Onko muissa kunnissa samanlaista? Iäkäs mieheni kärsii nyt nopeasti etenevästä aivosairaudesa, joka on tehnyt hänestä lähes täysin liikuntakyvyttömän ja muutenkin toimintakyvyttömän. Olen hoitanut häntä 24/7 epävirallisena omaishoitajana, koska koen tarvitsevani pitempiä vapaita kuin 2-3 p/kk. Kovasti sitä virallista omaishoitajuutta suositeltiin, lähes painostettiin siihen, ja sittemmin ei SAS-porukassa oltu aluksi tietääkseenkään epävirallisten hoitajien vapaamahdollisuudesta, kun anoin miehelle ympärivrk lyhytaikaishoitoa. Sitten olen saanut sitä 8 p (vaihtopäivineen) itkun kanssa vinguttua ensin seitsemän viikon välein, sitten viiden omaishoitoviikon jälkeen. En tahdo jaksaa sitä syöttämistä ja sorsa- ja portatiivisählinkiä ym. eikä fyysiset voimatkaan riitä miehen nosteluun. Kotihoidon parivajakko käy kahdesti /vrk. Maksaa yli 700 e/kk suht. vaatimattomillakin eläkkeillä. Enempää vapaata ei meinaa herua millään, vaikka maksetaan siitä lyhytaikaisen laitoshoidon maksu (kerrytti onneksi asiakasmaksukaton täyteen parilla jaksolla, nyt enää vähän päälle 20 e/vrk, liian halpaa varmaan jo meille). Nyt haluaisin miehen tehostettuun palveluasumiseen, mutta siihen pitäisi kuulemma saada enemmän pisteitä. Kotihoitoa lisää, turvarannekehälytyksiä (miksi, kun poistun kotoa kerralla vain korkeintaan pariksi tunniksi marketteihin), herraties mitä. Miten tästä taakasta voi itsekin sairas ihminen vapautua? Vielä saattaisi itsellä olla muutama toimintakykyinen vuosi vaikka lasten perheiden tapailuun ja auttamiseen. Olen kuullu, että sosiaalihuoltolain mukaan kunnalla on velvollisuus hoitaa, jos uupunut ihminen vain ilmoittaa, että tämä loppuu nyt tähän. Pitääkö paikkansa?
Väkipakolla omaishoitajaksi
16
125
Vastaukset
- Anonyymi
Niin julmalta kuin tämä kuulostaakin, niin kukaan muu ei voi sinua pakottaa miestäsi hoitamaan kuin sinä itse.
Älä hoida. Silloin miehesi on saatava kotihoidon maksimikäynnit ja se on ainoa tapa saada mahdollisuus ympärivuorokautiseen hoivapaikkaan.
Olethan ottanut selvää kaikista mahdollisista tuista; eläkkeensaajan asumistuki, hoitotuki, palvelusetelit...?- Anonyymi
Ilmoitat ettet jaksa enää...tai teet jotain kamalaa jos pakko on jatkaa.Kyllä paikka on löydyttävä!pitää olla tomerana ,kirotakkin,kyllä se paikka löytyy!
- Anonyymi
Mantran mukaan kotona on ihmisen paras olla. Tällä verukkeella on kuntien vanhus- ja hoivapalvelut ajettu alas.
Omaa äitiäni palloteltiin tk:n vuodeosaston ja kodin välillä kun oli "liian hyväkuntoinen" palveluasumisen. Loppuaikansa äiti vietti vuodeosastolla jossa toki sai erittäin hyvää hoitoa ja saimme siskon kanssa olla läsnä niin paljon kuin halusimme.
Näistä SAS ryhmistä jäi vähän sellainen kuva että tarkoitus on torpata kaikki laitospaikka-asumiset.
Kotihoidon taso oli nätisti sanoen vaihtelevaa eli riippui ihan täysin henkilöstä ja näin ei saisi olla.
Voimia avaajalle ja sellaisen vinkin annan että pitää vaatia eikä olla liian kiltti sinne kunnan suuntaan.
- Anonyymi
Varaat ajan itsellesi lääkäriin.
Siellä sanot, että et jaksa enää hoitaa miestäsi päivääkään. Kerrot olevasi väsynyt, et pysty nukkumaan, mieleen tulee itsetuhoisia ajatuksia, hoitotaakka on sinulle liian kova.
Jos lääkäri ei ota kuuleviin korviinsa hätääsi, pistät avioerohakemuksen vireille, pakkaat laukkusi, vuokraat asunnon jostain muutamaksi kuukaudeksi ja ilmoitat kotisairaanhoitoon ja sinua hoitaneelle lääkärille, että lähdet tänään kotoasi, tulet ehkä takaisin joskus, mutta et tiedä milloin.
Ai niin, jos teillä, sinulla ja miehelläsi, on lapsia, ole yhteydessä heihin, ennen kuin teet kumpaakaan yllämainituista. Juttele lastenne kanssa, etsi ratkaisua sitä kautta. Ehkä he pystyvät vaikuttamaan kotisairaanhoidon päätöksiin paremmin kuin sinä. - Anonyymi
Ensimmäinen vastaaja kirjoitti asiaa. Ei aloittajan tarvitse lääkärin mennä eikä varsinkaan tavaroitaan keräillä ja pois muuttaa...eivätkä ne lapset kotihoidon päätöksiin voi vaikuttaa sen enempää kuin aloittaja itsekään.
Tarvitaan tosiaan kotihoidon maksimikäynnit, jotta hoitopaikkaa voidaan lähteä hakemaan. Silloin aloittaja ei saa osallistua hoitoon ja sepä näissä tapauksissa hankalinta onkin, kun on vaikeaa olla hoitamatta rakasta ihmistä.
Pitää pystyä osoittamaan, että hoidettava ei todellakaan pysty enää kotonaan asumaan eikä sen pitäisi olla ongelma, jos oikeasti on lähes liikunta- ja toimintakyvytön.
Mutta niin kauan kun kotoakin löytyy hoitaja, on turha odotella hoitopaikkaa.
Eli kädet pystyyn, tästä tieto kotihoidolle, käynnit 3x vrk, kirjaus jokaisesta tapahtuneesta vaaratilanteesta/voinin ja kunnon huononemisesta ja siitä se asia lähtee etenemään.- Anonyymi
Hei! Kiitoksia kaikille vastanneille rohkaisusta muutokseen. Ehdotetun tyyppisiä pakosuunnitelmia olenkin fantasioinut. Realismia lienee kuitenkin, että ajaudun oikeasti pahenevaan toimintakyvyn laskuun ja sitten on JÄRJESTELMÄN vuoro ottaa koppi molemmista. Tulee tuntumaan nololta ja luuserimaiselta. Erilasten etuuksien selvittely on työlästä, ja huomaan jo aloitekyvyn vähenemisen etenkin siinä. Kuljetustukiasioissa on tullut kyllä tulostakin. Erilaisia esteitä ja jarruja tosiaan riittää, sekä oman pään sisällä että syseemissä ja tunteiden vuoristorata on melkoista. Mutta kaiken jatkuvasta hankaloitumisesta raportoin kyllä melkein joka päivä hoitajille, joten ehkäpä niitä kirjauksia kansioihin kertyy. Ei kyllä tunnu oikein järjelliseltä touhulta tuo pisteytys, jos vielä pitäisi väen vängällä saada aikaan joitain turvapuhelinhälytyksiä, että pojot tulevat täyteen!
- Anonyymi
Itse erosin hyvissä ajoin ennenkuin pahalta näyttänyt omaishoitajattaren pesti olisi pahasti päälle pamahtanut. Onneksi erosin. Ei minusta ole omaishoitajaksi.
- Anonyymi
Hyvä kun tiedostit itse sen ettet pysty hoitamaan puolisoasi, ja ero onnistui sinulta ilman suurempia tunnontuskia tai mielipahaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyvä kun tiedostit itse sen ettet pysty hoitamaan puolisoasi, ja ero onnistui sinulta ilman suurempia tunnontuskia tai mielipahaa.
Ei ollut mitään syytä tunnontuskiin tai mielipahaan!
- Anonyymi
Kirjoitin tuolla tästä asiasta hiljattain. Aihe on siis että älä ota taakkaa harteille joka voi olla liian raskas. Ei se ole läheisen hylkäämistä mutta tosi asiat on vaan pakko kohdata ja ottaa realiteetit huomioon eikä pidä pilata omaa elämää.
Ehdotan ratkaisua, vieppä jollain syyllä miehesi päivystykseen ja siitä se lähtee.
Et ota häntä enää vastaan sen jälkeen ja asia on kunnossa. Toki voit kokeilla tuota alla olevaa mistä kirjoitatkin, ota yhteyttä ja kerro miten asia on ja laita vaikka viikon takaraja hoitaa asia kuntoon, olisiko sun mielestä hyvä..
"Olen kuullu, että sosiaalihuoltolain mukaan kunnalla on velvollisuus hoitaa, jos uupunut ihminen vain ilmoittaa, että tämä loppuu nyt tähän. Pitääkö paikkansa?"
Kyllä, oli lait mitä hyvänsä.- Anonyymi
Mutsi tarvitsi laitospaikan. Annoin työntekijälle päivämäärän, koska paikka pitää olla. Sanoin vieväni mutsini hänen hoitoonsa, jos ei paikkaa löydy. Sinä päivänä, minkä olin päivämääräksi antanut, mutsillani oli paikka laitoksessa.
Ei ollut ihan ideaali, mutta pääasia, että johonkin läks.
Uhkailu ja pelottelu riitti. Ei tarvinnut lahjomiseen asti mennä.
- Anonyymi
Olen ollut yhdessä mieheni kanssa yli 50 vuotta. Rakastan häntä suunnattomasti ja hän minua. Ero ei tulisi ikinä kyseeseen. Mieluummin kuollaan molemmat yhdessä kotiin, jos muuta, yhdessä elämisen mahdollistamista vaihtoehtoa ei ole yhteiskunnalla tarjota.
- Anonyymi
Oletko selvitellyt tuettuja vanhustentaloja. Niissä on omia huoneistoja joihin saa tarvitessaan apua. Sama neuvo aloittajalle. Tunteiden vuoristoradat pakosuunnitelmapuheineen ovat lapsellisia puheita aikuiselta ihmiseltä. Kun tavoite on päästä riippakivestä kauas kuten kirjoituksen pääasia on, ero on rehellinen ratkaisu. Lusikat jakoon ja itselliseen elämään kun kerran toimintakykyä ja suunnitelmia piisaa.
- Anonyymi
Monille puoliso ei ole riippakivi, hän on ihminen jota rakastaa yhtä paljon kuin nuorena ja terveenäkin.
Mielestäni yhteiskunnan pitäisi osata ottaa huomioon tämäkin puoli asiasta, eikä vain "hoitaa" sitä heikompikuntoista.
Juuri tämän päivän lehdessä oli juttua siitä, miten yli 60 vuotta yhdessä eläneen pariskunnan nainen oli joutunut hoivakotiin. Iäkäs mies oli päässyt
hoitokotiin katsomaan puolisoaan yhden kerran viikossa vain 30 minuutin ajaksi . Vaimo oli kuollut joulukuussa. Saattohoitoaikana hän sai nähdä vaimonsa 15 minuuttia per päivä. Tuntuu erittäin epäinhimilliseltä tuollainen rajoittaminen.- Anonyymi
Se on tappanut monia vanhuksia vaikkei kaikki ole naimisissa oleviakaan.Ja mitä tulee tuohon hoitajien maksimikäynteihin,ei pidä paikkaansa.Itse hommasin vanhukselle laitospaikan,kun hän oli pitkään sairaalassa,sanoin vain ettei häntä enää kotia laiteta,kaatuilee koko ajan,talo laitetaan myyntiin,joten pakko oli saada hoitopaikka,ja se saatiin.Ainan niitä paikkoja on kun vähän korottaa ääntään ja mainitsee sanan heitteillejättö...
- Anonyymi
Ei pidä kirjoittaa nimeään mihinkään.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ja taas ammuttu kokkolassa
Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.364115Kuinka kauan
Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?1131543Milli-helenalla ongelmia
Suomen virkavallan kanssa. Eipä ole ihme kun on etsintäkuullutettu jenkkilässäkin. Vähiin käy oleskelupaikat virottarell2481496Helena Koivu on äiti
Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.1821264Ja taas kerran hallinto-oikeus että pieleen meni
Hallinto-oikeus kumosi kunnanhallituksen päätöksen vuokratalojen pääomituksesta. https://sysmad10.oncloudos.com/cgi/DREQ831025Löydänköhän koskaan
Sunlaista herkkää tunteellista joka jumaloi mua. Tuskin. Siksi harmittaa että asiat meni näin 🥲1311022Kun näen sinut
tulen iloiseksi. Tuskin uskallan katsoa sinua, herätät minussa niin paljon tunteita. En tunne sinua hyvin, mutta jotain42989Purra saksii taas. Hän on mielipuuhassaan.
Nyt hän leikkaa hyvinvointialueiltamme kymmeniä miljoonia. Sotea romutetaan tylysti. Terveydenhoitoamme kurjistetaan. ht254988- 62964
- 17829