Parvekelaatikko??

Tirlittan

En tiedä onko oikea palsta,mutta kysyn nyt täältä.
Jostain kirjasta luin,että ruukut olisi hyvä reijittää jotta liika vesi pääsisi pois ettei juuret mätäne.
Kuuluko reijät tehdä ihan tavalliseen parvelaatikkoon vai voiko mullan laittaa ilman pohjassa olevia reikiä?
Entä kun salaojittaa kuuluisi ruukut,koskeeko tämä myös noita parvekelaatikkoja ja mikä olisi paras salaojitus aine?

7

9104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Filbert

      saa leca-soralla. Sitä on myynnissä ainakin kahta laatua, pienempää ja isompaa. Salaojitukseksi on hyvää se isompi (Biolan Ruukunvoima-kevytsora), pienempiä sorarakeita taas voi sekoittaa mullan joukkoon, mikä parantaa juurten hapensaantia (Plantagenissa myydään Hasselfors Garden-merkkistä pienirakeista leca-soraa; vaihtoehtoisesti multaa keventämään voi käyttää perliittiä). Normaalikesänä salaojitus riittää, ei laatikon pohjaa tarvitse rei´ittää.

    • rei'itä

      niin varo ettet kastele liikaa. Mutta kuten edellisessä vastauksessa todettiin, kunnon salaojituskerroksen (lue: ei pari kikaletta vaan useita senttejä) pitäisi riittää.

    • mami

      Mielestäni ei kannata reijittää. Tulee vaan likaista vettä lattialle. Ja muutenkin kasteluvesi valuu reijästä heti pois, varsinkin jos multa on kuivaa niin kestää ennenkuin vesi imeytyy multaan. Varovaista kastelua vaan.

    • aloitteleva kukkien hoitaja

      Minä olen kyllä tehnyt niin, että poraan reiät porakoneella kaikkiin muovisiin kukkapurkkeihin joissa niitä ei ole valmiina. Myös pitkiin parvekelaatikoihin. Pohjalle lecasoraa ja sitten multa. Mielestäni näin varmistan sen, ettei vesi ainakaan jää lillumaan ruukkuihin, koska minun tulee helposti kasteltua liikaa kuin liian vähän. Samaten jos vesi pääsee satamaan parvekelaatikoihin niin ei sateisen kesän yllättäessä ainakaan toivottavasti ihan mätäne kasvit ja kukat. Tiedä sitten teenkö oikein, aina sitä voi kokeilla kaikkea mitä parhaalta tuntuu!

      • ylivuotoreikiä

        Ei ehkä kannata reiittää parvekelaatikon pohjia. Parempi tapa on laittaa sivuun ylivuotoreiät siihen kohtaan jossa salaojituskerros loppuu. Tällöin salaoja voi toimia väliaikaisena vesivarastona kuten altakasteluruukuissa. Ylivuotoreiät on ehdottoman tärkeät jos kasvit taivasalla: viime kesänä kaikki kasvini olisivat kuolleet ilman reikiä hukkumalla!


      • aloitteleva kukkien hoitaja
        ylivuotoreikiä kirjoitti:

        Ei ehkä kannata reiittää parvekelaatikon pohjia. Parempi tapa on laittaa sivuun ylivuotoreiät siihen kohtaan jossa salaojituskerros loppuu. Tällöin salaoja voi toimia väliaikaisena vesivarastona kuten altakasteluruukuissa. Ylivuotoreiät on ehdottoman tärkeät jos kasvit taivasalla: viime kesänä kaikki kasvini olisivat kuolleet ilman reikiä hukkumalla!

        Kiitti neuvosta. Eihän tuo tullut edes mulla mieleen vaikka kuulostaa tosi järkevältä idealta!


    • Meeri

      Minä taas en ikinä rei'itä enkä salaojita, silti on ennemminkin parvekelaatikoissa ongelmana ollut kuivuminen vaikka päivittäin kastelee reilusti, kertaakaan ei ole päässyt lillumaan vedessä (ei edes viime kesänä). Noi laatikot ei ole aivan suoraan taivasalla, pieni kattoylitys, mutta sataa niihin silti, tosin rehevä kasvusto estää suurinta osaa vedestä edes pääsemästä multaan. Amppeli on ollut suoraan taivasalla ja aluksi tein siihen pohjamuoviin reiän, mutta kun aina kastellessa vesi valui vaan pois ennenkuin kerkes imeytymään, niin teippasin reiän umpeen eikä edes viime kesänä lillunut.

      Hermot meinas mennä naapurin kukkien lomakastelussa, kun oli nuo reiät porattu laatikoihin, kun multa oli päivän aikana päässyt kuivumaan, se suorastaan hylki vettä, pikkutilkka kerralla sai käydä liruttamassa useaan otteeseen illan aikana, ennenkuin alkoi edes vähän pidättämään sitä vettä, kaikki valui vaan pihalle niistä rei'istä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2830
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      104
      2065
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      993
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      726
    Aihe