Jumalan valta ja kunnia

Anonyymi

Syk­syn 2015 uu­ti­sis­sa ovat ol­leet esil­lä suu­ret kan­san­jouk­ko­jen va­el­luk­set, sota ja vä­ki­val­ta sekä il­mas­ton­muu­tos, jon­ka vai­ku­tuk­set nä­ky­vät eri puo­lil­la maa­pal­loa.

Suur­ten ta­pah­tu­mien kes­kel­lä ih­mi­nen huo­maa pie­nuu­ten­sa. Moni on ky­sel­lyt huo­les­tu­nee­na: Mi­hin tämä kaik­ki joh­taa? Mi­ten käy ko­ti­maa­ni, en­tä koko maa­pal­lon?

Raa­mat­tu ei an­na yk­si­tyis­koh­tai­sia vas­tauk­sia mo­niin­kaan ih­mis­ten ky­sy­myk­siin. Maa­il­man myl­ler­tä­es­sä us­ko­vai­nen jou­tuu usein to­te­a­maan psal­min kir­joit­ta­jan sa­noin: ”Sii­hen ei ym­mär­ryk­se­ni yl­lä.” Sa­mal­la hän saa kui­ten­kin aja­tel­la ja us­koa luot­ta­vai­ses­ti: ”Sinä suo­jaat mi­nua edes­tä ja ta­kaa, sinä las­ket kä­te­si mi­nun pääl­le­ni” (Ps. 139:6).

Ju­ma­la joh­taa kai­ken

Raa­mat­tu va­kuut­taa, et­tä niin kan­so­jen kuin yk­sit­täis­ten ih­mis­ten vai­heet ovat Ju­ma­lan kaik­ki­val­ti­ais­sa kä­sis­sä. Ju­ma­la on luo­nut sa­nal­laan koko luo­ma­kun­nan ja myös yl­lä­pi­tää kaik­kea sa­nal­laan.

Pu­hu­es­saan atee­na­lai­sil­le apos­to­li Paa­va­li to­te­si, et­tä Ju­ma­la on pait­si luo­nut kaik­ki ih­mi­set myös mää­rän­nyt kan­soil­le mää­rä­a­jat ja asu­ma-alu­ei­den ra­jat (Ap. t. 17:26). Ju­ma­la tie­tää kai­ken, vaik­ka me ih­mi­set em­me mo­nes­ti hä­nen aja­tuk­si­aan ja joh­da­tus­taan ym­mär­rä­kään.

Kirk­kom­me vuo­den 1948 Kris­ti­nop­pi muis­tut­taa, et­tä maa­il­mas­sa ta­pah­tu­va kär­si­mys ja tus­ka ei­vät tar­koi­ta, et­tä Ju­ma­lan joh­da­tus oli­si va­ja­vai­nen tai epä­täy­del­li­nen. ”Ju­ma­lan tiet ovat tut­ki­mat­to­mat. Usein kär­si­mys on syn­nin seu­raus­ta, mut­ta sil­loin­kaan se ei voi teh­dä tyh­jäk­si Ju­ma­lan joh­da­tus­ta.” (KO 13.)

Val­ta on Ju­ma­lal­la

Us­ko­vai­nen ih­mi­nen saa us­kon kaut­ta ol­la jä­se­ne­nä Ju­ma­lan val­ta­kun­nas­sa, jon­ka ku­nin­kaa­na on Her­ra Jee­sus Kris­tus. Kä­sit­tee­nä ”Ju­ma­lan val­ta­kun­ta” viit­taa sii­hen, et­tä tätä val­ta­kun­taa ei­vät joh­da ih­mi­set, vaan yk­sin Ju­ma­la.

Ju­ma­la on kär­si­väl­li­nen, ar­mol­li­nen ja an­teek­si­an­ta­vai­nen hal­lit­si­ja. Hä­nen val­ta­kun­tan­sa on ar­mon ja an­teek­si­an­ta­muk­sen val­ta­kun­ta, jos­ta ju­lis­te­taan syn­tien an­teek­si­an­ta­muk­sen evan­ke­liu­mia kai­kil­le luo­duil­le.

Ju­ma­lan val­ta­kun­taan pää­see si­säl­le evan­ke­liu­min us­ko­mi­sen kaut­ta. Evan­ke­liu­min us­ko­ja saa sy­dä­meen­sä Py­hän Hen­gen, joka to­dis­taa ”mei­dän hen­kem­me kans­sa, et­tä me olem­me Ju­ma­lan lap­sia” (Room. 8:16). Us­ko­vai­nen ih­mi­nen ym­mär­tää us­kon kaut­ta elä­vän­sä val­ta­kun­nas­sa, joka on van­hurs­kaut­ta, rau­haa ja iloa Py­häs­sä Hen­ges­sä (Room. 14:17).

