LA-puhelin ja kanava 7

Anonyymi

Moi, osaako joku selittää miksei LA-puhelimella homma toimi enää vanhaan tapaan jossa kanava 7 oli epävirallinen kutsukanava? Ajellessani pitkin maakuntia ei ole enää varmuutta millä kanavalla missäkin jutellaan.

IHAN KAIKISTA LA-puhelimista löytyy tuo seiskakanava, myös vanhemmista joilla ei pääse ylemmille kanaville joilla usein jutellaan. Sinne ylemmille kanaville ei pääse edes pyytämään siirtymistä alemmille kanaville tietenkään.

Varmaankin useimmista länkyistä löytyy niin ikään AM ja FM -modet, ja jos vanhaan tapaan kutsut aloitettaisiin seiskalla ja ehkä vieläpä AM:llä jonka jälkeen siirryttäisiin kuka minnekin pääsisivät hommaan mukaan vanhat Mocoma 27:t ja kaiketi ihan kaikki täällä myydyt länkyt.

Näitä vanhojakin ihan kelvollisia länkkyjä myydään torilla eikä ole kallis tapa aloittaa harrastus. Mielestäni länkyt ovat puhumista (ei kaapitusta tai hautomista) varten, kanavilla ei ole liikaa porukkaa (etenkin nyt 40-kanavaisilla, ja ylikin) sekä uusia soisin liittyvän, uudella tai vanhalla koneella!

Pääkaupunkiseudulla juttua kuulee harvemmin alemmilla kanavilla, jolloin jollain vanhalla muutoin ihan toimivalla perus Mocomalla ei pysy mukana. Enkä odota että jokainen haluaa/osaa/tietää että hyppylangoilla saa haarukoitua yläkanavat ja on sitäkin räpellelty. Yhtä vähän jotain uutta harrastajaa voi edellyttää hankkimaan ssb-konetta jos vaarin/papan kaapista löytyy joku vanha kone jonka voisi ottaa käyttöön.

Minulla on kyllä moderni 40-kanavainen mutta myös räpeltämätön hieno Nordland Viikinki, jolla ei siis tässä räjähtäneessä tilanteessa saa välttämättä yhteyksiä. Siis mikä vika oli että piti luopua vanhasta toimivasta tavasta? Kuka hyötyy tästä uudesta villistä tilanteesta (paitsi kauppiaat)?

12

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      LA-neiti on jo eläkkeellä. Samoin Team-Ahman farkku Saab romiksella. Johtunee siitä. Tai sitten kyselet väärällä saitilla ongelmistasi?

    • Anonyymi

      Minusta tuntuu että ei ole asiallista tapaa esittää täällä mitään, ilman että saa päälleen näitä Suomi24:n tyypillisiä päivystäviä dosentteja. Aika paljon jotkut meteliä ja kohinaa synnyttävät ilman että mitään sisältöä tai lisäarvoa keskusteluun löytyy. Voi sanoa suoraan jollei tiedä jostakin asiasta, paitsi että sellaisen myöntäminen taitaa olla häpeällistä tietylle ihmislaadulle. Jaa no oikeastaan miksi sitäkään pitää tulla TÄLLE FOORUMILLE edes sanomaan. Kumma kun pitää mitään todeta edes.

    • Anonyymi

      Johtuu siitä että vehkeestösi on elektrolyyttikondensaattorit kuivuneet. Ja varmaan antennista myös.

    • Anonyymi

      Olen vähän samaa mieltä. Kutsukanavia ihan älyttömästi harrastajien lukumäärään verraten, ja osa ei sieltä 28USB kanavalta osaa enää vaihtaa minkään vertaa, että voisi toistenkin harrastajien kanssa olla yhteydessä joilla ei ehkä ole ssb-konetta. Itsekin koitan seiskaa päivystellä FM-modella, mutta muut kun tahtoo olla 31FM niin.. Olen kans seiskan kannalla edelleen, hieno harrastus, pidetään perinteitä yllä ja kunnioitetaan kutsukanavana 7:ää, ja pidetään pulinat muilla kanavilla. Itsellä kyllä kanavia ja koneita löytyy, mutta haluan huomioida kaikki harrastajat yhtälailla.

    • Anonyymi

      Ensimmäisenä syynä voisi nähdä sen etteivät viranomaiset enää erityisesti määrittele LA-/CB-kanavien käyttöä, eivätkä myöskään millään tavoin valvo miten kanavilla nykyään liikennöidään.

      Toinen syy voi olla jo vuosikymmeniä sitten laajentuneessa kanava-alueessa, jonka seurauksena yleiseksi epäviralliseksi kutsukanavaksi tuli jo 90-luvun lopulla kanava 31.

      Kolmantena asiassa voidaan nähdä SSB lähetelajin laillistaminen, jonka seurauksena osa harrastajakunnasta on siirtynyt päivystelemään kanavaa 28 ylemmällä sivunauhalla (USB).

      Edellämainitun lisäksi on maakunnissa vielä elossa LA-yhdistyksiä joiden jäsenet päivystelevät omia kutsukanaviaan.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      tuo kuntakohtainen kutsukanavalista on hyvä juttu. Mutta asia palaa takaisin siihen että miksi.

      Mikä olisi yksinkertaisempaa kuin että joka iikka aloittaisi huhuilemaan tuttuja, kautta koko maan seiskalla, ja siitä sitten edeten mihin vaan ja mihin modeen tahansa. Nämähän voi vaikka sopia kutsuun vastatessa, muistatteko?

      Ylimääräisten kanavien ja moden tulo markkinoille ei mielestäni muuta tätä asiaa. Eikä se ettei kanavia kukaan valvo, minkä joskus kyllä huomaa. Jotkut todella käyttävät ja hyödyntävät sitä vapauttaan ja edustavat hienosti kansalaisuuttaan (CB = Citizen's Band). Jos joku haluaa oikein jouduttaa asioiden valvontaa ja kontrollia omalla käyttäytymisellään ei aja silloin enemmistön asiaa vaikka kaikki kärsivät.

    • Anonyymi

      Moni varmaan ikänsä puolesta muistaa sen eron mitä liikennöinti oli lupa-aikana verrattuna nykyiseen lupavapaaseen aikaan. Samaten, moni varmaan muistaa mitä oli juuri murroskauden aikana, siis tyyliin 80-luvun puolenvälin pintaan. Ja juu ei ollut 40 kanavaa vaikka olisi ollut tarpeen! Monessa muussakin asiassa nyt alkaa olla autuaaksi tekevää tekniikkaa ja ominaisuuksia, mistä elämä ei enää jää kiinni, käyttöä saati järkevää käyttöä, lisäarvoa tai sisältöä ei välttämättä niinkään suhteessa.

      Joskus mietin että mitä sillä LA-puhelimen lupamaksulla sai oikein vastineeksi. Siis että kyllä voin maksaa ns. yhteiskunnan palveluista, jos niillä jotakin saan. Jopa TV-lupa oli jollain tolkulla perusteltu jollei laatuun ja sisältöön mennä, mutta enpä helposti keksi kuinka LA-liikenne "kuormittaisi" valtiota tai olisi siltä jotenkin pois. Mjaa, käytöstavat ja jonkun apinasuodattimen sillä lupamaksulla kyllä sai, ja niillä kai kerättiin peilausauton kuskille kuukausipalkkaa?

      Sitten myös lupamaksua maksamalla mielestäni vakuuttui siitä ettei taajuusaluetta voitaisi noin vain pakkolunastaa johonkin muuhun uuteen käyttöön tai vaikka kaupata jollain tyypillisesti polkuhinnalla vaikka ulkomaisen operaattorin mihin-lie-priva-kaupalliseen ja yksinoikeudelliseen käyttöön. Meillä on merkkejä radiospektrin hupenemisesta! Minusta länkkykaistaa ei saa päästää näivettymään ja tarpeettomaksi, jotta näin ei käy. Sama pätee anarkiaan missä vapautta vedätetään niin pitkälle että sama olisi tehtävä näennäisesti tai tosiasiallisesti ns. yleisen järjestyksen nimissä.

      • Anonyymi

        LA-kulttuuri elää edelleen Suomessa, vaikka paljon hiljaisempaa on kuin 80- ja 90-luvuilla.
        Länkkykaista ei tule katoamaan mihinkään, Citizens Band on maailmanlaajuinen standardi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        LA-kulttuuri elää edelleen Suomessa, vaikka paljon hiljaisempaa on kuin 80- ja 90-luvuilla.
        Länkkykaista ei tule katoamaan mihinkään, Citizens Band on maailmanlaajuinen standardi!

        Länkkykaista eli Citizen's Band on toki maailmanlaajuinen standardi. Niinkuin vapaa tavaran liikkuvuus EU:ssa ei maailmanlaajuiset standardit velvoita Suomea mihinkään. Siis silloin jos on verotettavaa tiedossa, tai jokin seikka voi löytyä joka on kommarilta tai mamulta pois. Siis jonkun dorkan mielestä.


    • Anonyymi

      jostakin syystä on "junttia" tai ainakin maineestaan huoletonta sanoa ääneen harrastavansa LA-puhelimia... joku kohta varmaan arvaa mistä moinen voisi johtua. No sanon että tulee sanotuksi: juuri tuo vapaus ihan kaikille rajoittamatta ja pyyhkimättä on vetänyt puoleensa porukkaa joka tärvelee muunkin mikä on katsottu kädenojennuksena luottaen ihmisten omaan arvostelukykyyn. Toisin sanoen urpo jurpo törkymöykky pääsee rajoittamatta eetteriin ja samoin nettiin, ja osoittaa nyt valtansa ja aivokapasiteettinsa. Niin, ennen esim. internettiä vaikkapa sanomalehdissä oli toimitus ja sisällöstä omalla nimellään VASTAAVA PÄÄTOIMITTAJA. Ja eipä ennen internettiä tarvinnut lanseerata sellaisia sanojakaan kuin vaikkapa vihapuhe tai trollaus ja spämmi. Kyllä vapaus on ihanaa ja johtaa väistämättä kehitykseen.

    • Anonyymi

      jo aikanaan kaverini vältti hommaamasta länkkyä sanoen ettei ole niin paljon asiaa. Kumma että riittää asiaa nyt, erilaisiin netin alustoihin ja foorumeihin niin että kohta loppuu se sisältö. Laadusta nyt puhumattakaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe