Sysmä on hyvä esimerkki.

Anonyymi

Koneviestin päätoimittaja Eemeli Linna kuvailee pääkirjoituksessaan, että koneurakoitsijat ovat heikossa neuvotteluasemassa ja usein aliurakoitsijan asemassa teiden talvikunnossapidon osalta.

"Sopimukset räätälöidään urakoitsijoiden kanssa hyvin tapauskohtaisesti ja isojen toimijoiden etujen mukaisesti."

"Vaatimukset urakoitsijoiden suuntaan ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Tilaajat laativat yhä monimutkaisempia erikoisehtoja ymmärtämättä asetettujen sääntöjen vaikutusta kustannustasoon."

Isot toimijat siirtävät hänen mukaansa kaikki toiminnan riskit urakoitsijoille.

"Kaupungilla ja isoilla tilaajilla on resurssit laatia sopimusehdot mahdollisimman edulliseksi tilaajan kannalta. ELY-keskuksen sanktiot vierähtävät sellaisenaan eteenpäin aliurakoitsijalle, jonka neuvotteluasema isoja toimijoita kohtaan on hyvin heikko."

Ensimmäinen sanktio voi olla sopimuksesta riippuen esimerkiksi 3 000 euroa, Linna kuvailee. "Seuraava on kaksinkertainen ja kolmas vielä tästäkin kaksinkertaistunut. Osalla sanktio on kymmeniä prosentteja vuosisopimuksesta."

Ongelmana on myös, että sanktioon johtava ongelma voi johtua kaupungin tai ison toimijan työpäällikön omasta epäröinnistä.

"Sääntöihin kuuluu, että kaupunki tai iso toimija hälyttää urakoitsijan liikkeelle, kun olosuhteet niin vaativat. Pelin henki on, että urakoitsijalle soitetaan mahdollisimman myöhään kustannusten pelossa", Linna kirjoittaa.

"Usein soitto tulee niin myöhään, että tilanne on jo lähtenyt käsistä, eikä sopimuksen kriteereitä voi enää mitenkään täyttää."

Ongelmat jäävät usein piiloon, koska sopimuksissa urakoitsijaa kielletään puhumasta sopimusten sisällöstä medialle tai ELY-keskukselle.

"Tämän vuoksi tämä on vaiettu ongelma ja vain jäävuoren huippu. Toivottavasti tämä on alku laajemmalle keskustelulle tästä hankalasta aiheesta. Peli ei ole reilua näin!"

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hyvä näin. Kiitos, että otit kantaa asiaan.

    • Anonyymi

      Tähän kaikkien kunnallisten toimintojen yksityistäminen johtaa. Ketjuttamiseen eli välistävetoon ja palvelujen ladun heikkenemiseen. Markkinatalous on hyvä keksintö, mutta kaikkia valtion ja kuntien palveluja ja velvollisuuksia ei tule yksityistää, ulkoistaa eikä edes kilpailuttaa. Koulutus, terveydenhoito, infra, vankeinhoito, vanhustenhoito, turvallisuus jne. Varsinkin kun kuntien järjestämät "kilpailutukset" ei ole järkevästi järjestettyjä ja vakavasti otettavia kilpailutuksia.

      Kuuluuko teiden auraus ja kunnossapito kuntien, maakuntien, valtion tehtäviin? Kuuluu, mutta täytyykö kunnan ostaa se palvelu ostaa isoimmalta ja kalleimmalta toimijalta kuten RTK:lta, joka edelleen ketjuttaa, kilpailuttaa ja ostaa huomattavasti halvemmalla sekä siirtää palvelun toteuttamisvastuun alihankkijoilleen.

      Sysmässä yksityistämiset, ulkoistamiset ja kunnan omaisuuden polkumyynnit on mennyt liian pitkälle. Kaikki tietää mikä puolue ja ketkä henkilöt on nämä virheet tehnyt. Kokoomus ei ole paikallisten pien- ja keskisuurten yrittäjien puolue vaan suuryritysten etua ajava puolue. Sysmän lämpölaitos on nyt ranskalaisen suuryrityksen omistuksessa!

      Mitä tapahtuu sen jälkeen on Sysmän kunnanjohtajan ja konsulttien suosittelema ja puolustama Sysmän vesilaitoksen yksityistäminen on tehty? Kuka tulee lopulta parin shakki siirron jälkeen omistamaan Sysmän vesilaitoksen ja paljonko vedenhinta tulee nousemaan?

      Kilpailu vesivarantojen ja infra omistuksesta on maailmalla täydessä vauhdissa. Jos jossainpäin maailmaa joku hölmö haluaa myydä kunnallisen vesimonopolin "säästötoimenpiteenä" - niin kansainvälinen ostaja (vesi Caruna) löytyy sekunnissa.

      • Anonyymi

        Paskaa ymmärtämättömille, a´la AvKusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Paskaa ymmärtämättömille, a´la AvKusta.

        Eihän mokomaa narikkaa kannata yhtiöittää, jos sen toimialaan kuuluu siirtää vain kusta, oli se sitten Av tai ilman. Liikevaihtokin on todennäköisesti alle miljoona ja verottajakin patistaisi toimimaan kommandiittiyhtiönä. Vastuuttomia yhtiömiehiähän kunnallishallinnosta löytyisi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      19
      1831
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1358
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1240
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      10
      1164
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1115
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      13
      1068
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1023
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1019
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1012
    Aihe