Narsistin uhrin aivot voi jäädä alatilaan (teksti:mielenterveystalo)

Anonyymi

-Aivojen kaksi toimintatilaa
Tavallisesti aivot ovat normaalitilassa ja ihminen pystyy käyttämään kaikki henkiset voimavaransa, jotta olo pysyisi hyvänä. Yllättävä tapahtuma häiritsee hyvää oloa ja tasapainotilaa, ja aivojen toimintatila muuttuu. Kun ihmistä uhkaa jokin, kun pelästyy tai kokee vääryyttä, aivot keskittyvät olennaiseen tilanteen korjaamiseksi. Voimakkaan tunteen aikana aivoissa toimivat eri alueet kuin normaalioloissa. Aivojen toiminta muuttuu silloin, kun ihminen joutuu voimakkaan tunteen valtaan.

Aivojen toimintatiloja tällaisessa tilanteessa on nimetty ylä- ja alatieksi. Yhdysvaltalainen professori Daniel Siegel on käyttänyt normaaliolotilasta termiä ylätie. Voimakkaasta tunnetilasta hän käyttää termiä alatie.

Jos aivojen vallitsevana tilana on alatie, aivot eivät juurikaan pysty hyödyntämään ylätien toimintoja. Voimakkaan tunnetilan aikana eivät siis ole käytössä normaaliolojen järki ja muisti. Jotta aivot ja ihminen toimisivat taas normaalisti, on ensin siirryttävä takaisin ylätielle eli rauhoituttava voimakkaasta suuttumuksesta.

Ylätiellä eli aivojen normaalitilassa ovat käytössä kaikki tavallisesti hyvin toimivat mielen toiminnot kuten harkinta, pohdinta, järkevyys, syy-seuraus-suhteet, vastuuntunto, empatia ja moraali. Nämä liittyvät asiayhteyksien laajaan ymmärtämiseen, harkitsemiseen ja itsehillintään. Ylätiellä aivot pystyvät neuvottelemaan, selvittelemään ja tekemään järkeviä päätöksiä.

Alatiellä vallitsee taistele tai pakene -tila, jossa ihminen keskittyy lähinnä selviytymään hengissä. Aivot joutuvat alatielle voimakkaan tunteen seurauksena. Silloin kaikki monimutkaiset ja siinä tilanteessa ’turhat’ ylätien toiminnot kytkeytyvät pois. Ihminen huomaa vain käsillä olevan hetken. Aika tuntuu pysähtyneen ja ihminen tuntee pakottavan tarpeen toimia heti. Tätä kestää niin pitkään kuin voimakas tunne on päällä.

Alatiellä vallitseva tila on mikä tahansa suuri aivojen ja mielen hälytystila: raivo, sokki, paniikki, kauhu, pelko tai jähmettynen.

Tunnista riskihetki

Lähde, mukaillen: Daniel J. Siegel: Developing Mind 1999


Alatielle joutumisen riskiä lisäävät mm. väsymys, stressi, omat pettymyksen ja väkivallan kokemukset, alkoholi ja päihteet, jotkin lääkkeet, perimä ja matala verensokeri. Ylätietä kannattaa vahvistaa vähentämällä riskitekijöitä.

Alatiellä aivojen toimintatila muuttuu. Järkevä, omat päätökset ja lupaukset muistava harkinta kytkeytyy pois käytöstä. Kaikki sillä hetkellä turhalta tuntuva pohdiskelu pyyhkiytyy mielestä tai jää taka-alalle. Järki, harkinta ja itsehillintä eivät tällöin toimi normaalisti.

Alatiellä ollaan valmiita jopa äärimmäisiin tekoihin. Ajan kokemus pysähtyy ja itsekontrolli voi täysin hävitä. Yksilölliset temperamentista, väsymystilasta ym. riippuvat reaktiot ottavat vallan.

On tärkeää havaita se hetki ja tunnistaa ne laukaisevat tekijät, jolloin alkaa luisu alatielle, pinna palaa tai tuntee joutuvansa paniikkiin (violetti nuoli kuvassa). Silloin pitää yrittää hidastaa tälle tielle luisumista. Jos päästää itsensä vajoamaan alatielle, on vaikeampi nousta ylös ja rauhoittua.

Alatieltä takaisin ylätielle palautuminen voi olla hyvin hidasta. Takaisin alas on helppo romahtaa. Luisuminen takaisin alatielle on siis vaarana helposti vielä silloinkin, kun yrittää rauhoittua tai luulee jo olevansa rauhallinen (nuolet kuvassa).

