Aihe

Järkeä kuvasuhdehifistelyyn !

Anonyymi

Laajakangaselokuvat näkyvät 16:9 töllössä mustilla surureunuksilla kuvan alla ja päällä. Kuvan voisi paremmin sovittaa TV-ruudulle jättämällä vasemmalta ja oikealta reunoista siivut pois, mikä kaventaisi ala- ja yläpuolen surunauhat siedettäviksi.

Elokuvafriikit tietenkin valittaisivat, että kuvauksen sommittelu tuhotaan, kun osa kuvan reuna-alueista menetetään. Väitän kuitenkin, että kuvan reunoilla ei ole mitään oleellista informaatiota, koska katsojan havainnointi keskittyy lähes pelkästään kuvan keskiosiin.

Huippuesimerkki tarpeettomasta kuvasuhdehifistelystä on Ylellä esitettävä "Isä Matteon Tutkimuksia", missä alkuperäinen kuvasuhde on säilytetty, mutta ruudulle jää surureunat sekä ylös että alas plus molemmille sivuille.

6

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   En muuta sano kuin että ehdotuksessasi ei näin leffafanin kannalta ole mitään järkeä!

  • Anonyymi

   Samaa mieltä, pitäisikin kokeilla saako ne omassa pois leikkaamalla, ei venyttämällä. Sivupalkit vanhoissa 4:3 ei haittaa, mutta ylä- ja alareunoissa menee liian matalaksi, idioottimaisinta jos joka puolella, mikähän idea siinä on vai ovatko vaan tumpeloita. Huonolaatuinen kuva tietysti vähän tarkempi pienempänä.

   Tuskinpa noissa tavallista leveämissä järkeä edes teatterissa, ei ainakaan TV:ssä. Sama kuin liian kapeat ja korkeat kännykät.

   • Anonyymi

    Onpas yle tehnyt typersti, yhdessä asetuksessa saisi kuvan kokoruudun kokoiseksi ja kuvasuhde oikea, mutta sitten häviåå tekstitykset. Asetuksista saa säädettyä portaattomastikin, mutta automaattinen toimii kaikissa oikein, tuo on yksi harvoja missä ei käytetä koko ruutua hyväksi jommassa kummassa suunnassa. Kubanlaatukin pysyisi ihan hyvänä suurempana.


  • Anonyymi

   Vertasin tässä joskus vanhoja digiboksille tallentamiani Star Wars -elokuvia tv:stä taas kerran uusintana tulleisiin. Vanhoissa tallenteissa kuvaa on rankasti leikattu laidoilta juuri kuten ehdotat, kun taas uudemmissa lähetyksissä ei kai juurikaan. Ero on melkoinen. 50" ruudulla typistetty kuva näyttää melkein koomiselta, kun esim. joku laidalla seisoskeleva hahmo leikkautuu puoliksi pois. Myös kuvaan poltetut tekstitykset on häiritsevän isolla, selvästikin tarkoitettu pienemmälle ruudulle. Eikä leffojen tapahtumat aina sijoitu vain kuvan keskialueelle, jolloin laitojen leikkaaminen on todella ongelmallista. Kyllä minusta nykytelkkariin istuu paremmin leikkaamaton laajakangaskuva. Toki sellaine extra wide -kuva on edelleen vähän hassu, kun puolet kuva-alasta on mustaa palkkia.

   • Anonyymi

    Muistui tästä vielä mieleeni se klassinen suomennostekstitys alkuperäisen Tähtien Sodan kohtauksesta, jossa kuolontähden hälytyksen aikana kaksi stormtrooperia keskustelee:

    Stormtrooper1: "Do you know what's going on?"
    Stormtrooper2: "Maybe it's another drill"

    eli suomeksi:

    St1: "Tiedätkö mitä tapahtuu?"
    St2: "Ehkä se on pora"


   • Anonyymi

    Nythän on leikattu jossain 3:4 sarjoissa kuvaa ylä- ja alareunasta, muistaakseni esim Perhe on paras sarjassa oli leikattu, pahempi se on. Teksityksen paikkaa ja kokoa pitäisi voida muuttaa niin voisi itse säätää kuvaa jos haluaa.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   87
   6183