Aihe

Mikä on feikki

Anonyymi

Mistä tunnistaa feikkiprofiilin? Kuusi merkkiä, jotka kertovat kyseessä olevan huijaus
05.04.2019 13:45 -
Milena Raappana
Esimerkiksi ammattilaisten ottamat kuvat saattavat kertoa huijariprofiilista.

Catfishing eli feikkiprofiililla esiintyminen internetissä on luultavasti kaikille tuttu termi. Joku saattaa ajatella, että tunnistaa helposti feikkiprofiilin, mutta uskomattoman taidokkaita versioita on netti pullollaan. Niihin on helppo haksahtaa. Huijariprofiilien uhreiksi joutuneet ihmiset kertoivat kokemuksiaan Teen Voguen jutussa.

Mistä tunnistaa joutuneensa catfishingin uhriksi. Lue kuusi merkittävää tekijää:

Hän ei vastaa puhelimeen
Usein keskustelu lähtee liikkeelle netissä. Voi olla mahdollista, että puhelinnumeroita vaihdetaan, mutta harvoin feikkiprofiilin luonut ihminen vastaa puheluihin. Voihan profiili olla vaikkapa 25-vuotiaan tytön kasvoilla tehty, mutta kaiken takana onkin 60-vuotias mies.

Hänellä ei ole paljoa ystäviä tai seuraajia sosiaalisessa mediassa
Alaina Leary, 24, teki seitsemännellä luokalla feikkiprofiilin, koska halusi kostaa pojalle, joka oli kohdellut huonosti hänen parasta ystäväänsä. Feikkiprofiili oli pystyssä vain kaksi viikkoa, mutta se opetti hänelle, että seuraajamäärillä ja ystävillä netissä on väliä.

-Tilillä ei ollut paljoa ystäviä ja seuraajia, joten se on yksi tekijä, josta huomaa tulleensa huijatuksi. Tili oli uusi, enkä jaksanut nähdä vaivaa ystävien etsimiseen, Leary selitti.

Feikkiprofiilin sosiaalisen median tilejä kannattaa myös vertailla keskenään, jolloin saa paremman kuvan seuraajamääristä.

Kertomukset eivät ole loogisia
Katelyn Burns, 35, tapasi netissä miehen, jolla oli samat kiinnostuksen kohteet kuin hänellä. Burnsin hälytyskellot alkoivat soida, kun miehen tarinat työstään alkoivat kuulostaa epäloogisilta. Mies sanoi asuvansa Arizonassa, mutta muuttavansa Burnsin kanssa samaan kaupunkiin kuukauden sisällä. Hän oli tulossa avaamaan ison yrityksen toimistoa. Burns kuitenkin asui pienessä rantakaupungissa, joka ei ole ideaali kohde ison yrityksen toimistolle. Mies ei myöskään vastannut Burnsin yksityiskohtaisiin kysymyksiin työstä.

Hän käyttää jonkun toisen kuvia
Google reverse-image haulla pystyy varmistamaan, onko henkilö todella se, joka väittää olevansa. Burns sai varmistuksen feikkiprofiilista hakemalla miehen kuvia hakukoneella. Tuloksena tuli toisen miehen Facebook-tili, jonka ainoassa julkisessa päivityksessä luki ”Tilini on hakkeroitu taas.”

Hän käyttää vain ammattilaisten kuvaamia kuvia
Televisio- ja elokuvatuottaja Bernard Parhamia huijasi feikkiprofiili kuusi vuotta sitten. Tämän jälkeen hän työskenteli Catfish-ohjelman parissa. Hän kertoo, että yksi hälyttävä tekijä on ammattilaisten ottamat kuvat.

-Tavalliset ihmiset ottavat usein suunnittelemattomia kuvia ystävistään ja perheestään sekä itsestään tekemässä päivittäisiä askareita, Parham sanoo.

Myöskin, jos kuvia omasta naamasta ei ole ollenkaan, kannattaa olla varpaillaan.

Hän välttelee kasvokkain tapaamista
Mike Funk, 27, joutui kahdeksannella luokalla huijarin uhriksi. Hän viestitteli Brendan-nimisen pojan kanssa, joka asui ja kävi skeittaamassa samassa naapurustossa kuin Funk. Hän ei kuitenkaan koskaan törmännyt Brendaniin.

-Pyysin häntä mukaan koulun järjestämään lumipäivään, mutta hän kieltäytyi, vaikka hänellä ei ollut koulua. Hän myös asui lähellä paikkaa, jossa järjestettiin suuri lumisota, Funk kertoo.

Brendan osoittautui olemaan Funkin tuttu oikeasta elämästä, joka oli luonut feikkiprofiilin.

Parham kehottaa painostamaan videopuheluun, jos kasvokkainen tapaaminen ei onnistu.
T:Mievaan

40

158

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Pyrkiikö joku epäilyttävä tyyppi kaveriksesi Facebookissa? Vaivaavatko trollit Twitterissä? Näin selvität muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä, onko kyseessä feikkiprofiili.

   1. Tee kuvahaku profiili- ja taustakuvasta.

   Facebookissa: Usein feikki paljastuu jo tällä yksinkertaisella tempulla. Kopioi kuvan osoite. (PC-koneilla saat tämän vaihtoehdon esiin klikkaamalla kuvan päällä hiiren oikeanpuoleista nappulaa, maceilla toimii yhdistelmä ctrl+klikkaus.)

   Mene Googlen käänteiseen kuvahakuun osoitteessa images.google.com. Klikkaa kameran kuvaa ja liitä kuvan osoite hakukenttään. Google etsii samannäköisiä kuvia, mutta myös versioita samasta kuvasta. Saatat huomata hakutuloksista, että kuva on varastettu vaikkapa jostakin kuvapankista tai muusta sosiaalisen median palvelusta.

   Twitterissä: Voit tehdä käänteisen kuvahaun myös Twitter-kuville, mutta siellä on tyypillisempää, että feikkitilin tai trollin kuvana on jonkinlainen symboli tai Twitterin oma kananmuna, joka tulee kuvaksi niille, jotka eivät lataa omaa kuvaansa palveluun.

   On epäilyttävää, jos tili on luotu eilen ja tänään se jo twiittaa suuria uutisia.
   Vinkki: Toinen vastaavalla tavalla toimiva kuvahaku on Tin Eye. Kannattaa kokeilla myös sitä Googlen lisäksi.

   2. Tarkista, milloin tili on luotu.

   Facebookissa: Tarkista profiilin tiedoista, milloin tili on luotu ja mitä se on sittemmin ehtinyt tekemään. Vaikuttaako siltä, että profiilille on haalittu nopeasti iso määrä epämääräisiä ystäviä?

   Twitterissä: Julkkisten ja poliitikkojen feikkitilit paljastetaan yleensä nopeasti. On epäilyttävää, jos tili on luotu eilen ja tänään se jo twiittaa suuria uutisia.

   Hiljattain Twitteriin ilmaantui "ulkoministeri Timo Soini", joka puhui rallienglantia ja seurasi jostain kumman syystä mittavaa määrää turkkilaisia tilejä. Ulkoministeriö ja Soinin avustajavahvistivat jo samana päivänä, ettei Soini ole Twitterissä.

   Twitteriin ilmaantui ulkoministeri Timo Soini, joka puhui ralllienglantia ja seurasi mittavaa määrää turkkilaisia tilejä.
   Onnistuneempiakin esimerkkejä feikeistä löytyy: "Jörn Donner" ehti kerätä 2000 seuraajaa ja useita mainintoja mediassa ennen kuin joku tajusi kysyä varmistusta Donnerilta itseltään. Donner ihmetteli, mikä on Twitter ja ilmoitti tekevänsä feikistä tutkintapyynnön. Poliisi lopetti tutkinnan kustannussyistä.

   Varo erityisesti julkkisten kuolemista twiittaavia vastikään luotuja tilejä. Tili on saatettu perustaa varta vasten yhtä tiettyä huijausta varten.

   3. Arvioi profiilin sisältöä.

   Facebookissa: Onko käyttäjällä julkisia päivityksiä? Tarkastele, mistä aiheista ne ovat ja ovatko käyttäjän kaverit kommentoineet niitä. Käykö käyttäjä aitoja keskusteluja aitojen ihmisten kanssa? Kommentoiko hän keskusteluja avoimissa ryhmissä?

   Keitä käyttäjä seuraa ja ketkä seuraavat häntä?
   Twitterissä: Minkälaisista aiheista tili tavallisesti twiittaa? Miten usein? Kuinka paljon twiittejä on kertynyt? Onko profiilissa tai twiiteissä mukana paikkatietoja? Millaisista aiheista käyttäjä käy keskusteluja, vai käykö hän niitä ollenkaan?

   4. Analysoi profiilin verkostoja.

   Facebookissa: Paljonko mahdollisella feikillä on kavereita ja vaikuttavatko he todellisilta ihmisiltä? Entä mihin ryhmiin hän kuuluu ja millaisista sivuista hän tykkää?

   Twitterissä: Keitä käyttäjä seuraa ja ketkä seuraavat häntä? Mikä on seurattavien ja seuraajien suhde? Feikkitilit, spämmääjät ja trollit pyrkivät usein seuraamaan suurta määrää tilejä siinä toivossa, että nämä puolestaan seuraisivat heitä.

   • Anonyymi

    Jos profiiĺikuvassa on brandy pullo, silloin on feikki 🦲


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jos profiiĺikuvassa on brandy pullo, silloin on feikki 🦲

    Tai jallupullo tai koira😆 tai osoiterivillä eri nimi kuin profiilissa 😉


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tai jallupullo tai koira😆 tai osoiterivillä eri nimi kuin profiilissa 😉

    Demari-heikki on feikki----------- Toiset ne takanaan iltoja polttelee........Heikki ei niitä edes rakentelekkaan " Toiset ne ajaa ykkösellä , Heikki vain pakilla köröttelee..........!


  • Anonyymi

   Noil ohjeil mie oon kaikki feikit paljastanut,mut enempää mie en teille uteliaille kerro

   • Anonyymi

    Kerro vaan🙏


  • Anonyymi

   Imatran uteliaat ihmettellee et kuka tääl kirjottellee mut en kerro...

  • Anonyymi

   Nina avautui pääsiäisen kunniaksi😂😂😂

  • Anonyymi

   Nina ja Pena häviää kummasti samaan aikaan palstalta ja samaan aikaan kirjoittelevat tänne.....hmmmm🤔🤔🤔 mistähän mahtaa johtua?

   • Anonyymi

    Facepuukissa ei ole yhtään penaa mikkelistä...


   • Anonyymi

    Varmaan johtuu siitä etteivät haluu jatkaa saman asian jauhamista. 😁😁😁


   • Etkö jo ymmärrä FEIKKI et sun jutut ei enää kiinnosta. Kieriskele nyt vaan itsesäälissä tai muussa hulluudessa. Sinut on kuitenkin paljastettu sille ihmiselle kenen nimeä käytät. Asia e on nyt hänen ja sinun välinen asia. Täällä asian jauhaminen ei muuta mitään.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Facepuukissa ei ole yhtään penaa mikkelistä...

    Mie ainakin löydän sen saman vanhan profiilin. https://www.facebook.com/pentti.luukkonen.16


   • Anonyymi
    t.nina kirjoitti:

    Etkö jo ymmärrä FEIKKI et sun jutut ei enää kiinnosta. Kieriskele nyt vaan itsesäälissä tai muussa hulluudessa. Sinut on kuitenkin paljastettu sille ihmiselle kenen nimeä käytät. Asia e on nyt hänen ja sinun välinen asia. Täällä asian jauhaminen ei muuta mitään.

    Mikäs se nyt noin kiukuttaa 😂😂😂Ihan omaa nimeä tullut aina käytettyä 😂😂😂Alkaa kuulostaa vainoharhaiselta tuo sinun touhu😂😂😂


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mikäs se nyt noin kiukuttaa 😂😂😂Ihan omaa nimeä tullut aina käytettyä 😂😂😂Alkaa kuulostaa vainoharhaiselta tuo sinun touhu😂😂😂

    Miksi vastasit minulle? Kirjoitin FEIKILLE:


   • Anonyymi
    t.nina kirjoitti:

    Miksi vastasit minulle? Kirjoitin FEIKILLE:

    Kysymys kuuluu: Kuka on feikki?


   • Anonyymi
    t.nina kirjoitti:

    Miksi vastasit minulle? Kirjoitin FEIKILLE:

    Mites Kotkassa vieläkö on lunta?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kysymys kuuluu: Kuka on feikki?

    Ei se tiedä itsekään 😂😂😂


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kysymys kuuluu: Kuka on feikki?

    No feikkiaarno tietenkin, kun esintyy facebookissa väärälllä nimellä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ei se tiedä itsekään 😂😂😂

    Kyl se tietää. Ei vaa viiti vastata noi typerään kysymyksee


   • Anonyymi

    Tiesitkö et kirjautuneet saa aina ilmoituksen kun samaan ketjuun kommentoidaan? No et tietenkään kun olet Anonyymi ja tyhmä.🤢


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mites Kotkassa vieläkö on lunta?

    Vastataan nyt uteliaalle anonyymille. Ei ole lunta. Lähetin just feikkipaljastajalle valokuvan tältä aamulta. Lupasi laittaa facebookiin :) Käy kattomassa sieltä. Toivottavasti et ole estolistalla, et näet sen.


   • t.nina kirjoitti:

    Vastataan nyt uteliaalle anonyymille. Ei ole lunta. Lähetin just feikkipaljastajalle valokuvan tältä aamulta. Lupasi laittaa facebookiin :) Käy kattomassa sieltä. Toivottavasti et ole estolistalla, et näet sen.

    Tämän hetken tilanne :) räntää sataa oikein kunnolla.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mikäs se nyt noin kiukuttaa 😂😂😂Ihan omaa nimeä tullut aina käytettyä 😂😂😂Alkaa kuulostaa vainoharhaiselta tuo sinun touhu😂😂😂

    Parikkalan kunnanjohtaja on feikki


  • Anonyymi

   Vieläkö anja olet työelämässä vai joko pääsit eläkkeelle? Sinulla oli paljon näitä feikkihahmoja facessa. Oletko viime aikoina tehtaillu lisää?

   • Anonyymi

    Joro tai sitten ainakin yksi lämmin ateria pitää syödä päivässä tai parissa ja silleen sekä myös paljon muuta mielenkiintoista nähdä miten on auennut ja silleen sekä muita valoja kun matkakohde on mahdollista tehdä kyselyjä vastaus tähän kysymykseen korona aikaan sattu toi sydän käskee tai huomenna viikoksi myös homppelit ja Jyrki Katainen saivat alkunsa vuonna uudestaan jos ette olleet tekemisissä toisten ihmisten kanssa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Joro tai sitten ainakin yksi lämmin ateria pitää syödä päivässä tai parissa ja silleen sekä myös paljon muuta mielenkiintoista nähdä miten on auennut ja silleen sekä muita valoja kun matkakohde on mahdollista tehdä kyselyjä vastaus tähän kysymykseen korona aikaan sattu toi sydän käskee tai huomenna viikoksi myös homppelit ja Jyrki Katainen saivat alkunsa vuonna uudestaan jos ette olleet tekemisissä toisten ihmisten kanssa.

    Tuntuu pääsiäinen olevan toisille vaikeeta aikaa kun pistää noin sekasin.


  • Anonyymi

   Onko sillä anonyymipalstalla jotain väliä onko joku feikki? Ettehän te tiedä muutenkaan kirjoittaako mies vai nainen.

   • Anonyymi

    Alustuksessa puhutaan Twitterin ja Facebookin feikkeistä. Ei suomi24 palstan kirjottajista.


  • Anonyymi

   Ei ollut Kotkassa lunta,mitä ihmeen nimilistaa Pena julkistaa fb sivuillaan?

   • Anonyymi

    Lista feikkiprofiileista.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Lista feikkiprofiileista.

    Pendlerin lista 😂😂😂


   • Anonyymi kirjoitti:

    Pendlerin lista 😂😂😂

    Mielummi Schindlerin lista


   • Anonyymi
    Pena.Luukkonen kirjoitti:

    Mielummi Schindlerin lista

    Eiku pendlerin lista on parempi 😂😂😂


   • Anonyymi kirjoitti:

    Eiku pendlerin lista on parempi 😂😂😂

    Ei siel oo mittää listaa vaa nimii ja linkkejä. Mee kattoomaa vai onks esto päällä.


   • Anonyymi
    Pena.Luukkonen kirjoitti:

    Ei siel oo mittää listaa vaa nimii ja linkkejä. Mee kattoomaa vai onks esto päällä.

    Mitä ne nimet ja linkit tarkoittavat?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Mitä ne nimet ja linkit tarkoittavat?

    Ja mitä ne on tehneet?


  • Anonyymi

   Onko feikki jos vaihtaa nimimerkkiä? Tämä t.nina on ollut Nina.T ja nina..t.Kannattaa varoa näitä nimimerkin vaihtajia

   • Anonyymi

    Jos tänne rekisteröityy niin silloin vaaditaan toimiva ssähköpostiosite ja puhelinnumero.
    Ennen ei tarvinnu rekisteröityä, nimimerkkiä pystyi vaihtamaan vaikka jokaiseen viestiin. Tällä on nähty minunkin nimestä vaikka minkälaisia väännöksiä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jos tänne rekisteröityy niin silloin vaaditaan toimiva ssähköpostiosite ja puhelinnumero.
    Ennen ei tarvinnu rekisteröityä, nimimerkkiä pystyi vaihtamaan vaikka jokaiseen viestiin. Tällä on nähty minunkin nimestä vaikka minkälaisia väännöksiä.

    Joo mut kyllä ne nuo oli sinun rekisteröityjä nikkejä 😂😂😂Muistakko,gmaili ongelmat😂😂😂


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuolleille ei pitäisi nauraa mutta nyt naurattaa

   Norjan johtava koronakieltäjä sairastui koronaan ja kuoli https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fbbd4cec-3688-4113-9424-bbd5d9c5a3c8
   Maailman menoa
   406
   9265
  2. Maisa sairaalassa

   https://aijaa.com/JHObE3 Nonni.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   263
   8339
  3. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   60
   4638