Käsitykseni mikaan kysymyksessä on suurelta osin sama ruoka, mutta ruokien nimet ovat vakiintuneet paikkakuntakohtaisiksi. "Mokko" Asikkala, Lahti, Heinola alueelle ja "tuutsa" Kouvola, Kotka, Hamina alueelle. Kumpi on Iitissä tunnetumpi, mokko vai tuutsa.
Hämeenlinnan alueella "mokko" on perunamuusi, eri ruoka kuin Lahden alueen "mokko".
Kymenlaaksossa "tuutsa" tunnetaan useilla eri nimillä.
Kumpi on tunnetumpi ruoka Iitissä, kaakkoishämäläinen "mokko" vai kymenlaaksolainen tuutsa
11
3335
Vastaukset
- Anonyymi
Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko puhuttu perunamuusta. Totsa lienee jotain takahikiän murretta?
- Anonyymi
| 28.1.2021
Tuutsa on uunissa kypsennetty perunasosevuoka. - Anonyymi
Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko ajan puhuttu perunamuusista tai lootasta..
Tuutsa lienee jotain takahikiän murretta - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko ajan puhuttu perunamuusista tai lootasta..
Tuutsa lienee jotain takahikiän murrettaToki on tunnettu perunamuusi ja perunamuusiloota.
Tuutsa nimitystä kymenlaaksossa on käytetty Imelletystä perunalaatikosta.
- Anonyymi
Olen kotoisin Takahikiän Perävainiolta. Lapsuudessani söimme sunnuntaisin tuutsaa.
- Anonyymi
Tuutsa on kymenlaaksolainen imelletty perunalaatikko. Vanhaan hyvään aikaan eli massiivisten leivinuunien aikaan tuutsa valmistettiin leipomispäivinä ja kypsennettiin leivinuunien jälkilämmössä. Tuutsa oli ns viikonloppuruokaa, mutta sitä valmistettiin usein niin runsaasti, että sitä jäi arkipäivillekin.
- Anonyymi
Lapsena kuulin usein äidin sanovan uunissa tehtyä perunalaatikkoa tuutsaksi. Joskus hän käytti sanaa tuunikka. Olisiko sana lähtöisin karjalan suunnalta?
- Anonyymi
Perunatuuvinki nimestä lienee lyhyemmät muodot, tuutsa. tuunikka, tuunikas...
Lisäksi Kymenlaaksossa on tunnettu muitakin nimiä tuuvingille eli tuutsalle. Ainakin kymijokivarressa Kouvola - Kotka välillä on tunnettu nimet hentta ja hussakka. - Anonyymi
Hämeestä .... Hämeen tuuvinki. Ja tuuvinki lyheni tuutsaksi.
- Anonyymi
Kaakon kulman suunnalla on tehty perinteisesti ympäri vuoden vanhan ajan perunasosevuokaa. Se tunnetaan "tuutsa" nimisenä. Se on ollut kaakonkulmalla perinteisesti ympäri vuotista ruokaa, koska raaka-aineita on ollut hyvin saatavissa ympäri vuoden. Tuutsa haudutetaan ennen paistamista noin 70-75 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Kun hauduttamisen aikana soseen lämpötila on noin 65 astetta, niin silloin tuutsaan saadaan tuutsalle tyypillinen maku ja aromit. Tuutsa valmistettiin perinteisesti sakeaksi.
Tuutsaan tarvitaan:
3 kg isokokoisia perunoita, perinteisesti tuutsaa tehtiin saatavilla olevista perunoista ja maku vaihteleekin sopivasti eri lajikkeilla.
Keittovettä, nykyisin kypsennetään niukassa vesimäärässä.
6 ruokalusikallista ruisjauhoja tai ohrajauhoja.
60-100 g sulatettua sianrasvaa tai voita.
1,2 litraa maitoa. Määrä vaihtelee varsin runsaastikin eri lajikkeilla.
2-3 teelusikallista suolaa. Huomioi mahdollinen sianrasvan suola
Tuutsa valmistuu näin:
Kuori kattilaan perunat ja halkaise. Keskikokoiset ja pienemmät voi kypsentää kokonaisena.
Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä. Veden määrä tulee määritellä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä tuutsaan.
Survo perunat perinteisellä perunanuijalla tai perunasurvimella soseeksi suoraan keittoveteen sakeaksi, puuromaiseksi soseeksi.
Jäähdytä sose ja sekoita niin että sose jäähtyy noin 70 asteiseksi. Mittaa tarvittaessa lämpötila. Arviointi usein riittää.
Jauhot lisätään ripotellen ja sekoittaen jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa lisätään 70 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
Laita tuutsasose hautumaan 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Mittaa lämpötila tarvittaessa yksinkertaisella uunin lämpömittarilla. Anna hautua noin 3 tuntia. Jos haudutetaan pitempään, niin osa mausta mahdollisesti menetetään. Hauduttamalla saadaan esiin tuutsan maku ja aromit.
Lisää haudutettuun tuutsasoseeseen sianrasva tai voi. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen tuutsasose. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
Laita tuutsasose perinteiseen vuokaan. Lisää pinnalle hiukan sulatettua sianrasvaa tai voita nokareina.
Paista tuutsaa aluksi 190-210 asteisessa uunissa. Kun tuutsan pinta saa väriä ja tuutsa alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 125-140 asteeseen. Näin menetellen estät yli kiehumisen ja voit paistaa täydempiä vuokia.
Paista perinteistä kaakon kulman tuutsaa noin 3 tuntia- Anonyymi
Pastaa kaakonkulmalla nykyään enemmälti syödään, pitsaa ja kepabbia juhlapäivinä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2824751Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1353056Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?
Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k502959Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?
Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn281541Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2271242- 471189
Yksikään persu ei ole saanut Nobelin palkintoa
Kertoo paljon persujen älyn puutteesta. Demareista mm. Ahtisaari on kyseisen palkinnon saanut.7986Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme
Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu58981Paskalaista valokuitulakiin
Nyt maksajiksi joutuvat kaupunkilaiset eivätkä mökkiensä ulkohuusseissa kakistelevat mummot. Nimittäin EU määrää jokais52969Miten antaa merkki hyvin eri ikäiselle miehelle, että kertoisi toiveensa ja ajatuksensa?
Olen pitkään pitänyt miehestä, joka myös varmasti minusta. Hän ei tosin kerro ihastumisesta, eli voi hyvin olla, että tu78961