Ju­ma­lan kun­nia

Isä mei­dän -ru­kouk­ses­sa sa­nom­me tai­vaal­li­sel­le Isäl­le: ”Sil­lä si­nun on val­ta­kun­ta ja voi­ma ja kun­nia ian­kaik­ki­ses­ti.” Tämä muis­tut­taa ih­mis­tä sii­tä, et­tä Kaik­ki­val­ti­aan edes­sä hän on pie­ni, voi­ma­ton ja ym­mär­tä­mä­tön. Hän tar­vit­see Ju­ma­laa ja hä­nen ar­mo­aan.

Kaik­ki val­ta, voi­ma ja kun­nia ovat Ju­ma­lan. Tä­män tun­nus­taa myös psal­min kir­joit­ta­ja: ”Kun minä kat­se­len tai­vas­ta, si­nun kät­te­si työ­tä, kuu­ta ja täh­tiä, jot­ka olet aset­ta­nut pai­koil­leen – – mikä on ih­mi­nen! Kui­ten­kin sinä hän­tä muis­tat. Mikä on ih­mis­lap­si! Kui­ten­kin pi­dät hä­nes­tä huo­len.” (Ps. 8:3–4.)

Ju­ma­lan val­ta ja kun­nia tu­le­vat eri­tyi­ses­ti esil­le hä­nen Po­jas­saan Jee­suk­ses­sa Kris­tuk­ses­sa. Ju­ma­la ra­kas­ti maa­il­maa niin pal­jon, et­tä lä­het­ti ai­no­an Poi­kan­sa voit­ta­maan syn­nin, kuo­le­man ja sie­lun­vi­hol­li­sen val­lan. Jee­sus teki sen, mi­hin yk­si­kään ih­mi­nen ei pys­ty­nyt, ja ava­si meil­le tien Ju­ma­lan luok­se tai­vaa­seen.

Pek­ka Ait­ta­kum­pu

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      10 Hän, joka on kaiken luoja ja perusta, tahtoi tuoda paljon lapsia kirkkauteen, ja siksi hänen tuli tehdä heidän pelastajansa ja perilleviejänsä kärsimysten kautta täydelliseksi.
      11 Pyhittäjällä ja pyhitettävillä on kaikilla sama isä; siksi ei pyhittäjä häpeäkään kutsua näitä veljikseen:
      12 -- Minä julistan sinun nimeäsi veljilleni, ylistän sinua seurakunnan keskellä.
      13 Hän sanoo myös: -- Minä turvaan Herraan, ja edelleen: -- Tässä me olemme, minä ja lapset, jotka Jumala minulle antoi.
      14 Nämä lapset ovat ihmisiä, lihaa ja verta, ja siksi hänkin tuli ihmiseksi, heidän kaltaisekseen. Siten hän kykeni kuolemallaan riistämään vallan kuoleman valtiaalta, Saatanalta.
      15 ja päästämään vapaiksi kaikki, jotka kuoleman pelosta olivat koko ikänsä olleet orjina.
      16 Hän ei siis ota suojelukseensa enkeleitä -- hän ottaa suojelukseensa Abrahamin suvun.
      17 Niinpä hänen oli tultava joka suhteessa veljiensä kaltaiseksi, jotta hänestä tulisi armahtava ja uskollinen ylipappi ja hän voisi Jumalan edessä sovittaa kansansa synnit.
      18 Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan.

      • Anonyymi

        5 Joku pitää yhtä päivää toista parempana, toiselle kaikki päivät ovat samanarvoisia. Kukin olkoon omassa vakaumuksessaan varma.
        6 Joka kiinnittää huomionsa päiviin, tekee niin Herran kunniaksi, ja joka syö, syö Herran kunniaksi, sillä hän kiittää Jumalaa. Joka taas ei syö, on Herran kunniaksi syömättä, ja hänkin kiittää Jumalaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        5 Joku pitää yhtä päivää toista parempana, toiselle kaikki päivät ovat samanarvoisia. Kukin olkoon omassa vakaumuksessaan varma.
        6 Joka kiinnittää huomionsa päiviin, tekee niin Herran kunniaksi, ja joka syö, syö Herran kunniaksi, sillä hän kiittää Jumalaa. Joka taas ei syö, on Herran kunniaksi syömättä, ja hänkin kiittää Jumalaa.

        6 Muistattehan Abrahamin: "Hän uskoi Jumalan lupaukseen, ja Jumala katsoi hänet vanhurskaaksi."
        7 Tietäkää siis, että todellisia Abrahamin jälkeläisiä ovat ne, joilla on usko.
        8 Pyhät kirjoitukset tiesivät jo edeltäpäin, että Jumala tekee vanhurskaiksi kansat, kun ne uskovat. Jumala näet ilmoitti edeltäpäin Abrahamille hyvän sanoman: sinun kanssasi saavat kaikki kansat siunauksen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5790
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3667
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      227
      1921
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1772
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1222
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1177
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      290
      955
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      50
      948
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      889
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe