Aihe

Emolevyn pariston vaihto?

Anonyymi

26

74

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Kannatas hankiutua w10 eroon ajoissa. Olen nyt seurannut kaverini Windows 10-elämää muutaman kuukauden ajan. Jatkuvasti tulee jotain ongelmia vastaan, pankkimaksut ei onnistu jne... Näitä ongelmia ei ollut ennen kuin hän päivitti "seiskasta" "kymppiin". Nykyään tuntuu olevan aivan sama mitä lääkkeitä menee ja mitä nestettä ikeniin, hyllyt täynnä lääkelevyjä ja kossu-. ja kiljupulloja naukkaillen kaiket päivät menee. Windows pyörii päin helvettiä ja joka päivä joutuu joko etsimään netistä fixausta ongelmaan tai tekemään uudelleenasennuksen kun joku päivitys tuhoo jonkun.

        W10 on tuskaa ja tuhoa, hajonneita pioksia ja dvd asemia ja ssd levyjä ja sulaneita näyttöohjaimmia ja hitsanneita prosessoreja.


    • Anonyymi

      Vaikka asetuksia ylläpitävä paristo olisi loppu, ei se estä koneen käynnistymistä. Kone lähtee kyllä käyntiin, mutta todennäköisesti herjaa pariston vähäisestä jännitteestä.

      • Anonyymi

        Niin, masiina kyllä käynnistyy, mutta OS ei välttämättä boottaa. BIOS masiinoissa harvemmin on CMOS:n syöttöjännitteen (paristo/akku) mittausta/herjaa.


      • Anonyymi

        Yksi (1) kone on tullut vastaan joka ei lähtenyt käyntiin kun patteri oli tyhjä.
        Siitäkin on aikaa ainakin parikymmentä vuotta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yksi (1) kone on tullut vastaan joka ei lähtenyt käyntiin kun patteri oli tyhjä.
        Siitäkin on aikaa ainakin parikymmentä vuotta.

        Minulla on ehkä se toinen (2.) kone, jonka syteemi (XP Pro) ei lähde toimimaan.

        Kone vaikuttaa starttaavan, tuuletin pyörii, mutta XP ei.

        Hommaan uuden pariston ja katson mitä tapatuu tai tapahtuuko mitään ;-)

        ap


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yksi (1) kone on tullut vastaan joka ei lähtenyt käyntiin kun patteri oli tyhjä.
        Siitäkin on aikaa ainakin parikymmentä vuotta.

        Meinaat väittää että valtavan suuren kokemuksesi mukaan: Masiina ei alkanut ottamaan tehoa seinästä/akuistaan, tuuletin ei käynnistynyt, näyttö pysyi pipimustana, ja BIOS.iin et päässyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meinaat väittää että valtavan suuren kokemuksesi mukaan: Masiina ei alkanut ottamaan tehoa seinästä/akuistaan, tuuletin ei käynnistynyt, näyttö pysyi pipimustana, ja BIOS.iin et päässyt.

        Onhan noita " romuuntuneita" ehtinyt olemaan vuosikymmenten aikana muutama.
        Tuo mainittu yksi tuli jo melkein tuottua kunnes sattui käsi siihen patteriin.
        "Akkupatterikäyttöisiä" ei -90-luvulla ollut, ei ainakaan minulla.


    • Anonyymi

      Jos BIOS on pariston varassa, ja paristo on sippi -> BIOS hukkaa asetuksensa -> kone ei osaa käynnistyä.

      • Anonyymi

        Käynnistyy se, mutta BIOS on tehdasasetuksissa.


      • Anonyymi

        Ei se välttämättä hukkaa kuin päivämäärän. Riippuu konemallista ja BIOSista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Käynnistyy se, mutta BIOS on tehdasasetuksissa.

        Noissa jommasa kummassa artikkelissa mainittin, että muistinkin toiminta voi olla paristosta riippuva ja jos muisti tilttaa, niin systeemi ei käynnisty. Tosin kummassakaan artikelissa ei mainittu, että systeemi ei käynnistyisi.

        Mutta kunhan ehdin hommata uuden pariston, niin sittenhän sen näkee josko sillä on vaikutusta tässä keississä.

        Tuo XP-kone on ollut vuosia käyttämättä, eli en tiedä mikä sen todellinen ongelma on.

        Näyttöruutu ja VGA-kaapeli on ehjä, toimii toisessa koneessa, mutta XP:ssä ei signaalia, musta ruutu. Onko XP silti startannut vai ei, on arvoitus, eli mistä signaalin puute johtuu.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Noissa jommasa kummassa artikkelissa mainittin, että muistinkin toiminta voi olla paristosta riippuva ja jos muisti tilttaa, niin systeemi ei käynnisty. Tosin kummassakaan artikelissa ei mainittu, että systeemi ei käynnistyisi.

        Mutta kunhan ehdin hommata uuden pariston, niin sittenhän sen näkee josko sillä on vaikutusta tässä keississä.

        Tuo XP-kone on ollut vuosia käyttämättä, eli en tiedä mikä sen todellinen ongelma on.

        Näyttöruutu ja VGA-kaapeli on ehjä, toimii toisessa koneessa, mutta XP:ssä ei signaalia, musta ruutu. Onko XP silti startannut vai ei, on arvoitus, eli mistä signaalin puute johtuu.

        Vianetsintään kuuluu ottaa koneen kotelo auki ja katsoa, tekeekö se mitään käynnistyksen aikana. Jos kone käynnistyy hetkeksi ja tuulettimet hurahtavat, on luultavasti joko virtalähde tai emolevy rikki.

        Jos koneessa on integroitu näytönohjain ja erillinen, ota se erillinen irti ja kokeile saada kuvaa integroidulla.

        Eikö piippaa mitään? Koita saada kone reagoimaan johonkin, vaikka virheeseen ottamalla muistitkin irti. Silloin käynnistystä yritettäessä ainakin pitäisi piippailla ainakin jos se pikkuinen pietzosummeri tai sisäinen kaiutin on kytkettynä.

        Ota myös kaikki lisälaitteet, mitkä eivät ole välttämättömiä bioksen asetuksiin pääsyyn, l. kiintolevyt, USB -laitteet, hiiri ja kaikki lisäkortit pois. Vain näppis ja näyttö siis kiinni. Jos koneessa on PS/2 -liittimellä näppiksen liitin ja jostain löydät tällaisen Wanhan näppiksen, niin kytke se USB -näppiksen tilalle.


      • Vanhoissa koneissa asetukset oli paristovarmennetussa RAM;issä, kun parmpaakaan tapaa ei ollut, mutta en ymmärrä miksi nykyään mikään kone näin tekisi, kun flash on keksitty.


      • Anonyymi
        okaro kirjoitti:

        Vanhoissa koneissa asetukset oli paristovarmennetussa RAM;issä, kun parmpaakaan tapaa ei ollut, mutta en ymmärrä miksi nykyään mikään kone näin tekisi, kun flash on keksitty.

        Kaikissa PC laitteissa on paristo/akku vähintäänkin kellolle (RTC piiri) jossa on hieman CMOS muistitilaa BIOS astetusten ylläpitoa varten. Uudemmissa hintavimmissa laitteissa BIOS asetukset saattavat olla eeprom piirillä (joka ei menetä dataa kun tehonsyöttö loppuu). Flash ei sovellu tässä tapauksessa, ennenkuin siihen voi kirjoittaa pitää tyhjentää isompi muistialue, eeprom:ssa voidaan tyhtätä ja kirjoittaa yksi tavu.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kaikissa PC laitteissa on paristo/akku vähintäänkin kellolle (RTC piiri) jossa on hieman CMOS muistitilaa BIOS astetusten ylläpitoa varten. Uudemmissa hintavimmissa laitteissa BIOS asetukset saattavat olla eeprom piirillä (joka ei menetä dataa kun tehonsyöttö loppuu). Flash ei sovellu tässä tapauksessa, ennenkuin siihen voi kirjoittaa pitää tyhjentää isompi muistialue, eeprom:ssa voidaan tyhtätä ja kirjoittaa yksi tavu.

        Totta, kerran tuli vastan läppäri, jossa patteri oli loppu. Vaihtamiseksi olisi koko kone täytynyt purkaa, joten en ryhtynyt siihen. Asensin ohjelman, joka hakee netistä ajan puuttessa.

        Miksi ihmeessä Flash ei soveltuisi BIOS-asetuksille? Sitä käytetään nykyään mihin tahansa tedon tallentamiseen. En ymmärrä miksi kukaan käyttäisi paristovarmennetua RAM:ia mihinkään nykyään.


      • Anonyymi
        okaro kirjoitti:

        Totta, kerran tuli vastan läppäri, jossa patteri oli loppu. Vaihtamiseksi olisi koko kone täytynyt purkaa, joten en ryhtynyt siihen. Asensin ohjelman, joka hakee netistä ajan puuttessa.

        Miksi ihmeessä Flash ei soveltuisi BIOS-asetuksille? Sitä käytetään nykyään mihin tahansa tedon tallentamiseen. En ymmärrä miksi kukaan käyttäisi paristovarmennetua RAM:ia mihinkään nykyään.

        Tuossa siitä on vauksen linkissä kerrottuna.

        "Meanwhile, modern UEFI motherboards store settings on flash memory or on the computer's hard disk drive. No battery is necessary on these systems, but you'll often find it anyway. "


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tuossa siitä on vauksen linkissä kerrottuna.

        "Meanwhile, modern UEFI motherboards store settings on flash memory or on the computer's hard disk drive. No battery is necessary on these systems, but you'll often find it anyway. "

        Nykyaikaisissa systeemeissä ei kellopatteriakaan välttämättä tarvitse, jos kone vaan on internetissä. On varmasti poikkeuksia, mutta kaikki testaamani vähänkään suuremmat Linux -jakelut kaikki hakevat oikean ajan ja päivämäärän netistä heti käynnistyttyään ja joka käynnistyksessä.


      • Anonyymi
        Kollimaattori kirjoitti:

        Vianetsintään kuuluu ottaa koneen kotelo auki ja katsoa, tekeekö se mitään käynnistyksen aikana. Jos kone käynnistyy hetkeksi ja tuulettimet hurahtavat, on luultavasti joko virtalähde tai emolevy rikki.

        Jos koneessa on integroitu näytönohjain ja erillinen, ota se erillinen irti ja kokeile saada kuvaa integroidulla.

        Eikö piippaa mitään? Koita saada kone reagoimaan johonkin, vaikka virheeseen ottamalla muistitkin irti. Silloin käynnistystä yritettäessä ainakin pitäisi piippailla ainakin jos se pikkuinen pietzosummeri tai sisäinen kaiutin on kytkettynä.

        Ota myös kaikki lisälaitteet, mitkä eivät ole välttämättömiä bioksen asetuksiin pääsyyn, l. kiintolevyt, USB -laitteet, hiiri ja kaikki lisäkortit pois. Vain näppis ja näyttö siis kiinni. Jos koneessa on PS/2 -liittimellä näppiksen liitin ja jostain löydät tällaisen Wanhan näppiksen, niin kytke se USB -näppiksen tilalle.

        Tuosta on vaikea saada selkoa, mikä siinä ontuu, vuosia sitten silloiseen sammutukseen saakka se toimi täysin normaalisi, tuollainen Pemtium 4 - kone:

        - http://ixbtlabs.com/articles2/barebone-shuttle-st61g4/index.html

        Etupaneelissa palaa sininen virtavalo, mutta kovalevyn merkkivalo vilahtaa nopeasti vain käynnistäessä ja virtanapista pakkosammuttaessa.

        Etupaneelissa olevaa jotakin "päivitysnamiskaa" (siinä on ympyränuoli kuten selaimen virkistyksessä) painaessa kovalevyn merkkivalo on staattinen keltaisena, napin painalluksen ajan.

        DVD-levynpöritin saa virtaa, mutta sen kelkka ei aukea, yrittää avata kevyesti kolistellen, mutta ei aukea. Sen emolle tulevan lattakaapelin kiinnikkeen vieressä pieni vihreä ledi palaa.

        Prossun tuuletin pyörii ja hyrisee normaaliin tapaan.

        Virtalähteen tuulettimesta tulee lämmintä ilmaa, eli eiköhän sekin ole ok.

        Eri liittimiä olen testaillut sormin ja sen perusteella ovat hyvin paikoillaan, mutta voihan silti josskain piilossa hapettumistakin olla, vaikka pidän sitä epätodennäköisenä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuosta on vaikea saada selkoa, mikä siinä ontuu, vuosia sitten silloiseen sammutukseen saakka se toimi täysin normaalisi, tuollainen Pemtium 4 - kone:

        - http://ixbtlabs.com/articles2/barebone-shuttle-st61g4/index.html

        Etupaneelissa palaa sininen virtavalo, mutta kovalevyn merkkivalo vilahtaa nopeasti vain käynnistäessä ja virtanapista pakkosammuttaessa.

        Etupaneelissa olevaa jotakin "päivitysnamiskaa" (siinä on ympyränuoli kuten selaimen virkistyksessä) painaessa kovalevyn merkkivalo on staattinen keltaisena, napin painalluksen ajan.

        DVD-levynpöritin saa virtaa, mutta sen kelkka ei aukea, yrittää avata kevyesti kolistellen, mutta ei aukea. Sen emolle tulevan lattakaapelin kiinnikkeen vieressä pieni vihreä ledi palaa.

        Prossun tuuletin pyörii ja hyrisee normaaliin tapaan.

        Virtalähteen tuulettimesta tulee lämmintä ilmaa, eli eiköhän sekin ole ok.

        Eri liittimiä olen testaillut sormin ja sen perusteella ovat hyvin paikoillaan, mutta voihan silti josskain piilossa hapettumistakin olla, vaikka pidän sitä epätodennäköisenä.

        Tuon ikäluokan koneissa oli yleistä, että emolevyn elektrolyyttikondensaattorit turposivat ja vuosivat. Elektrolyytti itsessään on hapettavaa, ja kun se on pitkään kosketuksissa emolevyn kanssa, se tuhoaa sitä hiljalleen. Ota se koneen koppa auki, ja katso näetkö päältä päin mustuneita/ruskeaksi menneitä komponentteja. Jos näet, niin tuon koneen kanssa on turha kuluttaa aikaansa. Sen periaatteessa voi korjata, mutta vikaantuneet komponentit on juotettava irti emolevyltä, ja korvattava uusilla. Mikäli ei kolvi pysy kädessä, ja ole tietotaitoa, miten monikerroksisesta piirilevystä juotetaan komponentteja irti, niin unohda koko juttu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuosta on vaikea saada selkoa, mikä siinä ontuu, vuosia sitten silloiseen sammutukseen saakka se toimi täysin normaalisi, tuollainen Pemtium 4 - kone:

        - http://ixbtlabs.com/articles2/barebone-shuttle-st61g4/index.html

        Etupaneelissa palaa sininen virtavalo, mutta kovalevyn merkkivalo vilahtaa nopeasti vain käynnistäessä ja virtanapista pakkosammuttaessa.

        Etupaneelissa olevaa jotakin "päivitysnamiskaa" (siinä on ympyränuoli kuten selaimen virkistyksessä) painaessa kovalevyn merkkivalo on staattinen keltaisena, napin painalluksen ajan.

        DVD-levynpöritin saa virtaa, mutta sen kelkka ei aukea, yrittää avata kevyesti kolistellen, mutta ei aukea. Sen emolle tulevan lattakaapelin kiinnikkeen vieressä pieni vihreä ledi palaa.

        Prossun tuuletin pyörii ja hyrisee normaaliin tapaan.

        Virtalähteen tuulettimesta tulee lämmintä ilmaa, eli eiköhän sekin ole ok.

        Eri liittimiä olen testaillut sormin ja sen perusteella ovat hyvin paikoillaan, mutta voihan silti josskain piilossa hapettumistakin olla, vaikka pidän sitä epätodennäköisenä.

        DVD-pyörrittimen kelkka aukeaa kun taputtelee hieman sen yläpintaan, eli jokin mekaaninen jumi, tiedä sitten miten sen voisi korjata.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        DVD-pyörrittimen kelkka aukeaa kun taputtelee hieman sen yläpintaan, eli jokin mekaaninen jumi, tiedä sitten miten sen voisi korjata.

        No nyt tuo DVD-kelkka alkoi toimia normaalisti kun toistelin sen avaamista ja sulkemista, jokin "kramppi" jumittuma poistui.


    • Anonyymi

      Hyvin käynnistyy yli 20 vuotta vanha win95 missä alkuperäinen mutta virraton paristo. Vain päivämäärät ja kellonajat joutuu asettelamaan käsikopelolla.

      • Anonyymi

        Laitoin uuden pariston ja johan löytyi ruudulle signaali, mutta systeemin boot-ongelma (XP Pro).

        Mustalla ruudulla kertoo boot failure ja pyytää laittamaan CD:n pesään.

        Tuota ennen mainitsee primäärinä ei mitään jne. :

        Pri. Slave Disc: None

        Sec. Master Disk: DVD/CD-RW, ATA 33

        Pitää tarkistaa onko boot-järjestys muuttunut vain onko SATA- kiintolevy omine aikoineen tiltannut.

        ap ja Pemtium 4 - kone


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laitoin uuden pariston ja johan löytyi ruudulle signaali, mutta systeemin boot-ongelma (XP Pro).

        Mustalla ruudulla kertoo boot failure ja pyytää laittamaan CD:n pesään.

        Tuota ennen mainitsee primäärinä ei mitään jne. :

        Pri. Slave Disc: None

        Sec. Master Disk: DVD/CD-RW, ATA 33

        Pitää tarkistaa onko boot-järjestys muuttunut vain onko SATA- kiintolevy omine aikoineen tiltannut.

        ap ja Pemtium 4 - kone

        Slave viittaa nykyään Lenovon koneeseen. Slaaveja ei löydy enää markkinoilta.


    • Anonyymi

      Siinä kovon kyljessä on sellainen pieni tappi. Vedä siitä niin huomaat, että siellä on naru kiepillä. Sillä voit nimittäin pyörittää kovoa, jos sen patteri on loppu.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naisen vessakäynti suhteen alussa

      Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin
      Parisuhde
      275
      19511
    2. Liikenne topissa

      Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio
      Virrat
      40
      13920
    3. Maisa se jaksaa valehdella

      https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma
      Kotimaiset julkkisjuorut
      345
      10472
    4. Liedenpohja

      Mikä hässäkkä siälä on päällä ??
      Virrat
      71
      7693
    5. Karanteenimääräyksiä rikkovaa ei rangaista.

      Ulkomailta tuleva koronatartuttaja saa Suomessa liikuskella ja juhlia estoitta. Omantunnon kysymys on noudattaako karanteenimääräyksiä toista on mones
      Maailman menoa
      362
      4724