Väkipakolla omaishoitajaksi

Anonyymi

Onko muissa kunnissa samanlaista? Iäkäs mieheni kärsii nyt nopeasti etenevästä aivosairaudesa, joka on tehnyt hänestä lähes täysin liikuntakyvyttömän ja muutenkin toimintakyvyttömän. Olen hoitanut häntä 24/7 epävirallisena omaishoitajana, koska koen tarvitsevani pitempiä vapaita kuin 2-3 p/kk. Kovasti sitä virallista omaishoitajuutta suositeltiin, lähes painostettiin siihen, ja sittemmin ei SAS-porukassa oltu aluksi tietääkseenkään epävirallisten hoitajien vapaamahdollisuudesta, kun anoin miehelle ympärivrk lyhytaikaishoitoa. Sitten olen saanut sitä 8 p (vaihtopäivineen) itkun kanssa vinguttua ensin seitsemän viikon välein, sitten viiden omaishoitoviikon jälkeen. En tahdo jaksaa sitä syöttämistä ja sorsa- ja portatiivisählinkiä ym. eikä fyysiset voimatkaan riitä miehen nosteluun. Kotihoidon parivajakko käy kahdesti /vrk. Maksaa yli 700 e/kk suht. vaatimattomillakin eläkkeillä. Enempää vapaata ei meinaa herua millään, vaikka maksetaan siitä lyhytaikaisen laitoshoidon maksu (kerrytti onneksi asiakasmaksukaton täyteen parilla jaksolla, nyt enää vähän päälle 20 e/vrk, liian halpaa varmaan jo meille). Nyt haluaisin miehen tehostettuun palveluasumiseen, mutta siihen pitäisi kuulemma saada enemmän pisteitä. Kotihoitoa lisää, turvarannekehälytyksiä (miksi, kun poistun kotoa kerralla vain korkeintaan pariksi tunniksi marketteihin), herraties mitä. Miten tästä taakasta voi itsekin sairas ihminen vapautua? Vielä saattaisi itsellä olla muutama toimintakykyinen vuosi vaikka lasten perheiden tapailuun ja auttamiseen. Olen kuullu, että sosiaalihuoltolain mukaan kunnalla on velvollisuus hoitaa, jos uupunut ihminen vain ilmoittaa, että tämä loppuu nyt tähän. Pitääkö paikkansa?

16

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin julmalta kuin tämä kuulostaakin, niin kukaan muu ei voi sinua pakottaa miestäsi hoitamaan kuin sinä itse.
      Älä hoida. Silloin miehesi on saatava kotihoidon maksimikäynnit ja se on ainoa tapa saada mahdollisuus ympärivuorokautiseen hoivapaikkaan.
      Olethan ottanut selvää kaikista mahdollisista tuista; eläkkeensaajan asumistuki, hoitotuki, palvelusetelit...?

      • Anonyymi

        Ilmoitat ettet jaksa enää...tai teet jotain kamalaa jos pakko on jatkaa.Kyllä paikka on löydyttävä!pitää olla tomerana ,kirotakkin,kyllä se paikka löytyy!


      • Anonyymi

        Mantran mukaan kotona on ihmisen paras olla. Tällä verukkeella on kuntien vanhus- ja hoivapalvelut ajettu alas.
        Omaa äitiäni palloteltiin tk:n vuodeosaston ja kodin välillä kun oli "liian hyväkuntoinen" palveluasumisen. Loppuaikansa äiti vietti vuodeosastolla jossa toki sai erittäin hyvää hoitoa ja saimme siskon kanssa olla läsnä niin paljon kuin halusimme.
        Näistä SAS ryhmistä jäi vähän sellainen kuva että tarkoitus on torpata kaikki laitospaikka-asumiset.
        Kotihoidon taso oli nätisti sanoen vaihtelevaa eli riippui ihan täysin henkilöstä ja näin ei saisi olla.
        Voimia avaajalle ja sellaisen vinkin annan että pitää vaatia eikä olla liian kiltti sinne kunnan suuntaan.


    • Anonyymi

      Varaat ajan itsellesi lääkäriin.
      Siellä sanot, että et jaksa enää hoitaa miestäsi päivääkään. Kerrot olevasi väsynyt, et pysty nukkumaan, mieleen tulee itsetuhoisia ajatuksia, hoitotaakka on sinulle liian kova.

      Jos lääkäri ei ota kuuleviin korviinsa hätääsi, pistät avioerohakemuksen vireille, pakkaat laukkusi, vuokraat asunnon jostain muutamaksi kuukaudeksi ja ilmoitat kotisairaanhoitoon ja sinua hoitaneelle lääkärille, että lähdet tänään kotoasi, tulet ehkä takaisin joskus, mutta et tiedä milloin.

      Ai niin, jos teillä, sinulla ja miehelläsi, on lapsia, ole yhteydessä heihin, ennen kuin teet kumpaakaan yllämainituista. Juttele lastenne kanssa, etsi ratkaisua sitä kautta. Ehkä he pystyvät vaikuttamaan kotisairaanhoidon päätöksiin paremmin kuin sinä.

    • Anonyymi

      Ensimmäinen vastaaja kirjoitti asiaa. Ei aloittajan tarvitse lääkärin mennä eikä varsinkaan tavaroitaan keräillä ja pois muuttaa...eivätkä ne lapset kotihoidon päätöksiin voi vaikuttaa sen enempää kuin aloittaja itsekään.
      Tarvitaan tosiaan kotihoidon maksimikäynnit, jotta hoitopaikkaa voidaan lähteä hakemaan. Silloin aloittaja ei saa osallistua hoitoon ja sepä näissä tapauksissa hankalinta onkin, kun on vaikeaa olla hoitamatta rakasta ihmistä.
      Pitää pystyä osoittamaan, että hoidettava ei todellakaan pysty enää kotonaan asumaan eikä sen pitäisi olla ongelma, jos oikeasti on lähes liikunta- ja toimintakyvytön.
      Mutta niin kauan kun kotoakin löytyy hoitaja, on turha odotella hoitopaikkaa.
      Eli kädet pystyyn, tästä tieto kotihoidolle, käynnit 3x vrk, kirjaus jokaisesta tapahtuneesta vaaratilanteesta/voinin ja kunnon huononemisesta ja siitä se asia lähtee etenemään.

      • Anonyymi

        Hei! Kiitoksia kaikille vastanneille rohkaisusta muutokseen. Ehdotetun tyyppisiä pakosuunnitelmia olenkin fantasioinut. Realismia lienee kuitenkin, että ajaudun oikeasti pahenevaan toimintakyvyn laskuun ja sitten on JÄRJESTELMÄN vuoro ottaa koppi molemmista. Tulee tuntumaan nololta ja luuserimaiselta. Erilasten etuuksien selvittely on työlästä, ja huomaan jo aloitekyvyn vähenemisen etenkin siinä. Kuljetustukiasioissa on tullut kyllä tulostakin. Erilaisia esteitä ja jarruja tosiaan riittää, sekä oman pään sisällä että syseemissä ja tunteiden vuoristorata on melkoista. Mutta kaiken jatkuvasta hankaloitumisesta raportoin kyllä melkein joka päivä hoitajille, joten ehkäpä niitä kirjauksia kansioihin kertyy. Ei kyllä tunnu oikein järjelliseltä touhulta tuo pisteytys, jos vielä pitäisi väen vängällä saada aikaan joitain turvapuhelinhälytyksiä, että pojot tulevat täyteen!


    • Anonyymi

      Itse erosin hyvissä ajoin ennenkuin pahalta näyttänyt omaishoitajattaren pesti olisi pahasti päälle pamahtanut. Onneksi erosin. Ei minusta ole omaishoitajaksi.

      • Anonyymi

        Hyvä kun tiedostit itse sen ettet pysty hoitamaan puolisoasi, ja ero onnistui sinulta ilman suurempia tunnontuskia tai mielipahaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hyvä kun tiedostit itse sen ettet pysty hoitamaan puolisoasi, ja ero onnistui sinulta ilman suurempia tunnontuskia tai mielipahaa.

        Ei ollut mitään syytä tunnontuskiin tai mielipahaan!


    • Anonyymi

      Kirjoitin tuolla tästä asiasta hiljattain. Aihe on siis että älä ota taakkaa harteille joka voi olla liian raskas. Ei se ole läheisen hylkäämistä mutta tosi asiat on vaan pakko kohdata ja ottaa realiteetit huomioon eikä pidä pilata omaa elämää.

      Ehdotan ratkaisua, vieppä jollain syyllä miehesi päivystykseen ja siitä se lähtee.
      Et ota häntä enää vastaan sen jälkeen ja asia on kunnossa. Toki voit kokeilla tuota alla olevaa mistä kirjoitatkin, ota yhteyttä ja kerro miten asia on ja laita vaikka viikon takaraja hoitaa asia kuntoon, olisiko sun mielestä hyvä..

      "Olen kuullu, että sosiaalihuoltolain mukaan kunnalla on velvollisuus hoitaa, jos uupunut ihminen vain ilmoittaa, että tämä loppuu nyt tähän. Pitääkö paikkansa?"
      Kyllä, oli lait mitä hyvänsä.

      • Anonyymi

        Mutsi tarvitsi laitospaikan. Annoin työntekijälle päivämäärän, koska paikka pitää olla. Sanoin vieväni mutsini hänen hoitoonsa, jos ei paikkaa löydy. Sinä päivänä, minkä olin päivämääräksi antanut, mutsillani oli paikka laitoksessa.

        Ei ollut ihan ideaali, mutta pääasia, että johonkin läks.

        Uhkailu ja pelottelu riitti. Ei tarvinnut lahjomiseen asti mennä.


    • Anonyymi

      Olen ollut yhdessä mieheni kanssa yli 50 vuotta. Rakastan häntä suunnattomasti ja hän minua. Ero ei tulisi ikinä kyseeseen. Mieluummin kuollaan molemmat yhdessä kotiin, jos muuta, yhdessä elämisen mahdollistamista vaihtoehtoa ei ole yhteiskunnalla tarjota.

      • Anonyymi

        Oletko selvitellyt tuettuja vanhustentaloja. Niissä on omia huoneistoja joihin saa tarvitessaan apua. Sama neuvo aloittajalle. Tunteiden vuoristoradat pakosuunnitelmapuheineen ovat lapsellisia puheita aikuiselta ihmiseltä. Kun tavoite on päästä riippakivestä kauas kuten kirjoituksen pääasia on, ero on rehellinen ratkaisu. Lusikat jakoon ja itselliseen elämään kun kerran toimintakykyä ja suunnitelmia piisaa.


    • Anonyymi

      Monille puoliso ei ole riippakivi, hän on ihminen jota rakastaa yhtä paljon kuin nuorena ja terveenäkin.
      Mielestäni yhteiskunnan pitäisi osata ottaa huomioon tämäkin puoli asiasta, eikä vain "hoitaa" sitä heikompikuntoista.

      Juuri tämän päivän lehdessä oli juttua siitä, miten yli 60 vuotta yhdessä eläneen pariskunnan nainen oli joutunut hoivakotiin. Iäkäs mies oli päässyt
      hoitokotiin katsomaan puolisoaan yhden kerran viikossa vain 30 minuutin ajaksi . Vaimo oli kuollut joulukuussa. Saattohoitoaikana hän sai nähdä vaimonsa 15 minuuttia per päivä. Tuntuu erittäin epäinhimilliseltä tuollainen rajoittaminen.

      • Anonyymi

        Se on tappanut monia vanhuksia vaikkei kaikki ole naimisissa oleviakaan.Ja mitä tulee tuohon hoitajien maksimikäynteihin,ei pidä paikkaansa.Itse hommasin vanhukselle laitospaikan,kun hän oli pitkään sairaalassa,sanoin vain ettei häntä enää kotia laiteta,kaatuilee koko ajan,talo laitetaan myyntiin,joten pakko oli saada hoitopaikka,ja se saatiin.Ainan niitä paikkoja on kun vähän korottaa ääntään ja mainitsee sanan heitteillejättö...


    • Anonyymi

      Ei pidä kirjoittaa nimeään mihinkään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      244
      2243
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1468
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1310
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1075
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1039
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      960
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      943
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      679
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe