Liian Hyvä Elämä - mitä se on?

Eräiden mieltymysten mukaan talouden kasvuhoennalla saavutetaan lisää maallista hyvää ja tämä olisi eräs selite Hyvälle Elämälle.

Näinkö me katsomme omaa Elämää liian itsekkäästi ja unohdamme luontobiologian "kapellimestarin" - evoluution tavan nähdä Elämä tasapainoisena koosteena kaikkien osalta, kuitenkin sallitussa kilpailutilanteessa huomioiden reviirilliset näkökulmat.

Ympäristöongelmien kasvaessa "yli äyräidensä", on huomattavissa uusmetodinen näyttö- ja vertailutalous, jolla osoitetaan omaa erinomaisuutta, hyvyyttä ja paremmuutta - olisiko tämäkin yksi osa tätä nykypäivän Hyvän Elämän tavoittelua; olla omassa viiteryhmässä omalla ylivertaisuudella verrantona joihinkin "alempana oleviin".

Jokainen meistä voi tarkastella omaa näkökulmaa hyvään elämään - hyvinvointiin, jota tavoitellaan lisää ja yhä lisää.

Hyvinvointi on paljolti syömistä muun luontobiologian ruokakupeilta

Tavoittelemalla lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä, kasvattaa se lopulta kokonaisvaltaisen elinympäristön pahaa oloa, joka taas lopulta kimpoaa tämän ihmisen omaan nilkkaan.

Maailma on eriytynyt entistä enemmän. Ostovoimaltaan rikkaammilla on yhä enemmän, siis yhä enemmän hyvinvointia -herää kysymys?

Entä vähäosaisimpien hyvinvointi - jopa onnellisuus - onko onni rahaa ja ostovoimaa vai tyytyväisyyttä siihen mitä todellisuudessa on?

Hyvinvoinnin tavoittelu näyttää ilmentyvän paljolti myös jättämäämme ympäristöjälkeen?

Mitä enemmän kulutamme, siis lisäämme hyvinvointiamme - sen enemmän lisäämme omaa henkilökohtaista ja kumuloitunutta ympäristöongelmajälkeä.

Hyvinvoinnistamme osoittelemme etusormillamme Kiinaan ja kiinalaisiin, ja kohta Intiaan ja intialaisten suuntaan, vaikka heidän henkilökohtainen "tyytyväisyyden jälki maallisina päästöinä" ovat murto-osa meidän omiimme - vaikkapa täällä Suomessa.

Entä meidän hyvinvoiva peukalo, joka osoittaa jo meitä itseämme, kun hyvinvoinnin lisätavoittelulle ei näy loppua - entä henkinen saturoituminen?

..

HS: "Liian hyvä elämä

Sosiologian professori Suvi Salmenniemi on tutkinut itsehoitomenetelmiä ja uushenkisyyttä. Salmenniemen mielestä hyvinvoinnin tavoittelussa on menty niin pitkälle, että hän puhuu jo hyvinvointiin sairastumisesta."

~ https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000007751007.html -

...
22695

27

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tämä avaus on täyttä huuhaata ja vääriä tietoja. Avaaja ei hallitse asiaa, aika hölmö kun ylipäätään kirjoittelee aiheesta, jota ei ymmärrä.

      • Anonyymi

        Onko sinulla paha olo?


      • Anonyymi

        Kamoissa?


      • Anonyymi

        Hyljätty ja katkera, tällöin juuri tarvitset apua. älä epäröi, käänny läheistesi puoleen.


      • Anonyymi

        Perusteletko kommenttiasi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kamoissa?

        Ehkä ei kamoissa, mutta yksin jätettynä.


    • Anonyymi

      Ihminen on ahne paska, joka tuhoaa luonnon ja sitä kautta itsensä.

      Kauniit sanat ei sitä miksikään muuta.

      Toivotaan, että uusi teknologia kuitenkin pelastaa meidät, koska ihmisyyttä ei voi muuttaa. Jos oliskin rajattomat ja saasteettomat resurssit, kaikille riittäisi yllin kyllin hyvinvointia. Rajallisten resurssien maailmassa mennään näin kun mennään, osa haalii kaiken itselleen ja osa jää lähes kokonaan ilman.

      • Anonyymi

        Olisiko ihmisen ego kasvanut luulojen myötä liian suureksi, ja näin olemme menettäneet suhteellisuudentajun ja reviirimme?


      • Anonyymi

        Ahneus käy lankeemuksen edellä.


    • Anonyymi

      (Media on puskenut lukijoiden silmille paljon hätää, epäonnea, voimattomuutta ja yksinäisyyttä. Kaikkiin tapahtumiin on aina syynsä – elämme syyn ja seurauksen 1] lakien alla, jatkuvasti. Mikään tapahtuma ei ole selittämätön, kunhan tutkimme kaikki näkökulmat)


      ’Kel onni on – se onnen kätkekööt’ – vanhan sanonnan myötä kateellinen ei pidä toisen onnesta, varsinkaan, jos omalla kohdalla onnen kantama ei ole siivittänyt elämää. Olemme ihmisiä, joille kateus on moottori 2] ja onni sen voiteluaine.


      Onni on ilmaista, kunhan sen vain oivaltaa

      Rahalla saa ja hevosella pääsee. Viimeinen vuosikymmen on mennyt materiaalisen onnen etsinnässä – on pitänyt saada lisää, enemmän ja nopeammin. Olemme riittämättömyyden noidankehässä 3], joka kadotti sellaisia arvoja joista voisi myös muodostua onnellisuutta.


      Kansa on omansa,

      … ja se valitsee näköisensä valtapiirin, jonka luovuuteen 4] ja osaamiseen äänestäjä luottaa, tai ainakin toivoo luottavansa. Nykyisen kaltainen puoluepolitiikka on menettänyt arvostuksensa 5]. Paljon on puheita mahtunut maailmaan, mutta teot eivät ole luotsanneet kansakuntaa – vaan eteen on tömähtänyt alamäkeä, työttömyyttä, yksinäisyyttä, hoitamattomuutta ja avuttomuutta.


      Poliittinen järjestelmä on kansakunnan edunvalvoja, tai ainakin pitäisi olla

      Tänään koemme poliittisen pyrkyryyden ahdinkoa 6]. Taloutemme ja elämämme onnettomia lukuja ei nyt kannata enää toistella, siksi paljon nuorisotyöttömyyttä 7], ajelehtimista ja syrjäytymistä on kasvoillemme viskautunut. Aivan kuin onni ei olisi myötä, tai sitten se on kasautunut heille, jotka sen kätkeä osaavat.


      Onnellisuus on voimavara,

      … jonka myötä jaksaa kapeikoista ja ahdingoista seuraavalle pysäkille, jossa pieni onninen voisi hapettaa hengähdystään. Hengähdystauolla pitäisi ladata akkuja, mutta miten lataat kun virtaa ei ole. Onni on virtaa elämälle. Luottamus jaksaa ladata odotusta onnen osalta.


      Kansalaisten on voitava luottaa edunvalvojiinsa,

      … jotka hän kerran neljässä vuodessa valitsee. Luottamuksessa on tapahtunut romahdus, ja on oletettavaa, että äänestävä 8] kansa sen myös valinnoissaan näyttää. Emme ole pysähtyneitä, kun eduistamme on kysymys. Etu ja hyöty ei ole epätasainen onnen jakautuminen.


      Työ vapauttaa turhalta tekemättömyyden vapaa-ajalta

      Tekemättömyys ei ole onnea, onni on kokemus tarpeellisuudesta, mitä voi muille tuoda ja suoda. Tarvitsemme osallistumista, työtä 9], hyväksyntää ja mukanaoloa – se on onnea, joka ei maksa mitään.


      Meille huudetaan kasvuhokemaa kaikista tuuteista –
      [ Muutammeko kasvuhokeman toimeliaisuudeksi ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/kasvuhokeman-mahdottomuus-kay-luonnolle.html - ]

      … sen uskotaan tuovan onnea, koska ’lisää, enemmän ja nyt heti’ koetaan täyttymykseksi, jossa ei tarvitse pysähtyä miettimään onnellisuuden kaikkia arvotekijöitä.


      Onni on pelastus ja helpotus

      Onneen pitäisi olla jokaisella oikeus, sehän ei maksa mitään. Onneton on usein yksinäinen, koska hän ei halua oloansa julki tuoda – häpeänä tai vajaana jostain sellaisesta, mikä meille kaikille lähtökohtaisesti on oikeutena annettu. Kerrotaan rakkauden olevan onnen korkein sija.


      Onni lähtee luottamuksesta

      Luottamus syntyy koetuista teoista. Teot eivät ole usein vastanneet puheita, joihin luotimme. Luottamuskato kyynistää, ja kyynisyys etäännyttää onnesta. Etääntynyt onni on kuitenkin helpompi tavoittaa kuin kadotettu onni. Onni syntyy tunteesta ja parhaiten tunnetta saa luottamuksesta, välittämisestä ja osallistumisesta johonkin yhteiseen.


      Kansakunta on nyt tärkeän yhteisen asian edessä, on mahdollisuus tehdä valinta

      Se ainoa valinta, jolla voimme todellisuudessa vaikuttaa. Yhteishenki lähtee sekin luottamuksesta johonkin sellaiseen, joka luo itsenäistä tahtoa ja tekoa omien asioidemme kuntoon saattamiseksi. On aika ottaa ohjat käsiin ja valita itsenäiseen elämään mahdollistava tie.

      Tie on nyt auki – me voimme vaikuttaa, juuri me itse, huomiseen, jossa omien sisäisten asioidemme hoito on pääasia, omalla tavalla, omin välinein ja keinoin.


      Tavoitelkaamme jatkuvan kasvuhokeman sijasta kestävää tyytyväisyyttä, toimeliaisuutta, ”oloa ja eloa vähempään” 0], mutta henkisesti väkevämpään huomista. Kansakunta on juuri niin eheä, kuin on sen omaehtoinen itsenäisyys päättää omista asioista. Päätös on kohta Sinun käsissäsi. Valitsetko tien, joka on tavoittelemasi onnen näköinen?

      • Anonyymi

        Briljantti essee.


    • Anonyymi

      Mun mielestä silloin ei voi voida hyvin, jos jatkuvasti täytyy tavoitella jotakin, oli se sitten mitä tahansa.
      Luulisi ettei silloin tunne koskaan tyytyväisyyttäkään mistään, ja tyytyväisyyskin asioihin kuuluu hyvinvointiin.

      Onhan se ihmisestäkin kiinni, kuka mistäkin eväät saa hyvinvointinsa tueksi.

      • Anonyymi

        Sitä kutsutaan kyltymättömäksi näyttö- ja vertailutaloudeksi.


    • Anonyymi

      Tehdään kysely! Mikä on Sinulle hyvä elämä ja hyvinvointi?

    • Anonyymi

      Elämä on ihan hyvää kun ei tarvitse vertailla mitään, eikä näyttää yhtään mitään, eli näytellä/esittää olevansa joku muu mitä on.

      Itse ainakin tunnen voivani hyvin kun olen itseni kanssa tasapainossa.
      Fyysisesti en ole kunnossa mutta kohtalaisen hyvin menee silti.
      En vertaile itseäni muihin enkä yritä olla enempää kuin olen.

      Tämän paremmaksi en elämääni saa niin tämän pitää kelvata.
      Parempaa pn turha tavoitella koska se ei enää tule onnistumaan.
      Hyvä että edes näin.

      • Anonyymi

        Olla siis aidosti oma itsensä, entä jos se ei miellytä joitain?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olla siis aidosti oma itsensä, entä jos se ei miellytä joitain?

        Ei kai elämä ole sitä varten että pitäisi jotenkin miellyttää muita.
        Pääasia että itsellä on hyvä olla. Eikä kukaan ihminen tykkää ihan kaikista muista ihmisistä.
        Vaikka kuinka haluaisi miellyttää, niin ikinä ei voisi miellyttää kaikkia.

        Kun on oma itsensä niin huomaa kyllä ketkä hyväksyvät tai ketkä ei.
        Omana itsenään on helpompi elää kun ei tarvitse yrittää jotain mitä ei ole.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Itsetuhovietti ja itsesuojeluvaisto käyvät loputonta sotaa keskenään.


    • Anonyymi

      Törmään tähän liian hyvä, tai helppo elämä teoriaan aina silloin tällöin. Tietystä tilastojen näkökulmasta se on jopa hyivn järkeenkäypä selitys mielenterveydelle, masennukselle jne.

      Muistaakseni teoria meni jotenkin niin, että koska tilastojen valossa elämä on helpompaa kuin aina ennen, niin ihmisellä on joutilasta aikaa selviytymistaistelun sijaan pähkäillä pienessä päässään jonnin joutavaa.

      Tiettyyn rajaan asti myös komppaan tätä näkemystä. Jos sitä päivät pitkät istuu pienessä murjussa, ilman mielekästä tekemistä, niin kyllähän siinä "hihna rupeaa luistamaan."

      Mutta se mikä mielestäni teoriassa jää vähälle huomiolle, on polarisaatio ja se, että syrjäytyminen alkaa hyvin nuorena, jos ei päiväkodissa, niin viimeistään alakoulussa. Näiden ihmisten syyllistäminen "liian helposta elämästä." ei valitettavasti tule parantamaan heitä.

      • Anonyymi

        Minun mielestäni syrjäytyneitä ei saa koskaan syyllistää mistään " helposta elämästä ".
        Syrjäytyneen elämä ei ole ikinä helppoa, eikä ole ollut silloinkaan kun on alkanut jäädä syrjään.

        Itse en ole syrjäytynyt, mutta järki sanoo ettei varmasti helppoa ole heilläkään.


    • Anonyymi

      Miksi kaikkea pitää saada lisää, suuremmissa erissä ja nopeammassa tahdissa ... jopa huumeita!

    • Anonyymi

      Tämä on hyvä: kasvuhokemallinen näyttö- ja vertailutalous 👏👍😊😊. Googletahan!

    • Anonyymi

      Aika isolle osalle suomalaisia ei koske tuo Liian Hyvä Elämä...oikeastaan millään muotoa.
      Enemmän ahdistunutta keskitalven niukkaa elämää toimentulohuolien kanssa.

    • Anonyymi

      Luoman The Best Quality -sarjaan kuuluva kirjoitus!

    • Anonyymi

      Toivoa herättävä kirjoitus!

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14891
    2. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3085
    3. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3079
    4. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3076
    5. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3075
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3074
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3074
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3070
    9. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3064
    Aihe