Onko missään mualla imelletylle perunalaatikolle niin montaa nimea kuin Kymenlaaksossa. Aika yleisestikin käytettyjä nimityksiä on runsas kymmenen ja harvinaisemmat lisäksi. Imelletty perunalaatikko nimenä on jopa harvinainen.
Tuuvinki ja perunatuuvinki nimien lisäksi yleisesti käytetty nimitys on tuutsa.
Nämä "muut" nimitykset ovat niin vallitsevia, että "imelletty perunalaatikko" nimi on monin paikoin lähes unohtunut.
Hämeen tuuvinki - Kymenlaaksolaisittain "tuutsa".
1
991
Vastaukset
- Anonyymi
TUUTSA.
Aito kymenlaaksolainen tuutsa.
Aitoa kymenlaaksolaista tuutsaa on valmistettu perinteisesti vanhanajan tapaan ympäri vuoden. Samalla kun valittiin keväällä siemenperunat, valittiin parhaat perunat kesäajan tuutsaperunoiksi. Aito kymenlaaksolainen tuutsa tehdään yksinkertaisista raaka-aineista. Se on aidosti imelletty, siihen ei lisätä siirappia eikä sokeria. Sitä ei myöskään ole perinteisesti maustettu. Maku saadaan imeltämällä. Maustetaan ainoastaan suolalla.
Tuutsan ainekset:
niukasti keittovettä, vasi jää tuutsaan
2 kg hyvin soseutuvia perunoita
4 ruokalusikallista vehnäjauhoja tai ruisjauhoja ...
n. 0,8 litra maitoa, määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla ja tuutsa valmistetaan yleensä kiinteämmäksi "haarukkaruoaksi"
50-80 g voita
2 teelusikallista suolaa
Näin valmistuu kymenlaaksolainen tuutsa:
Perunat kuoritaan raakoina kattilaan ja keitetään täysin kypsiksi niukassa suolattomassa vedessä ja soseutetaan suoraan keittoveteen sakeaksi puuromaiseksi soseeksi.
Sose jäähdytetään huolellisesti 70-75 asteiseksi. Jauhot lisätään huolellisesti sekoittaen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisätään tarvittaessa soseen lämpöistä vettä.
Sosekattila laitetaan 65-70 asteiseen uuniin ja sosetta sekoitetaan muutaman kerran imeltymisen aikana. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä. Annetaan imeltyä noin 3 tuntia.
Lisätään imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi ohuina siivuina. Lisätään maitoa niin että sose notkistuu notkeaksi puuromaiseksi soseeksi. Sekoitetaan ja lisätään suola.
Sose laitetaan tuutsan arvoa kunnioittavaan lasiseen tai posliiniseen voideltuun uunivuokaan. Pinnalle lisätään muutamia voinokareita.
Paistetaan niin että sose alkaa kuplimaan ja pinta saa väriä. Kun sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila 130-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
Tuutsaa paistetaan noin 3 tuntia.
Tuutsan voi tehdä niin sakeaksi että pinnan voi koristella ennen paistamista esimerkiksi yksinkertaisella askelkuviolla ja tuutsa paistetaan niin alhaisessa lämpötilassa että sose ei kupli ja kuvio pysyy ehjänä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 585841
Tappo Kokkolassa
Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap263697Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?
Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei2291968Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti
Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei271789- 951236
MAKEN REMPAT
Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna311199Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille
Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel289967Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan
5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee52962Välillä käy mielessä
olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.76889Mulla on kyllä
Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..35858