Aihe

Pimeä historia: Ahvenanmaan noidat

Anonyymi

Pimeä historia: Ahvenanmaan noidat
09.30 - 10.00. 30min. Yle TV1

Onnellisen saaren pimeä salaisuus selviää, kun historioitsija Teemu Keskisarja ja opettaja Marko Kämäräinen lähtevät Pohjolan ensimmäisen noitavainon alkulähteille.

Jaa

Teemu Keskisarja on suomalaisten historian etevä tutkija.

13

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Huh, ei kiinnosta millään muotoa.

   • Anonyymi

    Ahvenanmaalaiset ei ole suomalaisten esivanhempia tahi esi-isiä.
    ruotsista tulivat sotajoukot Ahvenanmaan ja Turun kautta vuonna 1055 Suomea valtansa alle laskemaan, muistetaanpas sekin juttu.


  • Kun päivittelemme monien kaukaisten maiden raakoja asenteita ja tunnottomia tappajia, on hyvä pitää mielessä, että samanlaisia olimme mekin muutama vuosisata sitten. Uskonnon hurjistamat kansanjoukot ja hurmanhenkiset kirkonmiehet uskoivat ruumiillistuneeseen Pahaan ja halusivat hävittä sen palvelijat maan päältä. Uskon, että moni henkensä menettänyt noitakin uskoi itsensä syylliseksi noituuteen.
   Kun jumalallinen läsnäolo oli jokahetkistä, ja moni sai uskonvahvistusta näyistä ja yliluonnolisista kokemuksista, niin helppo oli myös syyttää kanssakulkijoita pahan valtaan joutumisesta. Se oli ehkä asia, johon ei itse voinut vaikuttaa, sillä olihan Pahalla suuremmat voimat kuin pelokkaalla ja yksinäisellä naisella.
   Tänä päivänäkin taikamenoja harrastetaan, woodoo on romantisoitu taikuus, jota käytetään tehokeinona jännityskirjoissa ja .filmeissä. Mutta joillekin se on totista totta.

   Pitää olla kiitollinen, että on tasajalkainen pohjoismaalainen, viileän ilmaston viilentämä. Me emme kovin helposti hairahdu ylilyönteihin.

   • Anonyymi

    Olipas rasistinen kommentti. Onko kuumien maiden ihmiset muka kuumakalleja?


   • Tarkoitatko minun mielipidettäni?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Olipas rasistinen kommentti. Onko kuumien maiden ihmiset muka kuumakalleja?

    Kuka tässä on kuumakalle?


  • Anonyymi

   Ruotsista aina tule kaikenlainen paha, nuuskat ja huumeet, corona ja vaikein ulkomaalaistaustainen väki, joille sieltä ruotsalaiset ostavat junalipun pooisen kautta Suomeen.

   • Lasketkp tuon kaiken npituudeksi?


  • Anonyymi

   pohjoisen

  • Minäkin katselin tuon ohjelman Ylen Areenalta. Mielenkiintoista.
   En tosin pitänyt toimittajaparin , etenkään historioitsijan, otteesta aiheeseen.
   ***
   Asiasta kolmanteen : katselen parhaillaan HBO Nordicista dokumenttisarjaa Knutbyn murhasta ja murhayrityksesä, vuonna 2004, joka nostatti suuret otsikot lehdistössä täällä, kun Knutbyn (Upplanti) paikallisen filadelfiaseurakunnan yksi pastoreista, Helge Fossmo houkutteli nuoren ja kokemattoman lastenhoitajansa Sara Svenssonin murhaamaan Helgen vaimon ja rakastajattaren aviomiehen Daniel Linden, joka jäi henkiin. Miten paljon ja pitkälle voi uskonnollisen manipulaation keinoin saada ihmiset tekemään asioita jotka olisivat heille täysin mahdottomia jos he olisivat järjissään.
   Tämä tuli mieleenkun ohjelmassa Ahvenanmaalta tämä mestattu noita kertoi lennoistaan Kyöpelinvuorelle tai Blåkullaan ja keksi mitä ihmeellsempiä tarinoita, oliko hänellä jonkinlainen halu kuolla vai pelkäsikö kidutusta ja nopea kuolema oli helpompi?

   • Anonyymi

    Olen samaa miettinyt, miksi nämä noituudesta syytetyt kertoivat tuollaisia tarinoita, ja kyökkipsykologina tullut siihen päätelmään, että tilanne, syytökset, vankeus ja kuulustelut olivat saaneet noidiksi syytetyt uskomaan itsekin syytöksiin.
    Siitä oli sitten lyhyt matka kertomuksiin Kyöpelinvuoresta ja noitasapatista. Oli käytettävä tilaisuus ikään kuin lyödä takaisin syyttäjiä. He uskoivat, mitä noidat kertoivat. He saivat pelätä loppuikänsä mestattujen noitien kostoa, samoin kaikki "todistuksia" keksineet seurakuntalaiset. Noitiahan uhkasi kuolemantuomio joka tapauksessa.

    Taikausko on jollakin lailla sisäänrakennettu ihmiseen. Ennustajia uskotaan, horoskooppeja, unia, 13. päivää. Joissakin hotelleissa ei ole 13. kerrosta, vaan se on jätetty pois hissin numeroinnista. Teemme uudenvuodenlupauksia, ennustamme kädestä.
    Mitäpä se muuta on kuin uskomusta näkymättömään henkimaailmaan, vaikka väitämmekin, että se on huuhaata.
    Jo kivikaudella on hautalöytöjen perusteella uskottu tuonpuoleiseen elämään, ja siihenhän uskonnotkin tukeutuvat.
    Tuskinpa kukaan meistä on aivan vapaa enteiden tulkitsemisesta.
    -Mkr.-


   • Knutbyn tapauksessa päästään sairas ihminen käytti uskontoa keppihevosenaan manipuloidessaan toisen ihmisen tappamaan.

    Yhtä "vaarallista" kuin uskonto, voi olla rakkauskin. Oletko seurannut Johanna Möller tapausta?

    https://www.svtplay.se/arbogafallet


   • Tellukka kirjoitti:

    Knutbyn tapauksessa päästään sairas ihminen käytti uskontoa keppihevosenaan manipuloidessaan toisen ihmisen tappamaan.

    Yhtä "vaarallista" kuin uskonto, voi olla rakkauskin. Oletko seurannut Johanna Möller tapausta?

    https://www.svtplay.se/arbogafallet

    Ei näköjään ole enää nähtävissä.
    Mutta siis tästä kysymys. Ei mitään tekemistä minkään uskonnon kanssa, mutta yhtä päästään sairas ja manipuloiva nainen kuin Knutbyn tapauksessa.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/J1vPRj/guide-det-har-ar-arbogafallet


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Yksin oli Sofia tullut Espanjasta

   https://www.seiska.fi/kotimaa/jattiriita-espanjassa-sofia-belorf-palasi-yksin-suomeen-ilman-stefan-thermania-kuvat Harmi, että tää ja muut riidat on v
   Kotimaiset julkkisjuorut
   134
   8337
  2. Kohujulkkis Sofia Belorf avautuu suhteestaan huumetuomittu Niko Ranta-ahoon: "Rakkaus on sokea"

   Sofia Belórf on avautunut Katiska-vyyhdin tuomiosta ja rakkaudestaan Niko Ranta-ahoon. Rakkaus on sokea, Sofia tuskailee. https://www.suomi24.fi/viih
   Kotimaiset julkkisjuorut
   131
   8301
  3. Oho! Vappu Pimiä yllättäen myös Kokkisota-juontajaksi - Sikke Sumari pois äkillisestä syystä

   Maajussille morsian, TTK ja nyt myös Kokkisota. Pimiällä riittää vientiä... https://www.suomi24.fi/viihde/oho-vappu-pimia-yllattaen-myos-kokkisota-juo
   Kotimaiset julkkisjuorut
   95
   4404
  4. Kaikki kuorma-autot joista ei näe oikealle sivulle, on laitettava ajokieltoon.

   Selvä rakenteellinen vika. Vika on ollut vuosikymmeniä tiedossa. Mitä ovat tehneet autotehtaat ja autojen katsastajat? Aluksi pitää poistaa oikeanpuo
   Maailman menoa
   90
   2189