Onko ajokoirani pilalla?

Anonyymi

Minulla on ajokoira, jonka kanssa olen harjoitellut metsästystä kohta parin kauden ajan. Se on vuoden ja 10 kuukautta vanha nyt kirjoittamishetkellä. Sille on ammuttu kaksi jänistä tällä kaudella. Sen kanssa on treenattu metsästyskauden aikana 1-2 kertaa viikossa.Aivan ehdoton leijonanosa treenistä on ollut paikallaan istumista.

Vaikka koira ajaa jänistä sellaisen löytäessään, on sen kylmähaku tuskastuttavan heikkoa. Se on tehnyt joitakin puolen tunnin mittaisia hakuja sekä ainakin yhden tunnin mittaisenkin vähän aikaa sitten. Surullisen usein ''haku'' on kuitenkin tietä pitkin juoksemista enintään muutaman sadan metrin päässä omistajasta. Tieltä metsään tehdään enintään sadan metrin lenkkejä.

Viime aikoina on käynyt ilmi, että jos yritän hardcore-tyyliin istua paikallani pimeästä pimeään, käy koira lopulta makaamaan kuusen alle. Siellä se odottelee sitten kotiin lähdön aikaa. Koiraa ei ole yleensä lainkaan vaikea saada metsästä autoon, vaan se juoksee heti sisään kun ovi aukeaa. Kuusen alle menoa ei tapahdu, jos maastoa vaihtaa vaikkapa tunnin välein.

Koira on selkeästi ilmavainuinen ylösottaja. Se ei ole juurikaan kiinnostunut jäljistä eikä suostu yöjälkeä selvittämään pitkiä matkoja. Koira on myös hyvin tiukka: Ääntä ei irtoa, jos ajettavan elukan jälki on kymmenenkin minuuttia vanhaa.

Oma arvioni, että olen pilannut koiran kylmähaun kävelemällä sen kanssa kun se oli pieni. Olen kokematon kouluttaja enkä ymmärtänyt, kuinka kirjaimellisesti se paikallaan istumisen ohje hakua treenatessa olisi tullut ottaa. Toisaalta tutuillani on toimivia koiria, ja heidän mukaansa koiran kanssa voi kävellä vaikkapa marjanpoiminnan merkissä pienimuotoisesti eikä se pilaa hakua. Tällaisia vinkkejä saatuani minun on ollut vaikea päättää missä ''raja'' kulkee kävelemisen osalta.

Olisin kiinnostunut kuulemaan tarinoita niiltä, joilla on ollut vastaavanlaisia kokemuksia!

Tuliko koirastasi vielä myöhemmässä iässään käyttöpeliä? Miten jouduit muuttamaan harjoittelukuvioita.

Entä olisiko nyt mitään mieltä yrittää vain treenata koiran kanssa sitä missä se on hyvä?

Se on parhaimmillaan nopea ylösottaja, ja jos isäntä vain liikuskelee koiran mukana maastossa, jaksaa se touhuta koko päivän tylsistymättä. Sillä tavalla tämän koiran kanssa on ainakin mahdollista harjoittaa jonkinlaista metsästystä.

8

738

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Nuorihan tuo koira on vielä. Jotenkin tuntuu, että sitä jännittää/pelottaa häipyä isännästään pitkäksi aikaa. Onko koiralla ikävä kokemus ollut metsässä ja hakee isännästä turvaa?
      Metsässä koiran kanssa kävely tuo koiralle turvaa ja luottamusta ympäristöön. Jos taas mies ei juuri irtaudu tieltä se voi olla nuorelle koirallekin hankalaa.
      Kun koira jää ihmisen lähelle makuulle eikä lähde hakuun, niin siinä on selkeä epäluulon merkki ilmeisesti yksin jäämisestä.
      Minun mielestä vaan reilua kävelyä koiran kanssa metsässä eikä odottelua.
      Parin vuoden päästä se palkitaan ja koiralle metsä ja jänikset on se mieluisin paikka heti tuvan lämpimän pedin ja ruokakupin jälkeen.

      • Anonyymi

        Rotu jäi kertomatta.Toisen hyvän koiran parina harjoitelua


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rotu jäi kertomatta.Toisen hyvän koiran parina harjoitelua

        Koira on juossut jonkun verran isänsä ja äitinsä kanssa. Silloin epävarmuudesta ei ole tietoakaan. Jänistäkin ovat ajaneet porukassa.


    • Anonyymi

      Hei!

      Kiitos vastauksesta ja näkökulmasta.

      Kyseessä on siis suomenajokoira! Yritän jalkautua koiran mukaan vastaisuudessa enemmän. Kävelen hissukseen, ja aina kun koira häviää näkyvistä pysähdyn paikalleni. Ehkä se siitä oppii luottamaan ukon läsnäoloon.

      En muista yhtäkään tapausta missä koira olisi selkeästi pahoittanyt mieltään metsäretkellä. Lienee kuitenkin todennäköistä, että jotain sellaista on joskus tapahtunut.

      Koira on perusluonteeltaan ehkä hieman arka, sisäkoirana hyvin kiltti. Ehkä kysymys on osaltaan myös sen persoonallisuudesta. En aio menettää toivoani koirani suhteen, se on muodostunut kuitenkin läheiseksi metsätoveriksi. Jänistäkin se ajaa innokaasti, jos kohdalle sattuu.

    • Anonyymi

      Itsellä tällä hetkellä kolme ajokoiraa. Emä ja kaksi sen pentua. Kaikki yksilöitä. Emä lähtee niin kauas, että löytää jäniksen, itsekseen, uros pitää paremmin yhteyttä, mutta melko laaja hakuinen, narttupentu kohtuu hakija, mutta edellytys juuri kuvaamasi, eli pitää pikku hiljaa liikkua mukana.
      Yritän sanoa, että koirat on yksilöitä. Mikä sopii yhdelle, ei toimi toisella. Neuvoisin, että kokeile ihmeessä kuvailemaasi "kössöttelyä" metsässä. Kun koira hakee, pysähdy ja kun tulee luokse, siirry vähän.
      Oma narttupentu saattaa pitkään kestävän haun aikana (esim. Iltapäivällä, kun jälki sulan kelin aikaan heikko tai sadekelillä), kysäistä, että missä olet ja kun sanoo, esi, etsi vain, yleensä jänis löytyy, mutta varmistaa, että en ole häipynyt. Muut ei niin tee. Joku sanoo varmasti, että huono koira, mutta ajaa välillä 2-3 tuntia lähes ilman hukkaa, eikä tule käskemättä pois. Joten jos muuten tykkäät koirastasi, etsikää yhdessä teille sopiva tyyli metsästää. Mielestäni ei ole yhtä tai kahta oikeaa tapaa. En itsekkään jaksa istua tunti tolkulla paikallani, vaan köpsehdin siinä lähellä, missä koira etsii. Aika kuluu kivasti luontoa tarkkaillen. Ja vielä (avaan pandoran lippaan), usein keli, maasto, yms. seikat huomioiden tunninkin sujuva ajo on hyvä ajo. Tärkeintä, että on itse tyytyväinen koiraansa 😊

    • Anonyymi

      Kävin tänään metsällä. Navakahko kaakkoistuuli ja suvikeli. Liikuin tässä ketjussa kerrottujen vinkkien mukaisesti koiran kannassa aina eteenpäin sen tultua yhteyttä ottamaan, mutta vain vähän kerrallaan. Pisimmät hakulenkit metsässä n. 350 metrin päässä. Koira vaikuttaa tekevän lenkin aina tuulen puolelle.

      Hyvin löytyi tällä tavalla jänis koiran eteen ja se ajaa posottelikin sitä toista tuntia katkoineen. Pääsin näkemään pupun, mutten ampumaan.

      Yhtä kaikki, tällaisella ennakoitavissa olevalla hakutyylillä voi miellyttävän tarkasti käydä kohdealueen läpi nopealla tahdilla. Tulee mieleen kanakoiralla metsästys, mutta kävellä tarvitsee paljon vähemmän.

      Jatkanen treenaamista kuvaamallani tavalla. Itsevarmuutta tällainenkin varmasti koirassa kehittää ja eipähän käy kummallekkaan metsästäjälle aika pitkäksi. Kiitos vaan neuvoista kaikkille ketjuun vastanneille!

      • Anonyymi

        Mukava kuulla kuinka homma etenee.
        Ei muuta kun kovia ajoja ja tuuria pitkäkorvien kanssa.
        Hyvää joulua ja mukavaa uuttavuotta 2021 myös eränkäynnin merkeissä!


    • Anonyymi

      👍Mukava kuulla, että taas ajo. Tuon ikäinen koira kehittyy koko ajan. Ensi syksynä menee taas paremmin.
      Hyvää Joulua kaikille ajokoira- ja koirahenkilöille!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      515
      12699
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      349
      8394
    3. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      38
      7050
    4. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      352
      2513
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      6
      2144
    6. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      1957
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1693
    8. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      192
      1490
    9. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      22
      1400
    10. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      188
      1343
    Aihe