Kirjoituskutsu: Elämää aikuisvaippojen kanssa (tutkimus)

Anonyymi

Etsimme tutkimukseen ihmisiä, joilla on kokemusta elämästä aikuisvaippojen eli inkontinenssisuojien kanssa, ja haluavat kirjoittaa kokemuksistaan omaelämänkerrallisen tarinan/tarinoita tutkimuskäyttöön. Näitä "vaippatarinoita” voivat kirjoittaa kaikki 18 vuotta täyttäneet ihmiset, jotka joko käyttävät aikuisten vaippoja itse, tai avustavat toisia niiden käyttämisessä (esimerkiksi ammatti- ja omaishoitajat, henkilökohtaiset avustajat). Tutkimuksessa keskitytään inkontinenssiin, ja terveydellisiin syihin perustuvaan vaippojen käyttökokemuksiin.

Vaippatarinoiden keruu on osa Suomen Akatemian (hanke nro: 321972) ja Koneen Säätiön (hanke nro: 201802636) rahoittamaa laajempaa tutkimushanketta "Hoivan kestävä tulevaisuus: Aikuisille suunnattujen vaippojen globaali poliittinen talous", joka toteutetaan Tampereen yliopistossa vuosina 2019–2024. Hankkeessa kartoitetaan aikuisvaippoihin liittyviä käytäntöjä, taloutta ja politiikkaa, tavoitteena kokonaisvaltaisesti kestävä inkontinenssihoito. (Lisätietoja hankkeesta: www.vaippahanke.fi)

Tutkimuksessa kerättyjä tietoja käsitellään luottamuksellisesti tietosuojalain edellyttämällä tavalla, ja koko hankkeesta on laadittu yksityiskohtainen tietosuojailmoitus. Tarinat kerätään nimettömästi, ja kirjoittajien henkilöllisyys pysyy salassa koko tutkimuksen ajan. Kirjoitusten lähettäjien tietokoneiden IP-osoitteita ei tallenneta kirjoitusten yhteyteen. Aineisto säilytetään asianmukaisesti Tampereen yliopistossa tutkimuksen päättymiseen saakka. Tarinat, joiden kirjoittaja on antanut luvan, arkistoidaan Tietoarkistoon myöhempää tutkimus-, opetus- ja opiskelukäyttöä varten. Arkistointilupa kysytään kirjoituksen lähettämisen yhteydessä. Tarinoita voidaan hyödyntää vain tutkimus-, opetus- ja opiskelukäytössä.

Tutkimuksen tuloksista raportoidaan suomen- ja englanninkielisissä tutkimusjulkaisuissa, yleistajuisissa blogiteksteissä, sekä hankkeen toimittamissa Pad Leaks – ja Vuotoja ja ohivuotoja –nimisissä podcasteissa. Tarinoista kirjoitetaan ja puhutaan aina kunnioittavaan sävyyn, kirjoittajien yksityisyydestä huolehtien. Tutkimuksen edistymistä ja tuloksia voi seurata hankkeen nettisivuilla, sekä Twitterissä: @Vaippahanke ja @padprojectV.

Ennen kirjoituksen lähettämistä tutkimukseen osallistuvia henkilöitä pyydetään tutustumaan keruuseen liittyvään tutkimustiedotteeseen huolellisesti (https://www.padproject.online/fi/vaippatarinoita/)

Linkki tarinoiden keruulomakkeeseen: https://services.fsd.tuni.fi/penna/aikuisvaippatarinat/39

Lisätietoja:
Tiina Vaittinen (YTT)
Hankejohtaja, Suomen Akatemian tutkijatohtori
Tampereen yliopisto
tiina.vaittinen (AT) tuni.fi
www.vaippahanke.fi

2

1123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pakotin vaimoni (32v) 6 kk sitten lekuriin, nyt tulee vaipat kotiin, 3kk satsi kerralla ja inkohousut.
      Viikko 'kokeilua' vaipoissa niin hänellä meni kokonaan se vähäinenkin pidätyskyky Lääkäri totesi että 100% inkontinenssi kun vaimolla tuli siinä tutkimuksessa 2 kertaa pissat ja 1 kakka, hän ei huomannut tai tuntenut mitään.

      Tää on meidän elämää, täysin luonnollinen asia että vaimoni tarvitsee vaipan 24/7.
      Enää hänellä ei ole yhtään rakon tai suolen hallintaa. Kakat ja pissat tulee, hajusta hän huomaa ja likaisesta vaipasta.Sitä hän valittaa kun vaipat pullottaa niin selvästi vaatteiden alta ja siitä että pitää kävellä ja istua eri tavalla,eikä voi pitää esim farkkuja kun ei mahdu vaippojen kanssa. Ja siitä rutinasta, kun liikkuu.
      Viime viikolla yritettiin kokeilla ulkona ollessa ohuempaa vaippaa, mutta siitä tuli varsinkin kakka läpi samantien.Lääkäri sanoi, että ei valitettavastiriitä vaimollenne koska hän on 100% inkontinentti ja sellaisena pysyy. Kirjoitti diagnoosin ja myönsi hänelle 'räätälöidyt' vaipat 24/7 käyttöön Tuoleissa meillä on muovisuojat ja vaimolla on sellainen puhallettava,muovinen istuma-alusta
      Kun rakastellaan, on muovialusta ja auki oleva vaippa hänellä pyllyn alla. Joka kerta siinä tulee pissat ja kakat.erittäin kiihottavaa.
      Samoin se,kun hän liikkuu kuuluu vaippojen rutina. Joutuu käveleen vähän lyllertämällä. Hänellä tulee pissat 'eteen' ja siinä on oltava extra suojat edessä ja sivuilla, iso muhkura housuissa. Sen huomaa kaikki ja jotkut tuijottaa.
      Kakka tulee 'taakse', ulosteinkontinenssi vaipan on oltava tosi paksu tiukoilla reunoilla.

      • Anonyymi

        Kai tuohon nyt joku muukin ratkaisu olisi, kuin aina vaipoissa olo? Vaikka sitten avanne, mutta olisi sentään omassa hallinnassaan nuo asiat puhtaisiin vaihtaa. Jos on älyllisesti terve, ei kyllä halua edes puolisoa vaipanvaihtajakseen. Tai sitten toinen saa kiksejä aikuisen ihmisen pitämisestä vaipoissa....


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1671
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1297
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      6
      1277
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe