Kumpi on tunnetumpi ruoka Iitissä, kaakkoishämäläinen "mokko" vai kymenlaaksolainen tuutsa

Anonyymi

Käsitykseni mikaan kysymyksessä on suurelta osin sama ruoka, mutta ruokien nimet ovat vakiintuneet paikkakuntakohtaisiksi. "Mokko" Asikkala, Lahti, Heinola alueelle ja "tuutsa" Kouvola, Kotka, Hamina alueelle. Kumpi on Iitissä tunnetumpi, mokko vai tuutsa.

Hämeenlinnan alueella "mokko" on perunamuusi, eri ruoka kuin Lahden alueen "mokko".
Kymenlaaksossa "tuutsa" tunnetaan useilla eri nimillä.

11

3181

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko puhuttu perunamuusta. Totsa lienee jotain takahikiän murretta?

      • Anonyymi

        | 28.1.2021

        Tuutsa on uunissa kypsennetty perunasosevuoka.


      • Anonyymi

        Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko ajan puhuttu perunamuusista tai lootasta..


        Tuutsa lienee jotain takahikiän murretta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kymenlaaksossa syntynyt ja asunut ja koko ajan puhuttu perunamuusista tai lootasta..


        Tuutsa lienee jotain takahikiän murretta

        Toki on tunnettu perunamuusi ja perunamuusiloota.

        Tuutsa nimitystä kymenlaaksossa on käytetty Imelletystä perunalaatikosta.


    • Anonyymi

      Olen kotoisin Takahikiän Perävainiolta. Lapsuudessani söimme sunnuntaisin tuutsaa.

      • Anonyymi

        Tuutsa on kymenlaaksolainen imelletty perunalaatikko. Vanhaan hyvään aikaan eli massiivisten leivinuunien aikaan tuutsa valmistettiin leipomispäivinä ja kypsennettiin leivinuunien jälkilämmössä. Tuutsa oli ns viikonloppuruokaa, mutta sitä valmistettiin usein niin runsaasti, että sitä jäi arkipäivillekin.


    • Anonyymi

      Lapsena kuulin usein äidin sanovan uunissa tehtyä perunalaatikkoa tuutsaksi. Joskus hän käytti sanaa tuunikka. Olisiko sana lähtöisin karjalan suunnalta?

      • Anonyymi

        Perunatuuvinki nimestä lienee lyhyemmät muodot, tuutsa. tuunikka, tuunikas...
        Lisäksi Kymenlaaksossa on tunnettu muitakin nimiä tuuvingille eli tuutsalle. Ainakin kymijokivarressa Kouvola - Kotka välillä on tunnettu nimet hentta ja hussakka.


      • Anonyymi

        Hämeestä .... Hämeen tuuvinki. Ja tuuvinki lyheni tuutsaksi.


    • Anonyymi

      Kaakon kulman suunnalla on tehty perinteisesti ympäri vuoden vanhan ajan perunasosevuokaa. Se tunnetaan "tuutsa" nimisenä. Se on ollut kaakonkulmalla perinteisesti ympäri vuotista ruokaa, koska raaka-aineita on ollut hyvin saatavissa ympäri vuoden. Tuutsa haudutetaan ennen paistamista noin 70-75 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Kun hauduttamisen aikana soseen lämpötila on noin 65 astetta, niin silloin tuutsaan saadaan tuutsalle tyypillinen maku ja aromit. Tuutsa valmistettiin perinteisesti sakeaksi.

      Tuutsaan tarvitaan:

      3 kg isokokoisia perunoita, perinteisesti tuutsaa tehtiin saatavilla olevista perunoista ja maku vaihteleekin sopivasti eri lajikkeilla.
      Keittovettä, nykyisin kypsennetään niukassa vesimäärässä.
      6 ruokalusikallista ruisjauhoja tai ohrajauhoja.
      60-100 g sulatettua sianrasvaa tai voita.
      1,2 litraa maitoa. Määrä vaihtelee varsin runsaastikin eri lajikkeilla.
      2-3 teelusikallista suolaa. Huomioi mahdollinen sianrasvan suola

      Tuutsa valmistuu näin:

      Kuori kattilaan perunat ja halkaise. Keskikokoiset ja pienemmät voi kypsentää kokonaisena.
      Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä. Veden määrä tulee määritellä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä tuutsaan.
      Survo perunat perinteisellä perunanuijalla tai perunasurvimella soseeksi suoraan keittoveteen sakeaksi, puuromaiseksi soseeksi.
      Jäähdytä sose ja sekoita niin että sose jäähtyy noin 70 asteiseksi. Mittaa tarvittaessa lämpötila. Arviointi usein riittää.
      Jauhot lisätään ripotellen ja sekoittaen jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa lisätään 70 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
      Laita tuutsasose hautumaan 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Mittaa lämpötila tarvittaessa yksinkertaisella uunin lämpömittarilla. Anna hautua noin 3 tuntia. Jos haudutetaan pitempään, niin osa mausta mahdollisesti menetetään. Hauduttamalla saadaan esiin tuutsan maku ja aromit.
      Lisää haudutettuun tuutsasoseeseen sianrasva tai voi. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen tuutsasose. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
      Laita tuutsasose perinteiseen vuokaan. Lisää pinnalle hiukan sulatettua sianrasvaa tai voita nokareina.
      Paista tuutsaa aluksi 190-210 asteisessa uunissa. Kun tuutsan pinta saa väriä ja tuutsa alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 125-140 asteeseen. Näin menetellen estät yli kiehumisen ja voit paistaa täydempiä vuokia.
      Paista perinteistä kaakon kulman tuutsaa noin 3 tuntia

      • Anonyymi

        Pastaa kaakonkulmalla nykyään enemmälti syödään, pitsaa ja kepabbia juhlapäivinä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin kaivattusi

      Ja sinun juttusi kaatui?
      Ikävä
      185
      8529
    2. En löydä sinua

      En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k
      Ikävä
      26
      4618
    3. Ketä julkkista

      kaivattunne muistuttaa?
      Ikävä
      50
      4178
    4. Tunniste

      Jonka vain sinä ja kaivattusi tietää. ⬇️
      Ikävä
      59
      3712
    5. Opettelen sun jokaisen virheen

      ja rakastan sua.
      Ikävä
      51
      3186
    6. Miten, milloin

      Se onnistuisi sun luona
      Ikävä
      50
      2940
    7. Ne oli ne hymyt

      Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä
      Ikävä
      26
      2646
    8. Haluan huomiota sulta

      nainen…tiedoksi. 😥❤️ -M-
      Ikävä
      42
      2436
    9. Anteeksi kun käyttäydyn

      niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv
      Ikävä
      38
      2143
    10. Mitä haluat oikeasti

      Mun ymmärtävän? Sitäkö ettet rakasta ja ole valmis mihinkään?
      Ikävä
      29
      2086
    Aihe