Järkeä kuvasuhdehifistelyyn !

Anonyymi

Laajakangaselokuvat näkyvät 16:9 töllössä mustilla surureunuksilla kuvan alla ja päällä. Kuvan voisi paremmin sovittaa TV-ruudulle jättämällä vasemmalta ja oikealta reunoista siivut pois, mikä kaventaisi ala- ja yläpuolen surunauhat siedettäviksi.

Elokuvafriikit tietenkin valittaisivat, että kuvauksen sommittelu tuhotaan, kun osa kuvan reuna-alueista menetetään. Väitän kuitenkin, että kuvan reunoilla ei ole mitään oleellista informaatiota, koska katsojan havainnointi keskittyy lähes pelkästään kuvan keskiosiin.

Huippuesimerkki tarpeettomasta kuvasuhdehifistelystä on Ylellä esitettävä "Isä Matteon Tutkimuksia", missä alkuperäinen kuvasuhde on säilytetty, mutta ruudulle jää surureunat sekä ylös että alas plus molemmille sivuille.

15

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      En muuta sano kuin että ehdotuksessasi ei näin leffafanin kannalta ole mitään järkeä!

    • Anonyymi

      Samaa mieltä, pitäisikin kokeilla saako ne omassa pois leikkaamalla, ei venyttämällä. Sivupalkit vanhoissa 4:3 ei haittaa, mutta ylä- ja alareunoissa menee liian matalaksi, idioottimaisinta jos joka puolella, mikähän idea siinä on vai ovatko vaan tumpeloita. Huonolaatuinen kuva tietysti vähän tarkempi pienempänä.

      Tuskinpa noissa tavallista leveämissä järkeä edes teatterissa, ei ainakaan TV:ssä. Sama kuin liian kapeat ja korkeat kännykät.

      • Anonyymi

        Onpas yle tehnyt typersti, yhdessä asetuksessa saisi kuvan kokoruudun kokoiseksi ja kuvasuhde oikea, mutta sitten häviåå tekstitykset. Asetuksista saa säädettyä portaattomastikin, mutta automaattinen toimii kaikissa oikein, tuo on yksi harvoja missä ei käytetä koko ruutua hyväksi jommassa kummassa suunnassa. Kubanlaatukin pysyisi ihan hyvänä suurempana.


      • "Tuskinpa noissa tavallista leveämissä järkeä edes teatterissa, ei ainakaan TV:ssä. Sama kuin liian kapeat ja korkeat kännykät."

        Ellet ole huomannut, elokuvissa (kuten kaikessa kuvallisessa ilmaisussa) visuaalisuudella on oma merkityksensä.
        Omaa silmääni miellyttää kuva, joka on hyvin leveä korkeuteensa nähden. Television vanha lähes neliönmuotoinen 3:4 kuvasuhde taas on todella ruman näköistä, ja onneksi tästä ollaan päästy kuvaputkien myötä eroon (kuvaputkien tekninen rajoitushan tuon ruman kuvasuhteen saneli). Vanhat tv:lle tehdyt ohjelmat sitten tietysti on mitä on. Pitää tyytyä siihen ja keskittyä sisältöön.


    • Anonyymi

      Vertasin tässä joskus vanhoja digiboksille tallentamiani Star Wars -elokuvia tv:stä taas kerran uusintana tulleisiin. Vanhoissa tallenteissa kuvaa on rankasti leikattu laidoilta juuri kuten ehdotat, kun taas uudemmissa lähetyksissä ei kai juurikaan. Ero on melkoinen. 50" ruudulla typistetty kuva näyttää melkein koomiselta, kun esim. joku laidalla seisoskeleva hahmo leikkautuu puoliksi pois. Myös kuvaan poltetut tekstitykset on häiritsevän isolla, selvästikin tarkoitettu pienemmälle ruudulle. Eikä leffojen tapahtumat aina sijoitu vain kuvan keskialueelle, jolloin laitojen leikkaaminen on todella ongelmallista. Kyllä minusta nykytelkkariin istuu paremmin leikkaamaton laajakangaskuva. Toki sellaine extra wide -kuva on edelleen vähän hassu, kun puolet kuva-alasta on mustaa palkkia.

      • Anonyymi

        Muistui tästä vielä mieleeni se klassinen suomennostekstitys alkuperäisen Tähtien Sodan kohtauksesta, jossa kuolontähden hälytyksen aikana kaksi stormtrooperia keskustelee:

        Stormtrooper1: "Do you know what's going on?"
        Stormtrooper2: "Maybe it's another drill"

        eli suomeksi:

        St1: "Tiedätkö mitä tapahtuu?"
        St2: "Ehkä se on pora"


      • Anonyymi

        Nythän on leikattu jossain 3:4 sarjoissa kuvaa ylä- ja alareunasta, muistaakseni esim Perhe on paras sarjassa oli leikattu, pahempi se on. Teksityksen paikkaa ja kokoa pitäisi voida muuttaa niin voisi itse säätää kuvaa jos haluaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Nythän on leikattu jossain 3:4 sarjoissa kuvaa ylä- ja alareunasta, muistaakseni esim Perhe on paras sarjassa oli leikattu, pahempi se on. Teksityksen paikkaa ja kokoa pitäisi voida muuttaa niin voisi itse säätää kuvaa jos haluaa.

        Sehän on ihan telkkarin omista säätömahdollisuuksista kiinni millä tavalla kuvan kokoa voi muuttaa tai rajata.
        Silloin kun tekstitystä ei ole poltettu kuvaan (esim. Ylen ohjelmissa harvoin on), kuvan ja tekstin kokoa ja paikkaa pystyy muuttamaan juuri sen verran kuin tv:n softasuunnittelijat ovat päättäneet antaa säätömahdollisuuksia (omassa telkkarissani tosi surkeasti).

        Telkkarista siis kiinni pitkälti tuo.
        Huomionarvoinen seikka muuten tämä uutta TV:tä ostaessa.


    • Anonyymi

      Teemalla Saaristolaislkäri sarjassa reunukset joka suunnalla, minkä ihmeen takia? Ei voi edes suurentaa kun sitten tekstitys menee puoliksi pois näkyvistä. Teeman tunnuskin puoliksi kuvan ulkopuolella, eikö ne osaa. Eihän tuohon voi mitän järkisyytä olla, tarkkuus riittäisi ihan hyvin koko kuvaan

      • Luultavasti nuo on Ylellä vanhoina beta-tallenteina (tai varmaan jo koneelle digitoituina) siltä ajalta, kun useimmilla oli ainoastaan 3:4 telkkari himassa. Kyllä ne silti voisi skaalata 16:9 ruudulle sopivaksi vaikka kuvan laatu siitä vähän kärsiikin.
        Saaristolaislääkärissä ei sentään ole tekstitystä poltettu kuvaan, joten sen voisi helposti tehdä.

        Mun telkkarini ei osaa tuota skaalata, joka on kyllä käsittämätöntä.


      • Anonyymi
        JustJust kirjoitti:

        Luultavasti nuo on Ylellä vanhoina beta-tallenteina (tai varmaan jo koneelle digitoituina) siltä ajalta, kun useimmilla oli ainoastaan 3:4 telkkari himassa. Kyllä ne silti voisi skaalata 16:9 ruudulle sopivaksi vaikka kuvan laatu siitä vähän kärsiikin.
        Saaristolaislääkärissä ei sentään ole tekstitystä poltettu kuvaan, joten sen voisi helposti tehdä.

        Mun telkkarini ei osaa tuota skaalata, joka on kyllä käsittämätöntä.

        Onpa poltettu tai, mutta tekstitykset menee osittain kuvan ulkopuolelle jos zoomaa. Jotain hölmöilyä kun kanavan merkkikin on osittain kuvan ulkopuolella ihan normaalisti katsoessakin. TV:si tunnistaa että se on skaalattu noin 16:9, pitää zoomata jos haluaa suuremmaksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onpa poltettu tai, mutta tekstitykset menee osittain kuvan ulkopuolelle jos zoomaa. Jotain hölmöilyä kun kanavan merkkikin on osittain kuvan ulkopuolella ihan normaalisti katsoessakin. TV:si tunnistaa että se on skaalattu noin 16:9, pitää zoomata jos haluaa suuremmaksi.

        Tai paremminkin 4:3 kai se lähetys on, ylä- ja alareunat vaan jätetty mustaksi.


    • Anonyymi

      Jos elokuva on vanha 4:3, niin laajakuvatelkkarin sivuihin kuulu jäädä mustat reunat. Eihän kukaa katso sitä levitetynä! Automaattinen kuvasuhde päälle, niin ei ole ongelmia.

      • Anonyymi

        Usko tai älä niin jotkut haluaa katsoa täydessä koossa venytettynä, en kyllä itse ymmärrä ollenkaan. Minua häiritsee heti jos mittasuhteet ei ole kohdallaan. Keksin juuri teorian että ehkäpä lihavat haluaa nähdä muutkin lihavampina tai niitä ei ainakaan häiritse lihavuus, silti autot ja kaikki muu näyttää epänormaalilta väärällä kuvasuhteella.


    • Anonyymi

      Uusittu Baywatch on tehty 4:3 -kuvasta jättämällä ylä- ja alareunat pois. Ja muutettu FullHD:ksi.

      Aioin katsoa ainakin muutaman jakson, kun en ollut aiemmin katsonut, mutta kun huomasin vähän väliä, että jotain puuttuu kuvasta ylhäältä tai alhaalta, niin jätin jo ensimmäisen jakson kesken.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2052
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1868
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe