Aihe

Suden uhanalaisuus Suomessa?

Anonyymi

Millä perusteella susi määritellään edelleenkin Suomessa uhanalaiseksi ja jopa suorastaan sukupuuttoon kuolevaksi petoeläimeksi, vaikka kanta on kasvanut huomattavan suureksi 1973 rauhoituksesta alkaen?

2

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Nykyään uhanalaisluokitus on karannut mielivaltaiseksi. Käytännössä kaikista saadaan uhanalaisia, jos niin halutaan.
   Esimerkiksi hömötiainen jonka parimäärä on 500 000-1000 000 yksilöä on laitettu äärimmäisen uhanalaiseksi.
   Kun taas on lintulajeja joiden kanta arvio menee 1000-5000 yksilöä saattaa olla luokiteltu elinvoimaisiksi.

   Yleensä jos ja kun vihreät haluavat suitsia metsästystä kaikkialla he ilmoittavat kaikki riistaeläimet vähintään silmälläpidettäviksi, mutta yleisemmin uhanalaisiksi.
   Ainoastaan vähälukuiset eläimet joihin ei kohdistu metsästystä he voivat turvallisesti ilmoittaa elinvoimaiseksi.
   Jos suomen susikanta on noussut 1980 luvun nollasta tai parista yksilöstä nykyiseen noin tuhanteen yksilöön mikä on minimi pidetään sitä edelleen uhanalaisena.
   Kun taas suomeen levinnyt villisika joka ei rumuutensa puolesta herätä vihreissä mielipiteitä pidetään sen noin 1980 luvun nolla kannasta nykyiseen 5000 yksilön kantaan elinvoimaisena.
   Myös äärimmäisen uhanalaista metsäpeurakantaa pidetään elinvoimaisena, vaikka sen yksilömäärä huitelee susien kanssa liki samoissa.
   Kyse ei ole siitä onko joku uhanalainen vai ei, vaan siitä mitä sillä uhanalaisuus luokituksella halutaan ajaa. "Susi on uhanalainen=vähemmän metsästystä" Hömötiainen on uhanalainen=Vähemmän metsien hakkuita"

   Nythän ajettiin kansalaisaloite "uhanalaisten lajien metsästyskiellosta" käsittelyyn.
   Ei siis riitä että joku laji rauhoitetaan metsästykseltä kuten metsähanhi oli useamman vuoden, vaan he haluavat luonnonsuojelulain rauhoituksen eli juuri sen lain jolta listalta ei koskaan pääse takaisin metsästettäviksi kuten esim laulujoutsen.
   Kyse ei siis ole siitä etteikö kanta olisi metsästettävissä, vaan siitä että niitä ei saisi minkäänlaisen kannan runsaudessa koskaan metsästää.

  • Anonyymi

   Se suden uhanalaisuus on vissiinkin ns. 'vanha vitsi', jossa ikään kuin neula on levyllä juuttunut samaan uraan, koskapa pelkokerroin toistuu jutuissa kaiken aikaa.

   Se ei vaan ole vielä selvinnyt, kuka päättäjissä siis päättää kyseisen vahingollisen petoeläimen suojelutarpeesta, vaikka se ei enää ole tarpeen.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuolleille ei pitäisi nauraa mutta nyt naurattaa

   Norjan johtava koronakieltäjä sairastui koronaan ja kuoli https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fbbd4cec-3688-4113-9424-bbd5d9c5a3c8
   Maailman menoa
   618
   15930
  2. Maisa sairaalassa

   https://aijaa.com/JHObE3 Nonni.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   357
   12223
  3. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   129
   8035
  4. Yksin oli Sofia tullut Espanjasta

   https://www.seiska.fi/kotimaa/jattiriita-espanjassa-sofia-belorf-palasi-yksin-suomeen-ilman-stefan-thermania-kuvat Harmi, että tää ja muut riidat on v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   128
   7979
  5. Oho! Vappu Pimiä yllättäen myös Kokkisota-juontajaksi - Sikke Sumari pois äkillisestä syystä

   Maajussille morsian, TTK ja nyt myös Kokkisota. Pimiällä riittää vientiä... https://www.suomi24.fi/viihde/oho-vappu-pimia-yllattaen-myos-kokkisota-juo
   Kotimaiset julkkisjuorut
   82
   4093