OIKIS 2021

Anonyymi

Olen hakemassa oikeustieteelliseen nyt tämän kevään yhteishaussa. Valmistun kesällä ylioppilaaksi ja haen yliopistoon ensimmäistä kertaa. Haluaisin kuulla oikeustieteissä opiskelusta mahdollisimman paljon ja kaikki tieto on tervetullutta. Haluaisin kuulla kokemuksia pääsykokeesta ja sen vaikeusasteesta.

Kysymyksiä oikeustieteellisessä opiskeleville:
Millaista opiskelu on, mikä on parasta/huonointa, opintojen vaativuus, missä opiskelet, millainen opiskelukaupunkisi on, montako vuotta yritit päästä oikikseen, osallistuitko jollekin valmennuskurssille, kuinka kauan valmistauduit pääsykokeeseen, onko opiskelu sellaista kuin halusit/unelmoit?

Kysymyksiä hakijoille:
Haetko nyt ensimmäistä kertaa, miksi valitsit oikiksen, osallistutko jollekin valmennuskurssille, milloin aloitat valmistautumisen pääsykokeeseen, mihin järjestykseen laitat yliopistot, haetko myös muualle?

Olen ajatellut valmennuskeskuksen kurssia. Onko kellään omakohtaista kokemusta tai onko kenelläkään suunnitelmissa osallistua? Ymmärsin asian niin, että sieltä olisi saatavilla kaikista parhaimmat kurssit, mutta jos olet eri mieltä, niin mieluusti kuulisin muistakin kursseista.

Tänne saa osallistua oikeustieteissä opiskelleet/opiskelevat, aikaisemmin hakeneet sekä nyt hakevat tai he joita aihe kiinnostaa. Toivon asiallista ja rakentavaa keskustelua!

12

9110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Oikiksessa opiskelijan vanhempana vastailen, mitä tässä vierestä olen seurannut.

      Eli poika pääsi toisella yrittämällä sisään.
      Molempina haku vuosina lukurytmi pääsykoetta varten oli. 6 päivänä viikossa, noin 4 tuntia 2 kertaa päivässä.

      Eka yritys oli Valmennuskeskuksen kurssin avulla.
      Kurssilla oli kyllä opetusta, harjoituksia ja harjoituskokeita...
      Mutta poika ei pärjännyt harjoituskokeissa, eikä tutoreilla ja opettajilla ollut aikaa tai kykyä kertoa missä oli ongelma. Ainakaan sillä tasolla, että poika olisi ymmärtänyt.
      Niinpä eka pääsykoe meni penkin alle. Ei päässyt monivalinnasta läpi.

      Seuraavana vuonna kokeiltiin Legisin kurssia. Tosin harjoituskokeiden tuloksista suurin osa oli alle kurssin keskiarvon. Mutta joko sattui hyvä tuutori tai jotain. Homma alkoi avautumaan siellä.
      Viimeinen harjoituskoe oli kyllä täydellinen epäonnistuminen, joten odotukset eivät olleet korkealla.

      Itse pääsykoekin tuntui menneen häneltä huonosti. Sitten olikin iso yllätys, että pääsi Helsinkiin ja kokeesta sai vielä 62 pistettä, kun alimmalla hyväksytyllä sisäänpääsijällä taisi olla 58 pistettä.

      Itse opiskelu alkoi lupaavasti. Mutta sitten korona sotki opiskelut. Käytännössä kaikki kurssit on tällä hetkellä etänä ja on sellainen tunne, että niitä ei ole varsinaisesti ajateltu suoritettavaksi etänä. Pojan mielestä opetuksen ja kurssien taso on romahtanut korona aikana. Arvosanat on ovat kyllä olleet kiitettäviä (5-3). Mutta noihin numeroihin pääseminen on vaatinut enemmän kirjekurssin tasoa, kuin huippuyliopiston.

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksista!


    • Anonyymi

      Onko täällä muita?

    • Anonyymi

      Olen hakemassa ensimmäistä kertaa tänä vuonna, lukio tosin suoritettu jo muutama vuosi sitten. En aio osallistua valmennuskurssille. Olen nyt opiskellut avoimessa Johdanto oikeustieteeseen -kurssia. Järjestyksestä tod.näk taitan Turku, Joensuu, Rovaniemi. Mites olet itse ajatellut järjestyksestä? Kirjoitatko mitä aineita?

