Suomi24 järjestää neljä Erätauko-keskustelua 1 .- 4.12. - tule mukaan!

Tulehtunut yhteiskunnallinen keskustelu on ollut tapetilla yhä enenevissä määrin.
Ylen teettämän tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suomalaisista kokee keskustelukulttuurin kehittyneen negatiiviseen suuntaan. Neljännes kokee, ettei uskalla kertoa ajatuksiaan yhteiskunnallisista asioista muiden reaktioiden pelossa. Keskustelua hallitsevat äänekkäät ääripäät, ja maltilliset äänet kuuluvat aiempaa huonommin. (Lue koko artikkeli täältä ).

Hyvään ja toimivaan keskusteluun tarvitaan Ylen kyselyn mukaan kuuntelemista, keskustelukumppanin kunnioittamista ja taitoa keskittyä tilanteeseen. Meillä kaikilla on mahdollisuus edistää parempaa keskustelukulttuuria nämä muistamalla: lopulta jokaisen kohdalla kyseessä on peiliin katsomisen paikka.

Ylen ja Erätauko-säätiön aloitteesta käynnistetty viisivuotinen Hyvin sanottu – Bra sagt -hanke kutsuu muiden dialogista kiinnostuneiden tahojen kanssa muuttamaan keskustelukulttuuria Suomessa rakentavammaksi, vähentämään yhteiskunnan jakautumista ja lisäämään ihmisten osallisuutta yhteiskuntaan. Suomi24 taas on foorumi, jossa kansan monet äänet kokoontuvat yhteen – mikä olisikaan sopivampaa, kuin lähteä mukaan vaikuttamaan asiaan.

Joulukuun ensimmäinen viikko on siis myös Suomi24:ssä Erätaukoviikko. Järjestämme tiistaista perjantaihin klo 14-16 joka päivän oman Erätauko-keskustelun, jonne toivomme laajaa osallistujajoukkoa ja kiinnostavaa ajatustenvaihtoa.

Viikon aiheet meillä liippaavat tämän vuoden Erätaukoteemaa “Mitä on suomalaisuus?” omalla ja keskustelufoorumiin sopivalla tvistillä:

Ti 1.12. Suomalainen nettikeskustelu julkisuuden henkilöistä: unohtuuko empatia?
Ke 2.12. Suomalainen nettikeskustelu rikoksista: mitä laki oikeasti sallii ja mikä on keskustelijan vastuu?
To 3.12. “Mulla on oikeus sanoa netissä ihan mitä huvittaa" - mitä sananvapaus on, ja voiko siihen aina vedota?
Pe 4.12. Mikä on minulle Suomessa ja suomalaisuudessa tärkeää?

Muistutamme kustakin keskustelusta somekanavien välityksellä, sivuston omassa ilmoituksessa tapahtuma-aikana sekä nostamme keskustelut myös suosituksiin.

Erätauko-keskustelut ovat tuttuun tapaan kaikille avoimia, ja niissä noudatetaan Suomi24:n sääntöjen lisäksi Erätauon rakentavan keskustelun pelisääntöjä. Keskusteluissa on mukana ylläpidosta fasilitaattori, ja moderointia tehdään keskustelun aikana tiukasti pelisääntöihin nojaten. Kunkin keskustelun aukioloaika on 2 tuntia – jos et satu pääsemään paikalle, linkkaamme ketjut tämän blogin kommentteihin ja kiinnitämme ne asianomaisille palstoille jälkikäteen luettaviksi.

Toivomme Erätauko-keskusteluista kaikille positiivista kokemusta ja kiinnostavaa mahdollisuutta vaihtaa syvällisiä ajatuksia aiheista. Yhdessä onnistutaan. 👍

Ovatko Erätauko-keskustelut sinulle jo tuttuja, ja mitä ajattelet aiheesta ylipäätään?

22

738

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
   • Anonyymi

   • Anonyymi

   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Poistettu :D

    *Keskusteltiin


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Poistettu :D

    Tässä näkyy miten Suomi24 kohtelee keskustelijoita, eli asiakkaitaan. 🤨


  • Anonyymi

   Tauon paikka taas.

