Aihe

Luottamus pörsien rationaaliseen käyttäytymiseen mennyt

Anonyymi

Ennen pörssit kuvasivat talouden ja yritytsen tilaa, kannattavuutta, kasvumahdollisuuksia ja osingonmaksukykyä. Ohi on se aika, varsinkin Amerikassa. Siellä ja osin EU'ssakin pörssit ovat alkaneet elää omassa mielkuvitusmaailmassaan. Kuvaavaa on tämä koronavuosia, jolloin erimaiden BKT't ovat pudonneet 5...7% ja nousu on hidasta. Silti pörssit ovat kaikkien aikojen maksimin yläpuolella, nousseet vatsinkin ns toisen aallon aikana aivan tajuttomasti. Esim Nasdaq indeksi on yhden vuoden, eli koronavuoden aikana noussut 42%. Onko tässlä mitään järkeä? Suurin syys sekopäisyyteen on julkisen, eli valtioiden velkarahan avokätinen kylvö markkinoille. USA'ssa ensin FED antoi 1800 Mrd Usd, sitten jaettiin 900 Mrd Usd ja nyt uusi pressa jälleen puoltaa 1800 Mrd Usd jakoa, kaikki siis velkaa. Niinpä USA valtionvelka onkin nyt jo noin 28000 MrdUsd eli noin 90000 Usd per capita. Euroopassa sama meno, juuri 750 Mrd€ EU'n yhteistä velkaa jaetaan. Suomenkin valtionvelkaa lähenee 140 Mrd€ = HYvästi EMU-kriteerit max 60% BKT'sta. Kun luottamus pörssien rationaalisuuteen on mennyt, et järkevä sijoittaja uskalla sijoittaa rahaa osakeindeksirahastoon, koska pörssien käyttäytymisessä ei ole mitää järkeä. Ne nimittäin saattavat ja todenäk jossain vaiheessa putoavat 15...2305 ilman mitään kunnon syytä.

4

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Varsinkin US-pörsseissä erikoinen ja uusi ilmiö on syvästi tappiollisten firmojen yhtäkkiset 50...150% arvonnousut ja, että yhtiön markkina-arvo saattaa olla 10....100 kertainen liikevaihtoo nähden. Jokseenkin vaikea käsittää on myls ilmiö Tesla, jonka kurssi on noussut 1500% kahdessa vuodessa ja jonka markkina-arvo onkin yhtäkkiä suurempi kuin esim BMW ja VW ja Toyota yhteensä. Osaavathan nekin firmat valmistaa yhtä hyviäsähköautoja. Monelta osin US-pörssit ovat iso kupla. Puhkeaako joskus, sitä on mahdoton ennustaa, mutta varovaiseksi tekee.

  • Anonyymi

   Huomaan, että keskustelu tällä palstalla on = 0. Mitään keskustelua aiheesta "Pörssit ja osakkeet" ei ole. Ainoa mikä liikkuu, ovat mainokset. Kiitos ja Hyvästi!!

  • Anonyymi

   milloinka pörssi on liikehtinyt minkään järjen mukaan, typerien sopulien paniikkireaktioita suuntaan jos toiseen, ei siinä järjellä ole mitään sijaa.
   Esim. joku firma voi julkistaa ennätystuloksen, pörssikurssi sukeltaa sen seurauksena alaspäin, eihän siinä ole mitään järkeä!

  • Anonyymi

   Samaa ihmettelen. Esimerkiksi Harvia on liikevaihdolla mitattuna 8-kertaa kalliimpi kuin Tulinen Kivi ja Harvia on 4-kertaa kalliimpi käyttökatteella mitattuna kuin Tulinen Kivi. Markkina korjaa arvostusetot.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Suomeen julistettu poikkeustila

   Ulkonaliikkumiskielto pikapuoliin.
   Maailman menoa
   389
   8771
  2. Maisa ja Mikko eroaa!

   https://www.seiska.fi/kotimaa/maisa-torppa-ja-mikko-rakas-hakivat-avioeroa-erikoinen-erosotku/1158170 Mitäs tähän sanotte? Mä en voi muuta kuin naura
   Kotimaiset julkkisjuorut
   197
   8373
  3. Hallitus sekaisin kuin seinäkello, olis kuitenkin pitänyt ottaa se Nyrkki

   Yle: Toisen asteen rajoitukset saavat hallituksen rivit rakoilemaan. "Nuorisojärjestöt vaativat koronanyrkkiä: Onko tilanne kenenkään hallussa?" Ris
   Maailman menoa
   389
   6359
  4. Helsingin Itäkeskuksessa maskipakko, valvotaanko sitä?

   Itiksessä on nyt maskipakko mutta valvotaanko sitä mitenkään? https://www.itis.fi/fi/ajankohtaista/kauppakeskuksessa-maskipakko
   Maailman menoa
   243
   4239
  5. Korona-altistuminen joogasalilla ja puutteelliset tiedot

   "Ylilääkäri Jarno Rieppo kertoo, että tartuntaketjujen jäljitys on kesken eikä kaikkia mahdollisesti altistuneita ole vielä tavoitettu puutteellisten
   Iisalmi
   98
   2574