Aihe

Mitä tarkoittaa "esikoislestadiolaisuus"?

Anonyymi

Kertokaa, tarkoittaako se, että on kysymyksessä ensimmäinen lestadiolaisuuden muoto? Vai mistä siinä on kysymys?

10

80

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Esikoislestadiolaisuuden lisäksi on
   lestadiolaisuus
   ja
   vanhoillislestadiolaisuus.
   Onko muita muotoja?

  • Anonyymi

   Ensimmäinen lestadiolaisuuden muoto oli se, ku lestadiolaisuus oli vielä yhtenäinen valtavan iso liike. Ihan ekassa todella suuressa lestadiolaisuudessa ei ollut vielä lainkaan haaroja. Oli vain yksi valtavan suuri joukko, joita oli niin ruotsissa, norjassa, suomessa kuin venäjälläki. Jumalan tervehdys ei ollut vielä ainoa oikea tervehdyksen muoto, vaan lestadiolaiset saattoivat tervehtiä monilla eri tavoilla. Lestadiolaisuus ei ollut myöskään tiukan eksklusiivinen liike.

   Sitten vähitellen alako kasvaa erimielisyydet. Keskusjohtoa ku ei ollut, ni näkemykset oikeasta tiestä alkoivat erota toisistaan. Käytiin valtavaa valtataistelua, kunnes homma eskaloitui suureen hajaannukseen. Lestadiolaisuus lohkesi ensin kahtia. Uusien lohkojen nimet muodostuivat vähitellen. Toinen iso lohko sai nimekseen vanhalestadiolaisuus ja toinen vanhoillislestadiolaisuus. Nämä liikkeet eros toisistaan siinä, että vanhalestadiolaiset olivat nostaneet Lars Levi Laestadiuksen lähes Jeesuksen asemaan. He myös pitivät Ruotsin lappia Pyhän maan kaltaisena alueena, jossa oli ns lapin vanhimmat. Pikku hiljaa vanhalestadiolaisuuden nimi alkoi vaihtumaan esikoislestadiolaisuudeksi.

   Kumpi oli ensin, esikoislestadiolaisuus vai vanhoillislestadiolaisuus. Oikea vastaus: ei kumpikaan. Ne alkoivat yhtä aikaa suuren hajaannuksen aikana. Tämän jälkeen näistä haaroista on haarautunut vielä lukuisia ja jälleen lukuisia haaroja, joista suurin osa on ennen pitkää kuihtuneet pois.

   Silti päähaarat jaksavat sinnitellä. Esikoislestadiolaisuus on oikeastaan nykyään kaksi haarainen. Vanhoillislestadiolaisuus on ollut kaksihaarainen vielä pidempään, sillä Rauhan Sanan vanhoillislestadiolaiset ovat sinnitelleet näihin päiviin asti SRK:n vanhoillisten rinnalla.

   • Anonyymi

    Hajaantuu lisää ja lopahtavat lilliputti ryhmiksi. Kun vanhat menevät tuonelaan niin uusia tulijoita ei ole.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Hajaantuu lisää ja lopahtavat lilliputti ryhmiksi. Kun vanhat menevät tuonelaan niin uusia tulijoita ei ole.

    Kyllä on, loppuun asti, Jumala ei omiansa hylkää!


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kyllä on, loppuun asti, Jumala ei omiansa hylkää!

    Ei vaikka synnissä eläisi ja muuta pahaa tekisi,onko asia niin?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kyllä on, loppuun asti, Jumala ei omiansa hylkää!

    Totta. Vellutkin on asian tajunneet;Room. 11:26 Sen tapahduttua koko Israel on pelastuva, niin kuin on kirjoitettu: -- Siionista on tuleva Pelastaja, hän poistaa jumalattomuuden Jaakobin jälkeläisistä.

    Jumala ei pelasta ketään muuta, Kaikki valta on Jeesuksella, jolla ei ole taas suhdetta Velluihin.

    Hankala tilanne.

    r


  • Anonyymi

   Kaikkea mitä kristilliseen elämään kuuluu, ja siksi he poikkeavat Velluista, jotka ihmettelevät sitä, miksi juuri meitä haukutaan ja perämme naureskellaan.

   Kannattaa katsella muita seurakuntia, jotka ovat saaneet lähtönsä LLL;stä, ei mitään moitittavaa, ei tupakointia, ei pedofiliaa, ei valehtelua, eikä ennen kaikkiaan pedofiliaa, joka oli vielä joku vuosi sitten tupakkaringissä rehvastelun asia, eikä puhujat maanneet matkoillaan talojen vaimojen kanssa.

   Miettikää, ei ole ihme, mutta sitä saa mitä tilaa.

   • Anonyymi

    Olisit laittanut nikkisi "r", vajareitten Jussi Pellikka saastakasasi loppuun.


  • Anonyymi

   Kristittyjen yhteys voi toimia Jumalan tahdon mukaan palaamalla Raamatun opetusten sisälle.
   Tässä siitä opetusta:
   https://www.Jeesus-on-Herra.com
   Sieltä löytyvät palautumiseen tarvittavat opetukset.

   • Anonyymi

    Raamatun lisäksi kirkolla on aina ollut myös tapoja ja perinteitä. Niitä oli jo apostolien aikana ja niitä on nytkin. On hyvä tuntea mistä me olemme tähän tulleet, me suomalaiset kristityt. Mitään omiaan ei kannata lisäillä vaan uskoa niinkuin "Isämme uskoivat ennen..."virsi178. Teillä vapailla suunnilla on paha tapa perustaa usko IHMISTEN kokemuksiin,tuntemuksiin, ym. Ei se usko ole mihinkään apostolien ajoista muuttunut. Ei apostolit perustaneet uskoa omiin kokemuksiinsa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   608
   29537
  2. Naisen vessakäynti suhteen alussa

   Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin
   Parisuhde
   288
   20807
  3. Liikenne topissa

   Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio
   Virrat
   40
   14057
  4. Maisa se jaksaa valehdella

   https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   352
   10847
  5. Liedenpohja

   Mikä hässäkkä siälä on päällä ??
   Virrat
   77
   7984