Mikä on sinun jouluherkkusi ?

Anonyymi

Suolaiset vai makeat ja mitkä niistä erikoisesti ?

84

590

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitäpä se sinulle kuuluu.

    • Anonyymi

      Kerroppa ite ensin!

    • Sillisaalaatti. Sen tekemisestä alkoi joulu mieheni eläessä. Hän teki sen alusta loppuun. Olen jatkanut perinnettä, ja hyvää se on, eihän vuoden mittaan niin suuritöistä salaattia tule tehneeksi.
      Meidän sillisalaattiin tulee 7 sorttia.
      Toiseksi graavilohi ja muut lohiherkut. Vävyni on taitava niiden valmistamisessa.
      Meillä oli tapana syödä ennen joulua lipeäkala-ateria. Kyllä se kerran vuodessa maistuu mainiolta. Nyt ei ole enää ketään, joka söisi sen kanssani, joten olen sen jättänyt pois joulutraditioistani.
      Kun lapset olivat kasvuiässä, tein joka vuosi piparkakkutalon. Minulla on yhä vieläkin anopilta saatu pipariohje, joka on paras talon rakentamiseen, Se ei murene ja on helppo kaulia. Tein joka vuosi vähän erilaisen, mutta bravuuri kuitenkin ole Ressu mökkinsä katolla. Se sai suurimmat suosionosoitukset. Taotaa olla ne kaavat vielä jäljellä keittokirjan välissä. Hmm. Pitäisiköhän kokeilla!

    • Anonyymi

      alotukseen helppo vastaus:

      SIKA !

      • Syttyihän se nauruoivallus sentään ens'tyrmistyksen jälkeen 🤨 hah haa

        Lyhyesti mutta ytimekkäästi! Noin se SIKA VAAN laukaistiin eetteriin ,.. 🤣 ))) ...

        Justiinsa on itsellänikin huomisen tilauksessa suolattu possun lapa, laittaakseni sen uuniin juurespedille . Osan joudun pakastamaan, parhaat viipaloin leivällein, ja keitän lopusta hyvän keiton. Siinähän se.

        Yleensä on keitettävä lihainen luun jo illalla, jotta saa kuorittua jähmettyneen rasvan pinnalta.
        Paistanut perunaa olen ennen siinä maukkaassa sianrasvassa , mutta tuskin nyt kotiarestin aikana.
        Voi kamala, nälkähän tässä jo tulikin  😄 ))


      • Anonyymi
        sinisiru kirjoitti:

        Syttyihän se nauruoivallus sentään ens'tyrmistyksen jälkeen 🤨 hah haa

        Lyhyesti mutta ytimekkäästi! Noin se SIKA VAAN laukaistiin eetteriin ,.. 🤣 ))) ...

        Justiinsa on itsellänikin huomisen tilauksessa suolattu possun lapa, laittaakseni sen uuniin juurespedille . Osan joudun pakastamaan, parhaat viipaloin leivällein, ja keitän lopusta hyvän keiton. Siinähän se.

        Yleensä on keitettävä lihainen luun jo illalla, jotta saa kuorittua jähmettyneen rasvan pinnalta.
        Paistanut perunaa olen ennen siinä maukkaassa sianrasvassa , mutta tuskin nyt kotiarestin aikana.
        Voi kamala, nälkähän tässä jo tulikin  😄 ))

        Lipeäkala, valkokastike maustepippureineen, perunat, lanttulaatikko ja sallatti.
        Ne ruuat miellyttää aina!
        Aattona riisipuuro ja sekahedelmäsoppa, niitä ihania äidin tekemiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lipeäkala, valkokastike maustepippureineen, perunat, lanttulaatikko ja sallatti.
        Ne ruuat miellyttää aina!
        Aattona riisipuuro ja sekahedelmäsoppa, niitä ihania äidin tekemiä.

        En vielä edes tiedä mitä aattoiltana tarjotaan! Mikäänhän ei ole lukkoonlyötyä makumieltymyksissäni joulun perinteisissäkään, juhlaruokiahän ne!
        Kevyemmistä aterioista nautin illalla eniten, joten valintaa tiedän löytyvän.
        Muussa tapauksessa syön vain vähän ja hyvää, ehkä pari herkku Wiener nougatia myöhemmin kahvin kanssa.


      • Sika tietysti ja perinteiset jouluruuat. Koska asun yksin, riittää valmis pikkukinkku.
        Peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko, lisäksi keitettyjä perunoita, joita poikkeuksellisesti kuorin, muuten syön perunat kuorineen. Kuorin perunat ennen keittämistä ja laitan keittoveteen reilusti suolaa. Joulupöytään myös pumpernikkeliä, joululimppua ja juustoja useita lajeja. Ruokajuomana puolikuiva punaviini.
        Jälkiruuaksi riisipuuro ja sekahedelmäkeitto.
        Kahvipöytään makeita, pullapitko täytteellä, piparkakkuja ja suklaata monta sorttia, koska jouluna jälkikasvuni aina vierailee luonani.
        Terästetty glögi, jota nautin aattona ja varhaisen joulukirkon jälkeen.


      • Anonyymi
        Kantomäki kirjoitti:

        Sika tietysti ja perinteiset jouluruuat. Koska asun yksin, riittää valmis pikkukinkku.
        Peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko, lisäksi keitettyjä perunoita, joita poikkeuksellisesti kuorin, muuten syön perunat kuorineen. Kuorin perunat ennen keittämistä ja laitan keittoveteen reilusti suolaa. Joulupöytään myös pumpernikkeliä, joululimppua ja juustoja useita lajeja. Ruokajuomana puolikuiva punaviini.
        Jälkiruuaksi riisipuuro ja sekahedelmäkeitto.
        Kahvipöytään makeita, pullapitko täytteellä, piparkakkuja ja suklaata monta sorttia, koska jouluna jälkikasvuni aina vierailee luonani.
        Terästetty glögi, jota nautin aattona ja varhaisen joulukirkon jälkeen.

        Olisko se punaviini siis keskitäyteläinen?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisko se punaviini siis keskitäyteläinen?

        Hyi saatana, punaviini =pilalle käynyttä mehua. Vessanpöntön pesuun..


    • Anonyymi

      Lasimestarin silli ja lipeäkala.

      • Anonyymi

        Makriina , mitä eri sorttimenttia teidän tekemäänne sillisalaattiin kuului?
        Ikämies vienosti tiedustelee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Makriina , mitä eri sorttimenttia teidän tekemäänne sillisalaattiin kuului?
        Ikämies vienosti tiedustelee.

        Hei Makriina ! Minuakin kiinnostaisi tietää mitä seitsemää sorttia sillisalaattisi laitat ?
        terveisin aloittaja


    • Muistin väärin, kahdeksan eri laatua siihen tulee: peruna, porkkana, punajuuri, sipuli, suolakurkku, omena, juusto ja silli. Kaikki pieninä kuutioina sekaisin keskenään.
      Maun mukaan,

      • Anonyymi

        Kiitos Makrina ! Kun on ihan uutta minulle , että juustoa laitetaan sillisalaattiin,
        niin kertoisitko vielä mitä juustoa sinä laitat ?
        ap.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos Makrina ! Kun on ihan uutta minulle , että juustoa laitetaan sillisalaattiin,
        niin kertoisitko vielä mitä juustoa sinä laitat ?
        ap.

        Joko Edamia tai tahkojuustoa. Sen vuoksi, että se hiukan imee kosteutta.
        Kyllä se hyvin siihen sillisalaattiin sopii. Kokeile pois!

        Mkr.


      • Anonyymi

        Juustoa silsallaan! Ei tulisi mieleenkään. Meitsin rosollissa ei ole edes silliä, se on pöydässä erikseen, kun kaikille se ei maistu. Rosolli ja maksapatee sopivat toistensa seuraksi ainakin tässä suussa täydellisesti. - Nm. Paitsi tänä jouluna


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joko Edamia tai tahkojuustoa. Sen vuoksi, että se hiukan imee kosteutta.
        Kyllä se hyvin siihen sillisalaattiin sopii. Kokeile pois!

        Mkr.

        Uskon, että sopii ja kokeilen, kiitos Makriina !


    • Tuo makriinan juusto sillisalaatissa oli minullekin uutta.

      Viime joulu Hollannissa oli hyvä irtaantumisopetus perinteisistä totutuista tavoista.
      Joulupäivällinen oli kookosmaidossa haudutettua kanaa thaimaalaisittain eri lisujen kanssa.

      Nyt kun omien lasteni tulo jouluksi näyttää epätodennäköiselta ei ole paineita tehdä tavan järjestelyitä.

      Kalkkunaa todennäköisesti syömme, porkkana-inkiväärilaatikkoa ja oman pellon perunoita, joita pakastin joulua varten. Suolalohi kuuluu jokapäiväiseen arkeemme joten jos sillisalaattia tekis vaihteeksi.

      • Anonyymi

        Onko joku kysynyt mitä viime jouluna söit ja missä? Joulussa on kyse paljon syvemmistä arvoista kuin syömisistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko joku kysynyt mitä viime jouluna söit ja missä? Joulussa on kyse paljon syvemmistä arvoista kuin syömisistä.

        Minä kyllä luin aloituksen niin, että ruuasta oli kyse ja ruoka yleensä syödään.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Onko joku kysynyt mitä viime jouluna söit ja missä? Joulussa on kyse paljon syvemmistä arvoista kuin syömisistä.

        Hänkö tahtoo, että keskitytään syvällisiin 🤣🤣🤣 No, keskitytään, viime vuonna istuin roomalaiskatollisessa kirkossa jouluaattoyön messussa. Tänä vuonna en, vaikka haluaisinkin pääse ev.lut kirkon joulujumalanpalvelukseen.

        Mikään ei ole ihanampaa kuin istua joulukirkossa. Voihan sitä syödä jouluna vaikka kynsiä, ja siten ottaa osaa köyhien maiden lasten nälänhätään.


      • Anonyymi
        korpikirjailija kirjoitti:

        Hänkö tahtoo, että keskitytään syvällisiin 🤣🤣🤣 No, keskitytään, viime vuonna istuin roomalaiskatollisessa kirkossa jouluaattoyön messussa. Tänä vuonna en, vaikka haluaisinkin pääse ev.lut kirkon joulujumalanpalvelukseen.

        Mikään ei ole ihanampaa kuin istua joulukirkossa. Voihan sitä syödä jouluna vaikka kynsiä, ja siten ottaa osaa köyhien maiden lasten nälänhätään.

        Mikään ei ole ihanampaa kuin päästä leuhkimaan ettei ole ollut Suomessa jouluna. Vaan On syönyt jotain maitokanaa holladiassa..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikään ei ole ihanampaa kuin päästä leuhkimaan ettei ole ollut Suomessa jouluna. Vaan On syönyt jotain maitokanaa holladiassa..

        Hollantilaiset on maatuska kansaa. Suomalainen maatuska sopii sinne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikään ei ole ihanampaa kuin päästä leuhkimaan ettei ole ollut Suomessa jouluna. Vaan On syönyt jotain maitokanaa holladiassa..

        Tuo ei ole leuhkimista. Se on sairautta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo ei ole leuhkimista. Se on sairautta.

        Todellakin ! Heittää tapulista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikään ei ole ihanampaa kuin päästä leuhkimaan ettei ole ollut Suomessa jouluna. Vaan On syönyt jotain maitokanaa holladiassa..

        Koeta nyt ymmärtää, että minä kerron omasta elämästäni siten kuin se on mennyt. Nyt vertasin viime joulua tulevaan jouluun, Pohdin miten erilainen oli viime joulu, jolloin olin eka kertaa elämässä erossa rakkaista pojistani ja nyt korona eristää meidät jälleen. Viime vuosi opetti miten joulua voi viettää poiketen totutuista perinteitä. Nyt on jo helpompi tehdä erilainen joulu kun on kokemusta. Viime jouluna en tehnyt jouluruokia. Vietnamilainen P.n tyttären pojan vaimo ja tyttären kokkina työskentelevä poika valmistivat joulupäivän juhlapöydän. En kehu vaan kerron ja keskustelen. Sinunkin kannattaisi opetella keskustelua, miettiä asioita eri näkökulmista.

        Eihän perheet, joissa yhdistyy eri kulttuurien juhlan viettotavat keh, kokemuksia verrataan, saadaan ideoita ja totetaan niitä.

        Tänään söimme kuhaa sitruunakastikkeella ja perunoita. Huomenna jotain muuta. Paljon olen oppinut uusia resepteja täältä ja maailmalta. esim. Ramoonalta ja sinisirkulta olen saanut upeita kokemuksia noudattaessani heidän ohjeitaan.

        Kiitän kaikista uusista resepteistä, en ole kade en leuhki olen nöyrä oppilas vaikka olen tehnyt elämäntyöni juhlien ja ruuan parissa, mutta aina löytyy heitä joilla on antaa uusia ohjeita joista saan uusia makukolemuksia.

        Ruuastahan tässä ketjussa on kysymys. Ruoka liittyy isona osana meidän juhliimme ja juhlapyhiimme..

        Arto Paasilinna kuvaa kirjoissaan usein ruokaperinteitä eripuolilla Suomea. Onhan.meillä omia hienoja ruokaperinteitä.

        Lappissa poronkäristys, puolukkahillo ja perunamuusi. Savossa jotain muuta kuin Etelä Pohjanmaalla tai Kymessä.

        Ruoka mikä ihana tekosyy.

        Yötä 😊 toivottaa Korppis


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Koeta nyt ymmärtää, että minä kerron omasta elämästäni siten kuin se on mennyt. Nyt vertasin viime joulua tulevaan jouluun, Pohdin miten erilainen oli viime joulu, jolloin olin eka kertaa elämässä erossa rakkaista pojistani ja nyt korona eristää meidät jälleen. Viime vuosi opetti miten joulua voi viettää poiketen totutuista perinteitä. Nyt on jo helpompi tehdä erilainen joulu kun on kokemusta. Viime jouluna en tehnyt jouluruokia. Vietnamilainen P.n tyttären pojan vaimo ja tyttären kokkina työskentelevä poika valmistivat joulupäivän juhlapöydän. En kehu vaan kerron ja keskustelen. Sinunkin kannattaisi opetella keskustelua, miettiä asioita eri näkökulmista.

        Eihän perheet, joissa yhdistyy eri kulttuurien juhlan viettotavat keh, kokemuksia verrataan, saadaan ideoita ja totetaan niitä.

        Tänään söimme kuhaa sitruunakastikkeella ja perunoita. Huomenna jotain muuta. Paljon olen oppinut uusia resepteja täältä ja maailmalta. esim. Ramoonalta ja sinisirkulta olen saanut upeita kokemuksia noudattaessani heidän ohjeitaan.

        Kiitän kaikista uusista resepteistä, en ole kade en leuhki olen nöyrä oppilas vaikka olen tehnyt elämäntyöni juhlien ja ruuan parissa, mutta aina löytyy heitä joilla on antaa uusia ohjeita joista saan uusia makukolemuksia.

        Ruuastahan tässä ketjussa on kysymys. Ruoka liittyy isona osana meidän juhliimme ja juhlapyhiimme..

        Arto Paasilinna kuvaa kirjoissaan usein ruokaperinteitä eripuolilla Suomea. Onhan.meillä omia hienoja ruokaperinteitä.

        Lappissa poronkäristys, puolukkahillo ja perunamuusi. Savossa jotain muuta kuin Etelä Pohjanmaalla tai Kymessä.

        Ruoka mikä ihana tekosyy.

        Yötä 😊 toivottaa Korppis

        Voi poikaparat. Eikö niillä ole muuta perhettä kuin sinut?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voi poikaparat. Eikö niillä ole muuta perhettä kuin sinut?

        Onhan toki, mutta joulut on vietetty aina isommilla porukoilla yhdessä. Kesällä lomia ja liput nodtettu salkoon juhannuksina mökillä. Sain juuri kuvia ja videopätkiä uudesta perheenjäsenestämme. Huomenna tapaan ihanan pikisilmän 🐶

        Korppis


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko joku kysynyt mitä viime jouluna söit ja missä? Joulussa on kyse paljon syvemmistä arvoista kuin syömisistä.

        Eikö tässä ketjussa juuri jouluherkuista olekaan puhe? Jouluun liittyy paljon erilaisia toimintoja. Yksi niistä on ruoka.
        Sinä ilmeisesti et anna arvoa perinteisille jouluruuille.
        Minä muistan lapsuudestani, jolloin kaikki ruoka oli kortilla, että jouluun satsattiin koko joulukuu. Jouluruokiin piti saada juhlan tuntu. Kaikkein tiukimpina sotavuosina joka gramma oli tarpeen. Mieleeni on jäänyt, että eräänä vuonna saatiin joulukuussa ylimääräinen voiannos, 75 gr henkeä kohden, joka siis meidän 5-henkisessä perheessämme oli 375 gr.
        Tuolla aikaisemmassa puheenvuorossani kerroin sillisalaatista. Se on perintönä lapsuuden jouluista. Sillä juhlistettiin joulupöytää, Tarvikkeet olivat omasta kellarista, vaikka luulen, että juusto on putkahtanut salaattiin myöhemmin, parempina aikoina.
        Tänä päivänä ei enää ruuat ole niin suuressa osassa joulun juhlimista, mutta kyllähän vanhoina hyvinä aikoina sanottiin: "Oispa aina joulu, että saisi yölläkin syödä!"

        Mkr.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minä kyllä luin aloituksen niin, että ruuasta oli kyse ja ruoka yleensä syödään.

        Joku nyt haluaa tietää mitä kukin pistelee poskeensa aattoiltana, vaikka ei aina ymmärräkään tiedon yleisestä kiinnostavuutta. Keskusteluna se vetää ajankohtaisena tietty , mutta silti ollaan nykyään kaukana ajasta, jolloin oman maan syyslaarit ja kellarit säätelivät joulunkin juhla-ateriat
        Satoja vuosia viljellyt lajikkeet, ja kotieläin tuotanto sääteli silloiset raaka-aineet.

        Hyvähän omavaraisuus oli esiteollisella ajalla -ja tärkeä elinkeinona vieläkin, saati sitten mitä poikkeusoloissa oliskaan.
        Silti iloitsen keveiden valintojen runsaudesta, vihannesten ja hedelmien eritoten.
        Kookos ja kauramaitojen käyttö, maku varsinkin, olis kai kokeiltava.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onhan toki, mutta joulut on vietetty aina isommilla porukoilla yhdessä. Kesällä lomia ja liput nodtettu salkoon juhannuksina mökillä. Sain juuri kuvia ja videopätkiä uudesta perheenjäsenestämme. Huomenna tapaan ihanan pikisilmän 🐶

        Korppis

        Siis koiranpentu eikä lasta. Eikö se olisi kiva sinunkin päästä mummoksi? Yksi miniähän sinulla on, niin olet kertonut. Onhan toki siinä perhettä.


      • Anonyymi
        sinisiru kirjoitti:

        Joku nyt haluaa tietää mitä kukin pistelee poskeensa aattoiltana, vaikka ei aina ymmärräkään tiedon yleisestä kiinnostavuutta. Keskusteluna se vetää ajankohtaisena tietty , mutta silti ollaan nykyään kaukana ajasta, jolloin oman maan syyslaarit ja kellarit säätelivät joulunkin juhla-ateriat
        Satoja vuosia viljellyt lajikkeet, ja kotieläin tuotanto sääteli silloiset raaka-aineet.

        Hyvähän omavaraisuus oli esiteollisella ajalla -ja tärkeä elinkeinona vieläkin, saati sitten mitä poikkeusoloissa oliskaan.
        Silti iloitsen keveiden valintojen runsaudesta, vihannesten ja hedelmien eritoten.
        Kookos ja kauramaitojen käyttö, maku varsinkin, olis kai kokeiltava.

        Just sinä sisinisiru kerrot jatkuvasti mitä syöt. Ja hyvät pöperöt sinulla tuntuukin olevan. Mikset kertoisi myös joulun herkuistasi!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikään ei ole ihanampaa kuin päästä leuhkimaan ettei ole ollut Suomessa jouluna. Vaan On syönyt jotain maitokanaa holladiassa..

        Tosiasian toteaminen ei ole leuhkimista! Se muuntuu leuhkimiseksi kateellisen korvien välissä!

        Jos olisi edes ollut kyse siitä, että hollendsku olisi puolella sanalla maininnut miten hienoa se oli mutta kun ei edes sitäkään.
        Minä voisin hieman lievittåå kipuiluasi ja valittaa, ettei viime jouluna Rooman kieromatkalla saanut meikäläistä kinkkuakaan vaan piti syödäniiden pöperöitä pakettiin kuuluvien juomien kera jotka hieman lievensivät kärsimystä.

        Tai edellisenäjouluna Sloveniassa, Bledissä. Muuten hyvä hotelli mutta aulan seinällä roikkuva, suurikokoinen Trumpin valokuva pilasi tunnelman.

        HELPOTTIKO?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Just sinä sisinisiru kerrot jatkuvasti mitä syöt. Ja hyvät pöperöt sinulla tuntuukin olevan. Mikset kertoisi myös joulun herkuistasi!!

        Kas kun en tiedä mitä tyttärellä on tarjolla ❣️
        Imelletty hämeen perunalaatikko on poikaa, s en kanssa kanssa perinteinen sisäpaisti kastikkeineen.

        Alkupalat yleensä hennosti suolatut lohiviipaleet, tai jääkellarin lohi. Pidän Veronican silakoista, s.rullista ja venäläisestä smetanasillistä !

        Kevennän smetanan jogurtilla, maustan tillisilpulla, sitr/tai limellä raikkaudeksi, ja nostan jalalliseen lasimaljaan.

        Kalan kanssa kuumat perunat, makean lanttul. kanssa kinkusta siivu.

        Olen luumukiisseliin ollut ihastunut jouluisin , tummana,.. runsaana ja sopivan makeana, tilkalla beigellä kermalla sulostuttaen 😙)) Luumukiisselissä värisävytkin sointuu yhdessä, pikku ripaus suolaa keitettäessä, antaa jälkkärille täyteläisyyttä makuun.

        Nykyään sävellän ateriat Kaisa Varg'in tapaan, oman tarpeen, aineiden ja mielialan mukaan.
        Koen luovuutta siinä, ja onhan ruokaaineiden tilauksetkin kuvineen/hintoineen
        aika inspiroivia 🍁


    • Anonyymi

      Vaimoni kanssa olemme jouluisin syöneet mitä kulloinkin on ollut tarjolla.
      Kotimaan paikoissa suomalaistyyppisiä ruokia.
      Muualla aina paikallisten sapuskoja. Melko vähän on vastaan tullut varsinaisia jouluruokia.
      Tuleva joulu menee tavallisen viikonlopun merkeissä koronan päätöksellä.

    • Anonyymi

      Makeaa vai puolimakeaa? Puolet amarettoa ja puolet konjakkia sopii hyvin. Amareton kaverina menee hieman sokeria sisältävä, halpa brandykin.

    • Anonyymi

      3 kommenttia poistettu.

    • Anonyymi

      Liikuntapiirakat joulunlapsilla. Pitäisikö hakeutua lääkäriin?

    • Jouluherkut on vaihdelleet vuosien varrella, aika-ja paikkasidonnaisia ja ovat maistuneet vaikka ovatkin olleet jotain muuta kuin perinteisiä. Nyt valmistan jpuluaterian kotonani poimien suosikkejani eri aikakausilta ja eri paikoista.
      Kinkku, sinappi ja lanttulaatikko.
      Lohta eri muodoissa. (Äiti teki lipeäkalaa, mutta perheeni kieltäytyy edes koskemasta siihen. En muista se olleen niin suurta herkkua että tekisin sitä vain itseäni varten). Nyt asun lohikalastusalueella ja lähellä kalasavustamoa, joka toimittaa savulohea ja sukulaiskaloja koko Keski-Ruotsiin, joten lämminsavulohi tai kirjolohi löytää tiensä pöytääni muulloinkin kuin vain jouluna.
      Jälkiruuaksi teen juusto/piparkakku/trooppisten hedelmien tarjottimen. Puolukka mousse ja pehmeä puolukkaapiparkakku ja joulutortut kahvipöytään.
      Teen kolumbialaista eggnogia, eli sabajonia tervetuliasdrinkiksi, ilman alkoholia lapsille ja niille jotka eivät halua alkoholia. Nyt ajattelin tehdä puolukka/kuohuviinispritzeriä myös. Karjalanpaistia olen myös laittanut ja rasvassa keitettyjä maissi/juustopalleroita, buñuelos, mutta nyt tänä jouluna ei taida olla muuta sen eksoottisempaa kuintuo sabajón ja mahdollisesti isoon anankseen pakattu hedelmäsalaatti.

      • Anonyymi

        Miten iso vierasmäärä palomalle tulee? Eikö se korona riehu siellä tappavana, teho osastot täynnä, luki lehdessä. Etkös sinäkin ole erityistä riskiryhmää?


    • Sepustukseni ei kai lähtenytkään, koska sitä ei näy, ei kai siinä sentään mitään sääntöjen vastaista ollut :). Makriinan sillisalaatti tekee vaikutuksen, itse olen sekoittanut rosollini vain neljästä aineksesta : porkkana, punajuuri (mielellään ei etikkaista), omena ja suolakurkku. Pilkon etukäteen omiin rasioihinsa, etteivät värit sekoitu - kastike ja lasimestarin silli ehdottomasti erikseen. Äiti koristeli rosollin kovaksi keitetyn kananmunan hakkeluksella. Graavisiika on ehdoton herkkuni, sen kanssa tummaa saaristolaisleipää. Varaan pakasteeseen myös lohikalaa, siitä teen tuoretta carpaccion tapaan. Ohueenohuet viipaleet laakean vadin pohjalle, päälle valutan rypsiöljyä ja sitruunan sekä limen mehua, jauhan myllystä suolaa ja rosepippuria, tilli- tai ruohosipulisilppua vielä. Kokonaista kirjolohta ei nyt savustattane, jotain mätiherkkua voi tehdä kyllä pienellekin porukalle ja jotain hyvää nahattomista silakkafileistä. Laatikoita teen isot annokset ja vien nuoriin perheisiin, itselle jätän pienet rasiat. Ei tule kuulemma joulu nuorille ainakaan ilman isomummin hämäläisellä reseptillä tehtyä imellettyä perunalaatikkoa.

      Kinkusta emme me vahat muutenkaan ole perustaneet, nuoria varten se on paistettu. Suunnittelen jotain kalkkunasta, vaikkapa rintafileen. En aio mehevöittää sitä silavalla, mutta josko hedelmillä - vinkkejä vastaanotan. Hedelmillä saa muutenkin joulujuhlan tuntua, granaattiomenan mehevät punaiset siemenet vihersalaattiin ja tuoreet viikunat lohkottuina juustoiseen salaattiin. Tuo ananas hedelmäsalaattikulhona kuulostaa ihanalta ja tuore ananas on tosi hyvää. Leipomuksia on tullut tehtyä ja maisteltua jo pari viikkoa, jouluksi kaipaa jotain raikasta jälkiruokaa. Yksi bravuurini on rommiruukku, sadon kauneimmat luumut ja kirsikat säilöttyinä sokeriin ja rommiin. Sen kanssa sopii vaniljajäätelö, ja vain aikuisille se on sallittu.

      Tuntuu tosi haikealta, kun totuttu ison porukan jouluillallinen ei toteudu, mutta uskon että joulutunnelmiin päästään nyt erilaisella sabluunalla.

      • Anonyymi

        Laps hankeen hukkuu unhoittuu.....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laps hankeen hukkuu unhoittuu.....

        Niinkö siinä käy, jos laittaa jouluksi tavallista parempaa ruokaa? Mitähän tulee mieleen paastotessa?


      • Anonyymi

        Mistä tuo tympeä perunalaatikko aina plompsahtaa peliin? Itse en syö edes arkena.
        Mutta kai on se on täällä e-Pohjanmaallakin suosittua, kuin klimppivelli............


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä tuo tympeä perunalaatikko aina plompsahtaa peliin? Itse en syö edes arkena.
        Mutta kai on se on täällä e-Pohjanmaallakin suosittua, kuin klimppivelli............

        Niidenkin maku riippuu tekijästä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä tuo tympeä perunalaatikko aina plompsahtaa peliin? Itse en syö edes arkena.
        Mutta kai on se on täällä e-Pohjanmaallakin suosittua, kuin klimppivelli............

        Eihän sitä kuulu syödäkään, kuin jouluna.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mistä tuo tympeä perunalaatikko aina plompsahtaa peliin? Itse en syö edes arkena.
        Mutta kai on se on täällä e-Pohjanmaallakin suosittua, kuin klimppivelli............

        Minä en ole juuri koskaan syönyt perunalaatikkoa. Mutta valkosipuliperunat ovat suorastaan juhlaruokaa. Suosittelen.


    • Anonyymi

      Tämä on neljäs yksin vietetty joulu (nykyinen ystävä kertoi olevansa karanteenissa). Ostan kinkkusiivuja, homejuustoa, sillisalaattia (jos kaupassa on valmista), siikliä, ehkä lanttulaatikkoa, punaviiniä, konjakkia ja olutta. Suolaan Norjan lohta ja jos oikein innostun joulusta, ostan portviiniä ja piparkakkuja jälkiruoaksi. Näillä yritän pärjätä joulun pyhät.

      • Anonyymi

        Kuulosta kivalta menuulta. Sama linja on itselläni, vähän mutta hyvää,
        niitä vain mistä tykkään. Graavaan paljon lohta, lasimestaria siiklin kanssa syötäväksi,
        jos vaan siikliä on, se on maukkain peruna, ja lipekalaa on pakko saada syödä,
        vaikka sen kypsentämisestä en tykkää.... ehkä laitan sitä uutena vuotena.

        Hyvää raikasta valkoviiniä pikkuisen lohen painikkeeksi ja juustojen kanssa.
        Homejuustoa, gorgonzola tyyppistä ja brietä, ehkä "tuhkajuustoakin" ja Tuc-suolakeksejä
        kun patonki on jo kuivaa Tapanina. Jotain muutakin pientä makupalaa, jos sattuu kaupasta silmiin, että on vähän vaihtelua ja jotain mussutettavaa joka päivä.
        Yksikseni maistelen. Toivottavasti en ala porata entisiä jouluja muistellessa.


      • Anonyymi

        Tavallista rosollia ainakin myydään. Osta sillipurkki ja sekota rosolliin. Homejuustoa voit panna piparin päälle, kokeile!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tavallista rosollia ainakin myydään. Osta sillipurkki ja sekota rosolliin. Homejuustoa voit panna piparin päälle, kokeile!

        Kyllä, viime jouluna ei kaupassa enää ollut sillisalaattia, joten ostin rosollia ja siihen silliä. Lipeäkalasta (livekalasta) teen keittoa joskus uudenvuoden tai loppiaisen tienoilla. Brie on hyvää patongin kanssa, mutta Manchego on hyvää aina. Hapankorppuja tai TUC-keksejä juuston kanssa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuulosta kivalta menuulta. Sama linja on itselläni, vähän mutta hyvää,
        niitä vain mistä tykkään. Graavaan paljon lohta, lasimestaria siiklin kanssa syötäväksi,
        jos vaan siikliä on, se on maukkain peruna, ja lipekalaa on pakko saada syödä,
        vaikka sen kypsentämisestä en tykkää.... ehkä laitan sitä uutena vuotena.

        Hyvää raikasta valkoviiniä pikkuisen lohen painikkeeksi ja juustojen kanssa.
        Homejuustoa, gorgonzola tyyppistä ja brietä, ehkä "tuhkajuustoakin" ja Tuc-suolakeksejä
        kun patonki on jo kuivaa Tapanina. Jotain muutakin pientä makupalaa, jos sattuu kaupasta silmiin, että on vähän vaihtelua ja jotain mussutettavaa joka päivä.
        Yksikseni maistelen. Toivottavasti en ala porata entisiä jouluja muistellessa.

        Noin hyvä ruokalista sinullakin. Voi itkun päästää tulemaan jos itkettää. Joulu herkistää,


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tavallista rosollia ainakin myydään. Osta sillipurkki ja sekota rosolliin. Homejuustoa voit panna piparin päälle, kokeile!

        Olen kokeillut piparia ja homejuustoa. Ihan hyvää, mutta ei "täsmähyvää" minun makuuni.

        Itse yritän jaksaa tehdä lasimestarin, kun kaupan lasimestari on niin pliisua maultaan.
        Nykyään ei vain tahdo saada sokerisuolattua irtosilliä, kun se ei mene kaupaksi.
        Ihmiset eivät tee enää itse lasimestaria. Ei viitsi eikä osaa.

        Vacuumpakkaus kokonainen silli ei
        vastaa ollenkaan vanhanajan sokerisuolattua irtosilliä.

        Teen voimakkaamman makuisen liemen silliin ja paljon maustepippuria, neilikkaa, piparjuurta ja sipulia. Koristeellisuuden vuoksi laitoin ennen porkkanaa,
        mutta en enää viitsi, ei sitä tee mieli syödä kuitenkaan.

        Rosollista en ole oikein välittänyt koskaan.
        Olen tehnyt sienisalaattia suolatuista sienistä sen tilalle.

        Viiniä tekisi mieli enemmänkin juoda, olen aina ollut viinien ystävä,
        entisessä elämästä hulahti pullo pitkän iltapäivän ja illan kuluessa.
        Nyt ei pää kestä, pitää olla varovainen, pikkuisen vain maistaa ja harvakseltaan.

        Ihmettelen miten yli kahdeksankymppiset voi ottaa väkeviäkin.
        Sammuisin kahdesta paukusta ja pelkään pään verenkiertohäiriöitä,
        niitä on muutenkin vähän joskus.
        Lääkäri "ei suosittele" alkoholia minulle
        ja voin sitä ilmankin olla, aniharvoin ota valko- tai punaviiniä tilkan
        ja muistan kaiholla aikoja, kun voi ottaa muutamia lasillisia,
        nyt vain tipan itseään kiusatakseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen kokeillut piparia ja homejuustoa. Ihan hyvää, mutta ei "täsmähyvää" minun makuuni.

        Itse yritän jaksaa tehdä lasimestarin, kun kaupan lasimestari on niin pliisua maultaan.
        Nykyään ei vain tahdo saada sokerisuolattua irtosilliä, kun se ei mene kaupaksi.
        Ihmiset eivät tee enää itse lasimestaria. Ei viitsi eikä osaa.

        Vacuumpakkaus kokonainen silli ei
        vastaa ollenkaan vanhanajan sokerisuolattua irtosilliä.

        Teen voimakkaamman makuisen liemen silliin ja paljon maustepippuria, neilikkaa, piparjuurta ja sipulia. Koristeellisuuden vuoksi laitoin ennen porkkanaa,
        mutta en enää viitsi, ei sitä tee mieli syödä kuitenkaan.

        Rosollista en ole oikein välittänyt koskaan.
        Olen tehnyt sienisalaattia suolatuista sienistä sen tilalle.

        Viiniä tekisi mieli enemmänkin juoda, olen aina ollut viinien ystävä,
        entisessä elämästä hulahti pullo pitkän iltapäivän ja illan kuluessa.
        Nyt ei pää kestä, pitää olla varovainen, pikkuisen vain maistaa ja harvakseltaan.

        Ihmettelen miten yli kahdeksankymppiset voi ottaa väkeviäkin.
        Sammuisin kahdesta paukusta ja pelkään pään verenkiertohäiriöitä,
        niitä on muutenkin vähän joskus.
        Lääkäri "ei suosittele" alkoholia minulle
        ja voin sitä ilmankin olla, aniharvoin ota valko- tai punaviiniä tilkan
        ja muistan kaiholla aikoja, kun voi ottaa muutamia lasillisia,
        nyt vain tipan itseään kiusatakseen.

        Piparia ja homejuustoa maistelen, mutta ei se kovin suurta herkkua ole. Lasimestaria en osaa enkä viitsi tehdä, hyvä kun lohen suolatuksi saan. Sillisalaatti maistuu, mutta suolasieniä ei tänä vuonna ole. Viiniä voin juoda muutaman paukun ja päälle pari konjakkia joulun kunniaksi. Toivottavasti pää ei ole jouluaamuna kipeänä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Piparia ja homejuustoa maistelen, mutta ei se kovin suurta herkkua ole. Lasimestaria en osaa enkä viitsi tehdä, hyvä kun lohen suolatuksi saan. Sillisalaatti maistuu, mutta suolasieniä ei tänä vuonna ole. Viiniä voin juoda muutaman paukun ja päälle pari konjakkia joulun kunniaksi. Toivottavasti pää ei ole jouluaamuna kipeänä.

        Muista juoda vettä. - Nm. VäliVesi


    • Anonyymi

      Ssunaillan top, kasviskaviaaria. sipulia, smetanaa ja kyytipojaksi hyvää valkkista ja vettä.

      Yötä Korppis 😊

      • Anonyymi

        Ei ole vielä joulu, nyt piti jouluherkut kehua. Hyvä vesi on paras juoma. Viinakset on aina huono vaihtoehto ja pitääkö arkenakin juopotella?. Hauraan vanhuksen elimistö siinä rapistuu entisestään. Ei ne divertikkelitkään tykkää. Eikö se sauna jo rentouta tarpeeksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole vielä joulu, nyt piti jouluherkut kehua. Hyvä vesi on paras juoma. Viinakset on aina huono vaihtoehto ja pitääkö arkenakin juopotella?. Hauraan vanhuksen elimistö siinä rapistuu entisestään. Ei ne divertikkelitkään tykkää. Eikö se sauna jo rentouta tarpeeksi?

        Vieläkö hauras äitisi elää ja jos niin joko olet ostanut hänelle uudet hygieeniahaalarit? Joululahjavinkki nyt on saatavana mustia tenojakin.

        Korppis


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vieläkö hauras äitisi elää ja jos niin joko olet ostanut hänelle uudet hygieeniahaalarit? Joululahjavinkki nyt on saatavana mustia tenojakin.

        Korppis

        Nonehän sopii hyvin sun mustiin lekkinsseihin. Hyvä kun jaat omiin kokemuksiisi perustuvia vinkkejä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole vielä joulu, nyt piti jouluherkut kehua. Hyvä vesi on paras juoma. Viinakset on aina huono vaihtoehto ja pitääkö arkenakin juopotella?. Hauraan vanhuksen elimistö siinä rapistuu entisestään. Ei ne divertikkelitkään tykkää. Eikö se sauna jo rentouta tarpeeksi?

        Viisas ja fiksu tyyppi tietää, että aina kun nauttii alkoholijuomaa, pitää olla toinen lasillinen vettä. - Nm. VäliVesi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nonehän sopii hyvin sun mustiin lekkinsseihin. Hyvä kun jaat omiin kokemuksiisi perustuvia vinkkejä.

        Hirveä tyyppi toi ano 10:42.


    • Anonyymi

      Mitäpä se jos suunsa viinillä kostuttaa, mutta kun yhdellä pää on jo ennestään sekaisin, viina ei sovi.

      • Anonyymi

        Ei noin tiheä viinittely sovi sille melkein 90-vuotiaallekkaan. Korkeintaan lasillinen viikossa on suositus vanhuksille.


    • Anonyymi

      Ei moderaattori uskonut että sellaisia olivat ennen vuosia sitten jonkun perheen jouluherkut ja on niin nuori ettei ole nähnyt edes Korona kahvipurkkia ( se peltinen kahvipurkki ) joten piti sitäkin kauheana ajankuvaan kuuluvana pilana luullakseni .

      • Anonyymi

        Meillä juodaan Corona-brändiä , parempaa kuin konjakki.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meillä juodaan Corona-brändiä , parempaa kuin konjakki.

        Käsinleivottuja karjalanpiirakouta ostin, et jouluks olis torilta, harmi kun viimeinen myyntipäivä sama kuin ostopäivä.Pakastin et säilyy, vaikka olivat kuin kengänpohjia jotka ollu kovassa käytössä..harmittaa, kierrän torit kaukaa. Kalliitakin oli ja montako kertaa ollu myynnissä kun pussikin hajalla. Jouluaamuna vien ne varpusille...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Käsinleivottuja karjalanpiirakouta ostin, et jouluks olis torilta, harmi kun viimeinen myyntipäivä sama kuin ostopäivä.Pakastin et säilyy, vaikka olivat kuin kengänpohjia jotka ollu kovassa käytössä..harmittaa, kierrän torit kaukaa. Kalliitakin oli ja montako kertaa ollu myynnissä kun pussikin hajalla. Jouluaamuna vien ne varpusille...

        ei saakkaan varpusille viedä, on suolaa, otinkin selvää,no biojäteastiaan voi laittaa..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meillä juodaan Corona-brändiä , parempaa kuin konjakki.

        Tuo loppu on tulosta itsesuggestiosta tai huonosti valikoituneesta vertailuotoksesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Käsinleivottuja karjalanpiirakouta ostin, et jouluks olis torilta, harmi kun viimeinen myyntipäivä sama kuin ostopäivä.Pakastin et säilyy, vaikka olivat kuin kengänpohjia jotka ollu kovassa käytössä..harmittaa, kierrän torit kaukaa. Kalliitakin oli ja montako kertaa ollu myynnissä kun pussikin hajalla. Jouluaamuna vien ne varpusille...

        Tuskin mistään löytääkään jaloinleivottuja karjalanpiirakoita...


    • Anonyymi

      Se on puolenyön aikaan paksu viipale kinkkua ilman silavaa, dijon-sinappia päällä.

    • Anonyymi

      Lasten ollessa sellaisia kymmenen kummallakin puolella niille piti tehdä joulupitsa.
      Eivät syöneet perinteisiä millään. No, nyt kyllä "kelpaa" perinteisetkin kinkku ja laatikot. Kuten myös kalat.

      • Anonyymi

        ostin just siks kun käsin leivottu, mutta oliskihan ollu jaloilla leivottu :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ostin just siks kun käsin leivottu, mutta oliskihan ollu jaloilla leivottu :)

        No oliko niissä jalkahien katku?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No oliko niissä jalkahien katku?

        on ja nyt pakastimessa, ehkäpä auttaa..


    • Anonyymi

      Joulusaunan jälkeinen seksi, se on herkkua se.

      • Anonyymi

        Se onkin paras juhlaherkku. Saunapuhdas tuoksuva iho, meillä on saunavihtakin pakasteessa joulusaunaa varten. Kynttilöiden hämyssä hämyssä romantiikkaa tupa tulvillaan. Sitten syömään jouluruokia, liikunnasta tuleekin hyvä ruokahalu.


    • Anonyymi

      Lipeäkala valkokastikkeen ja perunan kanssa on herkkua, harvinaista herkkua.
      Mikä siinä voikin himottaa, ei se paljon minkään makuista ole. Se on yhtä hyvää kylmänä ja lämpimänä.

    • Anonyymi

      Kaikki ruuat maistuu yhtälailla, ne kaikki yhteensä tekevät jlouluruokapöydän.

    • Anonyymi

      juu,,alku kysymykseen..laatikot tietysti kaikki,,mutta karjalaista perua edesmenneeltä
      äidiltäni..vähän kosteutta joululautaselle on meillä ollut karjalanpaisti..perunat ja sit
      ne kinkkusiivut..maku sinfonia soi ensin aivossa sit tulee ihanasti alas makunystyreihin suuhun nam...pieniä annoksia abouth 2h jessssss..voikaa hyvin
      huomioikaa toiset ihmiset jouluna ja nyt korona perkeleen aikana muutenkin.ok

      • Anonyymi

        Aattoaamuna riisipuuro, voisilmän ja hieman sokeria ja kanelia, on niin maistuva ja hyvä.
        Riisipuuron voi keittää edellispäivänä ja sitten aamulla paistovuokaan ja uuniin.
        Älkää unohtako ostaa manteleita riisipuuroon!

        Siellä se saa muhia sen ajan, kun väki onsaunassa. Myös edellispäivänä keitetty sekahedelmäsoppa on hyvä olla kuvioissa. Siihen kokonaista kanelia, sanottiin kanelinparkiksi.
        Se antaa hienon maun.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aattoaamuna riisipuuro, voisilmän ja hieman sokeria ja kanelia, on niin maistuva ja hyvä.
        Riisipuuron voi keittää edellispäivänä ja sitten aamulla paistovuokaan ja uuniin.
        Älkää unohtako ostaa manteleita riisipuuroon!

        Siellä se saa muhia sen ajan, kun väki onsaunassa. Myös edellispäivänä keitetty sekahedelmäsoppa on hyvä olla kuvioissa. Siihen kokonaista kanelia, sanottiin kanelinparkiksi.
        Se antaa hienon maun.

        Imelletty perunalaatikko ja harmaasuolattu kinkku, itse paistettu. Riisipuuro kanelin js sokerin kanssa myös loraus maitoa päälle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Imelletty perunalaatikko ja harmaasuolattu kinkku, itse paistettu. Riisipuuro kanelin js sokerin kanssa myös loraus maitoa päälle.

        Kyllä minustakin se imelletty perunaloora on kinkun kanssa ehdoton. Ei liian siirappinen vaan luonnonmenetelmällä sopivasti makeutunut. Kaupasta ei saa hyvää, myyjäisistä olen ostanut, itse en osaa enkä viitsi.


    • Anonyymi

      Ei nyt tule ku torttu ja ålarumpa mieleen .-

      Skånepåg

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2501
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1958
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1766
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe