Aihe

Punainen Pelikaani 1/2021

Jos joku haluaa vinkkejä ristikoihin, voin yrittää auttaa täällä tai chatissani. Tiedä häntä tuleeko tällä kertaa ratkottua kaikkia ristikoita kuten 6/2020 kohdalla. Eri lehtien vaikeustasot vaihtelevat. 6/2020 taisi olla keskimääräistä helpompi, joten sen perusteella ei voi itsevarmasti kirjoittaa, että saa kaikki ristikot ratkottua.

25

254

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Myös Passeli Pelikaani 8/2020 voin yrittää auttaa tässä säikessä. En tee siitä omaa säiettä.

  • Jos joku haluaa tietää mielipiteitäni ristikoista, laitan niitä saman nimiseen säikeeseen foorumissani Sanaristikot - Pelikaaniristikot osiossa.

  • Piiliksisitä Parkkisen ja Vuokilan piilis olivat varsin helppoja. Neitolan piilis olisi ehkä ansainnut vaikeustasomerkinnän 2 1/2.

   Ratkoin erikoistehtävät: 8 B Teemu Pallosen sanakehikko, 20 A Antti Viitamäen sokkokrypto ja 20 B Erkki Vuokilan käärme.

   Käärme oli minusta vaikeustasoltaan kaksi tähteä, sanakehikko 2 1/2 ja sokkokrypto kolme tähteä. Sokkokryptoon tarvitsin muilta apuja, joten en sitä kokonaan itse ratkonut.

   Käärmeessä en tarvinnut lainkaan apumerkintöjä, joissa laitan tyhjään tilaan sanoja, jotka eivät suoraan sopisi ristikkoon. Näin ei ole käynyt koskaan aiemmin, mistä syystä pidän käärmettä tavanomaista helpompana. Sanakehikkoon meni enemmän aikaa, joten luokittelen sen siksi 2 1/2 -tasoiseksi.

   Jos ei yleensä erikoistehtäviä ratko, kannattaa kokeilla sanakehikkoa ja käärmettä. Varsinkin sanakehikko on oikein kiva. Jos ei saa joltakulta apuja eikä sokkokryptoja ei ole aiemmin ratkonut, tällä kertaa se kannattaa jättää väliin. Kirjainten yleisyys on melko kaukana siitä, mitkä kirjaimet ovat suomen kielessä yleisimpiä, joten voi tulla turhan pajon arvailuja.

  • Ratkoin aukeamaristikot. S. 18-19 kaksitähtinen on Teemu Palloselta (kuvitus Heli Kärkkäinen). S. 30-31 on Kari Vaalamolta (kuvitus Heli Kärkkäinen).

   Pallosen ristikko on erinomainen, mielestäni mieluummin hieman yli kuin alle kaksitähtinen.

   Vaalamon ristikossa pääkuvasta johdettu sana oli kyllä helpohko, mutta muuten minusta ristikossa oli paljonkin pohdittavaa.

   Muutamia huomautuksia ristikkoon minulla on.

   Minusta joihinkin vihjeisiin olisi kuulunut huutomerkki, kysymysmerkki tai sitaatit.

   T….MAINEN olisi ansainnut kysymysmerkin, sillä saatu ratkaisusanan ei aina liity vihjeen kontekstiin.

   PATARUOKIIN olisi ansainnut huutomerkin, sillä ratkaisusana ei ole ihmisten syötävää.

   PERUSSA TARPEEN sisältää minusta faktavirheen. Vihjeen pitäisi mielestäni olla PERUSSA OLI TARPEEN.

   Vihjeeseen NEW YORKIA tulee ratkaisusana, jollaisia käyttää lähinnä Aulis Lehto.

   Muutamia vihjeitä en ymmärtänyt.

   Keneenkähän viittaa ”kalapato”

   En löydä sitä, mihin seuraava vihje liittyy KEMIÖNSAARTA (vihjeessä on lisäksi nuolet ylöspäin ja alaspäin).

   Seuraavan vihjeen liittymä ratkaisusanaan tuntuu kovin kaukaa haetulta: TUO
   (vihjeessä on lisäksi nuoli alaspäin ).

   En toivo, että kukaan paljastaa tässä vaiheessa ainuttakaan ratkaisusanaa. Sain ristikon täyteen, mutta en voi olla ihan 100% varma oikeasta ratkaisusta. Pieniä vinkkejä epäselviksi jääneisiin vihjeisiin vain toivoisin. Siis sellaisia, jotka eivät paljasta ratkaisusanaa.

   • Pieni korjaus. Pallosen ristikon kuvittaja on Petri Kuhno.


   • Toinen pikku korjaus. KEMIÖNSAARTA po. KEMIÖNSAARTA ASSI.


   • Tapio-Huuhaa kirjoitti:

    Toinen pikku korjaus. KEMIÖNSAARTA po. KEMIÖNSAARTA ASSI.

    Sain ratkaisusanan, joka on järkevä vihjeelle KEMIÖNSAARTA (tarkistin Wikipediasta).


   • Tapio-Huuhaa kirjoitti:

    Sain ratkaisusanan, joka on järkevä vihjeelle KEMIÖNSAARTA (tarkistin Wikipediasta).

    Keksin vihjeen idean, joten en enää ihmettele loppua enkä nuolia.


   • Anonyymi
    Tapio-Huuhaa kirjoitti:

    Keksin vihjeen idean, joten en enää ihmettele loppua enkä nuolia.

    Huomasin, etten ollut löytänyt järkevää logiikkaa vihjeesee AAVOISTAKIN. Kokrilin lisätä alkuun kirjaimen, mutta se ei toiminut.


  • S. 12 ristikko on Ev:ltä.  Ristikko ratkesi nopeasti, mutta en ymmärtänyt vihjeen toista puolta (vihjeeksi olisi riittänyt ensimmäinen sana): AIMO ÄRRÄ SEKAISINKIN.

  • S. 21 on EV: ja Markku Mäkelän luoma tavuristikko. Se on kuin uusinta Punaisen Pelikaanin 3/2019 tavuristikosta. Mukana on samankaltainen seksityöläinen sekä samankaltaiset alastomat henkilöt vasemmassa alakulmassa.

   Pikkulapsen alastokuva on mielestäni hieman arveluttavasti piirretty. Markku siis haluaa jatkaa tutulla pornahtavalla tyylillään.

   Vuokilan käyttämissä ratkaisusanoissa kiinittää huomiota Aulis Lehto -tason erisnimi. Erisnimi merkitys ei vihjeestä käy ilmi, vaan vihje on vihjeytetty muulla tavoin. Tällä kertaa olisi kaivannut Aulis-tyylistä vihjettä, jotta kävisi ilmi, mitä laatija on ajatellut sanan tarkoittavan.

   • Anonyymi

    Siis avoristikko, eikä tavuristikko. Onkohan vastaavia muitakin 3/2019 jälkeen?


  • Arto Kuivasen s. 24 on tälläkertaa sanastollisesti varsin hyvä. Hieman sitä lyhenteet ratkaisusanoina heikentävät.

   Sanojen keskipituus lienee tavanomainen. Laatija ei ole sortunut yliyrittämiseen.

   Ristikossa on hauskat pääkuvalauseet.

   Seuraavan vihjeen faktapohja ei mielestäni ole kohdallaan:

   MUNIVIA KÄPYLINTUJA

   Linnut eivät kuulu käpylintujen sukuun, samaan heimoon kuitenkin. Niiden ravinto ei ole tyypillisen käpylinnun ravintoa. Ravinnosta Wikipedia kertoo seuraavaa:

   … käyttää ravinnokseen siemeniä, silmuja, marjoja, hyönteisiä ja hämähäkkejä.

   Mistään en löytänyt tietoa, että ne söisivät käpylintujen tavoin erityisesti havupuiden siemeniä.

  • Vaalamon s. 13 ja 14 ristikoiden kommentit meni vahingossa H 3141 ja 3242 ristkpita käsittelevään säikeeseen. Katso ne sieltä.

  • Hannu Salokankaalta on s 7 ja 25 ristikot.
   Helpomi on merkitty kaksitähtiseksi ja vaikeampi kolmitähtiseksi. Mielestäni ero on liioiteltu. Ero on kuten oletinkin paljon pienempi. Helpompi on mielestäni vaikeusasteeltaan 2+ ja vaikeampi 2½ tai 3-. Oikein kivoja molemmat. Salokangas harhautti jälleen kerran hyvin. Muutama vihje jäi hämäräksi.

   S. 7: PYSTYSSÄ PILALLA

   S. 25: SANONNASSA ALOIN - en nyt ole varma, mihin sanontaan liittyy.

   TS

   • TS taisin hoksata - ainakin jollakin lailla järkevän selityksen keksin.


   • Tapio-Huuhaa kirjoitti:

    TS taisin hoksata - ainakin jollakin lailla järkevän selityksen keksin.

    Hoksasin myös PYSTYSSÄ... vihjeen. Se sanonta vielä mietityttää.


  • S. 28 ristikko on Ilmo Juhani Liljeroos -tiimiltä (kuvitus Heli Kärkkäinen).

   Tiimin ristikko oli pettymys. Ristikossa on ihan liian paljon vanhoihin asioihin liittyvää knoppitietoa. Lisäksi mukana yksi lyhenne, joka on Aulis Lehdon tyyliin annettu ikään kuin valmiina.

