Aihe

Haudutettu ja paistettu perunasosevuoka.

Anonyymi

Muistaako 70 plus vielä haudutetun ja paistetun perunasosevuo'an. Tuutsaksikin sitä joskus sanottiin. Tätä valmistettiin ympäri vuoden, se ei ollut kausiruoka, koska raaka-aineita oli saatavissa ympäri vuoden. Tuutsaa valmistettiin aika isoja määriä, koska ison massan hauduttaminen onnistui parhaiten hyvin eristetyssä kattilassa. Soseen tuli pysyä hauduttamisen aikana noin 64-66 asteisena riittävän pitkän ajan. Tässä ohjeessa hauduttaminen tapahtuu nykyaikaisemmin sähkölieden uunissa.

Haudutettu perunasosevuoka eli perinteinen vanhanajan ”TUUTSA”

Perinteisesti tuutsaa valmistettiin usein sangollisesta perunoita. Iso massa takasi sen että hauduttaminen onnistui hyvin eristettynä lämpimässä paikassa. Tätä ohjetta on sovelletty sähkölieden uunissa tapahtuvaan hauduttamiseen Isot määrät yleensä kuorittiin raakoina, koska sangollinen kypsennettäessa hajoavia perunoita oli todella suuritöinen kuorimisurakka ja hukkaan joutui iso määrä perunaa kuorien mukana. Varsinkin jauhoiset perunat hajosi usein kypsennettäessä. Kun perunat kuorittiin raakoina ja kypsennettiin vähässä vedessä ja soseutettiin suoraan keittoveteen, niin hajoamisesta ei ollut haittaa.

Ainekset:

Keittovettä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä tuutsaan, arvioi ennakkoon
sangollinen isokokoisia perunoita
noin 300 g ruisjauhoja tai ohrajauhoja
vajaa puoli sangollista maitoa
200-300 g sianläskistä sulatettua rasvaa
2 ruokalusikallista suolaa

Pinnalle hiukan sianrasvaa.

Valmistusohje:

1. Kuori perunat raakoina ja halkaise isot perunat, pilko tarvittaessa lohkoiksi. Keitä perunat täysin kypsiksi niin pienessä vesimäärässä kuin sielu sietää. Koko keittovesimäärä tulee jäädä tuutsaan – siis arvioi vesimäärä. Ei saa lisätä tässä vaiheessa suolaa eikä rasvaa eikä maitoa.
2. Survo perunat kuumina suoraan keittoveteen sakeaksi soseeksi. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
3. Jäähdytä sose tasaisesti välillä sekoittaen. noin 70 asteiseksi.
4. Laita kansi sosekattilaan. Laita sosekattila hautumaan 70 asteiseen uuniin. Soseen lämpötilan tulee olla noin 65-66 astetta. Hyvin hautuneeseen soseeseen tulee tuutsan maku ja aromit. Anna hautua noin 3 tuntia. Sekoita hautumisen aikana 2-3 kertaa.
5. Laita hautuneeseen tuutsasoseesen sian läskistä sulatettu rasva. Lisää maitoa niin että saadaan notkea hiukan puuromainen sose. Lisää suola.
6. Laita paistovalmis tuutsasose voideltuihin uunivuokiin ja lisää pinnalle hiukan sulatettua sian rasvaa. Tuutsan paistamisen voit aloittaa noin 200 asteisessa uunissa. Kun tuutsa saa hiukan väriä ja kupliminen alkaa, niin alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja ylikiehumisen vaara pienenee niin että voit paistaa täydempiä vuokia.
7. Paista perinteistä vanhanajan tuutsaa noin 3 tuntia.

16

85

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En ole törmännyt tuon-kaltaiseen mosk...muusiin.
      Olen aina syönyt Perunat kuorineen.
      Ja Possut punaisina viipaleina.

      H.

      • Anonyymi

        Tuutsa on kymenlaaksolainen nimitys imelletylle perunalaatikolle. Tuutsa tunnetaan aika pienellä alueella Iitistä Kotkaan Kymijoen rannoilla ja vähän kauempanakin.


    • Anonyymi

      Ei ole nälkäisen mikroruokaa tuo.

    • Anonyymi

      Hyvä,että muistutit,en ole syönyt sitä aikoihin.
      Loppu-viikosta ajattelin lämmittää uunin,laitan laatikon muhimaan.

    • Aikamoisen kauan valmistus kestää.
      Varmasti hyvää tuo tuutsa.

      Tänään Strömsåssä muistutettiin muussista,johon laitetaan myös porkkanaa ja muita juureksia. Hyvä kun muistuttivat, pitääkin sitä taas tehdä.

      Sorruin maa-artisokkaan ja en ole siitä koskaan aikaisemmin laittanut mitään, keittoahan siitä voi keitellä, mitenhän se sopii muussiin. Pitäisikö kokeilla.

      • Anonyymi

        Kysyppä neuvoa korppikselta, se kun kertomansa mukaan paransi mössöillä erään henkilön hengen.


    • Anonyymi

      Ohhoh, onpas iso annos. Tuutsasta en ole koskaan kuullutkaan. Imellettyä perunalaatikkoa äiti joskus teki, mutta muistan etten tykännyt siitä yhtään vaikka muut oli ihastuksissaan. Jotenkin outoa rakenteeltaankin, vähän kuin luirua liisteriä :)

      Antaisiko joku kokeillun ohjeen mittoineen ja määrineen ihan vaan pieneen, kahden tai vaihtoehtoisesti neljän hengen annokseen. Voisin kokeilla sähköuunissa. Kiitos

      • Anonyymi

        2 1/2 kg perunoita
        100 g margariinia
        1 rkl suolaa
        3 rkl vehnäjauhoja
        maitoa

        Kuorimattomat perunat keitetään kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Perunat kuoritaan kuumina ja survotaan heti soseeksi.
        Margariini ja suola lisätään kuumaan soseeseen. Kattilaan ripotellaan myös lusikallisen verran vehnäjauhoja.
        Seos saa nyt seistä lämpimässä vedottomassa paikassa imeltymässä. Sekoitetaan pari kertaa ja lisätään loput jauhot.
        Soseeseen lisätään maitoa niin, että saadaan sopivan sakea survos. Se paistetaan korkeareunaisessa uunivuoassa. Pinnalle ripotellaan korppujauhoja.
        Paistetaan 200 asteen lämmössä 1 -1 1/2 tuntia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        2 1/2 kg perunoita
        100 g margariinia
        1 rkl suolaa
        3 rkl vehnäjauhoja
        maitoa

        Kuorimattomat perunat keitetään kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Perunat kuoritaan kuumina ja survotaan heti soseeksi.
        Margariini ja suola lisätään kuumaan soseeseen. Kattilaan ripotellaan myös lusikallisen verran vehnäjauhoja.
        Seos saa nyt seistä lämpimässä vedottomassa paikassa imeltymässä. Sekoitetaan pari kertaa ja lisätään loput jauhot.
        Soseeseen lisätään maitoa niin, että saadaan sopivan sakea survos. Se paistetaan korkeareunaisessa uunivuoassa. Pinnalle ripotellaan korppujauhoja.
        Paistetaan 200 asteen lämmössä 1 -1 1/2 tuntia.

        Kiitos, kopioin ohjeen - vähän eri asia saanko kokeiltua mutta yritän ;D)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos, kopioin ohjeen - vähän eri asia saanko kokeiltua mutta yritän ;D)

        Sianrasva tästä pienemmästä puuttuu, mutta kopioin myös alkuperäisen ison ohjeen.
        Alkuperäisen ohjeen sianrasva uskoakseni muuttaa makua, ehkä paljonkin !!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        2 1/2 kg perunoita
        100 g margariinia
        1 rkl suolaa
        3 rkl vehnäjauhoja
        maitoa

        Kuorimattomat perunat keitetään kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Perunat kuoritaan kuumina ja survotaan heti soseeksi.
        Margariini ja suola lisätään kuumaan soseeseen. Kattilaan ripotellaan myös lusikallisen verran vehnäjauhoja.
        Seos saa nyt seistä lämpimässä vedottomassa paikassa imeltymässä. Sekoitetaan pari kertaa ja lisätään loput jauhot.
        Soseeseen lisätään maitoa niin, että saadaan sopivan sakea survos. Se paistetaan korkeareunaisessa uunivuoassa. Pinnalle ripotellaan korppujauhoja.
        Paistetaan 200 asteen lämmössä 1 -1 1/2 tuntia.

        Imellettävässä soseessa ei saa olla muita aineita kuin perunaa, vettä ja jauhoja.

        Siispä: Perunat soseutetaan kuumina kattilaan ja soseeseen lisätään kuumaa vettä niin että saadaan sakea puuromainen sose. Tönkkösose ei aina edes imelly.
        Sose jäähdytetään välillä sekoittaen ja huolellisesti noin 70-75 asteiseksi.
        Jauhot lisätään 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.
        Sose imellytetään 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia ja sekoitetaan pari kertaa.
        Imellettyyn soseeseen lisätään voi siivuina sulamaan, maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose ja suola.
        Sose laitetaan kunnolliseen voideltuun uunivuokaan. Pinnalle voi lisätä muutamia voinokareita ja paistetaan 160 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Paistamisen loppuvaiheessa uunin lämpötilan voi alentaa 130 asteeseen.


      • Anonyymi

        Tuutsa on kymenlaaksolainen nimitys imelletylle perunalaatikolle.
        Perinteinen tuutsa vamistetaan tanakaksi harukkaruuaksi. Tosin nykyisin moni valmistaa tuutsan litkumaiseksi lisukkeeksi.
        Tuutsan valmistajat ovat Viikarin ohjeen imeltämisen matalahkossa lämpötilassa onnistuneestuneesti unohtaneet. Yleisesti tuutsan valmistajilla ei ole samanlaisia imeltämisongelmia, kuin mitä Viikarin ohjeen mukaan imelletyn perunalaatikon valmistajilla on.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        2 1/2 kg perunoita
        100 g margariinia
        1 rkl suolaa
        3 rkl vehnäjauhoja
        maitoa

        Kuorimattomat perunat keitetään kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Perunat kuoritaan kuumina ja survotaan heti soseeksi.
        Margariini ja suola lisätään kuumaan soseeseen. Kattilaan ripotellaan myös lusikallisen verran vehnäjauhoja.
        Seos saa nyt seistä lämpimässä vedottomassa paikassa imeltymässä. Sekoitetaan pari kertaa ja lisätään loput jauhot.
        Soseeseen lisätään maitoa niin, että saadaan sopivan sakea survos. Se paistetaan korkeareunaisessa uunivuoassa. Pinnalle ripotellaan korppujauhoja.
        Paistetaan 200 asteen lämmössä 1 -1 1/2 tuntia.

        KYMENLAAKSOLAINEN TUUTSA - imelletty perunalaatikko.

        Näistä valmistuu tuutsa Kymenlaaksossa:

        2 1/2 kg perunoita
        60-100 g voita tai margariinia, maun mukaan
        1 rkl suolaa, tai vähemmänkin riittää, maun mukaan
        4 rkl vehnäjauhoja
        1 litra maitoa

        HUOMIO !!! Jauhoiset ja helposti kypsennettäessä hajoavat perunat voi kuoria raakoina. Perunat keitetään täysin kypsiksi vähässä vedessä ja soseutetaan kuumina suoraan keittoveteen. Näin vältetään jauhoisten ja kypsennettäessä helposti hajoavien perunoiden isot kuorimis- ja keittotappiot.

        Näin valmistuu tuutsa Kymenlaaksossa:

        Kuorimattomat perunat keitetään kypsiksi ehdottomasti suolattomassa vedessä. Perunat kuoritaan kuumina ja survotaan heti soseeksi.
        Tönkkösose ohennetaan puuromaiseksi kuumalla keittovedellä.
        Rasvaa eikä suolaa saa lisätä tässä vaiheessa ! ! ! Rasva ja suola estää tehokkaasti imeltymistä.
        Sose jäähdytetään välillä sekoittaen 70-75 asteiseksi.
        Kattilaan ripotellaan yhtäjaksoisesti kaikki jauhot, samalla hyvin sekoittaen. Mitään muuta ei lisätä tässä vaiheessa.
        Soseen lämpötila ei saa laskea alle 65 asteen.
        Sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä noin 3 tuntia. Sekoitetaan pari kertaa. Voidaan maistaa - riittäisikö hiukan lyhyempi imeltymisaika.
        Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi tai margariini ohuina siivuina sulamaan.
        Soseeseen lisätään maitoa niin, että saadaan sopivan sakea sose.
        Tässä vaiheessa lisätään suola.
        Sose paistetaan korkeareunaisessa voidellussa uunivuoassa. Pinnalle ripotellaan voi- tai margariininokareita. Pinnalle voi ripotella myös korppujauhoja.
        Paistetaan aluksi 200 asteen lämmössä. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila 135-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa täydempiä vuokia.
        Paistetaan noin 2-3 tuntia.


    • Anonyymi

      En ole koskaan syönyt kuin perunasose vuokaa, johon laitetaan jauhelihaa ja joka paistetaan uunissa, on kyllä hyvää sekin.

      Pirre

      • Tuollainen perunalaatikko on helppoa hyvin lapsiin uppoavaa ruokaa
        ja maistuu se vanhemmillekin.
        Sitä paitsi se on kelpo tapa päästä eroon ylimääräisestä perunamuussista.

        Muutenkin perunamuussista saa vaikka mitä "tähteenä",
        velliä ja lettuja ja ja monenlaisia leipäsiä.


      • Anonyymi
        maissiii kirjoitti:

        Tuollainen perunalaatikko on helppoa hyvin lapsiin uppoavaa ruokaa
        ja maistuu se vanhemmillekin.
        Sitä paitsi se on kelpo tapa päästä eroon ylimääräisestä perunamuussista.

        Muutenkin perunamuussista saa vaikka mitä "tähteenä",
        velliä ja lettuja ja ja monenlaisia leipäsiä.

        Olen joskus yrittänyt tehdä imellettyä perunalaatikkoa yli jääneestä perunamuusista, mutta aika huonolla menestyksellä.
        En enää edes yritä muusin imeltämistä ja jos vielä imelletyn kaltaista ylijäämämuusista haluan, niin lisään muusiin suosiolla siirappia. Onko mitään keinoa millä yli jääneen muusin saisi imellettyä ?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Stockmannista kirpputori

      Laatutavaratalosta kirppariksi, niin se maailma muuttuu. Pöly ja tunkkaisuus leijailee sieraimiin kun astuu Stockalle kirppariin, ennen tuoksui parfyy
      Maailman menoa
      152
      8177
    2. Mistä ihmeestä te saatte voimaa

      En jaksa enää tätä koronaa. Tuskin olen ainoa ja voisi sitä pahemminkin olla, mutta en silti enää jaksa. Aloitetaan nyt vaikka sillä, että minulla on
      Maailman menoa
      291
      5239
    3. Miksi koronan annetaan nyt levitä?

      Miksi rajoitustoimet ei astu voimaan heti. Nyt annetaan lomalaisten levittää virusta ympäri maata. Lisäksi rajat on auki ja virus leviää sieltäkin. Tä
      Maailman menoa
      212
      3141