Valvo ja luota lupauksiin

Anonyymi

Jee­sus ke­hot­taa val­vo­maan us­kos­sa, jot­ta oli­sim­me ajan lop­pu­es­sa val­mii­ta.

Kirk­ko­vuo­den kah­den vii­mei­sen py­hän teks­tit liit­ty­vät Jee­suk­sen toi­sen tu­le­mi­sen ajan ta­pah­tu­miin. Nämä tee­mat saat­ta­vat pe­lot­taa, ja niis­tä pu­hu­mi­nen tun­tuu mo­nes­ti vai­ke­al­ta. Us­kon­tun­nus­tuk­sen mu­kai­ses­ti Her­ram­me toi­nen tu­le­mi­nen kuu­luu kris­til­li­sen us­kon pe­rus­to­tuuk­siin. Ai­he on ai­na myös kiin­nos­ta­nut eri­lai­sia en­nus­ta­jia. Kui­ten­kin Jee­sus to­te­aa: ”Sitä päi­vää ja het­keä ei tie­dä ku­kaan, ei­vät en­ke­lit tai­vaas­sa ei­kä edes Poi­ka, ei ku­kaan muu kuin Isä” (Mark. 13:32).

Ju­ma­lan ja ih­mi­sen ai­ka­kä­si­tyk­sen vä­li­ses­tä eri­lai­suu­des­ta ker­to­vat psal­min sa­nat: ”Tu­hat vuot­ta on si­nul­le kuin yk­si päi­vä” (Ps. 90:4). Kun ope­tus­lap­set ky­se­le­vät lo­pun ai­ko­jen mer­keis­tä, Jee­sus an­taa ar­voi­tuk­sel­li­sen vas­tauk­sen: ”Va­ro­kaa, et­tei ku­kaan joh­da tei­tä har­haan” (Mark. 13:5; Matt. 24:4). Vas­tauk­sel­laan Her­ram­me kiin­nit­tää hä­nen seu­raa­jien­sa huo­mi­on olen­nai­seen – us­kos­sa val­vo­mi­seen.

Ol­kaa va­ruil­lan­ne

Mo­nis­sa Jee­suk­sen toi­seen tu­le­mi­seen liit­ty­vis­sä ver­tauk­sis­sa kes­ki­ös­sä on yl­lä­tyk­sel­li­syys. Näin oli esi­mer­kik­si vii­sai­den ja tyh­mien mor­sius­nei­to­jen ver­tauk­ses­sa (Matt. 25:1–13), ja en­si sun­nun­tain evan­ke­liu­mis­sa, jos­sa Jee­sus pu­huu vie­rail­le mail­le mat­kus­ta­van isän­nän pal­ve­li­jois­ta (Mark. 13:33–37).

Va­rak­kail­la isän­nil­lä oli ti­loil­laan pal­ve­li­joi­ta, joil­le oli us­kot­tu eri­lai­sia teh­tä­viä. Jos­kus isän­nät us­koi­vat jopa koko omai­suu­ten­sa­kin pal­ve­li­joi­den­sa hoi­det­ta­vak­si (Matt. 25:14). Oven­var­ti­jal­la oli eri­tyi­nen teh­tä­vä pi­tää huol­ta sii­tä, et­tä hän on val­veil­la, kun isän­tä pa­laa ta­kai­sin (Mark. 13:34–36).

Kris­til­li­sen us­kon nä­kö­kul­mas­ta teks­ti pu­huu val­vo­mi­sen tär­key­des­tä, mut­ta mui­ta­kin ver­taus­ku­via on ha­vait­ta­vis­sa. Em­me tie­dä, mil­loin Her­ram­me tu­lee ta­kai­sin. Myös kuo­le­ma yl­lät­tää voi­mal­laan. Van­han tes­ta­men­tin mat­ka­mie­hen ta­voin mei­tä roh­kais­taan ru­koi­le­maan ja val­vo­maan us­kos­sa: ”Ope­ta meil­le, mi­ten ly­hyt on ai­kam­me, et­tä sai­sim­me vii­saan sy­dä­men” (Ps. 90:12).

Val­vo­mi­sen
mer­ki­tyk­ses­tä

Us­kos­sa val­vo­mi­ses­ta on ai­ko­jen saa­tos­sa muo­tou­tu­nut hen­gel­li­nen kä­si­te, joka on saat­ta­nut tun­tua ras­kaal­ta. Sen ei tu­li­si ol­la voi­mia ku­lut­ta­vaa ja ah­dis­ta­vaa it­sen­sä tut­ki­mis­ta. Raa­ma­tun al­ku­teks­tin krei­kan mu­kaan sa­nal­le an­ne­taan yk­sin­ker­tai­sia kään­nös­vaih­to­eh­to­ja: val­voa, ol­la val­veil­la, ol­la he­reil­lä, ol­la va­ruil­laan ja ol­la elos­sa.

Jee­suk­sen ver­tauk­sen mu­kaan val­vo­mi­nen on osa us­kon­kil­voi­tus­ta. Se on va­rau­tu­mis­ta, jat­ku­vaa val­miut­ta sii­hen, et­tä Her­ram­me tu­lee ta­kai­sin tai kut­su ikui­suu­teen koit­taa. Ju­ma­la ei kut­su mei­tä toi­met­to­muu­teen, vaan pal­ve­le­mi­seen ja ra­kas­ta­mi­seen hä­nen kun­ni­ak­seen ja lä­him­mäis­ten par­haak­si.

Val­vo­mi­nen on en­nen kaik­kea tur­val­lis­ta luot­ta­mus­ta Ju­ma­lan sa­nan lu­pauk­siin. Odot­ta­es­sam­me Her­ram­me toi­sen tu­le­mi­sen päi­vää mei­tä roh­kais­taan ai­na elä­mään täs­sä het­kes­sä ja nä­ke­mään se siu­naus, jota Ju­ma­la on osoit­ta­nut. Elä­män kuor­mat ja tu­le­vai­suu­den huo­let saat­ta­vat es­tää mei­tä nä­ke­mäs­tä Ju­ma­lan an­ta­mia lah­jo­ja.

Ar­mon voi­mal­la

Jee­suk­sen ope­tus­lap­set ja al­ku­seu­ra­kun­ta odot­ti­vat, et­tä Jee­sus tu­lee ta­kai­sin pian, jo hei­dän eli­nai­ka­naan. Al­ku­seu­ra­kun­nan elä­mäs­tä ker­ro­taan seu­raa­vaa: ”Seu­ra­kun­ta kuun­te­li ja nou­dat­ti us­kol­li­ses­ti apos­to­lien ope­tus­ta. Us­ko­vat eli­vät kes­ki­näi­ses­sä yh­tey­des­sä, mur­si­vat yh­des­sä lei­pää ja ru­koi­li­vat.” (Ap. t. 2:42.)

Us­kos­sa val­vo­vaa yk­sit­täis­tä kris­tit­tyä ja koko Ju­ma­lan seu­ra­kun­taa Raa­ma­tun ope­tuk­set roh­kai­se­vat ja vah­vis­ta­vat. Sana kir­kas­taa yhä uu­del­leen Jee­suk­sen so­vi­tus­työn voi­maa. Evan­ke­liu­min ilo­sa­no­mas­sa saa omis­taa Ju­ma­lan ar­mon täy­det lu­pauk­set. Evan­ke­liu­mi kut­suu, ja roh­kai­see us­ko­maan. Us­ko­vien vä­li­nen yh­teys, ru­kouk­sen lah­ja ja lei­vän mur­ta­mi­nen, siis eh­tool­li­sen sak­ra­ment­ti on an­net­tu voi­man­läh­teek­si us­kon kil­voi­tuk­seen.

Raa­mat­tua lu­kies­sa ja sa­nan se­li­tys­tä kuun­nel­les­sa avau­tuu nä­kö­a­la sii­tä, et­tä Kris­tus on vii­toit­ta­nut tien pe­ril­le as­ti Isän ko­tiin: ”Minä olen tie, to­tuus ja elä­mä. Ei ku­kaan pää­se Isän luo muu­ten kuin mi­nun kaut­ta­ni” (Joh. 14:6).

Timo Liikanen

14

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Uskonto nimittäin perustuu juuri tuohon, sokeaan luottamiseen katteettomiin lupauksiin.
      Jos vähänkin erehdyt käyttämään omaa harkintaa niin puffff.... Uskonto katoaa.

      Oiva Natus.

