Aihe

Olen 12v poika ja rikoin kaverin melkein 4000e tietokoneen ja jouduin korvaamaan sen hänelle

Anonyymi

Rikoin vahingossa kaverin 4000e pelitietokoneen ja jouduin korvaamaan sen kaverille eihän mulla tietenkään ole semmoisia rahoja niin vanhemmat maksoi sen. Sen jälkeen minulla on ollut paljon stressiä ja kamala olo koko ajan aina kun herää ja illalla haluan vain aikaisin nukkumaan että ei tarvitsisi tuntea tätä oloa kuinka paljon rahaa on mennyt niinsanotusti hukkaan vanhemmiltani minun takia. Loppuuko tää koskaan se tässä on kamalaa että en edes pysty maksamaan vanhemmilleni rahoja takaisin millään.

21

154

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Ja tosin yöllä yleensä herään sen asian takia niin kuin nytkin menin 9 nukkumaan ja heräsin nyt

   • Anonyymi

    Voisit puhua asiasta vanhempiesi kanssa. Se selvittäisi tilannettasi ja varmaan vapauttaisi sinut liiallisesta syyllisyydestä.

    Hyvä että vanhemmillasi oli niin paljon rahaa, että tietokone saatiin maksettua.


   • Anonyymi

    Oletko keskustellut asiasta vanhempiesi kanssa? Se helpottaisi oloasi. Yleensä kotivakuutuksissa on vastuuvakuutusosuus joka korvaa tuollaiset toiselle henkilölle aiheutetut vahingot. Silloin maksettavaksi jää vain omavastuuosuus, ehkäpä vanhemmillasi on vakuutus ja pääsivät vähemmillä maksuilla.


   • Anonyymi

    Puhu vanhemmpien kanssa. Älä tunne syyllisyyttä, koska vaan sille ihmiselle koskaan ei tapahtuu mitään, kuka ei tee mitään. Elikä tekevälle sattuu. On se iso raha, mutta rahaa voi hankkia lisää. Sinä ja sinun elämäsi ovat niin ainutkertaisia, että jos murehdit itsensä sairaaksi tai kipeäksi, mistä hankit uuden terveyden? Jos kauheasti jää vaivamaan, sovi vanhemmien kanssa, että joskus hyvität niille silloin pikkuhiljaa, kun menet kesätöihin. Hyvää vointia sinulle, voimia, iloista mieltä ja älä jää kantamaan syyllisyyttää itsessään- se ei auta sinua eteenpäin. Meillä kaikilla sattu joskus jotain. Ole vahva, pää pystyyn ja selkä suoraksi! Olet hyvä ja upea ihminen!


  • Anonyymi

   Kaikille meille sattuu onnettomuuksia. Sinulle sattui vain kallis juttu. Älä tuhlaa elämääsi sen ajattelemiseen jos suinkin voit. Vanhemmat voivat toki odottaa kymmenenkin vuotta, kunnes pystyt ansioillasi maksamaan sen tietokoneen.

   Karmallisesti ehkä jouduit tähän tilanteeseen, jonka tarkoitus on opettaa sinulle jotain. Ota opiksesi mitä voit. Tunne myötätuntoa muita kohtaan joilla on samansuuntaisia kokemuksia ja auta heitä jos voit, niin oma tuskasikin lievittyy.

  • Anonyymi

   Eikö teillä ollut vakuutusta joka kattaisi tollaisen vahingon vastuun?
   Jos todellakin ihan vahingossa rikoit sen koneen niin älä kanna syyllisyyttä, pyydät vaan aidosti anteeksi kaikilta joita asia koskettaa,
   Voit maksaa vanhemmillesi summan takaisin sitten kun olet aikuinen ja kunnon palkoissa kiinni, summa ei niin iso ole etteikö se sitten onnistuisi iisisti sinulta.
   Jos sinua helpottaa niin lupaa korvata summa aikuisena vanhemmillesi ja jos sen teet vanhempasi kunnioittavat sinua siitä teosta kyllä, tosin muutenkin koska olet heidän poikansa ja rakas heille.
   Älä sure, kaikenlaista sattuu etkä ole ainoa jolle nuorena sattuu möhläyksiä.
   Viisastuit vahingosta varmasti ja olet varovaisempi jatkossa varsinkin muiden omaisuuden suhteen.
   Kyllä se siitä!

   Tuo on hyvä vertauskuva muuten, vanhempasi maksoivat sinun virheesi (=syntisi) koska itse et olisi sitä pystynyt tekemään.
   Samalla lailla Taivaan Isä Jeesuksen kautta maksoi ristinkuolemallaan ja ylösnousemisellaan meidän kaikkien rikkomukset ja synnit koska me ei niitä itse pystyttäisi ikinä maksamaan ja jonkun pitää maksaa jotta oikeus toteutuisi.
   Kun me uskotaan Jeesukseen ja siihen että Hän kuittasi meidän velkamme niin me saamme ne anteeksi, eikö ole siistiä!?
   Siunausta sinulle jäbä!

  • Anonyymi

   Miten tietokoneen voi rikkoa korjaamattomaksi?
   Putosiko lattialle, vai teitkö saman tempun, kuin erään tutun poika, joka tuumasi, että mikähän nappi täällä koneen takana on?
   Käänsi virtalähteen syöttövirran 120V:n 220V sijaan ja käytännössä kaikki osat paloi liikajännitteen vuoksi.

  • Anonyymi

   onneks oli vaan pelikone eikä kaverin vanhempien auto.

  • Anonyymi

   Suosittelen Sekaisin 247 chattia. Siellä voi puhua näistä asioista jonkun kanssa yksityisesti ja kertoa mikä huolettaa. Heiltä saa neuvoa miten kekustella vanhempien kanssa ja huolehtia stressistä.

  • Anonyymi

   Aloittajalle lohdutukseksi että vahinkoja sattuu, voi sattua kenelle tahansa.
   Niistä ei kannata syyllistää itseään, päinvastoin niistä voi oppia tulevaa varten.

   Varmastikaan ei jää elämäsi ainoaksi vahingoksi, ja on hyvä että vanhempasi saivat kaverisi koneen maksettua.
   Ehkä joskus tulevaisuudessa kun menet työelämään ja saat palkkaa niin voit maksaa vanhemmille takaisin.

   Älä huolta kanna siitä kun vanhempasi joutuivat maksamaan. Tottakai heidän täytyi maksaa koska sinun ikäiselläsi ei ole omaa rahaa niin suuria summia.

   Monet vanhemmat ovat joutuneet maksamaan lapsensa toilailuja, jotkut ovat olleet vahinkoja ja jotkut on saatettu tehdä jopa tahallaan tai ilkeyttään.

   Ainakin sen varmaan opit että koneiden kanssa täytyy olla varovaisempi eikä jatkossa enää välttämättä satu samanlaista.

   Puhu asiasta vanhempiesi kanssa ja kerro heille kuinka pahalta sinusta tuntuu kun he joutuivat maksamaan aiheuttamasi vahingon.
   He takuuvarmasti ymmärtävät ja voitte jutella asiasta niin sulle itselle tulee parempi olo.
   Yksin ei kannata jäädä murehtimaan, kuten huomaat niin se alkaa painaa mieltä ja vaikuttaa moneen juttuun, esim. juuri nukkumiseen.

   Eikä ne vanhemmat sulle suutu tuon jutun takia, on heille itselleenkin nuorina vahinkoja sattunut.
   Ja siitähän saisitte jotain jutun aihetta kun alkaisit kysellä heiltä mitä he ovat joskus aikoinaan mokailleet.
   Siitä voisi tulla ihan hauskaakin yhdessä jutellessa.

