toisen viestin mikä on totta ja eläkeläisille paluumuutajille.

      "Kun mä muutin Suomeen eläkeläisenä muutama vuosi sitten mä sain anoa Skatteverkeniltä niin sanottua SINK-skatt ulkomaille muuttaneille Ruotsista. Tämä tarkoittaa sitä että mä saan laskea pois noin 3000 kruunua mun eläkkeestä ennen veronmaksua Ruotsiin. Kaikki eläkeläiset kun muuttaa ulkomaille täytyy maksaa 25 prosenttia veroa eläkkeestä Ruotsiin.

      Sitten mä maksan itte 6 prosenttia sairaanhoitoa ja sosiaalikustannuksia varten siittä mikä jää jäljelle mun nettoeläkkeestä kun Ruotsi on ottanut omansa veron mun eläkkeestä.

      Kun möin mun asuntoni Ruotsissa ja maksoin pois kaikki velat ja ostin uuden halvemman asunnon Suomesta niin mä elän oikeen hyvää elämää vaikka mulla on aika pieni eläke. Suomen asunnot ovat hyvässä kunnossa ja halvemmat kun Ruotsissa yleensä paitsi Helsinginalueella. Vastikkeet (bostadsavgiften) on niin alhaiset verrattuna Ruotsissa että siittä voittaa paljon menoja. Mulle jää vielä yli pikkusen joka kuukausi minkä mä sijoitaan metsärahastoon. Suomi on täynnä metsää ja metsästä me elämme muun muassa. Mulla ei ole mitään puutteita Suomessa tänään, olen saannut niin hyvän elämän taloudellisesti vaikka en saa mitään tukia kelalta, pärjään täysin omilla vaikka mulla on pieni eläke Ruotsista!

      Kaikki hyvin vaan:)"

    • Anonyymi

      Tämä viesti on auttanut minua jonkin verran Suomeen muuttamisen kanssa!

      "Kun päätin muuttaa Suomeen, niin etsin asuntoja etuoven kautta. Löysin useampia nättiä asuntoja eri asuinalueilta, joita halusin mennä katselemaan. Otin yhteyttä niihin meklareihin ketkä oli vastuussa näistä asunnoista, ja tilasin ajan koska mennä. Sitten tilasin halvan lentomatkan norwegian.com sivustosta netistä. Arlandasta edes-takaisin matka Helsinki-Vantaan lentoasemalle maksoi jotain 700 kruunua. Arlandaan pääse helposti bussiyhtiöllä Flygbussarna, mikä menee monesta paikkakunnasta suoraan Arlandaan lentoasemalle. Bussilipun voi tilata sivustosta flygbussarna.se. Se maksaa noin 200 kruunua edes-takaisin. Lentomatka Vantaalle otta noin tunnin verran.

      Helsinki-Vantaan lentoasemalta menee junia ja busseja kaikkiin paikkoihin Suomessa.

      Ennen lähtöä tilasin pienen hotellihuoneen pariksi päiväksi asuntojen paikkakunnasta sivustosta booking.com ja löysin hyvin nätin huoneen mikä maksoi 40 euroa vuorokausi.

      En kuitenkaan löytänyt sopivaa asuntoa eka kertana, mutta menin katsomaan noin kolme kertaa useampia asuntoja, ja vihdoin löysin sopivan asunnon hyvällä hinnalla.

      Minä tein ehdollinen myyntitarjous mikä tarkoittaa että minuun täytyy ensin saada omani asuntoni kaupaksi Tukholmassa ennen kun pystyn ostamaan asunnon Suomessa. Jos en olisi saanut omani myyty tietty ajassa niin kauppa menehtyy. Mutta sain omani kaupaksi kahden viikon sisällä.

      Sitä voisi myös kysyä eri meklareilta Ruotsissa jos on sellaisia ketkä välittää asuntoja koko Pohjolassa, mutta en tiedä jos niitä on.

      Jos haluat lykätä myyntiveron, niin ennen sai maksaa vuosittain lykkäyskorkoa, mutta tämä uusi hallitus Ruotsissa halua poistaa sen, tai vähentää korkoasteen. Skatteverketin kotisivulla skatteverket.se voi laskea kuinka paljon voi lykätä ja mikä korko siihen liittyy. Tämä lykkääminen pätee koko EU:ssa, niin myös Suomesta ostaen asunnon. Jos ostat kalliimman asunnon/asunnot niin saat lykätä koko myyntiveron, mutta jos ostat halvemman niin saat lykätä osamäärän verosta.

      Lycka till!"

      • Anonyymi

        Nyt coronan aikana ei juuri matkusteta katsomaan asuntoja, koska on karanteenin pakko ulkomailta Suomeen saapuville. Kun corona menee ohi, läksen ehkä asuntoja katsomaan. Voisi vuokrata asuntoauton tai vaunun ja kulkea sen kanssa kuukauden Suomea.


    • Anonyymi

      Tänä vuonna 2020 muutti Ruotsista Suomeen ainakin yksi Sveriges Radio Finskan toimittaja nimittäin Matilda Peltonen. Hänen mukanaan muutti myös kouluikäinen tytär. Hän on tehnyt Suomeen paluumuutostaan ohjelmasarjan, jota ilmeisesti edelleen julkaistaan Sveriges Radio Finskassa. Olen kuunnellut ohjelmaa, eikä se ehkä vastaa noihin aloitusviestin tehneen henkilön kysymyksiin, mutta saattaahan se olla muuten kiinnostavaa kuunneltavaa paluumuuttoa miettiville ja muillekin asiasta kiinnostuneille. Yhdessä jaksossa Matilda haastattelee tytärtään, joka oli ehtinyt aloittaa koulun Suomessa. Toisessa jaksossa Matilda haastattelee Suomeen noin vuotta aiemmin muuttanutta Kaisaa, jota hän haastatteli Sveriges Radio Finskaan jo silloin kun Kaisa perheensä kanssa vasta valmisteli Suomeen muuttoa.

      Tähän mennessä julkaistut viisi jaksoa Matilda Peltosen toimittamasta ohjelmasta "Paluumuutto" ovat internetin kautta kuunneltavissa. Tässä on linkki: https://sverigesradio.se/artikel/7554180

      Tässä on se tammikuussa 2020 julkaistu Ikäheimo & Peltonen -ohjelman jakso, jossa haastateltiin Suomeen muuttamassa olevaa Kaisaa ja myös erästä muutamia vuosia aiemmin Suomeen muuttanutta naista, joka oli eläkeläinen. https://sverigesradio.se/artikel/7383726

      Löysin myös tällaisen ohjelman parin vuoden takaa. Siinä haastatellaan Ruotsista takaisin Suomeen muuttaneen lapsiperheen äitiä. Ohjelma on vähän pidempi ja se käsittelee aika perusteellisestikin lapsiperheen Suomeen muuttoa ja sopeutumista Suomeen. Tämä perhe asui Ruotsissa vain muutamia vuosia, joten ohjelmassa puhuttiin vähän siitäkin, miten he aiemmin sopeutuivat Ruotsiin. https://sverigesradio.se/artikel/7051497

      Tässä on toinen lapsiperheen äidin haastattelu. Perhe oli järjestelemässä muuttoa Malmöstä takaisin Helsinkiin. Hekin asuivat Ruotsissa vain muutamia vuosia. Ohjelmassa käsitellään lähinnä muuttoon liittyviä käytännönjärjestelyitä (tavaroiden pakkaus, kuljetus, muuttofirmat yms). https://sverigesradio.se/artikel/6977739

      Tässä ohjelmassa puhuu jo useita vuosia aiemmin, olikohan vuonna 2007, Norrköpingistä Suomen Urjalaan muuttanut Erkki Manner. Hän oli jo eläkkeellä palatessaan syntymäkuntaansa Urjalaan. Mukavasti kertoi paluumuutostaan. https://sverigesradio.se/artikel/5225339

    • Anonyymi

      Tytär muutti kesällä kahden lapsensa kanssa Suomeen. Hän oli eronnut lasten isästä pari vuotta aiemmin ja alkoi kaivata kunnon irtiottoa sekä uutta alkua ihan uudessa ympäristössä. Lasten vuoksi tytär valitsi Suomen. Suomessa on hyvät päiväkodit ja koulut, minkä lisäksi Suomi on turvallinen ja tasa-arvoinen maa. Myös hyvä asunto löytyi helpommin kuin Ruotsista. Me jäätiin miehen kanssa Ruotsiin, missä nuorempi lapsemme opiskelee. Onneksi tytär sai muutettua kesän aikana, kun korona oli rauhallisempi. Lapset on jo Suomessa tarhassa ja pärjäävät kuulemma siellä mukavasti. Tytär on ollut sen verran kiireinen, että hän ei tänne varmasti ehdi kirjoitella. Voin silti kertoa, että täällä keskustellaan aiheesta. Olisi mukava kuulla muiden Suomeen hiljattain muuttaneiden kuulumisia. Kuinka on lähtenyt sujumaan Suomessa?

    • Anonyymi

      Minä aion vielä tässä kuussa muuttaa Ruotsista Suomeen. Olen haaveillut muutosta vuosia, mutta jostain syystä en uskonut sen olevan mahdollista. Tänä vuonna unelmani ovat muuttuneet konkreettisemmiksi. Saan paljosta kiittää Suomi24-keskusteluita sekä Suomi-Seuran auttajia.

      Ensin syntyi paljon kysymyksiä ja vähitellen löysin niihin vastauksia. Pala palalta muodostui paluumuuton suunnitelma. Olen vähentänyt tavaroitani paljon. Nyt pakkaan Suomeen lähteviä tavaroita. Uutta kotia en ole nähnyt kuin valokuvista. Jännittää.

      Olen tässä mietiskellyt, että paluumuuttoni Ruotsista Suomeen on kuin avioeron tekoa onnettomasta avioliitosta. Pois lähteminen ja itsensä irti repäiseminen on ollut yllättävän vaikeaa. Vasta nyt, kun olen allekirjoittanut erinäisiä sopimuksia ja maksanut etumaksuja muutosta, alan tuntea hieman sellaista keveyttäkin ja orastavaa iloa. Samanaikaisesti uusi elämä pelottaa. Pärjäänkö Suomessa? En pelkää taloudellista pärjäämistä, vaan jotain mitä en osaa sanoiksi pukea.

      Voin kirjoittaa myöhemmin enemmän ajatuksistani. Sitten kun olen jo hieman asettunut Suomessa aloilleni. Olisi kovin mukava lukea täältä toisten paluumuuttaneiden ja paluumuuttoa harkitsevien kokemuksia.

      Onkohan kenelläkään toisella ollut pois lähtemisen vaikeutta tilanteessa, jossa ei edes ole viihtynyt Ruotsissa?

      • Anonyymi

        haluaisin tietää paljonko maksaa muutto ruotsista suomeen.lähellä tukholmaa.vanha ihminen .koko muutto kannettuna.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        haluaisin tietää paljonko maksaa muutto ruotsista suomeen.lähellä tukholmaa.vanha ihminen .koko muutto kannettuna.

        Hyvä kun kysyit, tämä kiinnostaa varmasti muitakin.

        Tuttavamme on muuttamassa tänä vuonna Suomeen. Hänkin on yksinäinen eläkeläinen. Hän kyseli useista muuttofirmoista muuttojen hintoja, mutta ei oikein saanut vastaukseksi muuta kuin että nyt on vaikeaa pandemian vuoksi. Osa firmoista on keskeyttänyt ulkomaiden muutot kokonaan ja tekee töitä vain omassa maassa. Suomen sisällä on nyt todella paljon kaikenlaisia muuttoja. Pandemia on aiheuttanut taloudellisia syitä, joiden vuoksi ihmiset vaihtavat kotiaan. Samoin moni tarvitsee enemmän tilaa, kun on pysyvästi siirtynyt tekemään etätöitä kotoaan käsin. Samaan aikaan on virinnyt buumi muuttaa pienemmille paikkakunnille, maaseudulle, pikkukaupunkeihin ja ihan kauaskin esimerkiksi Lappiin ja muille syrjäseuduille. Kuulemma suomalaiset muuttofirmat ovat hyvin työllistettyjä pelkästään kotimaan muuttojen parissa. Jotkut firmat ehkä tekevät myös nyt pandemian aikana ulkomaan muuttoja, mutta en osaa sanoa mitkä firmat.

        Uskon tilanteen muuttuvan vähitellen jo lähikuukausien aikana ja varsinkin kesällä. Viime kesäkin oli tartuntojen leviämisen kannalta helpompaa aikaa. Lisäksi rokotusten etenemisen vuoksi entistä useammat voivat liikkua ja työskennellä vapaammin. Ilmeisesti kaksi rokotusta saaneiden ei tarvitse enää jäädä karanteeniin ulkomaan matkan jälkeen. Vain siinä tilanteessa, jos heillä on korona-taudin oireita, heidänkin täytyy mennä testeihin sekä mahdollisesti myös karanteeniin. Mikäli tämä pitää paikkaansa, rajan yli työskenteleminen kuten ulkomaan muuttojen hoitaminen, helpottuu paljon. Eihän muuttofirmoilla ole ollut varaa sellaiseen, että ulkomailla muuttotöissä olleet työntekijät istuvat jokaisen ulkomaan keikan jälkeen 10-14 päivää kotonaan karanteenissa.

        Useammalta Suomeen viimeisen vuoden aikana muuttaneelta olen kuullut, että heidän muuttonsa on hoitanut sukulaiset, tuttavat tai tuttavien kautta löytyneet pienyrittäjät. Hyväkuntoiset muuttajat ovat itse hoitaneet muuttonsa kenties jonkun tuttavan avustamana. Pandemian vuoksi on tullut työttömiä ja lomautettuja, joten työikäisillä on ollut mahdollisuus ottaa muuttokeikkoja hoidettavakseen, vaikka normaalisti työskentelisivät muilla aloilla. Muuttoautoja ja muuttolaatikoitahan on helppo vuokrata.

        Itse toteutettujen muuttojen suunnitteleminen ja järjestäminen on usein kuitenkin työläämpää kuin tilata kokonainen muuttopaketti kokeneelta muuttofirmalta. Tilaajan täytyy usein suunnitella koko muutto, jos muuton suorittaa amatööriporukka. Siinä on paljon mietittävää: aikataulut, rajanylityksen muodollisuudet, korona-rajoitukset, mahdolliset laivamatkat muuttomiesten mahdollinen majoitus Ruotsin päässä, pakkaamiset, pakkaustarvikkeet, Suomen päässä tavaroiden purkupaikka (esim. milloin ja miten asunnon avaimen saa haltuun), loppusiivous ja asunnon luovutus Ruotsissa yms.

        Jos haluaa päästä helpolla ja saada kokenutta muuttoapua, kannattaa ehkä ajoittaa muutto vasta kesälle tai syksylle. Jos haluaa muuttaa niin pian kuin mahdollista, kannattaa kysellä apua ja vinkkejä tuttavilta. Aivan hyvin voi löytyä pieniä yrityksiä ja yrittäjiä, jotka suorittavat muuton hyvin. Jos tietää minne päin Suomea on muuttamassa, kannattaa kysellä muuttoapua sieltä suunnasta. Etelä-Suomi on ihan eri asia kuin esimerkiksi Lappi. Sillä on merkitystä, tapahtuuko rajan ylitys laivalla Turkuun tai Vaasaan vaiko maitse Haaparannasta.

        Olen kuullut 1-2 hengen perheiden maksaneen Ruotsista Suomeen muutostaan muuttofirmoille 2500-3500 euron hintoja. Kalliimpiakin hintoja varmaan löytyy. Hintoihin vaikuttaa monet hinnat kuten se, pakkaako asiakas tavaransa itse vai ei. Tavaroiden määrä vaikuttaa, lähtöpaikka Ruotsissa, määränpää Suomessa, kilometrimäärät, mahdolliset laivamaksut, työhön kuluva aika jne. Jos on erikoisia esineitä (esim. piano), siitä tulee yleensä lisämaksua. Sekin vaikuttaa, onko lähtö- tai kohdeasunto kerrostalossa ja onko hissiä, portaita, katutasossa vai miten.

        Tukholmassa ja Helsingissä toimii firma nimeltään Grabbarna Flytt. En tunne firmaa, mutta sieltä kannattaisi ehkä kysyä:
        https://grabbarnaflytt.fi/

        Victor Ek on tehnyt ulkomaan muuttoja pitkään:
        https://www.victorek.fi/muutot/ulkomaanmuutto/

        Niemi Oy tekee ulkomaan muuttoja:
        https://www.niemi.fi/

        Muuttotalo suorittaa ulkomaan muuttoja:
        https://www.helsinkimuutto.fi/ulkomaanmuutot/

        Muuttopalvelu M. Kähäri tekee ulkomaiden muuttoja:
        http://www.muuttopalvelumkahari.com/

        Transport Jylhä suorittaa ulkomaan muuttoja:
        https://www.transport-jylha.fi/ulkomaanmuutot/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        haluaisin tietää paljonko maksaa muutto ruotsista suomeen.lähellä tukholmaa.vanha ihminen .koko muutto kannettuna.

        Kannattaa ensin tehdä lista siitä, millainen muuttotarve itsellä on. Kannattaa miettiä vastaukset näihin kysymyksiin:

        1. Mistä Ruotsin paikkakunnalta muutat mille Suomen paikkakunnalle?

        2. Millaisesta asunnosta muutetaan tavarat pois? Onko asunto maantasossa (esim. omakotitalo)? Jos asunto on kerrostalossa, onko hissi käytettävissä? Mahtuvatko kaikki tavarat hissiin vai täytyykö jotain tavaroita (esim. sohva) kantaa portaissa? Pääseekö muuttoautolla oven eteen?

        3. Millaiseen asuntoon tavarat muutetaan Suomessa? Onko portaita, hissiä yms.

        4. Tee lista muutettavista huonekaluista ja muista isoista tavaroista (esim. mahdollinen polkupyörä, auton talvirenkaat). Mieti kuitenkin listaa tehdessäsi tarkkaan, kannattaako kaikkia tavaroita todella tuoda Suomeen.

        5. Arvioi kuinka monta muuttolaatikollista täyttyisi pientavarasta. Suurin osa ihmisistä arvioi laatikoiden tarpeen alakanttiin, joten yritä olla realistinen.

        6. Mieti saatko pakkaustarvikkeet hankittua muualta vai täytyykö sinun lainata ne muuttofirmalta. Ulkomaan muutoissa muuttolaatikkojen lainaaminen on hankalampaa kuin kotimaan muutoissa. Monissa kaupoissa (mm. Ikea, ClasOhlson, Rusta) kuitenkin myydään hyviä pahvisia muuttolaatikoita, jätesäkkejä (esim. vuodevaatteiden pakkaaminen) ja kuplamuovia särkyvien esineiden pakkaamiseen.

        7. Pystytkö pakkaamaan tavarasi itse tai saatko avun jostain muualta kuin kyseiseltä muuttofirmalta?

        -----

        Tässä on yksi arvio muuton hinnasta.

        Mistä muutetaan: Solna, Ruotsi
        Minne muutetaan: Espoo, Suomi
        Muuttoajankohta: Joulukuu 2020
        Lähtöasunto: Maatason asunto, ei portaita, muuttoauton saa oven eteen.
        Uusi asunto: Kerrostaloasunto, tilava hissi käytettävissä, muuttoauton saa oven eteen.

        Mukaan otettavat huonekalut:
        • 2 keskikokoista lipastoa
        • tv-taso
        • sohvapöytä
        • 1 lasten pöytä 2 lasten tuolia
        • 160 cm sänky (2 x 80 cm) petaus- ja sijauspatja
        • 1 lasten sänky
        • 4 kpl henkilöauton renkaita
        • 4 hengen ruokapöytä 4 tuolia
        • muutama muu tuoli
        • sekalaista tavaraa about 30, max 40 laatikollista
        • 2 isompaa taulua
        • 1 aikuisen ja 1 lapsen vaatteet jätesäkeissä

        Muuttopalvelun sisältö: Tavaroiden uloskanto, kuljetus ja sisäänkanto. Tavarat on pakattu valmiiksi ja ne puretaan itse.

        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        HINTA-ARVIO: 637,50 €
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kannattaa ensin tehdä lista siitä, millainen muuttotarve itsellä on. Kannattaa miettiä vastaukset näihin kysymyksiin:

        1. Mistä Ruotsin paikkakunnalta muutat mille Suomen paikkakunnalle?

        2. Millaisesta asunnosta muutetaan tavarat pois? Onko asunto maantasossa (esim. omakotitalo)? Jos asunto on kerrostalossa, onko hissi käytettävissä? Mahtuvatko kaikki tavarat hissiin vai täytyykö jotain tavaroita (esim. sohva) kantaa portaissa? Pääseekö muuttoautolla oven eteen?

        3. Millaiseen asuntoon tavarat muutetaan Suomessa? Onko portaita, hissiä yms.

        4. Tee lista muutettavista huonekaluista ja muista isoista tavaroista (esim. mahdollinen polkupyörä, auton talvirenkaat). Mieti kuitenkin listaa tehdessäsi tarkkaan, kannattaako kaikkia tavaroita todella tuoda Suomeen.

        5. Arvioi kuinka monta muuttolaatikollista täyttyisi pientavarasta. Suurin osa ihmisistä arvioi laatikoiden tarpeen alakanttiin, joten yritä olla realistinen.

        6. Mieti saatko pakkaustarvikkeet hankittua muualta vai täytyykö sinun lainata ne muuttofirmalta. Ulkomaan muutoissa muuttolaatikkojen lainaaminen on hankalampaa kuin kotimaan muutoissa. Monissa kaupoissa (mm. Ikea, ClasOhlson, Rusta) kuitenkin myydään hyviä pahvisia muuttolaatikoita, jätesäkkejä (esim. vuodevaatteiden pakkaaminen) ja kuplamuovia särkyvien esineiden pakkaamiseen.

        7. Pystytkö pakkaamaan tavarasi itse tai saatko avun jostain muualta kuin kyseiseltä muuttofirmalta?

        -----

        Tässä on yksi arvio muuton hinnasta.

        Mistä muutetaan: Solna, Ruotsi
        Minne muutetaan: Espoo, Suomi
        Muuttoajankohta: Joulukuu 2020
        Lähtöasunto: Maatason asunto, ei portaita, muuttoauton saa oven eteen.
        Uusi asunto: Kerrostaloasunto, tilava hissi käytettävissä, muuttoauton saa oven eteen.

        Mukaan otettavat huonekalut:
        • 2 keskikokoista lipastoa
        • tv-taso
        • sohvapöytä
        • 1 lasten pöytä 2 lasten tuolia
        • 160 cm sänky (2 x 80 cm) petaus- ja sijauspatja
        • 1 lasten sänky
        • 4 kpl henkilöauton renkaita
        • 4 hengen ruokapöytä 4 tuolia
        • muutama muu tuoli
        • sekalaista tavaraa about 30, max 40 laatikollista
        • 2 isompaa taulua
        • 1 aikuisen ja 1 lapsen vaatteet jätesäkeissä

        Muuttopalvelun sisältö: Tavaroiden uloskanto, kuljetus ja sisäänkanto. Tavarat on pakattu valmiiksi ja ne puretaan itse.