    • Anonyymi

      Kysymys kuuluu miksi te puhutte yhtä ja teette toista? Nyt olette joutuneet epätoivoisesti puolustamaan tekemiänne rikkomuksia lähimmäisiänne ja Jumalaa vastaan. Teillä on hätä ja siksi palstalle työnnetään lisää eksyttäviä kirjoituksia koska pelkäätte totuuden tulemista julki.
      Teillä ei ole tieltänne enää paluuta. Jos julkisesti tunnustaisitte kaikki väärät tekonne se tietää lahkonne loppua. Se kokee lopun jokatapauksessa silloin kun Jeesus tulee.
      Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä muut kuin Isä, siitä olen samaa mieltä.

      • Anonyymi

        "Sitä päivää ja hetkeä ei tiedä muut kuin Isä, siitä olen samaa mieltä"
        Kyllä se Jeesus tietää ku osas nii hyvin tarkkaan ennustaa mitä tämä elämä on täälä ennen Jeesuksen toista tulemista.


    • Anonyymi

      Jeesus sanoi että lapamadon on hyvä elää uskossa, vaikka se lapamato elikin toivossa
      jumalanrauhaan

    • Anonyymi

      Mutta Raamatun lupaukset ovat täyttä paskaa. Rukoile uskossa Jeesukseen niin saat mitä tahdot, näin Raamatussa luvataan. Jokainen uskova voi testata tätä. Ei toimi.

      • Anonyymi

        Kyä mää ainaski oon rukkoillu vaimolta lämmintä lohkoa. Ei auta, ei toimi.
        Reijjet on tiukasti kii.
        Voisko jeeksukset autaa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyä mää ainaski oon rukkoillu vaimolta lämmintä lohkoa. Ei auta, ei toimi.
        Reijjet on tiukasti kii.
        Voisko jeeksukset autaa?

        Iteppä valitsit, ei se jeesukseen koske!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Iteppä valitsit, ei se jeesukseen koske!

        mutta kun raamatuissa sanotaan, jotta anova saa... että jos jeesukset vois olla jelppimässä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        mutta kun raamatuissa sanotaan, jotta anova saa... että jos jeesukset vois olla jelppimässä

        Mä en ole mitään kärsimyksiä anonu yhtään mutta sitä on kyllä ollut.


    • Anonyymi

      Joskus tänne tulee näitä VL-väen kirjoituksia, joku laittaa niitä, ja se hyväkin, niinkuin tämä Liikasen kirjoitus, kiitos siitä. mutta
      väkisin tulee mieleen ajatus olisiko parempi, ettei jakaisi "helmiä porsaille", anteeksi tämä vertaus, kun sitten vastaukset ovat niin pilkallisia !!
      Onko VL-väellä oikeutta puolustaa omaa uskonkäsitystään !? Pitääkö vain nöyränä ottaa kaikki "loka" vastaan !?
      Paljon on, varsinkin nykyisin tätä herjausta näillä palstoilla, näinkö ihmiset kommunikoi täällä, onko tämä ajan merkkejä, lopunajalla !?
      Ihmisiähän voi pilkata, mutta, että Jumalan sanaa ja kirjoituksia poljetaan maahan !
      Loppuu ymmärrys !! Luoja varjelkoon meitä !

      • Anonyymi

        Vl liike ei toimi Raamatun mukaan vaan käyttää valheita. Eikö tästä saa huomauttaa lahkoa joka tahallisesti uskottelee valheita Raamatun totuutena? Minkä takia tämä lahko tahallaan eksyttää hyväuskoisia ja Raamattua tuntemattomia ihmisiä harhaan ja kadotukseen?
        Vastatkaa siihen ensin ennen kuin rupeatte syyttelemään muita.


      • Anonyymi

        "Loppuu ymmärrys !! Luoja varjelkoon meitä !"

        Saa sitä toki rukoilla varjelusta mutta ei sotiinkaan puutu millä tavalla.


      • Anonyymi

        Kyllä osa niistä kirjoituksista menee kuin sioille helmet, mutta uskon, että osa lukee niitä myös ajatuksen kanssa, voi tällä palstalla käydä myös etsivällä mielellä olevia.


    • Anonyymi

      3 Jumalan, meidän Isämme, ja Herran Jeesuksen Kristuksen armo ja rauha teille -- Kristuksen,
      4 joka uhrasi itsensä meidän syntiemme tähden pelastaakseen meidät nykyisestä pahasta maailmasta, niin kuin oli Jumalan, meidän Isämme, tahto.
      5 Hänen on kunnia aina ja ikuisesti. Aamen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe