Pekka Isto (Oulusta) kadonnut Lapissa ...

Anonyymi

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/908f5928-ddc5-422f-99da-4954ca09cf62

Oululainen Pekka Isto lähtenyt jo 17.10. erävaellukselle Pyhä-Luoston kansallispuistoon, eikä hänestä ole sen jälkeen havaintoja. Lähtöiltana alueelle on satanut 15-20 senttimetriä lunta, ja koko viikonlopun sitä satoi lisää.

Mieleeni tulee, että meniköhän hän Pyhä-Luostolle omalla autolla, ja onko auto silloin löytynyt. Jos ei, niin miten on varmistettu, että hän ehti aloittaa vaelluksen ennen lumisadetta.
Varaustuvissa ei ole miehen jäljiltä tupakirjoissa tm.merkintöjä. Yleensähän varaustupa tarkoittaa, että sellaisiin mökkeihin saa avaimen vain maksua vastaan tiettyjen päivien ajaksi.

Jos Isto ei ole ehtinyt varaustuville kun lunta on alkanut sataa, niin hän on varmastikin etsinyt muuta suojaa lumisateelta. Päätelmiin siitä mitä hän on voinut tehdä, pitäisi tietää mm.miten kokenut hän oli tälläisillä vaelluksilla, jotka tuohon aikaa syksystä yksin suorittaen ovat jo varsin vaativia.
Mutta onko voitu pitävästi varmistaa, että hän on vaelluksen ehtinyt aloittaa. Jos on ennen Pyhä-Luosto - alueella saapumista kuullut alkavasta lumipyrystä, niin on voinut myöskin tietoisesti tällöin lykätäkin vaellusta ja etsiä muualta paikkaa yöpymiseen ...

7

1187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Spekuloida voi.. Mutta kyllä on tapahtunut jokin vakavaa.. Tuskin hengissä..

      • Anonyymi

        Ei kukaan ole kafoksiia noin kauan. Mitään yhteyttä saamaatta. Puhelin kiinni ja töihin palaamatta..


    • Anonyymi

      Spekuloida voi : mm.mistä tosiaan tiedetään varmasti että lähti vaeltamaan kun lumisade tuli, onko saatu varmennettua. Jos lähti niin lähtikö ennen lumipyryn alkamista vai oliko lumet jo maassa?! Parikymmentä senttiä lunta vaikeuttaa jo monta asiaa retkeiltäessä tuollaisessa maastossa, mm.liikkumista noin yleensäkin (mm.liukastumisvaara) ja suunnistamista toki, muutenhan tuvat ovat merkityillä reiteillä, mutta reittimerkinnöistä pyryssä vaan voi helposti eksyä.

      Rykimäkerosta (lähtöpaikka) ei ole monta kilometriä (n.3km) tuolla ensimmäiselle varaustuvalle. Jos on todistettavasti lähtenyt matkaan, niin ensimmäinen oletus on että on lumipyryssä eksynyt reitiltä, mutta mitä sitten on tapahtunut?! ...

    • Anonyymi

      Tässä muutamia kommenttaja, jotka on eri keskusteluissa esitetty tästä Pekka Iston katoamisesta. Täydellistä totuusarvoa ei siis täysin voi tietää :

      - Pekka Isto on kokenut vaeltaja, esim.Norjassa käynyt sikäläisessa vuoristossa moneen kertaan, ja myös Pyhän alueella ainakin peri kertaa aikaisemmin.

      - Hänellä on myös kokemusta talvi- ja lumioloista, eli harrastanut talvioloissa ainakin jonkinlaista offroad - hiihtoa. Myös viimeiset kuukaudet ennen lähtöään käynyt ilmeisesti kuntosalilla ahkeraan.

      - Isto ei ilmeisesti liikkunut koskaan omalla autolla (jos sellaista on ollutkaan), vaan julkisille bussivuoroilla liikkunut vaelluksen lähtöpaikalla, josta ei ensimmäisella varaustuvalla ole montakaan kilometriä.

      - Ilmeisesti ei alunpitäen pitänyt yksin lähteä matkaan. Naisseuralainen on kuitenkin jostain syystä perunut mukaan lähdön jonkin verran ennen lähtöpäivää.

      Lieneekö siis kyse ns.kokeneen kuntoilijan virheestä yliarvioida omat kykynsä. Joka tapauksessa jo yksin syyspimeään lähtö on aika kyseenalainen ratkaisu, ja mahdollinen lumipyryn ajoittuminen samaan hetkeen on kyllä kenelle tahansa tunturioloissa kova paikka, jossa erinomainenkaan suunnistustaito ei paljoa auta, koska mitään kiinnekohtia on lähes mahdoton havainnoida kyseisissä olosuhteissa.

      Lienee siis jokseenkin varmaa, että Isto on bussilla matkannut reitin aloituspisteeseen, ja lähtenyt yksin vaikeissa sääoloissa pimeään ja syksyiseen tunturialueen reittiin. Juurikaan muuta on tästä eteenpäin vaikeaa kertoa ...

      • Anonyymi

        Ja nainen ei ole yhtään huolissaan katoamisesta?


    • Anonyymi

      Siitä ei olla tietoa liikkunut, että kuka katoamisilmoitukset tässä tapauksessa teki. Tämä naisystävä ei ole ilmeisesti ainakaan samassa asunnossa asunut. Kaiketi Isto on asunut yksin, näin tiedetyn tiedon perusteella.

      Matkapuhelimesta ei kaiketi ole matkalta (ainakaan reitille lähdettyä) soitettu. Jos retkeilijä on tilanteessa jossa tietäisi tarvitsevansa apua, niin matkapuhelinta varmasti ensimmäiseksi silloin käyttäisi. Alueella on myös pääsääntöisesti hyvin kenttää, koska tunturialue on myöskin suosittu matkailupaikka, ja mastot kartottavat alueen varsin kattavasti.

      Tosiaan jää kysymys, että miten pian katoamisilmoitus tehtiin, ja mitä tässä nyt oikein muuta voidaan epäillä tapahtuneen kuin eksyminen taikka onnettomuus. Kuitenkin julkisuuteen tuli melkein kuukausi viimeisistä havainnoista vasta tietoa.
      Ja kuka on hänen lähin omaisensa ollut?! Eri osoitteessa asuva naisystävä voi olla uusikin tuttavuus, tai sitten ei. mutta kaikkea ei tästä vaan voi tietää ...

      Ja vaikka varaustuvista ei merkkejä Istosta löytynyt, niin varmasti lienee sekin mahdollista, että on ainakin ensimmäisella tuvalle kuitenkin päätynyt, mutta ei ole tupakirjaan tehnyt merkintöjä, ja lähtiessä laittanut paikat siistiin kuntoon, jolloin käymisestä ei pakosta huomaakaan. Ja tuleva lumi peitti jalanjäljet.

      Mutta toisaalta vielä : kyllä 20senttimetriä lunta jo tunturialueella kävelemistä aika pahasti vaikeuttaa, vaikka ei eksyisikään, tai ehkä hän oli siihen osannut varautuakin, ainakin niin jo lokakuun puolivälissä tunturissa kuuluisi kyllä tehdä.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1241
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1130
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1115
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe