Anteeksiantamuksen määrä on ääretön

Anonyymi

Tasa-ar­voi­nen lä­hes­ty­mi­nen ja lä­him­mäi­sen­rak­kaus ovat kes­kei­siä sie­lun­hoi­to­ti­lan­tees­sa.

Sun­nun­tain evan­ke­liu­mi­teks­ti on kris­til­li­ses­sä pe­rin­tees­sä tun­net­tu ni­mel­lä Kris­tuk­sen kirk­ko­la­ki. Ai­em­min Jee­sus oli ker­to­nut ver­tauk­sen Hy­väs­tä Pai­me­nes­ta, joka et­sii huk­kaan jou­tu­neen lam­paan. Jee­sus jat­kaa: ”Sa­moin ei tei­dän tai­vaal­li­nen Isän­ne tah­do, et­tä yk­si­kään näis­tä vä­häi­sis­tä jou­tui­si huk­kaan.”

Ju­ma­lan hyvä huo­len­pi­to tar­koit­taa sitä, et­tä hän ha­lu­aa säi­lyt­tää ja var­jel­la mei­dät us­kos­sa. Kris­tuk­sen pal­ve­li­jat kan­ta­vat toi­si­aan tai­vas­tiel­lä. Us­ko­vat ei­vät ole syn­nin te­ke­mi­ses­tä va­pai­ta, vaan lan­kee­muk­sia ta­pah­tuu ”aja­tuk­sin, sa­noin ja te­oin”.

Oma­tun­to neu­voo pa­ne­maan syn­nin pois, jot­ta sii­tä ei tu­li­si us­ko­mi­sen es­te. Ei ole help­poa nous­ta pa­ran­nuk­sen as­ke­lil­le, kos­ka lan­kee­muk­seen liit­tyy usein myös hä­pe­än tun­ne.

Pu­heek­si ot­ta­mi­nen on suo­je­lua

”Jos vel­je­si te­kee syn­tiä, ota asia pu­heek­si kah­den kes­ken. Jos hän kuu­lee si­nua, olet voit­ta­nut hä­net ta­kai­sin.” (Matt. 18:15.) Vel­jen tai si­sa­ren ti­lan­tees­ta saat­taa he­rä­tä ai­heel­li­nen huo­li. Jee­suk­sen neu­vo ot­taa asia ”pu­heek­si kah­den kes­ken” kos­kee jo­kais­ta us­ko­vaa.

Tämä tar­koit­taa myös sitä, et­tei asi­as­ta la­ver­rel­la muil­le. Kun asi­oi­ta sel­vi­tel­lään vain kah­den kes­ken, suo­je­lee tuol­lai­nen kä­sit­te­ly myös lä­him­mäi­sen mai­net­ta. On mah­dol­lis­ta, et­tä asi­oi­ta on tul­kit­tu vää­rin.

In­hi­mil­li­nen puo­li jät­täi­si mie­lel­lään asi­an sik­seen: ei jak­sa­kaan ra­kas­taa lä­him­mäis­tä to­tuu­des­sa. Van­has­sa tes­ta­men­tis­sa Moo­sek­sen kir­jas­sa va­roi­te­taan ajat­te­le­mas­ta­kin pa­haa lä­him­mäi­ses­tä vaan ot­ta­maan asi­at pu­heek­si. Sa­mal­la ke­ho­te­taan ra­kas­ta­maan lä­him­mäis­tä kuin it­seä. (3. Moos. 19:17,18.)

Jee­suk­sen ope­tuk­seen on help­po yh­tyä: ”Kaik­ki, min­kä tah­dot­te ih­mis­ten te­ke­vän teil­le, teh­kää te heil­le. Täs­sä on laki ja pro­fee­tat.” (Matt. 7:12.) Ope­tuk­sen luon­ne on rak­kau­del­li­nen ja sie­lun­hoi­dol­li­nen. Mo­nel­la meis­tä on ol­lut ai­ko­ja, jol­loin olem­me ol­leet syn­nin ja kuor­man uu­vut­ta­mia. Mi­ten oli­si käy­nyt, jos mei­tä ei oli­si evan­ke­liu­min voi­mal­la us­ko­nys­tä­vien kaut­ta au­tet­tu ta­kai­sin?

Kris­tuk­sen oh­je to­teu­tuu usein kes­kel­lä ar­kea. Puo­li­so saat­taa ky­syä, mik­si et saa nu­ku­tuk­si? Tai ys­tä­vä: ”Mikä si­nun on, olet niin hil­jai­nen?” Voi ol­la, et­tä tämä riit­tää avaa­maan kes­kus­te­lun. Lä­hei­set ovat kul­la­nar­voi­sia. He saat­ta­vat tun­tea si­nut niin hy­vin, et­tä aa­vis­ta­vat, jos si­nul­la on paha ol­la.

Kut­su on ai­na voi­mas­sa

Kai­kes­sa Jee­suk­sen ope­tuk­ses­sa ko­ros­tuu lä­him­mäi­sen­rak­kaus ja tasa-ar­voi­nen lä­hes­ty­mi­nen. Ai­na kes­kus­te­lu kah­den kes­ken ei saa­vu­ta toi­vot­tua tu­los­ta. On tär­ke­ää, et­tä ti­lan­ne on jo­kai­sel­le tur­val­li­nen ja oi­keu­den­mu­kai­nen.

Jos­kus voi ol­la tar­peen, et­tä mu­kaan ote­taan yk­si tai kak­si kris­tit­tyä ”to­dis­ta­jik­si”. Hei­dän mu­ka­naan ti­lan­tee­seen voi tul­la li­sää apua ja us­kon ym­mär­rys­tä. Par­haas­sa ta­pauk­ses­sa an­teek­si­an­ta­muk­sen evan­ke­liu­mi saa hoi­taa kaik­kia osa­puo­lia.

Voi myös käy­dä niin, et­tä asi­at ei­vät ete­ne toi­vo­tul­la ta­val­la. Jee­suk­sen neu­vo­na on tuol­loin kut­sua mu­kaan laa­jem­pi kris­ti­tyi­den jouk­ko, pai­kal­li­nen seu­ra­kun­ta. Kris­tit­ty­jen kes­ken on ol­lut neu­vo ”ol­la no­pei­ta pääs­tä­mään ja hi­tai­ta si­to­maan”. Ju­ma­lan val­ta­kun­ta on ar­mon ja an­teek­si­an­ta­muk­sen val­ta­kun­ta.

Jee­sus sa­noi ker­ran: ”Minä sa­non teil­le: näin on tai­vaas­sa­kin. Yh­des­tä syn­ti­ses­tä, joka kään­tyy, iloi­taan siel­lä enem­män kuin yh­dek­säs­tä­kym­me­nes­täyh­dek­säs­tä hurs­kaas­ta, jot­ka ei­vät ole pa­ran­nuk­sen tar­pees­sa.” (Luuk. 15:7.) Jos asi­a­no­mai­nen ei ha­lua yh­tyä seu­ra­kun­nan yh­tei­seen us­koon ja teh­dä syn­nis­tä pa­ran­nus­ta, hä­neen suh­tau­du­taan kuin ”pa­ka­naan tai pub­li­kaa­niin”. Hän­tä ra­kas­te­taan lä­him­mäi­se­nä, jol­le kut­su ta­kai­sin ar­mo­val­ta­kun­taan on ai­na voi­mas­sa.

Ar­mon mää­rää ei ra­joi­te­ta

Jee­sus pu­huu teks­tis­sä seu­raa­vak­si sii­tä, kuin­ka me saam­me ru­koil­len kään­tyä tai­vaal­li­sen Isän puo­leen kai­kis­sa asi­ois­sa. Sie­lun­hoi­dol­li­sis­sa ti­lan­teis­sa tun­nem­me it­sem­me ym­mär­tä­mät­tö­mik­si. Jee­sus on lu­van­nut ol­la kans­sam­me sil­loin­kin.

Jo­kai­nen us­ko­va te­kee mat­kaa ar­mon va­ras­sa. On loh­dul­lis­ta tie­tää, et­tä an­teek­si­an­ta­muk­ses­sa ei ole kiin­ti­ö­tä, vaan sen mää­rä on ää­re­tön.

Ville Laivamaa

0

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. En ole rakastunut

        Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
        Ikävä
        391
        3981
      2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

        Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
        Maailman menoa
        217
        1972
      3. Olen ärtynyt koska

        minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
        Ikävä
        68
        1480
      4. Suomalaiset marjat loppuvat

        Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
        Maailman menoa
        154
        1330
      5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

        ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
        Maailman menoa
        167
        991
      6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

        Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
        Suomussalmi
        60
        970
      7. Mitä teen väärin?

        Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
        Sinkut
        122
        920
      8. Puhutko toisista ihmisistä

        pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
        Ikävä
        117
        913
      9. Haluaisin tietää

        mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
        Ikävä
        51
        878
      10. Oli mukava tavata irl

        Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
        Ikävä
        24
        869
      Aihe