   • Anonyymi

    Empatia on perin merkillinen käsite, kykenetkö asettumaan toisen asemaan ja millä tasolla?
    Huomenna lisää.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Empatia on perin merkillinen käsite, kykenetkö asettumaan toisen asemaan ja millä tasolla?
    Huomenna lisää.

    Jos joku rahvaasta käyttäytyykin epäempaattisesti, suurin osa haluaa olla lisäämättä kenenkään taakkoja.

    Onko eliitti koskaan pystynyt/halunnut asettua rahvaan asemaan?

    Miksi rahvaan pitäisi olla loputtoman empaattinen eliitin suhteen?

    Missä ovat ne, jotka vaikuttavat rahvaan elämään aivan konkreettisesti? Tulevatko nettiin keskustelemaan ja kuulemaan palautetta?


  • Ihan hyvä idea,kunhan "ohjattu keskustelu" ei muutu
   "ohjatuksi ajatteluksi".

   Varsinkin kielipolitiikassa establishment pyrkii ohjaamaan myös kansalaisten ajattelua esim toistamalla mantraa "kaksikielisyyden rikkaudesta".

   • Anonyymi

    Pakon kannattajat loukkaantuvat, jos eivät saa pakottaa...


   • Anonyymi

    Voi että minulla olisi paljon sanottavaa. Minua risoo lehdistön ja median hassu kirjoitustyyli. Rikosuutiset ovat kuvottavaa luettavaa niiden hirttäytyminen tietynlaiseen luutuneeseen epäillä sanan käyttöön. Poliisi uutiset suoltaa tulemaan jatkuvasti sitä samaa kulunutta klisettä"poliisi epäilee ja häntä epäillään". Miksi nämä poliisit ja journalistit eivät uskalla muuttaa sanontaa toisenlaiseksi, kuten poliisi uskoo, poliisi arvelee. Esim.kun välimereen hukkuu satoja siirtolaisia, niin siitä uutisoidaan, että välimereen uskotaan tai välimereen epäillään hukkuneen, kun paljon kuvaavampaa olisi kertoa, että uskotaan, tai arvellaan hukkuneen. Epäillä sanaa käytetään jokapäiväisessä kielenkäytössä tiuhaan, eli turhaan, koska se ei anna oikeata kuvaa. Kun sinä epäilet, sinä olet epäuskoinen, et siis oikein jaksa tai halua uskoa. Kun poliisi toistaa tätä samaa epäillään mantraa, niin sehän kertoo siitä, ettei poliisi halua tai ei oikein jaksa uskoa. Epäusko on raamatun uskonnollista kielikuvaa viljelevä, miksi sitä pitää viljellä yleisessä kielenkäytössä., Se tiedetään, että rikollisia halutaan tällä epäilevällä sanalla paapoa eli hurskastella. Autovarasta ei saa sanoa varkaaksi , vaan auton varastaminen on luvatonta käyttöönottoa. Myöskin tämä luvaton termi on paljon käytetty, eli kun ammutaan väärää lintua, se on luvatonta ampumista, vaikka luvallista rauhoitetun linnun ampumista ei ole olemassa. Maailmassa kaikki muuttuu jatkuvasti, mutta rikoslaissa tämä saman mantran jauhaminen jatkuu, eikä muutu miksikään. Poliisin pitää epäillä rattijuoppoa rattijuopumuksesta, vaikka käytti puhalluksen jälkeen vielä veri kokeessa. Uusia sanoja tulee, mutta lehdistö pysyy samanlaisten liturgisten sanontojen takana, kuten "hehkuttaa". Kun esim. rattijuoppo tappaa 8-vuotiaan koululaisen, niin sitä pitää lehdistön kirjoittaa kuvottavalla tavalla näin: " Kuljettaja ajoi 8-vuotiaan koulutytön kuoliaaksi. Poliisi epäilee kuljettajaa varomattomuudesta, rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Ketähän tässä paijataan ? Tietysti syyllistä, joka mukamas vain vaaransi liikenneturvallisuutta. Uhria ei tarvitse epäillä joutuneen rattijuopon uhriksi. Eikö media huomaa, että vaarantaminen on väärä sana, kun se konkretisoitui, eli onnettomuus tapahtui. Vaarantaminen olis kyseessä vain esim. silloin, jos koulutyttö olisi ollut hiuskarvan varassa joutua rattijuopon yliajetuksi.
    On se kumma, että tätä hassunkurista uutisointia halutaan puolustaa sanomalla, että tekijä on syytön niin kauan kunnes tuomioistuin on sille siunauksensa antanut. Sama se sille, tekijänä se kuitenkin pysyy alusta loppuun asti ja kuten aiemmin tuli jo todettua, mehän emme tiedä kenestä on kysymys, joten tekijän oikeusturva ei kärsi siitä, että hänen uskotaan ajaneen alkoholin vaikutuksen alaisena suojatiellä jalankulkijan kuoliaaksi.


  • Anonyymi

   Merkillinen "jäähyllä" ei mistään.
   Miksi ylläpito bannaa yksiä mielivaltaisesti ja sallii samalla trollien levittää avointa sontaa?

  • Anonyymi

   Eikö totuudesta saa puhua?
   Jos on jostakin asiasta erimieltä,niin tulkitaan rasistiksi.
   Yle on puolueelinen tiedon levittäjä.
   Jos Suomen sisäministeri sanoo (korona-aikana),että pakolaiset (matut)menee kaiken edelle ja olen erimieltä asiasta,niin keskustelu on :Tulehtunut?

  • Ei oikein vakuuta, kun katselee keskusteluja, jumalaton määrä poistoja, hyvinkin "suuntautuneesti", tuhansia kommentteja pelkkää, tarkoituksellista valhetta . . .ja sitten sellaisten ylläpitäjä, tai siis kyvytön ylläpitäjä, avaa keskustelun "tulehtuneista . . " No, hetkellinen komiikka ainakin on hallussa - mutta mahtaako polla kestää . . no, nähtäväksi jää, vai tuleeko poito ennätyksiä.

   • Anonyymi

    Lähinnä huvittaa se, ettei ylläpitäjiä tunnu kiinnostavan pätkän vertaa tietyille palstoille päivän mittaa ja ilmiselvästi saman trollin tekemät trollialoitukset ja usein vielä hyvin samoista (ja monasti jopa täysin samoista) aiheista. Eli mun mielestä ainakin tollasten poistoja sais olla päivässä montakymmentä lisääkin per palsta, koska noi ei ainakaan paranna yhtään kenenkään keskustelijan käyttökokemusta.


  • Kannattaisko keskittyä ratkaisemaan olemassa olevia epäköhtia ja puutteita keskustelupalstalla, eikä kehitellä lisää ongelmia joita ettekykene hallitsemaan ?

  • Anonyymi

   Vaikea keskustella, kun Tuksu-keskusteluun liittyvä viestini ja kaikki vastaukset poistettiin. Myös ko. keskustelu poistettiin kokonaan.
   Perässä lukee että keskustelusta on poistettu yksi sääntöjen vastainen viesti.

   Jokainen joka täällä enemmän keskustelee, tietää että viestejä poistellaan ennemminkin mielivaltaisesti, kuin sääntöjen perusteella.
   Sivut ovat väärällään hirvittävää törkyä, mutta usein lähtee ihan asiallisia viestejä.
   Eipä mitään, näillä mennään. Kirjoitellaan sitten niin paljon, että jotain jää sensorisannoilta huomaamatta. 🤪

  • Anonyymi

   Miksi minä en löydä mistään tämän päivän keskustelua?