        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
        HINTA-ARVIO: 637,50 €
        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

        Meidän muuton suoritti pari nuorta miestä, jotka ovat sukulaisia. Maksettiin auton vuokra, bensat, laiva, palkkiot kyseisille nuorukaisille ja lisäksi rahaa meni pakkausmateriaaleihin. Tukholman läänistä muutettiin pienehköstä kolmiosta Pirkanmaalle samanlaiseen asuntoon. Ruotsin asunto oli kahdessa tasossa oleva rivitaloasunto, Suomessa yhdessä tasossa oleva rivitaloasunto. Tavaraa oli vähän enemmän kuin tuossa yllä olevassa listassa. Meidän muutto maksoi aika lailla tasan 1000€.

        Olen kuullut joidenkin maksaneen samanlaisesta muutosta jopa 2000-3000€. Kannattaa todellakin vertailla firmojen tarjontaa ja pyytää tarjous useammasta firmasta. Varsinkin ruotsalaiset firmat olisivat ottaneet ihan kamalia hintoja. Korkein hinta oli noin 3500€ ja sen antoi ruotsalainen firma.

        Tuttava kertoi muuttaneensa Suomeen ilman huonekaluja. Hänellä oli vain muuttolaatikoita kymmenisen kappaletta, jotka muuttofirma kuljetti. Valitettavasti en muista tarkkaa hintaa, mutta hän taisi maksaa niiden kuljetuksesta Suomeen vain pari sataa euroa. Hän muutti itse henkilöautolla, jonka hän hän oli pakannut kuulemma tupaten täyteen. Autossa oli tekstiilejä jätesäkkeihin pakattuina, jotain arvokkaampia sekä helposti särkyviä tavaroita laatikoissa, jokunen kodinkone, lääkkeet ja tärkeät paperit, muutamia rakkaimpia viherkasveja, pienehkö koira kuljetuslaatikossa yms. Suomesta hän sitten hankki kaikki huonekalut ja uuden polkupyöränkin. Hän halusi tehdä asiat sillä tavalla. Muutamia huonekaluja hän sai jostain Suomen sukulaisilta. Ne olivatkin alkujaan jotain perintökaluja. Joitain huonekaluja hän osti Suomessa uutena kuten myös kodinkoneita ja polkupyörän. Sanoi Ruotsin huonekalujen olleen huonoja eli kuluneita, osittain risoja ja osittain vääränlaisia uuteen asuntoon. Hänellä oli esimerkiksi Ruotsissa kulmasohva ja liian iso sänky, joita ei halunnut Suomen asuntoon. Ruotsin polkupyörä oli kuulemma nuorempana käytetty urheilupyörä ja nyt hän halusi hitaampaan menoon sopivan pyörän. Hän teki muuton yhteydessä eräänlaisen elämänmuutoksen samalla.


    • Anonyymi

      Muutin Suomeen vuonna 2020. Päädyin ennestään tuntemattomalle paikkakunnalle noin 100km synnyinkunnasta. Ihmiset ovat ottaneet avosylin vastaan. Kaikki on mennyt hienosti. Vain yhtä asiaa kadun: Miksi en muuttanut jo aiemmin? Enkä sitäkään enää mieti. Toivottavasti tulee hieno kesä. Terveisiä muille muuttaneille ja muuttaville!

    • Anonyymi

      Oletteko huomannut että kun kirjoitetaan totuuksia Ruotsista ja sen tulevaisuudesta Suomessa, niin joku robotti poistaa kirjotuksen ennen kun sen julkaistaan.

      Svekorobotti poistaa antisvennisimit mutta ei koskaan antifennisismit.

      Svekosilmä vakoilee...........

    • Anonyymi

      Muutin 2020. Olen todella tyytyväinen, että muutin Suomeen. Muutin ennestään vieraalle paikkakunnalle. Ei pelottanut muuttaa tänne, koska muutin sellaisella ajatuksella, että asun tässä paikassa vain väliaikaisesti. Nyt on Ruotsin asunto myyty ja olen ostamassa asunnon talosta, joka tosin valmistuu vasta syksyllä. Toinen muutto on edessä, mutta eihän se nyt haitaksi ole. Uuden asunnon pitäisi olla sellainen, missä voi asua lopun ikäänsä ellei sitten johonkin laitokseen jossain vaiheessa joudu. Uusi paikkakuntakin on ennestään vieras, mutta on käyty siellä jo monta kertaa ja luettu kaikenlaista tietoa. Tutummalta sinne tuntuu muuttaa kuin aikoinaan Ruotsiin. Kaikkihan me melkein aikoinaan muutettiin Ruotsiin ihan sokkona. Otettiin sika säkissä ja saatiin mitä saatiin. Tutumpi paikka tämä Suomi on Hangosta Utsjoelle. Ei ole suomalaiset huonosti kohdelleet Ruotsissa asumisen vuoksi.

    • Anonyymi

      Minä muutin 2021. Tuntuu erittäin hyvältä ja olen tyytyväinen muuttopäätökseen. Olihan se lähtö siinä mielessä vaikeaa, kun oli jo elämä vakiintunut Ruotsiin. Muuttopäätöksen tekemistä helpotti Ruotsin politiikka ja kulttuurissa tapahtunut muutos. Rikokset, ilkivalta ja kaikki ikävä lisääntynyt selvästi. Suomeen muutto tuntuu kuin olisi palannut 1980-luvun Ruotsiin siinä mielessä, että kaduilla saa kulkea rauhassa ja on myönteinen ilmapiiri ympäristössä. Jos Suomessa menee vaikka kirjastoon tai kahvilaan, saa hurjan ystävällistä ja kiireetöntä palvelua. Ihmiset juttelee mielellään ja ihan tavallisista asioita puhutaan. Myös ongelmista puhutaan toisin kuin Ruotsissa, mutta Suomessa niitä mietitään siitä näkökulmasta, että miten niitä ongelmia voitaisiin poistaa tai pienentää. Minunkin Suomen paikkakunnalla on ollut jo useampi kysely, missä asukkailta pyydetään ideoita ja palautetta yhteisiä asioita tai kehityskohteita varten. Tuntuu hurjan mukavalta. Ja vaikka ilmapiirin osalta tuntuu kuin olisi siirtynyt ajassa taaksepäin, ei tämä Suomi ole ollenkaan vanhanaikainen paikka. Internettiä ja sähköisiä palveluita on paljon. Voi maksaa mobiilimaksuilla, jos haluaa. On lippuautomaatteja, itsepalvelukassoja, kirjastoissa lainaus- ja palautusautomaatit sekä monia muita nykyaikaisia vempeleitä. Kirjastojen tarjontaan olen erityisen tyytyväinen. Meillä on kirjastoissa taidenäyttelyitä, luentoja, tietoiskuja (esim. terveysaiheesta ja siinä yhteydessä vaikka verenpaineen mittausta), käsityöryhmiä, joskus pikkukonsertteja, lukupiirejä, kirjavinkkausta, hyvä valikoima kirjoja, paljon dvd-elokuvia, lainattavia tavaroita kuten akkuporakone, lapsille lukukoira ja muita tapahtumia, kesäpiha kukkineen ja puutarhakeinuineen yms. Kirjaston henkilökunta auttaa tilaamaan ja lainaamaan kirjan vaikka toiselta puolelta Suomea. Ihmiset myös käyttävät aktiivisesti kirjastoa. Siellä on aina ihmisiä ja usein joku tuttukin. Ruotsin kirjastot olivat ihan erilaisia.

      • Anonyymi

        Täälläkin on kokemuksia siitä, että asukkailta kysellään paljon mielipiteitä ja asioita yritetään oikeasti kehittää. Tässä muutamia esimerkkejä.

        1. Helsingissä ainakin ja joissain muissakin paikoissa kaupungin asukkaat saavat äänestämällä vaikuttaa tietyn rahasumman käyttämiseen. Se on nimeltään osallistuva budjetointi. Lue täältä lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11520927

        2. Sukulaisten kotikaupungissa purettiin muutama vanha kerrostalo, koska asukasluku on pienentynyt ja ne talot olivat päässeet huonoon kuntoon. Samaan paikkaan ei haluttu rakentaa uusia taloja, koska kunnassa on enemmän kysyntää vuokrarivitaloasunnoille, jotka sopivat esteetöntä asumista tarvitsevillekin. Niinpä purettujen talojen paikalle aiotaan tehdä puistoalue, jonka suunnitteluun asukkaat pääsevät osallistumaan. Samassa kunnassa perustettiin myös uusi soutuveneiden säilytyspaikka asukkaiden toivomaan paikkaan.

        3. Monilla paikkakunnilla asukkaat ovat päässeet istuttamaan puita puistoihin. Esimerkiksi Lappeenrantaan on noussut kirsikkapuiden puisto. Espoon Suurpellossa on Rakkauden puisto, johon voi istuttaa erilaisia puita (mm. kirsikkapuut, omenapuut).

        4 . Kirjastoihin saa aina antaa palautetta ja toiveita. Saa toivoa tiettyjä kirjoja hankittavaksi, saa toivoa luentoja tai tapahtumia tietyistä aiheista jne. Eräs nainen kertoi, että heidän kirjastossa huonekalujen järjestystä muutettiin, jotta sinne saatiin mukava rupattelupaikka, joka on varsinkin senioreiden mieleen. Aiemmin rupattelu häiritsi niitä, jotka halusivat keskittyä lehtien lukemiseen. Nyt rupattelijat kokoontuvat toisaalla ja lehtien lukijat saavat lukea hiljaisessa nurkkauksessa. Moni siirtyy lehden lukemisen jälkeen rupattelunurkkaukseen. Osa istuu rupattelupaikassa pitkäänkin neuletyön kanssa. Siellä välillä mummoilla oikein puikot heiluu, kun sattuu useampi kutoja yhtä aikaa. Kansalaisopistoihin saa toivoa kursseja ja luentoja haluamistaan aiheista.

        5. Monilla kunnilla on sellaiset tietokanavat, mihin saa ilmoittaa epäkohdista. Esimerkiksi ilkivallasta, töhryistä ja kunnostustarpeista saa ilmoittaa. Hyvin on töhryjä siivottu, lamppuja korjattu ja ulkoilureittejä parannettu. Meidänkin lenkkireitillä oli sellainen paikka, mihin aina vesi nousee ihan väkisinkin. Tänä keväänä siihen saatiin kunnollinen siltamainen ratkaisu. Vaikkei siinä mitään puroa eikä jokea kulje, mutta siinä on sellainen kosteikko ja reitin varrelle levitetty hiekka tuppasi siihen vaan uppoamaan. Nyt on hyvä kulkea ja tämän ratkaisun pitäisi toimia ympäri vuoden.

        6. Sukulaistyttö laittoi valokuvia, kun pyysi käymään opiskelupaikkakunnalleen. Sinne on istutettu joitakin vuosia sitten alppiruusuja tietylle puistoalueelle enemmänkin. Sekin puisto on kuulemma saanut alkunsa paikkakuntalaisten pyynnöstä. Nyt jo kuulemma osa alppiruusuista kukkii, mutta paras kukinta on lähiviikkoina. Siellä puistossa on myös perennoja, atsaleoita, puutarhakeinu, penkkejä ja pieni ruokailualue.

        7. Minun asuinalueella kaupungissa asukkaat keräävät aktiivisesti roskia. Täällä kerätään vähintään kerran kuukaudessa yhteisporukalla roskia, mutta niitä roskakävelyitä näyttää olevan useamminkin. Ehkä kerran viikossa. Lisäksi näkyy usein valokuvia Facebookissa, kuinka tavalliset ihmiset kuten isä lastensa kanssa on kerännyt pari pussia roskia. Koirien ulkoiluttajat keräävät ohi kulkiessaan muutaman roskan. Tämän on merenranta-aluetta, joten ihmiset haluavat estää roskien joutumisen mereen. Alueelle on tullut myös uusia roska-astioita asukkaiden pyynnöstä. Vanhoja roska-astioita on muutettu suuremmiksi ja tyhjentämistä on tehostettu. Korona-aika on ollut haaste, koska ihmiset ovat ulkoilleet enemmän ja esimerkiksi viettäneet piknikiä. Täällä joskus tuuli vie roskat käsistäkin tai roskapönttöjen suulta.

        Siitä tykkään erityisen paljon, että Suomessa halutaan kehittää asioita, poistaa epäkohtia ja toteuttaa ihmisten toiveita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täälläkin on kokemuksia siitä, että asukkailta kysellään paljon mielipiteitä ja asioita yritetään oikeasti kehittää. Tässä muutamia esimerkkejä.

        1. Helsingissä ainakin ja joissain muissakin paikoissa kaupungin asukkaat saavat äänestämällä vaikuttaa tietyn rahasumman käyttämiseen. Se on nimeltään osallistuva budjetointi. Lue täältä lisää: https://yle.fi/uutiset/3-11520927

        2. Sukulaisten kotikaupungissa purettiin muutama vanha kerrostalo, koska asukasluku on pienentynyt ja ne talot olivat päässeet huonoon kuntoon. Samaan paikkaan ei haluttu rakentaa uusia taloja, koska kunnassa on enemmän kysyntää vuokrarivitaloasunnoille, jotka sopivat esteetöntä asumista tarvitsevillekin. Niinpä purettujen talojen paikalle aiotaan tehdä puistoalue, jonka suunnitteluun asukkaat pääsevät osallistumaan. Samassa kunnassa perustettiin myös uusi soutuveneiden säilytyspaikka asukkaiden toivomaan paikkaan.

        3. Monilla paikkakunnilla asukkaat ovat päässeet istuttamaan puita puistoihin. Esimerkiksi Lappeenrantaan on noussut kirsikkapuiden puisto. Espoon Suurpellossa on Rakkauden puisto, johon voi istuttaa erilaisia puita (mm. kirsikkapuut, omenapuut).

        4 . Kirjastoihin saa aina antaa palautetta ja toiveita. Saa toivoa tiettyjä kirjoja hankittavaksi, saa toivoa luentoja tai tapahtumia tietyistä aiheista jne. Eräs nainen kertoi, että heidän kirjastossa huonekalujen järjestystä muutettiin, jotta sinne saatiin mukava rupattelupaikka, joka on varsinkin senioreiden mieleen. Aiemmin rupattelu häiritsi niitä, jotka halusivat keskittyä lehtien lukemiseen. Nyt rupattelijat kokoontuvat toisaalla ja lehtien lukijat saavat lukea hiljaisessa nurkkauksessa. Moni siirtyy lehden lukemisen jälkeen rupattelunurkkaukseen. Osa istuu rupattelupaikassa pitkäänkin neuletyön kanssa. Siellä välillä mummoilla oikein puikot heiluu, kun sattuu useampi kutoja yhtä aikaa. Kansalaisopistoihin saa toivoa kursseja ja luentoja haluamistaan aiheista.

        5. Monilla kunnilla on sellaiset tietokanavat, mihin saa ilmoittaa epäkohdista. Esimerkiksi ilkivallasta, töhryistä ja kunnostustarpeista saa ilmoittaa. Hyvin on töhryjä siivottu, lamppuja korjattu ja ulkoilureittejä parannettu. Meidänkin lenkkireitillä oli sellainen paikka, mihin aina vesi nousee ihan väkisinkin. Tänä keväänä siihen saatiin kunnollinen siltamainen ratkaisu. Vaikkei siinä mitään puroa eikä jokea kulje, mutta siinä on sellainen kosteikko ja reitin varrelle levitetty hiekka tuppasi siihen vaan uppoamaan. Nyt on hyvä kulkea ja tämän ratkaisun pitäisi toimia ympäri vuoden.

        6. Sukulaistyttö laittoi valokuvia, kun pyysi käymään opiskelupaikkakunnalleen. Sinne on istutettu joitakin vuosia sitten alppiruusuja tietylle puistoalueelle enemmänkin. Sekin puisto on kuulemma saanut alkunsa paikkakuntalaisten pyynnöstä. Nyt jo kuulemma osa alppiruusuista kukkii, mutta paras kukinta on lähiviikkoina. Siellä puistossa on myös perennoja, atsaleoita, puutarhakeinu, penkkejä ja pieni ruokailualue.

        7. Minun asuinalueella kaupungissa asukkaat keräävät aktiivisesti roskia. Täällä kerätään vähintään kerran kuukaudessa yhteisporukalla roskia, mutta niitä roskakävelyitä näyttää olevan useamminkin. Ehkä kerran viikossa. Lisäksi näkyy usein valokuvia Facebookissa, kuinka tavalliset ihmiset kuten isä lastensa kanssa on kerännyt pari pussia roskia. Koirien ulkoiluttajat keräävät ohi kulkiessaan muutaman roskan. Tämän on merenranta-aluetta, joten ihmiset haluavat estää roskien joutumisen mereen. Alueelle on tullut myös uusia roska-astioita asukkaiden pyynnöstä. Vanhoja roska-astioita on muutettu suuremmiksi ja tyhjentämistä on tehostettu. Korona-aika on ollut haaste, koska ihmiset ovat ulkoilleet enemmän ja esimerkiksi viettäneet piknikiä. Täällä joskus tuuli vie roskat käsistäkin tai roskapönttöjen suulta.

        Siitä tykkään erityisen paljon, että Suomessa halutaan kehittää asioita, poistaa epäkohtia ja toteuttaa ihmisten toiveita.

        Muutin Suomeen 2019 ja hyvin olen viihtynyt. Yhtään ei olla suhtauduttu negatiivisesti siihen, että olen Ruotsista palaaja. Muutin tuttuun kaupunkiin, mutta olisin uskaltanut muuttaa pienellekin paikkakunnalle. Meillä on mökki pikkukunnassa ja kun on sukulaisten luona vierailtu eri paikkakunnilta, on tullut myönteinen tunne monista paikoista. Uskaltaisin sinne muuttaa.


    • Anonyymi

      Minä muutin Suomeen loppukesällä 2020. Olen hyvin tyytyväinen muuttooni. Yksin muutin, koska oltiin erottu miehen kanssa jo vuosia sitten. Mies jäi Ruotsiin kuten myös kaksi aikuista lasta. Lapsia kun mietin, oli muuttopäätöksen tekeminen vaikeaa. Päätin kuitenkin itseni vuoksi tulla Suomeen, koska Ruotsissa kärsin yksinäisyydestä, ulkopuolisuudesta ja jonkinlaisesta erilaisuudestakin. Myös Ruotsin politiikka ja asenneilmapiiri otti koko ajan enemmän päähän ja suututti. Suomeen tulo oli loppujen lopuksi suurempi helpotus kun osasin ajatellakaan. Täällä saa hengittää vapaasti ja ilmaista mielipiteitään. Saa puhua omalla äidinkielellään ja tulee hyväksytyksi omana ittenään. Ystäviä ja tuttavia on yllättävän helppo löytää. Kaikin tavoin on ollut hyvä asia tämä muutto. Nyt olen kuitenkin vähän kieli keskellä suuta, sillä toinen lapsistani on myös järjestelemässä Suomeen muuttoa. Hän on lapsista vanhempi, jonka kuvittelin olevan voimakkaammin sitoutunut Ruotsiin. Saa nähdä, toteutuuko hänen muuttonsa. Minä ajattelin joka tapauksessa nauttia Suomen kesästä. Olen jollain tavalla muuttunut ihan ihmisenäkin, kun tänne pääsin. Ei täällä mitään ihmeitä ole tapahtunut, mutta tuntuu kuin olisi enemmän ihminen Suomessa kuin Ruotsissa. Rohkeasti voi kävellä selkä suorana ja puhua omaa äidinkieltään yhtään häpeilemättä tai pelkäämättä.

    • Anonyymi

      Muutettiin muorin kanssa Suomeen joulukuussa 2020. Joulun ja uudenvuoden välisenä aikana. Tultiin muuttokuorman kanssa Haaparannan kautta. Siellä oli siihen aikaan vähän hidasta se rajanylitys, kun tarkastivat ihmisten rajanylityksen syytä, passeja, asiakirjoja sekä sen sellaisia. Osui silmiin toinen eläkeläispariskunta pakettiauton kanssa. Juttelin miehen kanssa. Olivat rouvansa kanssa samalla asialla Suomeen muuttamassa. Hänen rouvansa pysyi visusti autossa, kun oli koronan riskiryhmäläinen kuulema. Meidän täytyi koiraa välillä pissittää, joten tuli samalla jaloiteltua itsekin. Meidän muorin täytyykin selkäkipuisena pitää taukoja istumisessa. Siinä sen toisen miehen kanssa juteltiin, että me ollaan nyt sitten korona-selviytyjiä, jotka pääsee Suomeen muuttamaan. Vähän siinä herjaa heitettiin, mutta tosi vakava juttuhan se on. Tuttavia vienyt hautaan se tauti varmasti monilta tämän keskustelun lukijoilta. Se iski niin voimalla ruotsinsuomalaisiin. Se mies sanoi, että heille Ruotsin korona-politiikka oli vihonviimeinen pisara, mutta todennäköisesti olisivat paluumuuttaneet Suomeen muutenkin. Olivat vähän meitä iäkkäämpiä. Minä totesin, että me oltiin päätös tehty jo aiemmin, mutta minä en meinannut päästä työelämästä irti, kun niin työnteosta tykkään. Ostettiin Suomesta puoli-ilmaiseksi omakotitalo isolla puutarhalla piharakennuksen kera. Nyt multa ei tekeminen lopu, mutta rahat saattaa loppua :D Ei vaan, ei tuo remontoiminen niin kauhean kallista hommaa ole, jos ei ihan menetä järkeään ja astu jokaiseen mainosansaan. Muorinkin selälle tekee hyvää hoitaa puutarhaa ja koira rakastaa kaivella meille yllätyskuoppia :D

    • Anonyymi

      Muutin keväällä 2021 Suomeen ennestään vieraalle paikkakunnalle, koska sain sieltä työpaikan. Tämä on keskisuuri suomalainen kaupunki ja ihan mukavaksi paikaksi osoittautunut. Minusta kirjoitukset Suomeen paluumuutosta ovat olleet ihan järkeviä. Minullakin on kaikki sujunut hyvin. Byrokratia sujuu. Asiakaspalvelupaikoissa saa apua. Puhelimitse onnistuu monen asian hoitaminen tai internetissä. On kohdeltu ystävällisesti. Suomessa on siistiä. Työpaikalla on järjestelmällistä. Työtahti on ok. Ei ole liian raskasta. Hintataso ei tuottanut yllätyksiä. Suomi ei ole niin kallis maa kuin jotkut puhuu Ruotsissa. Täällä on monet asiat aika edullisia. Varsinkin harrastusasiat kuten kuntosali ja uimahalli.

      Minusta Suomesta on aika helppo löytää hyvän päivän tuttuja. Naapureiden kanssa vaihdellaan kuulumisia ja kaupan työntekijöiden kanssa samoin. Työkavereiden kanssa sujuu mukavasti. Mutta sellaisia sydänystäviä en ole vielä löytänyt. Varmaan se ottaa aikansa ja olen hieman ujokin. Olen käynyt uimahallissa ja kuntosalilla sekä lenkkeillyt. Kirjastossakin olen käynyt. Ehkä pitäisi aloittaa joku ryhmäharrastus tai liittyä yhdistykseen. On täällä kuitenkin paljon rauhallisempaa kuin Ruotsissa oli, eikä minulla sielläkään oikein enää ollut läheisempiä ystäviä. Nuorena oli Ruotsissa useampia ystäviä, mutta vuosien varrella ajauduttiin eri poluille. Sellaista se taitaa olla.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe