Ruotsi irtisanoo myös verosopimuksen Portugalin kanssa.

Anonyymi

22.04.2021 Uutisoitu Portugalilaisessa lehdessä ja siitä käännettynä

Ruotsi haluaa repiä sopimuksen Portugalin kanssa ja soveltaa IRS:iä "veroheldon" eläkeläisiin
Epätavallisten asukkaiden hallinto aiheuttaa diplomaattisen jännitämisen. Tukholma seuraa Suomea ja haluaa lopettaa vuoden 2002 verosopimuksen, koska Lissabon ei ole vielä ratifioinut näiden sääntöjen muuttamista. Tavoitteena on verottaa Portugalissa asuvia ruotsalaisia eläkeläisiä.
Odotuspeli on päättynyt. Suomen jälkeen Ruotsi haluaa repiä Portugalin kanssa vuonna 2002 tehdyn verosopimuksen ja alkaa verottaa viime vuosina Portugaliin muuttaneiden ja siellä täällä verovapautuksesta hyötyneiden ruotsalaisten eläkeläisten verotusta.

Päätöksen julkisti maanantaina sosiaalidemokraatti Stefan Lofvenin johtama Ruotsin hallitus, joka ehdottaa maansa parlamentille yleissopimuksen päättämista, koska Portugali ei ole vielä ratifioinut toukokuussa 2019 näiden kahden valtion välillä sovittuja uusia sääntöjä.

Jos ehdotus hyväksytään, 1 päivästä tammikuuta 2022 alkaen Portugalissa asuvia muita kuin maassa asuvia varten (NMR) hyötyvät ruotsalaiset eläkeläiset verotetaan IRS:stä Ruotsissa, eivät eivät enää hyödy tämän ohjelman eduista, joita pidetään ulkopuolelta "veroheldona".

Päätöksen edessä ulkoministeriö vastasi yleisölle, että "Portugalin hallitus panee merkille Ruotsin viranomaisten tiedottaman aikomuksen", eikä sanonut, ratifioiko se vuoden 2019 sopimuksen.

Tukholmassa on jo pitkään kritisoitu IRS:n erityisjärjestelmää, koska Portugaliin muuttanille Ruotsissa maksettuja uudistuksia ei veroteta Portugalissa, ja samalla Ruotsin kuningaskuntaa itseään estetään verottamasta niitä alueellaan, koska NR-ohjelman säännöt ja aiemmin olemassa olleet verosopimuksen säännöt on yhdistetty.

Ruotsi sai Portugalin allekirjoittamaan toukokuussa 2019 muutoksen vuoden 2002 yleissopimukseen (joka on ollut voimassa vuoden 2003 lopusta lähtien) ruotsalaisten eläkeläisten verottamisen vuoksi, eikä kesti kauan ennen kuin se ratifioi tekstin. Koska Lissabonissa päinvastoin vie aikaa ratifioida tasavallan yleiskokous, Ruotsin hallitus on päättänyt toimia yksipuolisesti Portugalin passiivisuuden vastaisesti seuratessa sitä, mistä sovittiin kahdenvälisesti yli puolitoista vuotta sitten.

Edellisen verosopimuksen päättyessä Ruotsi voi periä verovirastoa eläkeläisiltä, jotka saavat edelleen kansallisen järjestelmän maksamia eläkkeitä ja jotka on vapautettu tästä verosta molemmissa maissa.

Ruotsi tekee samoin kuin Suomi vuonna 2018 juuri siksi, että Portugali oli jättämässä kokouksen myös laatikkoon ja Helsinki rikkoi lähes puoli vuosisataa käsittäneen alkuperäisen sopimuksen.

Allekirjoitettuaan ruotsin kanssa alkuperäisen yleissopimuksen muutoksen Portugalin hallitus muutti vuonna 2020 eläkeläisverojärjestelmän sääntöjä verottaakseen toisessa maassa saatuja eläkkeitään 10 prosentin verokannalla. Ruotsi pitää kuitenkin tämän yhtenäisen veroasteen soveltamista riittämättömänä askeleena, jolloin ruotsalaiset maastamuuttajat ovat etulyöntiasemassa Ruotsiin jääneiden sijaan.

Viime vuosina on ollut ongelmana vuoden 2002 yleissopimuksen alkuperäisten sääntöjen yhdistäminen sääntöihin, jotka Portugali myöhemmin loi muiden kuin tavanomaisten asukkaiden järjestelmään.

Yleissopimuksella pyrittiin välttämään kaksinkertaisen verotuksen tapauksia (ja päinvastoin estämään veronmaksajia pysyttelemasta puolueettomalla maaperällä, jos he eivät maksa kumpaankaan suuntaan).

Tuolloin nämä kaksi maata ymmärsivät, että joitakin eläkkeitä verotetaan lähdeverolla (eli siinä maassa, jossa ne maksetaan) ja toisia verotetaan vain asuinvaltiossa. Näin Portugalissa asuvaa ruotsalaista eläkeläistä voitiin verottaa täällä verovirastossa.

Kun Portugali kuitenkin käynnisti uuden verojärjestelmän vuonna 2009, tämä kehys muuttui, koska maa ei soveltanut IRS:ään portugaliksi asuvia eläkeläisiä, jotka saavat alkuperävaltiossa maksettuja eläkkeitä. Koska samaan aikaan verosopimus esti Ruotsia verottamasta eläkkeitä lähdeverolla, nämä eläkeläiset jätettiin verotusten piiriin, IRS oli nolla. Tämän eron Ruotsi kiistää kansalaisten verotuksen oikeudenmukaisuuden vuoksi.

Portugali ei ole ainoa Ruotsin kohteena, joka haluaa verottaa myös Kreikkaan muuttavat eläkeläiset, joissa ulkomaiset eläkeläiset hyötyvät vähintään 10 prosentin verokannasta.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

        Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
        Maailman menoa
        245
        2289
      2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

        Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
        Ikävä
        164
        1487
      3. Se katse silloin

        Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
        Ikävä
        54
        1335
      4. Kaipaaville

        Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
        Ikävä
        74
        1075
      5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

        Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
        Suomalaiset julkkikset
        3
        1059
      6. Miten haluaisit

        Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
        Ikävä
        78
        960
      7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

        8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
        Maailman menoa
        213
        951
      8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

        mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
        Ikävä
        45
        855
      9. Kohta me ei enää nähdä :(

        En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
        Ikävä
        39
        689
      10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

        Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
        Kärsämäki
        15
        680
      Aihe