Kumpi on tunnetumpi ruoka Iitissä, kaakkoishämäläinen "mokko" vai kymenlaaksolainen tuutsa

Anonyymi

Käsitykseni mikaan kysymyksessä on suurelta osin sama ruoka, mutta ruokien nimet ovat vakiintuneet paikkakuntakohtaisiksi. "Mokko" Asikkala, Lahti, Heinola alueelle ja "tuutsa" Kouvola, Kotka, Hamina alueelle. Kumpi on Iitissä tunnetumpi, mokko vai tuutsa.

Hämeenlinnan alueella "mokko" on perunamuusi, eri ruoka kuin Lahden alueen "mokko".
Kymenlaaksossa "tuutsa" tunnetaan useilla eri nimillä.

11

3209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko puhuttu perunamuusta. Totsa lienee jotain takahikiän murretta?

      • Anonyymi

        | 28.1.2021

        Tuutsa on uunissa kypsennetty perunasosevuoka.


      • Anonyymi

        Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko ajan puhuttu perunamuusista tai lootasta..


        Tuutsa lienee jotain takahikiän murretta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko ajan puhuttu perunamuusista tai lootasta..


        Tuutsa lienee jotain takahikiän murretta

        Toki on tunnettu perunamuusi ja perunamuusiloota.

        Tuutsa nimitystä kymenlaaksossa on käytetty Imelletystä perunalaatikosta.


    • Anonyymi

      Olen kotoisin Takahikiän Perävainiolta. Lapsuudessani söimme sunnuntaisin tuutsaa.

      • Anonyymi

        Tuutsa on kymenlaaksolainen imelletty perunalaatikko. Vanhaan hyvään aikaan eli massiivisten leivinuunien aikaan tuutsa valmistettiin leipomispäivinä ja kypsennettiin leivinuunien jälkilämmössä. Tuutsa oli ns viikonloppuruokaa, mutta sitä valmistettiin usein niin runsaasti, että sitä jäi arkipäivillekin.


    • Anonyymi

      Lapsena kuulin usein äidin sanovan uunissa tehtyä perunalaatikkoa tuutsaksi. Joskus hän käytti sanaa tuunikka. Olisiko sana lähtöisin karjalan suunnalta?

      • Anonyymi

        Perunatuuvinki nimestä lienee lyhyemmät muodot, tuutsa. tuunikka, tuunikas...
        Lisäksi Kymenlaaksossa on tunnettu muitakin nimiä tuuvingille eli tuutsalle. Ainakin kymijokivarressa Kouvola - Kotka välillä on tunnettu nimet hentta ja hussakka.


      • Anonyymi

        Hämeestä .... Hämeen tuuvinki. Ja tuuvinki lyheni tuutsaksi.


    • Anonyymi

      Kaakon kulman suunnalla on tehty perinteisesti ympäri vuoden vanhan ajan perunasosevuokaa. Se tunnetaan "tuutsa" nimisenä. Se on ollut kaakonkulmalla perinteisesti ympäri vuotista ruokaa, koska raaka-aineita on ollut hyvin saatavissa ympäri vuoden. Tuutsa haudutetaan ennen paistamista noin 70-75 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Kun hauduttamisen aikana soseen lämpötila on noin 65 astetta, niin silloin tuutsaan saadaan tuutsalle tyypillinen maku ja aromit. Tuutsa valmistettiin perinteisesti sakeaksi.

      Tuutsaan tarvitaan:

      3 kg isokokoisia perunoita, perinteisesti tuutsaa tehtiin saatavilla olevista perunoista ja maku vaihteleekin sopivasti eri lajikkeilla.
      Keittovettä, nykyisin kypsennetään niukassa vesimäärässä.
      6 ruokalusikallista ruisjauhoja tai ohrajauhoja.
      60-100 g sulatettua sianrasvaa tai voita.
      1,2 litraa maitoa. Määrä vaihtelee varsin runsaastikin eri lajikkeilla.
      2-3 teelusikallista suolaa. Huomioi mahdollinen sianrasvan suola

      Tuutsa valmistuu näin:

      Kuori kattilaan perunat ja halkaise. Keskikokoiset ja pienemmät voi kypsentää kokonaisena.
      Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä. Veden määrä tulee määritellä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä tuutsaan.
      Survo perunat perinteisellä perunanuijalla tai perunasurvimella soseeksi suoraan keittoveteen sakeaksi, puuromaiseksi soseeksi.
      Jäähdytä sose ja sekoita niin että sose jäähtyy noin 70 asteiseksi. Mittaa tarvittaessa lämpötila. Arviointi usein riittää.
      Jauhot lisätään ripotellen ja sekoittaen jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa lisätään 70 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
      Laita tuutsasose hautumaan 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Mittaa lämpötila tarvittaessa yksinkertaisella uunin lämpömittarilla. Anna hautua noin 3 tuntia. Jos haudutetaan pitempään, niin osa mausta mahdollisesti menetetään. Hauduttamalla saadaan esiin tuutsan maku ja aromit.
      Lisää haudutettuun tuutsasoseeseen sianrasva tai voi. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen tuutsasose. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
      Laita tuutsasose perinteiseen vuokaan. Lisää pinnalle hiukan sulatettua sianrasvaa tai voita nokareina.
      Paista tuutsaa aluksi 190-210 asteisessa uunissa. Kun tuutsan pinta saa väriä ja tuutsa alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 125-140 asteeseen. Näin menetellen estät yli kiehumisen ja voit paistaa täydempiä vuokia.
      Paista perinteistä kaakon kulman tuutsaa noin 3 tuntia

      • Anonyymi

        Pastaa kaakonkulmalla nykyään enemmälti syödään, pitsaa ja kepabbia juhlapäivinä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Useita puukotettu Tampereella

      Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht
      Tampere
      133
      2364
    2. Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava
      Maailman menoa
      345
      1865
    3. Leipivaaran päällä on kuoleman hiljaista.

      Suru vai suuri helpotus...
      Puolanka
      40
      1537
    4. Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?

      Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii
      Puolanka
      31
      1353
    5. Meneeköhän sulla

      oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua
      Ikävä
      28
      1290
    6. Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa

      Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em
      Ikävä
      94
      1183
    7. Määpä tiijän että rakastat

      Minua nimittäin. Samoin hei! Olet mun vastakappaleeni.
      Ikävä
      54
      1153
    8. Muutama kysymys ja huomio hindulaisesta kulttuurista.

      Vedakirjoituksia pidetään historiallisina teksteinä, ei siis "julistuksena" kuten esimerkiksi Raamattua, vaan kuten koul
      Hindulaisuus
      327
      897
    9. Jumala puhui minulle

      Hän kertoi sinusta asioita, joiden takia jaksan, uskon ja luotan. Hän kuvaili sinua minulle ja pakahduin onnesta kuulles
      Ikävä
      104
      830
    10. Annan meille mahdollisuuden

      Olen avoimin mielin ja katson miten asiat etenevät. Mutta tällä kertaa sun on tehtävä eka siirto.Sen jälkeen olen täysil
      Ikävä
      53
      742
    Aihe