Alatiellä ollessaan ihminen ei itse yleensä tajua tilaansa ja on vailla itsehillintää ja empatiaa. Vasta jälkeenpäin tajuaa olleensa harkitsematon ja saattaa katua katkerasti tekojaan. Kun tämän ymmärtää, on jo ylätiellä.

Alatiellä ei opi mitään eikä siitä ole mitään hyötyä. Jokaisen kannattaa pyrkiä välttämään näitä kokemuksia, eikä niitä kannata tuottaa toisillekaan. Asiat ja tilanteet on parempi hoitaa silloin, kun kaikki ovat rauhallisia ja aivojen toiminta on mahdollisimman laajaa ja rikasta.


- Tunnista laukaisevat tekijät

- Opettele ottamaan aikalisä

- Selvittele vanhat traumat

- Vahvista ylätietä ​

3

126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kiitoksia,

      Nyt oli ensimmöisen kerran Suomi24:ssä järkevä kirjoitus aiheesta, Myls kriisipuhelimen asiantuntijoiden olisi nähdäkseni syytä olla tietoisia tästä aiheesta,

      Tämä artikkeli myös osittain perustelee järjellisesti "idioottinerouteni" narsistien tai psykopaatin lapsena. Kun olen yhteydessä narsisteihin tai käytösmallejaan kannattaviin ihmisiin aivoni alkavat käyttää alatietä ja ilmenen idioottina (kuten Kriisipuhelimessa), Kun vapaudun yhteydestä narsisteihin ja psykopaatteihin, sekä Kriisipouhelimeen, aivoni vapautuvat käyttämään ylätietä ja kirjoitan helposti jopa viitosia yliopistoesseistä pelkän peruskoulun päättäneenä.

      Tässä on selitys ilmiölle, Kiitos paljon tämän ketjun aloittajalle, Ketju on niin asiallinen, että minäkin kirjoitan tänne jatkossa vain ylätietä ja lopetan alatien kautta muodostuneet kirjoitukset täällä.


      "ppoiuhhhhh"

      • Anonyymi

        Koen sen emotionaalisena väkivaltana itseäni kohtaan, että Kriisipuhelin piti minua alatien aivotilassa yhtämittaisesti useita vuosia kieltäytymällä tukemasta minua katkaisemaan emotionaalisen yhteyden vanhempiini kokonaan ja välittömästi. Yhteys on katkaistava myös kaikkiin aktiivisiin manipuloijiin. Se on ainoa tapa saada aivoni käyttämään ylitietä.
        Näin se vain on, vaikka he eivät kuunnelleet ja uskoneet minua. Mutta kun on kuitenkin luontaisia tutkijan lahjoja.

        "ppiuhuhjjjj"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Koen sen emotionaalisena väkivaltana itseäni kohtaan, että Kriisipuhelin piti minua alatien aivotilassa yhtämittaisesti useita vuosia kieltäytymällä tukemasta minua katkaisemaan emotionaalisen yhteyden vanhempiini kokonaan ja välittömästi. Yhteys on katkaistava myös kaikkiin aktiivisiin manipuloijiin. Se on ainoa tapa saada aivoni käyttämään ylitietä.
        Näin se vain on, vaikka he eivät kuunnelleet ja uskoneet minua. Mutta kun on kuitenkin luontaisia tutkijan lahjoja.

        "ppiuhuhjjjj"

        Siksi soittelin hätääntyneenä Kriisipuhelimeen ja pyysin heitä tukemaan minua emotionaalisesti, niin , että saan nuo yhteydet katkaistua välittömästi (ei missään terapiassa vuoden päästä) ja kokonaan (ei mitään jonkinasteista rajaamista), koska se on ainoa tapa saada aivot nopeasti alatien tilasta ylätien tilaan. Tuo alatien tilan pitkittäminen voi kokemukseni mukaan johtaan riskitilanteisiin huonon aivotoiminnan vuoksi.
        Tähän asiaan sain Kriisipuhelimesta lähes aina vain jotakin piruilua tai pelleilyä vastaukseksi,, mikä pahensi tuota alatien tilaa.
        Kun kuulen älyllistä puhetta, pääsen lähemmäs ylätien tilaa, jolloin opiskelu on terapeuttista. Tämä ongelma aiheutuu äärimmäisen voimakkaista ulkoisista stressitekijöistä ja painostuksesta, jotka häiritsee aivotoimintaa.

        Kun puhun vanhemmilleni ja kriisipuhelimeen aivotilani on suorastaan katastrofaalinen , kun olen yksinäni yhteydet katkaistuna edellisiin ja opiskelen, olo on kuin siunattu tuohon nöähden.

        "ppiujhjjjj"


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      981
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      980
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      976
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      974
    10. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      973
    Aihe