Aihe

Onko masennus täysin subjektiivista?

Anonyymi

Kuulin kerran masennus-diagnosoidun ja terapiassa sen takia käyvän ihmisen puhuvan masennusoireistaan. Minulla oli yhtä oiretta lukuunottamatta samanlaista kuin hänellä, mutta en minä koe että se olisi joku sairaus johon tarvii hoitoa. Minusta masennuksen kokemukset kuuluvat normaaliin elämään.

Ai että mikä se yksi oire oli joka minulta puuttui? Se oli sellainen että hän ei saanut iloa lempi tv-sarjastaan, ei kokenut kiinnostusta siihen enää eikä pystynyt keskittymään siihen.

No tänään minulla oli sekin oire! Aloin katsoa Netflixistä lempisarjaani, mutta huomasin ettei minua huvitakaan katsoa sitä. Laitoin Netflixin pois. Aionko huomenna soittaa tämän takia lääkäriin? En. Odotan vain että ehkä joskus taas haluan katsoa sitä.

En ymmärrä tätä masennuksen määrittelyä sairaudeksi. Eihän aina voi olla onnellinen ja haluta katsella sarjoja.

4

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Olen kanssasi samoilla linjoilla. Olen joutunut tahtomattani tekemään pari masennustestiä, sellaisia rastit ruutuun lomakkeita ja minut on siltä pohjalta diagnosoitu masentuneeksi. Täytin ne kutakuin rehellisesti, tosin melko nopeasti. Oli esimerkiksi ulkonäköön liittyvä kysymys, koenko olevani vähemmän viehättävä kuin ennen. No juma, en kai nyt näytä samalta kuin 30 vuotta sitten, eikä se ole mikään tuntemus vaan tosiasia. Kuviakin löytyy todisteeksi.

  • Anonyymi

   Joskus oli kiva lukea sarjiksiakin, mutta ei vaan ole huvittanut pariinkymmeneen vuoteen.

  • Anonyymi

   Psykoterapeutti Piia Tuominen kirjoittaa blogissaan: Mitä jos masennus ei olekaan sairaus?

   https://naiseudenvoima.com/mita-jos-masennus-ei-olekaan-sairaus/

   "...uskon, että jotakuinkin pahin karhunpalvelus mitä masentuneelle voi tehdä, on se, että masennusta pidetään sairautena, johon masentunut itse ei voi vaikuttaa.

   Tässä kirjoituksessa puhun erityisesti kokemusasiantuntijan äänellä. Minulla on yli vuosikymmenen omakohtainen kokemus masennuksesta."

  • Anonyymi

   Vastaanotoilla masennusta pisteytetään eräänlaisen kyselykaavakkeen perusteella, ja siinä ei kysytä tuottaako lempiteeveesarja nautintoa. Tuon tyyppisiä kysymyksiä siinä kaavakkeessa on:

   https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsearviointi/Pages/BDI.aspx

   Toki psykiatriassa yleensäkin kyse on subjektiivisista asioista. Itsekin olen eläkkeellä, eikä masennus ole ainoa diagnoosi. Yritin saada apua jo nuorena, ja objektiiviset lääkärit kertoivat minulle, että minulla on kaikki erinomaisesti. Pari kymmentä vuotta myöhemmin enää lääkäritkään eivät olleet sitä mieltä.

   Mielestäni masennus ei ole sairaus, vaan oire. On varsin todennäköistä, että ihmisessä on jotain muutakin häikkää kuin masennus, ja tämä perussyy oireilee masennuksena.

   Sen olen tosin huomannut, että joidenkin ihmisten narsistisia kolhuja lääkitään terapialla. Tällaiset ihmiset ovat sietämättömiä toisia kohtaan terapian jälkeen. Heidät tunnistaa siitä, että he puhuvat terapiakieltä. He ovat omaksuneet erityisesti sen, että "minulla on oikeus tunteisiini". Mikä käytännössä tarkoittaa, että "sinulla ei ole oikeus sinun tunteisiin, koska minun tunteet ovat aidompia ja arvokkaampia kuin sinun tunteet". Että joskus mennään ojasta allikkoon näiden terapiointien kanssa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miksi suomalaiset eivät lähde mellakoimaan kaduille?

   Minä pitkän työuran ravintolayrittäjänä tehneenä ja kohta kotini, kesämökkini ja yritykseni menettäneenä, olisin valmis lähes mihin vain, seurauksista
   Maailman menoa
   746
   8018
  2. Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki täytti vasta 20 vuotta! Poseeraa "vanhuksen" kanssa...

   Voi että hän on vielä niin nuori: https://www.suomi24.fi/viihde/dannyyn-78-liitetty-helmi-loukasmaki-taytti-20-vuotta-poseeraa-vanhuksen-kanssa-kuin-m
   Kotimaiset julkkisjuorut
   201
   6858
  3. Yölintu : Matti Silmu on kuollut

   Matti Silmu, Yölintuorkesterin perustaja on kuollut. . . .
   Kotimaiset julkkisjuorut
   55
   3659
  4. Matti Silmu :(

   Matti Silmu kuollut:( osanotto läheisille.
   Yölintu
   17
   3047