Aihe

Mitä Knoppixin tilalle ?

Anonyymi

Knoppix CD oli aikanaan hyvä vaihtoehto monenlaiseen käyttöön.

Buuttaus CD -levyltä (tai muistitikulta, JOS knoppix -buuttauksen saa jollain kikalla sellaiselta onnistumaan) ja varsinainen lataus kiintolevyn osiolta.

Mahtui 700 megatavun tilaan.

Mutta: Knoppix CD -versiota ei ilmeisesti ole päivitetty vuoden 2013 jälkeen, joten varsinkin sen nettiselain on vanhentunut, ja samoin pakettien päivitysjärjestelmä ei noin vanhassa jakelussa toimi.

Löytyykö muita jakeluita, jotka mahtuisivat 700 megatavun kiintolevyosiolle ?

GUI pitäisi saada ja nettiselain, mutta GUI:ksi kelpaa esim LXDE, turha tuhlata tilaa GNOMEen tai KDE:hen.

Lisäksi: WLAN -ajurit tarvitaan, joten jos ei koneen omalle WLAN -sovittimelle löydy muuta linux -ajuria niin NDISWRAPPER pitää olla toimiva, niin saa windowsia varten tehdyn WLAN -ajurin linuxille.

Koneessa sisäänrakennettu WLAN/Wi-Fi, mutta ei langallista nettiä.
Tarvittaessa voi asennuksen aikana käyttää Teknikmagasinetin loppuunmyynistä ostettua USB-Ethernet -sovitinkaapelia (100 Mbps).
Windowsissa tuo sovitinkaapeli toimii, linuxin osalta ei ole tietoa, tukeeko kernel tuota sovitinkaapelia suoraan, ja jos ei, mistä saisi ajurit.

JOS käy niin ikävästi, ettei nettiä saa muuten toimimaan, voiko Wi-Fi -ajurit jotenkin imuroida toisella koneella ja siirtää koneen kiintolevylle joko USB -muistitikulla tai windowsin alaisuudessa ?

8

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Lubuntu live, MX live, Linux Lite live.. onhan noita, Kyse kuinka vanha vekotin pitää saada tulille.

  • Anonyymi

   Knoppix on siis jo aikansa elänyt.
   "Knoppix oli yksi ensimmäisistä Live-CD-jakeluista, ja sen kyky tunnistaa automaattisesti laitteisto ja ladata sille sopivat ajurit oli aikansa paras.[1] Nämä ominaisuudet on sittemmin sisällytetty myös muihin jakeluihin."
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Knoppix

  • Anonyymi

   Paljonkohan osallistuneiden aivot yhteensä painaa.

   • Anonyymi

    Ei ole mitään havaintoa siitä että näillä olisi sellaiset.


  • Anonyymi

   Pistä uusin Knoppix tikulle ja ihmettele sen jälkeen .

   • Anonyymi

    uusin Knoppix on laitettu muistitikulle.

    Yritin asiaa ensin pendriveinux.com -sivustolta ladatun apuohjelman kanssa, mutta Knoppix ei toiminut kunnolla tuon apuohjelman kanssa Apuohjelman (jos se olisi toiminut kunnolla) hyöty olisi ollut se, että samalle 32 Gt muistitikulle saisi niin monta linuxjakeua kuin tikulla vain tilaa riittää

    Nyt oli sitten pakko hylätä tuo apuohjelma ja kopioida se linuxin (vanha Knoppix 7.2.0 CD) avulla näin:

    dd if=/mnt/C/data/knoppix861.iso of=/dev/sdZ bs=2048

    missä Z = muistitikun laitetunnuskirjain.

    Mutta tuokin Knoppix on jo yli vuoden vanha.

    Nykyisinhän Knoppixin uusinta versiota ei saa muulla tavalla kuin matkustamalla Saksaan (sikäli, kun se COVID-19 -matkustusrajoituksista johtuen on mahdollista) ja asioimalla siellä CeBit -messuilla ja siellä Knoppix -standilla, jossa Knoppixin uusimman version voi ilmaiseksi kopioida mukanaan tuomalle muistitikulle tai jos tikku unohtuu niin kai niitä CeBit -messuilla myydäänkin (sikäli kuin koko messuja uskalletaan järjestää, kun moni asia on COVID-19 -turvatoimenpiteenä kielletty).

    Mukana tulevat selaimet;

    1. Firefox - Suomi24:llä keskusteluketjun avausviestiä ei voi luke kokonaan, koska "Lue Lisää" -klikkaus"linkki" ei toimi - syynä ilmeisesti NoScript, jonka seurauksena moni asia ei toimi.

    2. Chromium. Tällä toimii, joskin todella hitaasti.

    Kone on 1-3 vuotta vanha, mutta kun halpiskannettavassa (Lenovo Ideapad 120S) on vain 2 Gt RAM -muistia ja ilmeisesti rahallakaan ei saa lisää, niin tämä selittänee hitauden.

    ilmeisesti swap -tiedosto tuolla muistitikulla (knoppixin oletus), kauankohan muistitikku kestää moista rääkkäystä, eikös nuo perustu FLASH -muistiin, jossa kirjoituskertoja on rajallinen määrä ?

    Knoppixin näkökulmastahan tässä muistitikku on kiintolevy.

    Tikulta buutattaessa siis muistitikku on /dev/sda ja koneen eMMC -"kiintolevy" on

    /dev/mmcblk0

    Mutta kestääkö tuo eMMC yhtään sen paremmin swap -tiedoston käyttöä, FLASH -teknologiaanhan sekin perustuu, joten onko eMMC siis jotenkin parempi kuin muistitikku tai MicroSD -kortti ?


  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Eräs vaihtoehto:
   https://www.linux-live.org/
   -voit asentaa haluamasi linux-distron ja siihen tarvitsemasi ohjelmat ja luoda tästä live-levyn.
   -dvd:lle tuo ei ehkä mahdu, mutta 16G muistitikulle alkaa jo saada mukavasti tavaraa
   -lisäksi se on nopeampi kuin DVD:ltä käytettynä.
   -voit myös kantaa kahta tikkua mukanasi, käyttöjärjestelmä read-only tilassa koko ajan ja toinen tikku swap-osiota varten? Tai voihan nuo osiot olla samalla tikullakin.
   -muistia tarpeeksi koneessa, niin swap-käyttö on minimaalista! 4G alkaa jo riittää, kun ei aja yhtä aikaa kovin monia käyttäjä-sessioita esim. virtualbox:n kautta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   420
   4898
  2. Talouselämä-julkaisu tykittää kovaa tekstiä Usan taloudesta

   "Joe Biden nousee velkaantuvan valejättiläisen johtoon – Yhdysvaltain budjettivajeet repeävät ja velkavuori kasvaa" https://www.talouselama.fi/uutis
   Maailman menoa
   103
   1767