Onko missään mualla imelletylle perunalaatikolle niin montaa nimea kuin Kymenlaaksossa. Aika yleisestikin käytettyjä nimityksiä on runsas kymmenen ja harvinaisemmat lisäksi. Imelletty perunalaatikko nimenä on jopa harvinainen.
Tuuvinki ja perunatuuvinki nimien lisäksi yleisesti käytetty nimitys on tuutsa.
Nämä "muut" nimitykset ovat niin vallitsevia, että "imelletty perunalaatikko" nimi on monin paikoin lähes unohtunut.
Hämeen tuuvinki - Kymenlaaksolaisittain "tuutsa".
1
1103
Vastaukset
- Anonyymi
TUUTSA.
Aito kymenlaaksolainen tuutsa.
Aitoa kymenlaaksolaista tuutsaa on valmistettu perinteisesti vanhanajan tapaan ympäri vuoden. Samalla kun valittiin keväällä siemenperunat, valittiin parhaat perunat kesäajan tuutsaperunoiksi. Aito kymenlaaksolainen tuutsa tehdään yksinkertaisista raaka-aineista. Se on aidosti imelletty, siihen ei lisätä siirappia eikä sokeria. Sitä ei myöskään ole perinteisesti maustettu. Maku saadaan imeltämällä. Maustetaan ainoastaan suolalla.
Tuutsan ainekset:
niukasti keittovettä, vasi jää tuutsaan
2 kg hyvin soseutuvia perunoita
4 ruokalusikallista vehnäjauhoja tai ruisjauhoja ...
n. 0,8 litra maitoa, määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla ja tuutsa valmistetaan yleensä kiinteämmäksi "haarukkaruoaksi"
50-80 g voita
2 teelusikallista suolaa
Näin valmistuu kymenlaaksolainen tuutsa:
Perunat kuoritaan raakoina kattilaan ja keitetään täysin kypsiksi niukassa suolattomassa vedessä ja soseutetaan suoraan keittoveteen sakeaksi puuromaiseksi soseeksi.
Sose jäähdytetään huolellisesti 70-75 asteiseksi. Jauhot lisätään huolellisesti sekoittaen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisätään tarvittaessa soseen lämpöistä vettä.
Sosekattila laitetaan 65-70 asteiseen uuniin ja sosetta sekoitetaan muutaman kerran imeltymisen aikana. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä. Annetaan imeltyä noin 3 tuntia.
Lisätään imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi ohuina siivuina. Lisätään maitoa niin että sose notkistuu notkeaksi puuromaiseksi soseeksi. Sekoitetaan ja lisätään suola.
Sose laitetaan tuutsan arvoa kunnioittavaan lasiseen tai posliiniseen voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään muutamia voinokareita.
Paistetaan niin että sose alkaa kuplimaan ja pinta saa väriä. Kun sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila 130-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
Tuutsaa paistetaan noin 3 tuntia.
Tuutsan voi tehdä niin sakeaksi että pinnan voi koristella ennen paistamista esimerkiksi yksinkertaisella askelkuviolla ja tuutsa paistetaan niin alhaisessa lämpötilassa että sose ei kupli ja kuvio pysyy ehjänä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 2152846
Yh:n pihalla aina eri auto
Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan1272736En vittujakaan enää välitä sinusta nainen
Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.781783Exän käytös hämmentää (taas)
Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k2371342Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va641324- 471108
- 991011
- 109866
- 46833
Susanna Laine paljastaa - Tästä farmilaiset yllättyvät joka kaudella: "Ettei olekaan niin paljon..."
Farmi Suomi vie Pieksämäelle maaseudulle ja suosikkirealityn juontajan puikoissa on Susanna Laine. Uudella kaudella muka6833