      • Anonyymi

        Moikka! Itse laitoin järjestykseksi Helsinki, Turku, Joensuu, Rovaniemi. Kirjoitan biologia, historia, psykologia, äidinkieli, englanti, matikka. Itsekin ajattelin avoimen kautta yrittää, jos en nyt pääse sisään, eli aika todennäköisesti.

        Mitäs olet nyt kahden vuoden aikana tehnyt ja kuinka päädyit oikeustieteisiin hakemaan? Avoimesta kysyisin, että montako opintopistettä sieltä saa ja millä hintatasolla? Onko avoimessa opiskelu vaikeaa/rankkaa?


    • Anonyymi

      Pykälisti vastaa oikkareille kohdennettuihin kyssäreihin

      Opiskelu oikiksessa on – kuten laajalti tunnetaan – varsin itsenäistä. Kurssien opetus koostuu ainakin Helsingissä pääosin vapaaehtoisuuteen perustuvista muutamista luennoista ja oikeustapaustehtävien purkukerroista. Ainakin ykkösvuonna kurssi kestää tyypillisesti noin kuukauden, joten ohjattua opetusta on siihen nähden hyvin vähän (noin. 15 tuntia). Vastapainona saakin ottaa päivänä jos toisenakin 800-1000 -sivuisen tenttikirjan käteen – ainakin jos tähtää muuhunkin kuin läpipääsyyn. Tenttikirjallisuuden mielekkyys vaihtelee laajalti teoksen kirjoittamistavan ja aiheen perusteella, sillä hyvin kapulakieliset tai muutoin epäonnistuneesti kirjoitetut teokset ovat osin raskaslukuisia, ja luonnollisesti aika-ajoin kohdalle sattuu tenttikirjoja, joiden aihe ei osu omien kiinnostusten kanssa yhteen. Oikeustieteen maisterin tutkinto on yleistutkinto, joten kaikki määrättyjä oikeudenaloja koskevat kurssit on omista mielenkiinnon kohteista riippumatta käytävä. Valinnaisille opinnoille on verrattain vähän sijaa, mutta vastapainona voi asiaa ajatella niin, että valmistuttuaan on käytännössä pätevä mihin tahansa juridiikan alan tehtävään, sillä mitään sivuainevalintaa ei tehdä.

      Opiskelun itsenäisyys saattaa osalle olla ns. huono puoli, mikäli on oppijana sosiaalinen tai oppii parhaiten vaikkapa seuraamalla opetusta. Toisaalta itsenäisyys tuo valtavasti mahdollisuuksia sovittaa opiskelu muun elämän lomaan. Hyviä puolia äskettäin mainitun joustavuuden lisäksi ovat muun muassa opintojen kattavuus, tietynlainen yleissivistävyys, mielenkiintoisuus, normaaliaikana tapahtumarikas opiskelijayhteisö ja -elämä sekä laajat uramahdollisuudet.

      Opintojen vaativuus vaihtelee toki kursseittain, mutta kokonaisuutena arvioiden opinnot vaativat verrattain vähäistä työmäärää. Asiaa on toki paljon, mutta yleisimmin se ei ole erityisen haastavaa. Konkreettinen esimerkki omista ponnisteluistani on se, että tyypillisesti viikoittainen opiskelumäärä liikkuu 15-25 tunnin paikkeilla.

      Kuten jo tulikin ilmi, olen pykälisti eli Helsingin yliopiston oikkari. Paljasjalkaisena helsinkiläisenä en osaa järin laajalti vertailla eri opiskelukaupunkeja. Se voitaneen kuitenkin todeta, että Helsingissä on kaikki tarvittava ja vielä hieman enemmänkin. Erityisen positiivista Helsingissä opiskelussa on se, että valtaosa alan työpaikoistahan on täällä, joten myös opintojen aikainen työllistyminen on hyvin mahdollista ja tyypillistäkin. Toisaalta tietynlainen työkeskeisyys saattaa aiheuttaa paineita työskennellä opintojen ohella enemmän Helsingissä, kuin muissa kaupungeissa, joissa se ei ole samalla tavoin tyypillistä.

      Tiedekuntaan pääsin ekalla hakukerrallani, ja oikeastaan näin jälkikäteen voin todeta valintakokeen vaikeustasoa usein liioiteltavan. Asia ei ole erityisen vaikeaselkoista eikä aiemmalla opintomenestyksellä ole valintakokeen kannalta mainittavaa merkitystä. Tärkeintä on oikea asenne, vahva motivaatio sekä tietysti riittävä lukeminen. Valmennuskurssin otin tasapainottamaan opiskelua sekä oppiakseni erityisesti vastaustekniikkaa. Kurssi oli Legiksen, jota voin lämpimästi suositella. Valmistautumisen pääsykokeeseen aloitin päivänä, jolloin valintakoekirjallisuus julkaistiin, en yhtään ennen. Viime vuonna aika kirjojen julkaisusta valintakokeeseen oli vajaat kuusi viikkoa, joten se oli myös valmistautumiseen käytetty aika. Viikoittain opiskelin 75-90 tuntia, joka jakautui seitsemälle päivälle viikossa. Jälkikäteen katsottuna aika oli pikemminkin liikaa kuin sopivasti, sillä tehokkuus laski monesti heikohkolle tasolle varsinkin ylipitkien päivien loppua kohden. Varsin tyypillinen lukumäärä lienee 6-8 tuntia päivässä 5-6 päivänä viikossa.

      Ykkösvuosi alkaa olla paketissa, enkä ole hetkeäkään katunut oikikseen hakeutumista. Opiskelu on nimenomaan sellaista, kuin kuvittelin sen olevan. Itsenäinen työskentely sopii minulle, ja tietysti luento-opetus ja tehtävien purkutilaisuudet samoin kuin esimerkiksi kielikurssit tasapainottavat kokonaisuutta. Opiskeltavat asiat ovat mielenkiintoisia, ja on valtavan palkitsevaa huomata opintojen edetessä, kuinka aiemmin opittu rakentuu uuden tiedon päälle. Oikikseen hakemista suosittelen kaikille, joita ala kiinnostaa. Sen sijaan hakeminen kannattaa jättää välistä, mikäli pääasiallisena motivaationa on status, raha tai yhteisön painostus – opiskelu käy varmasti äkkiä puuduttavaksi ja ylitsepääsemättömäksi, mikäli aitoa kiinnostusta alaa kohtaan ei ole. Oikiksessa opiskelee kaikkinensa myös varsin tavallista porukkaa, ja vahvoista stereotypioista ei kannata liiemmin välittää. Rohkenenpa jopa väittää, että tiedekuntaan pääsee kuka tahansa, joka on valmis edellä kuvatuin tavoin asennoitumaan prosessiin myönteisesti, jonka motivaatio kumpuaa sisäisestä palosta alaa kohtaan ja joka on valmis puristamaan kaikkensa valintakokeeseen valmistautuessaan.

      Mikäli muita kysymyksiä ilmenee, vastailen niihin mielelläni. Se tältä erää; ei muuta kuin tsemppiä kevääseen!

      • Anonyymi

        Kiitos kannustavasta kirjoituksesta, tätä juuri kaipasinkin. En tule olemaan 10 L:n ylioppilas, joten pääsykoe on minulle ainut vaihtoehto. Aloitan pian valmistautumisen ja mieluusti kuulisin vielä sinun opiskelutavoistasi. Miten sait muistettua kaikki ennakkomateriaalien asiat niin lyhyessä ajassa? Millaisia menetelmiä käytit, muistiinpanot, ajatuskartta, ulkoa opettelu... Olisiko mitään vinkkejä pääsykokeeseen tai valmistautumiseen?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kannustavasta kirjoituksesta, tätä juuri kaipasinkin. En tule olemaan 10 L:n ylioppilas, joten pääsykoe on minulle ainut vaihtoehto. Aloitan pian valmistautumisen ja mieluusti kuulisin vielä sinun opiskelutavoistasi. Miten sait muistettua kaikki ennakkomateriaalien asiat niin lyhyessä ajassa? Millaisia menetelmiä käytit, muistiinpanot, ajatuskartta, ulkoa opettelu... Olisiko mitään vinkkejä pääsykokeeseen tai valmistautumiseen?

        Kaiken A ja O on suunnitelmallisuus. Tee siis itsellesi lukusuunnitelma ja pitäydy siinä. Alkuunsa kannattaa tehdä alustava "lukujärjestys", jota voi prosessin edetessä jatkojalustaa. Sikäli, kun suunnitelmaa joutuu kevään mittaan jatkuvasti rukkaamaan, on se näppärintä tehdä esimerkiksi Exceliin, Google Sheetsiin tai muuhun vastaavaan sähköiseen ympäristöön.

        Kuinka sitten laajan kokonaisuuden saa riittävällä tarkkuudella haltuun lyhyessä ajassa? Yhtä oikeaa vastausta ei ole, sillä "oikeita" oppimistapoja on yhtä paljon kuin oppijoitakin. Toisaalta kuten tavataan sanoa, on kertaus opintojen äiti. Kertaamisen merkitystä ei voikaan liikaa korostaa, ja jokaisesta päivästä on hyvä raivata siivu(ja) kertaamiselle. Pitkä ja monimutkainenkin asia jää lopulta kristallinkirkkaasti mieleen, kun toistoja saadaan riittävästi alle. Muita käyttämiäni keinoja olivat olennaisten asioiden värikoodaaminen alleviivauksin, ulkoa muistettavien asioiden kirjaaminen post-it-lapuille ja niiden ripotteleminen ympäri asunnon seiniä, sekä kevään loppua kohden asioiden kertaaminen kääntökorttien avulla. Hyvä tapa oppia on myös kokonaisuuden palastelu: lukuprosessi kannattaa jakaa esimerkiksi tutustumiseen, ymmärtämiseen ja ulkoaopetteluun. Edellä mainittu on varsin helppo toteuttaa siten, että kullakin lukukerralla keskittyy eri osiin. Muita yleisesti hyviksi tunnustettuja metodeja ovat esimerkiksi muistiinpanot ja ajatuskartat, joskaan niitä en omassa prosessissani kokeilua pidemmälle hyödyntänyt. Yleisesti ottaen erilaisiin opiskelumetodeihin kannattaa tutustua laajalti, ja useampaa sellaista on syytä kokeilla, jotta löytää itselleen kaikista sopivimmat. Niistä ei kuitenkaan kannata kantaa liikaa huolta, eikä niihin ole syytä liikaa nojata; onnistuminen löytyy omasta tekemisestä, oivaltamisesta ja toki myös sopivien työkalujen hyödyntämisestä. Opiskelupaikan saaminen ei kuitenkaan riipu siitä, kuinka kauniit muistiinpanot saa kursittua kasaan tai kuinka paljolti on käyttänyt yleisesti hehkutettuja menetelmiä. Itse annoin asioiden mennä omalla painollaan, ja hyödynsin vain mielekkäiltä tuntuvia metodeja – ja niitäkin toisaalta määrällisesti varsin niukasti.

        On myös syytä panna merkille, että vanha sananlasku pätee tähänkin yhteyteen: tieto lisää tuskaa. Kevään edetessä ja osaamisen karttuessa nimittäin oma "osaamattomuus" käy itselle selväksi, kun kokonaisuudesta onnistuu hahmottamaan jo hanskaamansa asiat ja toisaalta myös ne, joita ei vielä täydellisesti hallitse. Tunnetta ei kuitenkaan sovi päästää liiemmin valloille, vaan on hyvä pitää mielessä myös muiden hakijoiden kamppailevan samojen asioiden kanssa. Tosiasiassa oma osaaminen karttuu valtavasti koko prosessin läpi, ja oman osaamisen pienet epätäydellisyydet pystyy vain huomaamaan paremmin. Kyseessä on siis eräänlainen ajatusharha, jonka tunnistaminen on tärkeää, jottei vaivu kevään loppua kohden epätoivoon. Monesti tavataan myös painottaa sitä, että vastausten tulisi hipoa täydellisyyttä. Vaikka onkin kiistatta hyvä pyrkiä täydellisyyteen, ei se ole edellytyksenä valituksi tulemiselle. Hakijan onkin syytä olla itseään kohtaan myös sopivan armollinen; valituksi tullakseen on tavallisesti edellytetty "vain" noin kahta kolmasosaa kokonaispisteistä. Tarvetta täydellisyyteen ei siis ole, on "vain" oltava valtaosaa parempi.

        Yleisenä vinkkinä käyttökelpoinen lienee ainakin seuraava: keskity omaan tekemiseen äläkä vertaa itseäsi muihin. Vertaistuen hakeminen esimerkiksi somesta on tervehdyttävää vain siihen saakka, kunnes keskittyminen siirtyy omasta oppimisesta muiden analysointiin. Tavoite ja sen taustalla oleva motivaatio on syytä pitää myös läpi kevään kristallinkirkkaana mielessä, ja lukupäiviä on syytä tauottaa reippaasti keskittymiskyvyn ylläpitämiseksi. Noin kuukauden rutistus on kieltämättä tiukka, ja sitä kannattaakin parhaansa mukaan pyrkiä tasapainottamaan pyhittämällä varsin vähäinen vapaa-aika nimenomaan sellaisille aktiviteeteille, joiden avulla ajatukset saa edes hetkeksi pois pääsykoekirjoista. Luota omaan osaamiseesi ja pidä mielessä se, että juuri sinulla on edellytykset menestyä kokeessa. Tuurilla on myös aina sijansa valintakokeessa, sillä koskaan ei voi kuin arvailla, osuvatko kokeen tehtävät omille vahvuusalueille. Tuurin merkitystä voi kuitenkin omalla toiminnallaan pienentää, sillä osaamisen karttuessa sen merkitys käy luonnollisesti alati pienemmäksi. Vielä viimeisenä mainittakoon se, että kannattaa jo nyt miettiä, mitä tekee mahdollisen välivuoden aikana siinä ikävässä tapauksessa, ettei tule syystä tai toisesta valituksi. Kun jatkosuunnitelma on kevään rutistuksen lopputuloksesta huolimatta selvillä, on prosessiin helpompi asennoitua positiivisin mielin. Itselläni välivuosi olisi kulunut avoimen yliopiston kursseja käyden sekä osa-aikaisesti työskennellen. Avoimen väylästä kun voi tulla myös valituksi, ja saapa sieltä vähintäänkin myöhemmin hyväksiluettavia suorituksia ja arvokasta osaamista seuraavan kevään koettelemusta varten.


    • Toki opiskelu oikiksessa on mielenkiintoista, kuten varmasti on omalle alalle päässeiden keskuudessa kaikissa tiedekunnissa. Oikiksessa on sinänsä helppoa, ettei tarvitse osata laskea, ei ymmärtää fysiikkaa eikä tajuta kemiasta mitään. No, laskemisen osalta kirjanpidon kurssi vaati sitä, muttei siinäkään funktioita tarvitse plus- ja miinuslaskun lisäksi.

      Mitä itse opiskeluun tulee, vaatii se lukemista vielä lukemisesta päästyäkin. Ja vaikka jossain onkin otettu opiskelijoiden ohjaaamiseksi erilaisempi käytäntö kuin kirjatentti, ei niistä silti ole missään päästy ja kaikki kurssit vaativat laajojen kirjallisten aineistojen hallintaa.

      Opintoihin kuuluvat peruskurssit kaikille, mitkä kattavat hyvin pitkälti Suomen juridisen kentän, mutta vain pintapuolisesti. On hyvin tärkeää painottaa opintonsa tietyille alueille, että saisi työelämässä vaadittavaa teoreettista asiantuntemusta jo opiskeluaikana.

      Tärkeintä opiskellessa on kuitenkin saada kontakti työelämään, harjoittelupaikka, sillä ilman sitä ainoastaan täytät opintosuoritteesi tyhjänpäiväisilä kursseilla, joista ei ole sen enempää hyötyä sinulle kuin kenellekään muullekaan.

      Opiskelun aikana ei tule missään vaiheessa unohtaa, että opiskelet työelämän tarpeisiin, ellet sitten pyri akateemiselle uralle. Seuraa juridisen alan työpaikkailmoituksia, koeta niiden perusteella hahmottaa kysyntää jonkin alan juridiselle osaamiselle ja pyri opinnoissasi sellaiseen. Toki kysyntä saattaa opiskelusi aikana muuttua täysin, mutta sellaisen riskin kukin opiskeluun ryhtyessään ottaa.

      Kilpailu harjoittelupaikoista on kovaa, kuten myös työpaikoista valmistumisen jälkeen. Suomessa ovat harvassa työpaikat, joissa luvataan ilmoituksen perusteella palkkaa vajaa 2000 euroa kuussa, vaaditaan korkeakouluopintoja, ja joihin tulee silti yli 850 hakemusta. Tervetuloa oikeudellisille työmarkkinoille.

      Tällä hetkellä juridisella alalla ylikoulutetaan moninkertaisesti työmarkkinoilla tarvittavaan määrään nähden. On monen aloittavan opiskelijan ja valmistuneen maisterin osalta todennäköistä, että he tulevat löytämään työpaikkansa jostakin muualta kuin juridiselta alalta, ja tulevat tekemään loppuikänsä työtä johon riittäisi ammattikoulu, jolloin heidän palkkatasonsakin tulee olemaan sitä luokkaa.

      Onnea kuitenkin opintoihin, toivottavasti pääset sisälle.

      • Anonyymi

        Mitä työmarkkinoita koskeviin väitteisiisi tulee, suosittelen tutustumaan vaikka liiton palkkatutkimukseen tietojesi tarkistamiseksi. Kuvaamasi "oikeudelliset työmarkkinat" eivät näes voisi olla paljoa kauempana todellisuudesta.

        Lakimiehet työllistyvät koulutustaan vastaaviin tehtäviin, tienaavat urapolkunsa alkumetreilläkin keskimäärin kaksinkertaisesti mainitsemasi summan, eikä juristeja kouluteta tarvittavaan määrään nähden paljoakaan liikaa. En kiistä, etteikö tilanne voisi olla parempi. Tästä huolimatta voisit koettaa olla muuntelematta totuutta noin suurissa määrin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mitä työmarkkinoita koskeviin väitteisiisi tulee, suosittelen tutustumaan vaikka liiton palkkatutkimukseen tietojesi tarkistamiseksi. Kuvaamasi "oikeudelliset työmarkkinat" eivät näes voisi olla paljoa kauempana todellisuudesta.

        Lakimiehet työllistyvät koulutustaan vastaaviin tehtäviin, tienaavat urapolkunsa alkumetreilläkin keskimäärin kaksinkertaisesti mainitsemasi summan, eikä juristeja kouluteta tarvittavaan määrään nähden paljoakaan liikaa. En kiistä, etteikö tilanne voisi olla parempi. Tästä huolimatta voisit koettaa olla muuntelematta totuutta noin suurissa määrin.

        Höpölöpö. Liitto valehtelee ummet ja lammet. Lupaavat huikeita palkkoja ensikertaa työmarkkinoille meneville vastavalmistuneille eikä totuus voisi olla kauempana liiton kertomasta. Tottakai liitolle on eduksi, että se lupailee kaikenlaista ja vakuuttaa olevansa vastavalmistuneidenkin edunvalvoja. Tosiasiassa se vain rahastaa huikeilla jäsenmaksuilla, joita työttömillä ei ole varaa eikä syytä maksaa. Tästä syystä liitto voi kehua sen jäsenten työllisyyden olevan hyvällä mallilla, koska työttömät maisterit eivät liittoon kuulu muuta kuin tyhmyyttään.


      • Anonyymi
        rytmimunat kirjoitti:

        Höpölöpö. Liitto valehtelee ummet ja lammet. Lupaavat huikeita palkkoja ensikertaa työmarkkinoille meneville vastavalmistuneille eikä totuus voisi olla kauempana liiton kertomasta. Tottakai liitolle on eduksi, että se lupailee kaikenlaista ja vakuuttaa olevansa vastavalmistuneidenkin edunvalvoja. Tosiasiassa se vain rahastaa huikeilla jäsenmaksuilla, joita työttömillä ei ole varaa eikä syytä maksaa. Tästä syystä liitto voi kehua sen jäsenten työllisyyden olevan hyvällä mallilla, koska työttömät maisterit eivät liittoon kuulu muuta kuin tyhmyyttään.

        Valmistuin vasta ja alkupalkkani on 7000e kuussa. Olen sugarbaby


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      356
      3175
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      129
      1197
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      61
      1167
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      133
      953
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      115
      816
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      159
      737
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      727
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      717
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      689
    Aihe