Aihe

Asperger ja rinnakkaisdiagnoosit

Anonyymi

Sanotaan, että Asperger-diagnoosin saadakseen älykkyyden/kognitiivisten taitojen pitää olla vähintään keskitasoa. Tiedän kuitenkin Asperger-diagnoosin saaneita, jotka ovat ns. heikkolahjaisia/joilla on laaja-alaisia oppimisvaikeuksia. Onko heille annettu siis virheellinen diagnoosi?

Entä sitten taas Asperger ja ADHD? Toiset sanovat, että samalla henkilöllä ei voi olla molempia, eli ne ovat toisensa poissulkevia, mutta tiedän kuitenkin paljon henkilöitä, joilla on yhdistelmädiagnoosi. Vaikea uskoa, että niin moni lääkäri voisi tehdä virheellisen diagnoosin. Vai tarkoitetaanko sillä sitä, etteivät ne voi olla samalla henkilöllä yhtä voimakkaina, vaan toisen on aina oltava vahvempi/dominoivampi eli ns. ensisijainen diagnoosi ja toisen liitännäinen? Toisaalta voisin kyllä itse helposti kuvitella, että varmaan osalla tupladiagnosoiduista näkyvät toisissa tilanteissa Asperger-piirteet vahvemmin, kun taas toisinaan puolestaan on ADHD enemmän näkyvillä, jolloin voi varmaan olla aika vaikea määritellä, että kumpi on päädiagnoosi. ADHD voi myös "mennä piiloon" sopivalla lääkityksellä, jolloin Asperger-piirteet näkyvät enemmän.

5

82

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Itellä on just sekä autismi että add diagnosoituna. Mulla autismi on se päädiagnoosi, mutta nykyään add tuntuu näkyvän mussa voimakkaammin. Autismi näkyy lähinnä tilanteissa, joissa paljon ihmisiä ja aistiärsykkeitä. Isossa porukassa oon usein hyvin hiljainen, kun taas pienemmissä ryhmissä saatan olla todella puhelias.

  • Anonyymi

   Käsittääkseni oppimisvaikeudet ja älykkyys eivät ole yksi ja sama asia. Älykkäälläkin ihmisellä voi olla oppimis- ja tarkkaavaisuushäiriöitä. Moni julkisuuden ihminen on kertonut esim. lukihäiriöstään tai vastaavasta.

   • Anonyymi

    Niin, jos on kapea-alaisia oppimishäiriöitä, kuten esim. luki- tai hahmotushäiriö, jotka eivät liity mitenkään älykkyyteen. Sen sijaan laaja-alaiset oppimisvaikeudet tarkoittavat nimenomaan juuri sitä, että älykkyys/kognitiiviset taidot ovat reilusti alle keskitason. Ennen puhuttiin heikkolahjaisuudesta, mutta nykyään halutaan käyttää kohteliaampia ja sivistyneempiä nimityksiä.


  • Anonyymi

   Käsittääkseni kehitysvammaisuus on asseilla poissuljettua, mutta kyllä heidän kongnitiiviset taitonsa voivat normaalijanan sisällä olla ihan missä kohtaa janaa tahansa.

  • Anonyymi

   Mutta miten aikuinen pääsee testeihin? Kun siihen ei ole lääkettä niin turha testata ja etkä näytä autistiselta..

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Halla-aho: Emme halua, että punavihreä hallitus jatkaa

   https://www.is.fi/politiikka/art-2000007761119.html Alkaa olla nykyhallituksella lopun ajat.
   Maailman menoa
   431
   5140
  2. Miksi Helmi ja Julia haluavat lehden kanteen?

   Itseään paljon vanhemman miehen kanssa? Dannyn ”tyttöystävä” Helmi Herra Ylpön ”tyttöystävä” Julia. Onhan näitä ollut kautta aikain. Muutama vuosi kun
   Kotimaiset julkkisjuorut
   90
   4134
  3. Mikäs emäntä se joka listi lapset ja itsensä?

   Oli muhokselta,ouluun saakka piti mennä toteuttamaan tuokin asia. Onneksi ei silti rekan alle ajanut. Ei nimiä, toki ne tulee minfoon. Mutta niillä ei
   Muhos
   50
   2940
  4. Torppa Levillä

   Mites se raskauspahoinvointi ??
   Kotimaiset julkkisjuorut
   123
   2408