  • Anonyymi

   Älä kanna turhaa syyllisyyttä! Kaikille sattuu vahinkoja. Minulle tulee mieleen ensimmäisenä, että miksi ihmeessä lapsilla tai nuorilla pitää olla niin tolkuttoman kalliita leluja (tai, jos ei sitä leluksi sovi sanoa, niin pelitietokoneita - toisaalta, tietokoneet ovat monille aikuisillekin käytännössä "leluja")? Sellaisen lapselleen hankkivan vanhemman pitää olla varautunut siihen, että joku voi vahingossa rikkoa sen, joko lapsi itse tai hänen kaverinsa. Tai vanhempi itse, siivotessaan, siirrellessään tavaroita tms. Itse ainakin olisin tosi varovainen jos minulla olisi kotona jokin noin hintava laite. Ei muuten olekaan yhtään tällä hetkellä, vaan kohtuuhintaisempia.

   Ja kun on kyse lapsista tai nuorista, niin sen ikäinen ei vielä hahmota rahan arvoa samoin kuin aikuinen eikä siksi välttämättä osaa käsitellä laitteita tarpeeksi varovaisesti. Älä loukkaannu, aloittaja, en tarkoita vähätellä. Mutta olet lapsi, ja kaverisikin on vielä lapsi, ja 12-vuotias ei vielä harkitse tekemisiään samalla tavoin kuin aikuinen eikä TARVITSEKAAN harkita, koska kyse on aivojen biologisesta, geneettisesti määräytyvästä kypsymistahdista jota ei voi nopeuttaa. Yrititte kumpikin, sinä ja kaverisi, varmasti olla varovaisia, ettekä tahallanne rikkoneet mitään, ja se riittää.

   Jos vanhemmat eivät halua joutua jonkun lapsensa tai hänen kaverinsa harrastuksensa puitteissa aiheuttaman vahingon maksumiehiksi, niin älkööt hankkiko hänelle niin kalliita tavaroita. Kaverisi vanhempien ja omien vanhempiesi olisi pitänyt miettiä kannattaako sellaista pleikkaria edes ostaa tai käyttää, kun sen mahdollinen rikkimeneminen maksaa niin paljon. Vastuu on loppupeleissä aina vanhemmilla.

   Vaikeahan sinun olisi ollut kieltäytyä pelaamasta sillä ylikalliilla ja helposti särkyvällä koneella, kun kaverisi pyysi ja hänen vanhempansa antoivat luvan. Minusta tuntuisi oikeammalta, että kaverisi vanhemmat olisivat maksaneet osan laitteen hinnasta. Ei ole oikein sälyttää koko vastuuta toiselle lapsista.

   Ei ole harvinaista, että harrastuksen tai riidankin (sellaistakin sattuu!) yhteydessä joku tavara putoaa lattialle tai sille käy muuten huonosti. - Sitä paitsi, aikuisetkin rikkovat joskus tavaroita vahingossa huolimattomuuttaan, ja joskus suutuspäissään voivat rikkoa jopa tahallaan. Kuten varmaan olet kuullutkin, jotkut aikuiset pariskunnat voivat riidellessään esim. heitellä lautasia seinään, ja jotkut ihan tosissaan rikkovat toistensa omaisuutta. Aikuiset itse eivät läheskään aina kykene kantamaan vastuuta teoistaan, vaikka pitäisi.

   Toisena tulee mieleen, että onkohan vanhemmillasi tapana vaatia sinulta vähän liikaa? Kun tunnet asiasta vieläkin noin suurta syyllisyyttä. Minusta tuntuu että voisit vähitellen alkaa unohtaa jo koko jutun. Ja jos jotain voi tapahtuneesta oppia, niin sen, että et ainakaan itse aiheuta tuleville lapsillesi sitä taakkaa, että he ja heidän kaverinsakin ovat vastuussa turhan kalliista esineistä.

   Minusta on hyvä idea, mitä on edellä esitetty, että voisit korvata kuluja sitten, kun pääset kesätöihin. Voisitte tehdä vanhempiesi kanssa vaikka kirjallisen sopimuksen. Sellainen järjestely ehkä toisi sinulle mukavaa tunnetta, että voit itse vaikuttaa asiaan ja hyvittää. Mutta missään tapauksessa sen ei tarvitsisi olla laitteen koko hintaa - se olisi kohtuutonta. Vanhempien pitää osata katsoa, miten kalliilla laitteilla heidän lapsensa harrastavat, ja varautua vahinkoihin.