  • Anonyymi

   Yle on Suomen pahin maalittaja jolle on lisäksi annettu viranomaisten taholta lupa vihapuheeseen. Pahin koska se toimii vastuutta verorahoilla, kansa maksaa punavihreän propagandan. Ylelle on annettu mm. oikeus nälviä Halla-ahoa eikä syyttäjä puutu vihapuheeseen. Toimitte Suomi24 tällaisen epäilyttävän Yle-porukan kanssa

   Googlaa Ylen vihapuheoikeudesta
   Yle rotutohtoriksi

  • Anonyymi

   Mitä tällaisessakin viestissä on valbmvonnassa pielessä

   ___ allaoleva poitettu kerran

   Toimittaja Msalo, muistatko miten vaparilehteen kirjoitit perussuomalaisista ja kiusalla voimanostajasta sivuhenkilöstä

   Olisit kirjoittanut asiallisesti Tynkkysestä koko jutun, hän pudotti lestaSipilän politiikasta

   ----allaoleva poistettu 2 kertaa eri muunnelmat

   Tynkkynen on aina ja nyt ajanut vahvasti rituaalioperaatioiden kieltämistä

   Msalo, näin jouduit syömään sossusoppasi. Taas. Tämä Voima-lehtianarkistien kanssa tapahtuva sossuileva röyhkeys syö ja lyö takaisin. Ja usein

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Yllä Suomi24 viittaa Yleen. Ylelle on annettu viranomaisten taholta oikeus Halla-ahon nälvimiseen vihapuheilla. Ylen toimittajia elätetään kansan maksamilla verorahoilla, jotka on pakko maksaa, vaikka ei tukisi vihapuheita. Toimittajien asema on siis taattu ja siitä seuraa välinpitämättömyys kritiikille ja muutosvastaisuus

   https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/47208/Yle+sai+kutsua+Hallaahoa+rotutohtoriksi

   https://www.talouselama.fi/uutiset/jussi-halla-aho-kutistaisi-ylea-radikaalisti-meilla-on-erittain-vihervasemmistolainen-toimittajakunta-suomessa/5704bc7f-1338-4339-8670-e11c090e3408

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Joku pahoitti mielensä Afrikantähti pelistä

   Rasismikohu Helsingin yliopistossa – riistoleikkejä ja Afrikan tähti -vitsailua: ”Olen sanaton” Musta vaihto-opiskelija tyrmistyi, kun opiskelijat esi
   Maailman menoa
   600
   9435
  2. Professori tyrmää Marinin hallituksen korona toimet

   https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/6a55281c-4f12-46d6-be17-f9ee97637f12 Professori Martin Scheinin esittää rajua kritiikkiä Suomen koronapäätöksi
   Maailman menoa
   144
   2733
  3. Seksikäs naispari! Sita Salminen innoitti Jukka Haapalaista: "Toteutui monenlaiset päivä- ja yöunet"

   Sita Salminen ja Kia Lehmuskoski vetivät naisparina hitaan, mutta sitäkin sensuellimman valssin Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa. Ja saivat sekä yle
   Kotimaiset julkkisjuorut
   25
   2234
  4. Oho! Sointu Borg juhli rajusti Tallinnassa: Nahkarotsi hävisi, korjaussarja kutsui: "Johan oli vklp"

   No nyt! Sointu Borg on räväkkä nainen, joka ei peittele sanomisiaan, eikä muotojaan. Instagramissa hän kuvailee itseään #röyhkeästirohkea. Tarkkasilmä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   9
   2209
  5. Sofia hehkutti kovaan ääneen lapsen tekoa

   Mutta eipä sekään homma etene. Ehkä parempi niin.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   64
   1003
  6. Piispa Laajasalo paholaisen asialla.

   Koskaan kukaan todellinen Jumalan palvelija ei ole alentunut sanomaan noin tuomitsevia ja syyllistäviä lausuntoja julkisesti ihmisistä, jopa omista se
   Maailman menoa
   334
   857
  7. mies kysymys sulle

   missä haluaisit meidän näkevän?
   Ikävä
   57
   840
  8. Pub marjuskan anniskeluluvat

   hyllylle kunnes vanhan miehen pahoinpitely selvitetää perinpohjaisesti. Nyt ois mikan aika astua julkisuuteen tapahtumien kulun suhteen ettei kaikki p
   Haapavesi
   11
   717
  9. Oon kait mä vähän

   Typerä kun mä jatkan vaan vaikka sä yritit kait hiljaisuudella kertoa ettet edes tykkää?? 🤔😟
   Ikävä
   56
   676
  Aihe