Kerran oli sellainen tilanne, että olisin huoltamon asiakkaana helposti voinut ottaa henkilökunnan varkaaksi epäilemältä henkilöltä repun ja tutkia sen. En kuitenkaan sitä tehnyt ja sälli juoksi karkuun kaljat kassissaan. Tiedän, ettei henkilökunta ja vartijatkaan voi tutkia reppua kuin tietyin edellytyksin, mutta mitä lakia minä olisin asiakkaana rikkonut, jos olisin hetkeksi ottanut repun haltuuni ja kurkannut sen sisään?
Mitä lakia rikon, jos asiakkaana otan varkaalta repun?
5
328
Vastaukset
- Anonyymi
Varmaankin joku yksityisyyden suoja tai henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkaaminen, en ole juristi, mutta tuntuu todella tyhmältä, että varkaan pitää saada mellastaa.
- Anonyymi
Kuka on sanonut että varkaan pitää antaa mellastaa? Kiinniotto vähintään on verekseltään tavatun näpistelijän kohdalla sallittu. Omaisuuden takaisinottaminenkin voi olla itseapuna sallittu. Omankädenoikeutta (RL 17.9) on sitten, jos menee sille puolelle, jolla vain toimivaltainen viranomainen saa toimia.
- Anonyymi
Kyse olisi RL 17:9 §:n mukaan omankädenoikeudesta. Pakkokeinolain perusteella jokainen saa ottaa kiinni verekseltä, tai pakenemasta tavatun varkaan, ns. yleinen kiinniotto-oikeus.
Asiat on kuitenkin tehtävä oikeassa järjestyksessä. Varas on ensin otettava kiinni, vasta sen jälkeen saa tutkia varkaan mukana olevan repun.
Harha iskusta saattaa joutua syytteeseen vapaudenriistosta. - Anonyymi
Tutkin tuota omankädenoikeutta tarkemmin ja päädyin rikoslain pykälään itseavusta. Sen perusteella olisin voinut ottaa myymälän kaljat pois varkaan repusta heti verekseltään. Repun olisin tietenkin palauttanut.
5 §
Itseapu
Rikoksen kautta menetetyn tai muuten kadotetun irtaimen omaisuuden takaisin hankkimiseksi on turvauduttava toimivaltaisen viranomaisen apuun. Toimet tällaisen omaisuuden takaisin ottamiseksi ovat kuitenkin itseapuna sallittuja, jos:
1) omaisuus on rikoksen kautta menetetty ja toimiin omaisuuden takaisin ottamiseksi on ryhdytty välittömästi rikoksen tapahduttua; tai
2) menetetty tai kadotettu omaisuus muissa tapauksissa otetaan takaisin siltä, joka pitää sitä oikeudettomasti hallussaan, eikä saatavilla ollut riittävää ja oikea-aikaista viranomaisapua.
Edellä tarkoitetuissa tilanteissa saa käyttää sellaisia omaisuuden takaisin hankkimiseksi tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää kokonaisuutena arvioiden puolustettavina, kun otetaan huomioon tapahtuneen oikeudenloukkauksen ilmeisyys sekä uhkaavan oikeudenmenetyksen suuruus ja todennäköisyys.
Rangaistavasta omankädenoikeudesta säädetään rikoslain (39/1889) 17 luvun 9 §:ssä.- Anonyymi
Täh ! Etkö ymmärrä lukemaasi. Varas on otettava ensin kiinni, vasta sen jälkeen voit ottaa varkaan repussa olleet kaljat pois vaikka tarpeellisia voimakeinoja käyttämällä. Jos teet sen väärässä järjestyksessä syyllistyt omankädenoikeuteen.
Vanha klassinen esimerkki. Varas kieltäytyy antamasta sormenjälkiään poliisille. Poliisi ottaa pampun esiin ja pehmittää sen avulla varkaan sormenjälkien ottokuntoon. Poliisi tuomitaan sekä pahoinpitelystä, että virkavelvollisuuden rikkomisesta tehtyään sallitun virkatoimen väärässä järjestyksessä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi286537- 883844
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313663767- 2513168
- 612787
- 522745
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne322590- 1532470
- 322074
Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa
Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok1281896