Männyn katkaisu keskeltä runkoa

Anonyymi

Lasten kanssa olisi tarkoitus tehdä puumaja, tontin reunalla olisi sopivasti 3 mäntyä muodostaen kolmion, puiden läpimitta noin 20cm 2m korkeudella. Ajatus olisi että näitä puita käytettäisiin sellaisenaan niillä sijoillaan majan runkona ja puut katkaistaisiin noin 5-7m korkeudelta.
Kysymys kuuluu, että kuinka kauan katkaistut männyt pysyvät pystyssä lahoamatta ja miten niitä voisi suojata? Kuolevat ilmeisesti kuitenkin jos ei ole enää latvaa ja oksia?

16

1690

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miksi ihmeessä ne männyt pitää katkaista? Eikös ne puumajat yleensä rakenneta vain puiden varaan, puita tuhoamatta? Sitä en tiedä mikä olisi paras ja puuystävällisin tapa kannatella maja elävissä puissa, mutta netistä varmaan löytyy runsaasti sivustoja aiheesta.

    • Anonyymi

      Tulee tosi hutera maja joka tulee kaatumaan lasten kanssa tai ilman. 8m korkeudessa puiden läpimitta vain 10cm. Niihin majan muut tarpeet 200kg kiinni sekä lapset pomppimaan niin ei tule kestämään. Mieti vielä kolmesti ja ota isot henkivakuutukset lapsille.

    • Anonyymi

      Ei majaa rakenneta 8 metrin korkeudelle vaan jotain 2 metrin. Ehdottomasti puita ei pidä katkaista. Voisi ajatella sitoa puihin köysillä ja runkojen sivuun lisätuki.

    • Anonyymi

      Jos kysymys on pääkaupunkiseudusta, niin luvan saaminen kolmen männyn kaatamiseen on äärimmäisen epätodennäköistä. Lehtipuiden kaato menee vielä läpi, mutta mäntyjen kaato vaatii älyttömän hyvät perustelut. Puumajan rakentaminen ei ole sellainen.

      • Anonyymi

        Totta että kunnat pääkaupunkiseudulla sotkeutuvat sellaiseen, joka ei niille pätkääkään kuulu. Helsinki, Espoo ja Vantaa säästäisivät pitkän pennin antamalla kenkää virkamiehille, jotka pyörittävät näitä papereita.

        Kokonaan toinen asia on, ettei puita tulee katkaista, kun tehdään puumaja. Yleensä majan sokkeli ja sen tuet pultataan kiinni puihin ja rakenne tehdään sokkelin päälle jättäen puulle kasvunvaraa. Haulla "how to build a treehouse" löytyy paljon hyviä kuvia, joiden mukaan voi rakennella.


    • Anonyymi

      No niin, vastauksia onkin tullut, mutta ei yhtäkään siihen kysymykseen mitä kysyin.. Asutaan täällä maan sydämessä ja syvällä, että eipähän tarvi keneltäkään kysellä saako oman metsän reunasta pari puuta tuhota.
      Puut haluttaisiin katkaista siksi että tuulella ei koko rakennelma eläisi ja heiluisi liiaksi. Toki niiden runkojen väliin tulee ristikkotuet, niin ei ole kyllä romahtamassa mihinkään.
      Edelleen kaipailisin siihen alkuperäiseen kysymykseen vastausta, omat mielipiteet siitä miten "oikea" puumaja tehdään voi pitää itsellään.

      • Anonyymi

        Puumajaa tehtäessä runkoja ei katkaista.


    • Anonyymi

      Alkuperäiseen kysymykseen vastaus. Kyllä puut kuolevat jos ei latvaa ja oksia. Ja juuret lahoaa jos puu kuolee. Itse kuorisin jäävästä puusta kaarnat pois ettei toukat pääsisi puuta syömään. Sitten vuosittain puuöljyllä sively kauttaaltaan. Katkaisukohtaan pelti hatuksi.

      • Anonyymi

        Ei vaan puiden pitää antaa kasvaa ja tehdään niihin, että rakenne joustaa. Rakenne heiluu mutta se ei haittaa koska ei tehdä mitään asuinrakennusta vaan majaa.


      • Anonyymi

        Kiitos asiallisesta vastauksesta kysyttyyn kysymykseen!
        Näin vähän itsekin arvelin että kuoria pitää ja että hattu hyvä laittaa katkaisukohtaan. Eihän tästä mitään ikuista oo tarkoitus tehdä, mutta jos vaikka 5-10v kestäisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos asiallisesta vastauksesta kysyttyyn kysymykseen!
        Näin vähän itsekin arvelin että kuoria pitää ja että hattu hyvä laittaa katkaisukohtaan. Eihän tästä mitään ikuista oo tarkoitus tehdä, mutta jos vaikka 5-10v kestäisi.

        Katkaistuna lahoamisprosessi lähtee heti liikkeelle. Ei ole turvallinen ratkaisu. Tuollainen rakenne tulee tehdä painekyllästetyistä tolpista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Katkaistuna lahoamisprosessi lähtee heti liikkeelle. Ei ole turvallinen ratkaisu. Tuollainen rakenne tulee tehdä painekyllästetyistä tolpista.

        No mänty tuskin hetkessä lahoaa kestää kyllä vuosikausia ihan tolppana


    • Anonyymi

      Joo niin se on voi olla että lapsenlapsetkin saavat siitä iloita. Järkevä vanhempi kiipeää itse sinne majaan ja testaa että kestää käyttöä.
      Menee vuosia ennen kuin lahoa tulee.

    • Anonyymi

      MOI!
      tavallinen harmaaleppä, kesti tasan kaksikymmentä vuotta hieman yli kahden metrin korkeudelta katkaistuna. Leppillä halkaisija oli 20 cm tuolta korkeudelta. Niitä ei kuorittu. Hapan suopohjainen mustamulta maana.
      Näin Ollen uskaltaisin sanoa, Mäntyjen kestävän vuosikymmeniä, katkaistuna noin kahden metrin korkeudelta, kun läpimittaa on sen 20 cm tai yli katkaisukohdasta.

      Männyn voi myös "esivalmistella" paria vuotta aiemmin, jos suunnittelee moista tapaa tehä puumaja.
      Tervasten polttoon, näet Mäntyä kuoritaan noin puoli metriä alkaen parikymmentä senttiä maasta, jättäen Juonne kaarnaa kuorimatta Pohjoisen puolelle yli kymmenen sentin leveydeltä.
      II-kesänä kuoritaan noin kahteen metriin jättäen juonne.
      Näin mänty "pihkautuu" ja tervaa ja saadan enemmän.
      Mielestäni tätä voisi ajatella Majan perusten pitkäaikaisen suojaamisen vaihtoehtona.
      Vai mitä mieltä?
      YT, Jp

    • Anonyymi

      Tuo toimii varmasti. Tein tässä keväällä mäntypölkyistä metrisiä halkoja. Olivat pölkyt olleet talven yli pihalla ja halkaistessa kuoret varisi jokseenkin kaikki. Nyt kuivuttuaan halkopino tuoksahtaa " tervaiselta " kun ovat kuivuneet viikkoja helteessä.

    • Anonyymi

      Joskus tuli puumaja ohjelma jenkilästä suomen teeveessä.
      Yleisin kiinnitustapa taisi olla kiinikkeiden ruuvaus tarpeeksi tukevaan elävään puuhun. Majan rungon joustavuus oli tärkeä ja säännölliset tarkistukset kiinnikkeistä sekä tarkistukset että puu mahtuu kasvamaan rakenteiden läpi. Linnunpönttöäkin kun laitetaan puuhun omalla pihalla suositallaan naulausta/ruuvausta käsitääkseni, sahuri kyllä joskus sitten repii pelihousunsa kun osuu metalliin sahatessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe