Käsitykseni mikaan kysymyksessä on suurelta osin sama ruoka, mutta ruokien nimet ovat vakiintuneet paikkakuntakohtaisiksi. "Mokko" Asikkala, Lahti, Heinola alueelle ja "tuutsa" Kouvola, Kotka, Hamina alueelle. Kumpi on Iitissä tunnetumpi, mokko vai tuutsa.
Hämeenlinnan alueella "mokko" on perunamuusi, eri ruoka kuin Lahden alueen "mokko".
Kymenlaaksossa "tuutsa" tunnetaan useilla eri nimillä.
Kumpi on tunnetumpi ruoka Iitissä, kaakkoishämäläinen "mokko" vai kymenlaaksolainen tuutsa
11
3181
Vastaukset
- Anonyymi
Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko puhuttu perunamuusta. Totsa lienee jotain takahikiän murretta?
- Anonyymi
| 28.1.2021
Tuutsa on uunissa kypsennetty perunasosevuoka. - Anonyymi
Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko ajan puhuttu perunamuusista tai lootasta..
Tuutsa lienee jotain takahikiän murretta - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko ajan puhuttu perunamuusista tai lootasta..
Tuutsa lienee jotain takahikiän murrettaToki on tunnettu perunamuusi ja perunamuusiloota.
Tuutsa nimitystä kymenlaaksossa on käytetty Imelletystä perunalaatikosta.
- Anonyymi
Olen kotoisin Takahikiän Perävainiolta. Lapsuudessani söimme sunnuntaisin tuutsaa.
- Anonyymi
Tuutsa on kymenlaaksolainen imelletty perunalaatikko. Vanhaan hyvään aikaan eli massiivisten leivinuunien aikaan tuutsa valmistettiin leipomispäivinä ja kypsennettiin leivinuunien jälkilämmössä. Tuutsa oli ns viikonloppuruokaa, mutta sitä valmistettiin usein niin runsaasti, että sitä jäi arkipäivillekin.
- Anonyymi
Lapsena kuulin usein äidin sanovan uunissa tehtyä perunalaatikkoa tuutsaksi. Joskus hän käytti sanaa tuunikka. Olisiko sana lähtöisin karjalan suunnalta?
- Anonyymi
Perunatuuvinki nimestä lienee lyhyemmät muodot, tuutsa. tuunikka, tuunikas...
Lisäksi Kymenlaaksossa on tunnettu muitakin nimiä tuuvingille eli tuutsalle. Ainakin kymijokivarressa Kouvola - Kotka välillä on tunnettu nimet hentta ja hussakka. - Anonyymi
Hämeestä .... Hämeen tuuvinki. Ja tuuvinki lyheni tuutsaksi.
- Anonyymi
Kaakon kulman suunnalla on tehty perinteisesti ympäri vuoden vanhan ajan perunasosevuokaa. Se tunnetaan "tuutsa" nimisenä. Se on ollut kaakonkulmalla perinteisesti ympäri vuotista ruokaa, koska raaka-aineita on ollut hyvin saatavissa ympäri vuoden. Tuutsa haudutetaan ennen paistamista noin 70-75 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Kun hauduttamisen aikana soseen lämpötila on noin 65 astetta, niin silloin tuutsaan saadaan tuutsalle tyypillinen maku ja aromit. Tuutsa valmistettiin perinteisesti sakeaksi.
Tuutsaan tarvitaan:
3 kg isokokoisia perunoita, perinteisesti tuutsaa tehtiin saatavilla olevista perunoista ja maku vaihteleekin sopivasti eri lajikkeilla.
Keittovettä, nykyisin kypsennetään niukassa vesimäärässä.
6 ruokalusikallista ruisjauhoja tai ohrajauhoja.
60-100 g sulatettua sianrasvaa tai voita.
1,2 litraa maitoa. Määrä vaihtelee varsin runsaastikin eri lajikkeilla.
2-3 teelusikallista suolaa. Huomioi mahdollinen sianrasvan suola
Tuutsa valmistuu näin:
Kuori kattilaan perunat ja halkaise. Keskikokoiset ja pienemmät voi kypsentää kokonaisena.
Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä. Veden määrä tulee määritellä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä tuutsaan.
Survo perunat perinteisellä perunanuijalla tai perunasurvimella soseeksi suoraan keittoveteen sakeaksi, puuromaiseksi soseeksi.
Jäähdytä sose ja sekoita niin että sose jäähtyy noin 70 asteiseksi. Mittaa tarvittaessa lämpötila. Arviointi usein riittää.
Jauhot lisätään ripotellen ja sekoittaen jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa lisätään 70 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
Laita tuutsasose hautumaan 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Mittaa lämpötila tarvittaessa yksinkertaisella uunin lämpömittarilla. Anna hautua noin 3 tuntia. Jos haudutetaan pitempään, niin osa mausta mahdollisesti menetetään. Hauduttamalla saadaan esiin tuutsan maku ja aromit.
Lisää haudutettuun tuutsasoseeseen sianrasva tai voi. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen tuutsasose. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
Laita tuutsasose perinteiseen vuokaan. Lisää pinnalle hiukan sulatettua sianrasvaa tai voita nokareina.
Paista tuutsaa aluksi 190-210 asteisessa uunissa. Kun tuutsan pinta saa väriä ja tuutsa alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 125-140 asteeseen. Näin menetellen estät yli kiehumisen ja voit paistaa täydempiä vuokia.
Paista perinteistä kaakon kulman tuutsaa noin 3 tuntia- Anonyymi
Pastaa kaakonkulmalla nykyään enemmälti syödään, pitsaa ja kepabbia juhlapäivinä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1858529
En löydä sinua
En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k264618- 504178
- 593712
- 513186
- 502940
Ne oli ne hymyt
Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä262646- 422436
Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv382143- 292086