Jumalan sana kohtaa vastustusta

Anonyymi

Pilk­ka ja vai­no on kaut­ta ai­ko­jen ol­lut Ju­ma­lan lä­het­ti­läi­den osa­na. Syn­tien an­teek­si­an­ta­muk­sen sa­no­ma ei ole kos­kaan naut­ti­nut suur­ten kan­san­jouk­ko­jen suo­si­o­ta.

Jou­lu on rau­han juh­la. Kui­ten­kin jo toi­nen jou­lu­päi­vä, ta­pa­nin­päi­vä, tuo eteen ai­van mui­ta kuin rau­han nä­ky­miä. Toi­nen jou­lu­päi­vä on uu­den lii­ton en­sim­mäi­sen mart­tyy­rin, Ste­fa­nok­sen, muis­to­päi­vä. Hän ju­lis­ti roh­ke­as­ti Kris­tuk­ses­ta juu­ta­lai­sil­le lai­no­pet­ta­jil­le saa­den nämä rai­von val­taan. Ste­fa­nos ki­vi­tet­tiin kuo­li­aak­si ja mui­ta­kin kris­tit­ty­jä alet­tiin nii­hin ai­koi­hin vai­no­ta.

Paha on tul­lut maa­il­maan syn­tiin­lan­kee­muk­sen myö­tä. Ih­mi­ses­sä asu­va syn­ti on vai­kut­ta­nut myös sen, et­tä Ju­ma­lan lä­het­ti­läät ovat ko­ke­neet kaut­ta ai­ko­jen vas­tus­tus­ta.

Ju­ma­la lä­het­tää sa­nan­saat­ta­jia

Jee­sus kes­kus­te­li usein lai­no­pet­ta­jien ja fa­ri­seus­ten kans­sa. Toi­si­naan Jee­sus pu­hui heil­le suo­raan ja koh­ti käy­väs­ti, an­ka­ras­ti­kin.

Tä­män teks­ti­kat­kel­man edel­lä Jee­sus on seit­se­män ker­taa huu­ta­nut “Voi tei­tä, lai­no­pet­ta­jat ja fa­ri­seuk­set!” Nämä huu­dot koh­dis­tui­vat fa­ri­seus­ten ja lai­no­pet­ta­jien tees­ken­te­lyyn ja vää­rään ju­ma­li­suu­teen. (Matt. 23:13–33.)

Nyt Jee­sus muis­tut­taa hei­tä, mi­ten Ju­ma­la on lä­het­tä­nyt kan­sal­leen ai­na uu­sia sa­nan­saat­ta­jia, mut­ta hei­tä on vai­not­tu ja jos­kus jopa sur­mat­tu. Hep­re­a­lais­kir­jees­sä­kin ku­va­taan pro­feet­to­jen koh­ta­loi­ta: ”Toi­set sai­vat osak­seen pilk­kaa ja ruos­ka­nis­ku­ja, jopa kah­leet ja van­keu­den. Hei­tä ki­vi­tet­tiin kuo­li­aak­si, hei­tä sa­hat­tiin kah­tia ja sur­mat­tiin mie­kal­la lyö­den. He jou­tui­vat kul­jek­si­maan lam­paan- ja vuo­hen­na­hat vaat­tei­naan, he kär­si­vät puu­tet­ta, hei­tä ah­dis­tet­tiin ja pies­tiin.” (Hepr. 11:36–37.)

Jee­sus ja hä­nen seu­raa­jan­sa ei­vät saa­neet osak­seen yh­tään pa­rem­paa osaa. Pu­heel­laan Jee­sus en­na­koi omaa koh­ta­lo­aan ja hä­nen jäl­keen­sä tu­le­vien mart­tyy­rien koh­ta­loa. Pe­ri­mä­tie­don mu­kaan esi­mer­kik­si hä­nen kah­des­ta­tois­ta ope­tus­lap­ses­taan vain Jo­han­nes koki luon­nol­li­sen kuo­le­man.

Ar­mo­kut­su kuu­luu kai­kil­le

Vaik­ka Ju­ma­lan sa­nan­saat­ta­jien vas­taa­not­to oli usein vä­ki­val­tai­nen, niin Ju­ma­la on ra­kas­ta­nut omai­suus­kan­saan­sa. Niin Jee­sus kuin pro­fee­tat en­nen hän­tä saar­na­si­vat pa­ran­nus­ta ja syn­tien an­teek­si­an­ta­mus­ta Je­ru­sa­le­min asuk­kail­le. Kui­ten­kin Jee­sus jou­tuu sa­no­maan py­säyt­tä­vät sa­nat: ”Mut­ta te et­te tah­to­neet tul­la”.

Jee­sus myös en­nus­taa temp­pe­lin jää­vän asu­jaa vail­le, mikä to­teu­tui nel­jä­kym­men­tä vuot­ta myö­hem­min, kun roo­ma­lai­set pii­rit­ti­vät ja tu­ho­si­vat kau­pun­gin ja sen temp­pe­lin. Jee­suk­sen rak­kaus Je­ru­sa­le­mia ja sen asuk­kai­ta koh­taan nä­kyy kos­ket­ta­vas­ti, kun hä­nen ker­ro­taan vii­mei­sel­lä mat­kal­laan Je­ru­sa­le­miin it­kien kat­so­neen kau­pun­kia ja sur­reen sen tu­le­vaa tu­hou­tu­mis­ta (Luuk. 19:41–44).

Ju­ma­lan ar­mo­kut­sun ju­lis­ta­mi­nen ei ole mi­nään ai­ka­kau­te­na saa­nut suur­ten kan­san­jouk­ko­jen suo­si­o­ta, ei tä­nä­kään päi­vä­nä. Sie­lun­vi­hol­li­nen saa ai­kaan sa­no­man vas­tus­ta­mi­sen, ja mur­heel­li­se­na jou­du­taan usein to­te­a­maan Va­pah­ta­jan ta­voin ”te et­te tah­to­neet tul­la”. Sil­ti vie­lä­kin Ju­ma­lan ar­mo voi saa­da ai­kaan ih­meen, jos­sa syn­ti­nen ih­mi­nen vas­taa­not­taa us­kol­la evan­ke­liu­min sa­nan syn­tien an­teek­si­an­ta­muk­ses­ta ja pe­las­tuk­ses­ta Jee­suk­sen Kris­tuk­sen so­vin­to­työn kaut­ta.

Evan­ke­liu­mi: Matt. 23: 34–39

RAA­MAT­TU 1992: Jee­sus sa­noi lai­no­pet­ta­jil­le ja fa­ri­seuk­sil­le: ”Kuul­kaa siis: Minä lä­he­tän tei­dän luok­sen­ne pro­feet­to­ja, vii­sai­ta mie­hiä ja lai­no­pet­ta­jia. Toi­set heis­tä te ta­pat­te ja ris­tiin­nau­lit­set­te, toi­sia ruos­kit­te sy­na­go­gis­san­ne ja ajat­te ta­kaa kau­pun­gis­ta toi­seen. Näin te tu­let­te syy­päik­si kaik­keen vi­at­to­maan ve­reen, joka maan pääl­lä on vuo­da­tet­tu, hurs­kaan Abe­lin ve­res­tä ai­na Sa­kar­jan, Ba­rak­jan po­jan, ve­reen as­ti, hä­nen, jon­ka te ta­poit­te temp­pe­lin ja alt­ta­rin vä­lil­le. To­ti­ses­ti: tämä su­ku­pol­vi jou­tuu vie­lä vas­taa­maan täs­tä kai­kes­ta!

Je­ru­sa­lem, Je­ru­sa­lem! Sinä ta­pat pro­fee­tat ja ki­vi­tät ne, jot­ka on lä­he­tet­ty si­nun luok­se­si. Mi­ten mo­nes­ti olen­kaan tah­to­nut koo­ta lap­se­si, niin kuin ka­na­e­mo ko­ko­aa poi­ka­set sii­pien­sä suo­jaan! Mut­ta te et­te tah­to­neet tul­la. Kuul­kaa siis: tei­dän temp­pe­lin­ne on jää­vä asu­jaan­sa vail­le. Sil­lä minä sa­non teil­le, et­tä te et­te mi­nua täs­te­des näe en­nen kuin sa­not­te: ’Siu­nat­tu ol­koon hän, joka tu­lee Her­ran ni­mes­sä!’”

Kari Kaunisto

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Baaritappelu

        Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
        Kokkola
        63
        6203
      2. Tappo Kokkolassa

        Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
        Kokkola
        25
        3976
      3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

        Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
        Sinkut
        260
        2373
      4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

        Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
        Kokkola
        26
        1930
      5. MAKEN REMPAT

        Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
        Suomussalmi
        26
        1393
      6. Mitä ihmettä

        Kaipaat hänessä
        Ikävä
        95
        1306
      7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

        Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
        Hindulaisuus
        304
        1077
      8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

        5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
        Ähtäri
        54
        1050
      9. Välillä käy mielessä

        olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
        Ikävä
        77
        996
      10. Mulla on kyllä

        Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
        Ikävä
        39
        961
      Aihe