   Ristikon vaikeustaso on mielestäni selvästi alle luvatun kolmen tähden. Mielestäni ristikon vaikeustaso on lähempänä kakkosta kuin kolmosta.

   Sanojen keskipituus arviolta 5,5 luokkaa, koska ristikossa on paljon nelikirjaimisia sanoja. Ristikossa on myös useita 5-6 kirjaimen labyrinttejä. Tekninen toteutus on siten varsin keskinkertainen.

   Kuvituksestakaan en anna täysiä pisteitä, sillä ylhäällä vasemmalla vihjeet on sijoitettu hieman huonosti. Syynä tähän on kuvittajalle tyypilliset ylisuuret vihjekuvat.

   Ristikon ratkettua yksi vihje jäi ymmärtämättä: TAASTNIHA

   • Porukalla tekemisen ongelma voi olla siinä, että jokainen haluaa omat knoppinsa ja jipponsa ristikkoon. Tällöin knoppeja ja jippoja on liikaa suhteessa hyviin oivallusvihjeisiin. Esim. Juha Leinonen saa yksin aikaiseksi parempia ristikoita.


  • Anonyymi

   Viitamäen s. 29 tuli ristiriitainen olo. Siinä hienointa on se, että laatija ei jippoile vaan vihjeet perustuvat assosiaatioihin ja faktoihin.

   Sanasto on pääosin laadukasta. Yhdestä englanninkielisestä ratkaisusanasta en pitänyt, sillä sitä ei käytetä yksinään vaan aina jonkun muun sanan kanssa. Niin sanaa on tosin muuallakin käytetty, mutta en pidä tällaista menettelyä hyvänä, sillä yksinään sana on vain englantia.

   Toisaalta ristikko on tylsä ja puuduttava, koska siinä on vain yksittäisiä vihjeitä (taaskin) ilman pääkuvaa. Tämän ratkontaan meni aikaa enemmän kuin viimekertaisessa saman laatijan ristikossa.

   Vihje SIINÄ VOI TUSKIN PÄÄSTÄ SUUSTA jäi hämäräksi ristikon täytettyäni kuten myös PALAA PALVELTAESSA.

  • Lähteenmäen s. 32 on paljon muita aiemmin ratkomiani vaikeampi. Yhtään murresanaa ei ole ollut hankaloittamassa ratkontaa (yksi ennestään outo slangisana kylläkin hieman hidasti ratkontaa). Vasemmalla alhaalla on vielä kesken, kun en ole keksinyt sellaista korvakoruihin liittyvää ratkaisusanaa, jolle saisi toimivat risteävät.

   • Anonyymi

    Löysin keskenäön toimivat sanat. Meni aikaa enemmän kuin edellisen <lähteenmäen kanssa.


  • Viimeisenä ratkoin Harto Hakosen ristikon. Se oli minulle suurin piirtein yhtä haastava kuin Lähteenmäenkin ristikko. Ei ratkennun saman päivän aikana. Oli pahis, uttei superpahis, koska ratkaistua tuli.

   Parasta ristikossa on se, että vihjeet ovat oivallusvihjeitä. Ärsyttävin on "tämä liittyy tähän" -vihje. Kirjoitin laatijalle, että hän lopettaisi kokonaan tämän vihjetyypin käytön.

   Kaikki ristikot olen siis ratkonut ja todennäköisesti kaikki oikein. Ihan kaikkia vihjeitä en ole kyllä hoksannut. Toivon pikku vinkkejä. Olen niitä valmis muillekin antamaan.

  • Toisessa säikeessä sain kommentin Vaalamon s. 14 ristikkoon. Siinä kysyttiin vihjeeestä KAUKANA IDÄSSÄ KÄYNEITÄ. Vihjeessä on harhaute. Sana "käyneitä" ei tässä tarkoita "vierailleita". Mitkä voivat olla käyneitä?

  • Anonyymi
   UUSI

   Ratkoin IJL-tiimin Passeli Pelikaani 8/2020 olevan ristikon. Oli minusta PuPessa olevaa vaikeampi.
   Tästä jäi enemmän vihjeitä, jotka jäivät ratkonnan jälkeen ymmärtämättä:
   LAHDATTAVASTA LAATIKOSTA
   TUKENA TAVALLISTA

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Liikenne topissa

   Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio
   Virrat
   67
   9832
  2. Naisen vessakäynti suhteen alussa

   Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin
   Parisuhde
   123
   5781
  3. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   492
   5633
  4. Maisa se jaksaa valehdella

   https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   183
   5259
  5. Talouselämä-julkaisu tykittää kovaa tekstiä Usan taloudesta

   "Joe Biden nousee velkaantuvan valejättiläisen johtoon – Yhdysvaltain budjettivajeet repeävät ja velkavuori kasvaa" https://www.talouselama.fi/uutis
   Maailman menoa
   178
   2829