Kumpi on tunnetumpi ruoka Iitissä, kaakkoishämäläinen "mokko" vai kymenlaaksolainen tuutsa

Anonyymi

Käsitykseni mikaan kysymyksessä on suurelta osin sama ruoka, mutta ruokien nimet ovat vakiintuneet paikkakuntakohtaisiksi. "Mokko" Asikkala, Lahti, Heinola alueelle ja "tuutsa" Kouvola, Kotka, Hamina alueelle. Kumpi on Iitissä tunnetumpi, mokko vai tuutsa.

Hämeenlinnan alueella "mokko" on perunamuusi, eri ruoka kuin Lahden alueen "mokko".
Kymenlaaksossa "tuutsa" tunnetaan useilla eri nimillä.

11

3297

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko puhuttu perunamuusta. Totsa lienee jotain takahikiän murretta?

      • Anonyymi

        | 28.1.2021

        Tuutsa on uunissa kypsennetty perunasosevuoka.


      • Anonyymi

        Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko ajan puhuttu perunamuusista tai lootasta..


        Tuutsa lienee jotain takahikiän murretta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko ajan puhuttu perunamuusista tai lootasta..


        Tuutsa lienee jotain takahikiän murretta

        Toki on tunnettu perunamuusi ja perunamuusiloota.

        Tuutsa nimitystä kymenlaaksossa on käytetty Imelletystä perunalaatikosta.


    • Anonyymi

      Olen kotoisin Takahikiän Perävainiolta. Lapsuudessani söimme sunnuntaisin tuutsaa.

      • Anonyymi

        Tuutsa on kymenlaaksolainen imelletty perunalaatikko. Vanhaan hyvään aikaan eli massiivisten leivinuunien aikaan tuutsa valmistettiin leipomispäivinä ja kypsennettiin leivinuunien jälkilämmössä. Tuutsa oli ns viikonloppuruokaa, mutta sitä valmistettiin usein niin runsaasti, että sitä jäi arkipäivillekin.


    • Anonyymi

      Lapsena kuulin usein äidin sanovan uunissa tehtyä perunalaatikkoa tuutsaksi. Joskus hän käytti sanaa tuunikka. Olisiko sana lähtöisin karjalan suunnalta?

      • Anonyymi

        Perunatuuvinki nimestä lienee lyhyemmät muodot, tuutsa. tuunikka, tuunikas...
        Lisäksi Kymenlaaksossa on tunnettu muitakin nimiä tuuvingille eli tuutsalle. Ainakin kymijokivarressa Kouvola - Kotka välillä on tunnettu nimet hentta ja hussakka.


      • Anonyymi

        Hämeestä .... Hämeen tuuvinki. Ja tuuvinki lyheni tuutsaksi.


    • Anonyymi

      Kaakon kulman suunnalla on tehty perinteisesti ympäri vuoden vanhan ajan perunasosevuokaa. Se tunnetaan "tuutsa" nimisenä. Se on ollut kaakonkulmalla perinteisesti ympäri vuotista ruokaa, koska raaka-aineita on ollut hyvin saatavissa ympäri vuoden. Tuutsa haudutetaan ennen paistamista noin 70-75 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Kun hauduttamisen aikana soseen lämpötila on noin 65 astetta, niin silloin tuutsaan saadaan tuutsalle tyypillinen maku ja aromit. Tuutsa valmistettiin perinteisesti sakeaksi.

      Tuutsaan tarvitaan:

      3 kg isokokoisia perunoita, perinteisesti tuutsaa tehtiin saatavilla olevista perunoista ja maku vaihteleekin sopivasti eri lajikkeilla.
      Keittovettä, nykyisin kypsennetään niukassa vesimäärässä.
      6 ruokalusikallista ruisjauhoja tai ohrajauhoja.
      60-100 g sulatettua sianrasvaa tai voita.
      1,2 litraa maitoa. Määrä vaihtelee varsin runsaastikin eri lajikkeilla.
      2-3 teelusikallista suolaa. Huomioi mahdollinen sianrasvan suola

      Tuutsa valmistuu näin:

      Kuori kattilaan perunat ja halkaise. Keskikokoiset ja pienemmät voi kypsentää kokonaisena.
      Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä. Veden määrä tulee määritellä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä tuutsaan.
      Survo perunat perinteisellä perunanuijalla tai perunasurvimella soseeksi suoraan keittoveteen sakeaksi, puuromaiseksi soseeksi.
      Jäähdytä sose ja sekoita niin että sose jäähtyy noin 70 asteiseksi. Mittaa tarvittaessa lämpötila. Arviointi usein riittää.
      Jauhot lisätään ripotellen ja sekoittaen jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa lisätään 70 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
      Laita tuutsasose hautumaan 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Mittaa lämpötila tarvittaessa yksinkertaisella uunin lämpömittarilla. Anna hautua noin 3 tuntia. Jos haudutetaan pitempään, niin osa mausta mahdollisesti menetetään. Hauduttamalla saadaan esiin tuutsan maku ja aromit.
      Lisää haudutettuun tuutsasoseeseen sianrasva tai voi. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen tuutsasose. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
      Laita tuutsasose perinteiseen vuokaan. Lisää pinnalle hiukan sulatettua sianrasvaa tai voita nokareina.
      Paista tuutsaa aluksi 190-210 asteisessa uunissa. Kun tuutsan pinta saa väriä ja tuutsa alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 125-140 asteeseen. Näin menetellen estät yli kiehumisen ja voit paistaa täydempiä vuokia.
      Paista perinteistä kaakon kulman tuutsaa noin 3 tuntia

      • Anonyymi

        Pastaa kaakonkulmalla nykyään enemmälti syödään, pitsaa ja kepabbia juhlapäivinä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ruotsalaisuuden Päivän virallinen liputuspäivä poistettava VÄLITTÖMÄSTI!

      Suomen valtion ja suomalaisuuden kannalta ei ole minkäänlaisia perusteita liputtaa virallisesti ruotsalaisuuden päivää,
      Maailman menoa
      105
      5731
    2. Mikaela Nylander: Jos pakkoruotsi poistetaan, niin ruotsin kielen asema romahtaa

      (Nylander on vanha RKP:nen) Mutta niin heikossa vedossa muumiruotsi siis on Suomessa, että vain tekohengityksellä se pys
      Maailman menoa
      65
      2572
    3. Nainen aion pilata elämäsi täysin, opetus sulle, että pelasit väärän ihmisen sydämellä.

      Empatiani sua kohtaan katosi siinä kohtaan, kun teit tietoisen valinnan leikkiä mun sydämellä. Luulet olevas joku älykäs
      Ikävä
      241
      1585
    4. Kaivattusi nimi vol.3

      Kaipaajankin nimi olisi kiva. 🥰
      Ikävä
      94
      1380
    5. Alkanut tuntua siltä

      Että taisi olla kusetusta koko homma alusta saakka.
      Ikävä
      124
      1097
    6. 6 vkoa kulunut ilman sua

      …ihme että olen vielä hengissä. 😔 Kyynelillä pessyt lattioita. Rakastan ja odotan sua ikuisesti❤️Projekti jäi kesken jo
      Ikävä
      8
      901
    7. Viestisi kaipaamallesi ihmiselle

      Mitä ajattelet tilanteestanne tänään?
      Ikävä
      65
      882
    8. Nii, mites ne

      Hampaat??
      Ikävä
      66
      857
    9. Joululahja/Jouluntoivotus

      Millainen kaivatulle
      Ikävä
      75
      798
    10. Salailu jatkuu, poliisi tutkii

      Nykyään Pienimäki toimii Ylitornion kaupunginjohtajana. HS tavoitti hänet puhelimitse. Pienimäki korosti, ettei ole enää
      Ähtäri
      17
      741
    Aihe