  • Anonyymi

   Vahinkoja sattuu. Tuo oli kallis läksy varovaisuuteen. Teoilla on seurauksia ja se on tärkeää oppia mahdollisimman nuorena. Vahingoista viisastuu ja materia on vain materiaa!

  • Anonyymi

   Kiitos vastuuntuntoisille vanhemmillesi, otat tämän oppiaksesi, mitä vastuun kantaminen/ottaminen tarkoittaa. Ymmärrät myöhemmin kun opetat omia lapsiasi, mitä kotoa on opittu.
   Valitettavasti on myös niitä "vapaan kasvatuksen" saaneita vanhempia, jotka ei välitä mistään mitään. Sinunkin tapauksessa, olisivat todennäköisesti menneet huutamaan ja räyhäämään pelikoneen omistajalle ja vanhemmille. Ajattele, millaisen opin siitä lapsi saa, joka pelastetaan aina väärin perustein tekemisistään. Oppi siirtyy eteenpäin ja lapsista tulee vanhempiensa kaltaisia häiriköitä.

   • Anonyymi

    Mikäs siinä jos vanhemmilla on hyvät tulot.Työttömyysetuudella ei paljoa 4000 e pelikoneita korvailla.


   • Anonyymi

    Hyvähän se on, että opetetaan vastuuntuntoa. Minusta vaan aloitusviesti vaikutti siltä, että pojalla on liikaakin syyllisyydentunteita vahingosta. Ihan noin paha ei tarvitsisi hänellä olla, eikä ainakaan pitempään. Jotkut vanhemmat ovat liian ankaria, toiset taas liian lepsuja. Kultainen keskitie :)

    Jos ajattelee sitä, että 12 -vuotias tuntee olonsa niin pahaksi rikkoessaan vahingossa jotain (vaikkakin kallista), että kirjoittaa anonyymille nettipalstalle? Niin tulee mieleen, että onko välit vanhempiin riittävän avoimet. Ovatko vanhemmat osanneet viestittää, että vahinko on vahinko, korvataan ja kannetaan vastuu, mutta liikaa ei pidä surra, koska kaikille sattuu. (Ja myös vanha sanonta: tekevälle sattuu.) Minusta aloittajan viestissä oli jotain huolestuttavaa, siksi vastasin.

    Kaikki vanhemmat eivät osaa kasvattaa lapsiaan oikeanlaiseen vastuuntuntoon, johon kuuluu mahdollisuus pahoitella ja hyvittää (korvata vaikka kesätyötuloista myöhemmin), ja sitten antaa itselleen anteeksi, ottaa oppia vahingosta ja jatkaa kevein mielin eteenpäin. Vahingosta viisastuneena, ja vahvempana. Iloisella mielellä. Jos kaikki ympärillä olevat aikuiset vain hokevat, että luota vanhempiisi ja puhu heidän kanssaan asiasta... niin miksi ihmeessä lapsi tuntisi tarvetta kääntyä ventovieraiden anonyymien puoleen täällä? - Haluan lohduttaa ja rohkaista sellaisiakin lapsia, joilla ei ole riittävän ymmärtäväiset ja vastuulliset vanhemmat. Sellaisiakin lapsia on - paljon.
    AnonyymiEilen 19:12


  • Anonyymi

   Mietityttää ja ihmetyttää se, kuinka paljon mukamas kone maksaa, Joku komponentti on saattanut mennä, mutta ei se noin kalliiksi tule ja jos tulee, niin sitten voi olla vedätystä ja muutenkin ihmetyttää, se jos tekijä on 12 vuotias ja oletan, että se toinenkin on kans jotain sitä luokkaa, niin mitä peliä ne yleensä edes saa pelata, ei lainmukaan oikein mitään sellaista sotapeliä, mutta sitä ei valvo kukaan.

   • Anonyymi

    Vähän kans jäin nyt miettimään koneen hintaa, sen vähän minkä koneista tiedän, niin neljään tonniin saa jo pistää pöydän ja tuolinkin ikkunasta pihalle koneen perään.

    Mutta jos tilanne muuten on aito, niin hankalahan se on.


  • Anonyymi

   Hölmö sellainen kun noin kalliin koneen ostaa, Se vanhenee kuitenkin ja parissa vuodessa se on vain kasa johtoja ja romua.

  • Anonyymi

   Ymmärrän sun tuskaasi. Itse olen tehnyt sun ikäisenäsi paljon virheitä ja joistain niistä jäi vaivaamaan mun päätä niin pahasti että mulle kehittyi OCD. Pakkomielteet oli niin pahoja että melkein toivoin jopa kuolevani mutta olen tän vuoden sisällä päässyt niistä ylitte ja niellyt kaiken ne virheet joita olen tehnyt. Sinunkin kannattaisi niellä se mitä teit vaikka se oli täys vahinko elikkä mun oppina on se että ainut keino päästä pois piinasta on vain hyväksyä ne virheitä joita olet tehnyt. Vaikka olet nuori niin sun hyvä olla aina varoivainen monen asia takia. Toivottavasti sun kaveris ymmärtää että teit sen vahingossa ja tajuaa itsekkin että sinä olet myös ihminen. Sulla on valoisa tulevaisuus edessä, toisena oppinani jonka annan sulle ihan etukäteen on että älä haaskaa elämääsi, muista aina keskittyä oli tilanne mikä tahansa ja vältä kaikilta päihteiltä (vaikka ehkä tiedät sen jo mutta aina hyvä että sua muistutetaan). Kaikkea hyvää sulle!

  • Anonyymi

   Kerro vanhemmillesi miltä sinusta tuntuu. Uskoisin, että he ymmärtävät ja tietävät, että et tahallasi rikkonut konetta. Jokaiselle meistä sattuu virheitä ja kömmähdyksiä.
   Ja ihan hyvä pointti tuo vakuutusasia, jos jokin sellainen on korvannut osan summasta niin sen tietäminenkin helpottaa oloasi. Jokatapauksessa on onni, että vanhempasi pystyivät koneen maksamaan ja maksoivat. Sekin osoittaa sen, että vanhempasi välittävät sinusta.
   Ja jos et pysty rahalla korvaamaan, niin aina voit osoittaa kiitollisuutta auttamalla vanhempiasi muuten esim. kotitöissä, yllättämällä vamhempasi jollain kivalla asialla. Ihan pelkästään jo se lämmittää varmasti vanhempiesi mieltä, että osoitat olevasi pahoillasi.

   • Anonyymi

    Toi edellinen vastaus kertoo vanhemmista, jotka osaavat suhtautua lapseen oikein. Välittävät, kannustavat, kasvattavat vastuuntuntoon. Kaikilla ei ole sellaisia vanhempia. Mulla ei ollut. Minua syyllistettiin kaikesta. Pelkäsin aina pienistäkin virheistä. En kokenut, että vanhempani olisivat rakastaneet minua.

    Olen elänyt toisenlaisen lapsuuden. Sellainen jättää aikuiseen yksinäisyyden.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   370
   25153
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   322
   6542
  3. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   414
   4846
  4. Niko Ranta-aho aikoi karata Afrikkaan!

   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/espanjan-poliisi-niko-ranta-aho-suunnitteli-pakoa-afrikkaan-katso-video-poliisin-iskusta-marbellan-asuntoon/804058
   Kotimaiset julkkisjuorut
   103
   2604
  5. Talouselämä-julkaisu tykittää kovaa tekstiä Usan taloudesta

   "Joe Biden nousee velkaantuvan valejättiläisen johtoon – Yhdysvaltain budjettivajeet repeävät ja velkavuori kasvaa" https://www.talouselama.fi/uutis
   Maailman menoa
   99
   1617