Kalsiumin lähteitä energiataloudellisuusjärjestyksessä

Anonyymi

Maito (johon on lisätty kalsiumia) on vasta jaetulla 27. sijalla, piimän (johon ei ole lisättty kalsiumia) sekä kuivatun kombu merilevän kanssa. Minulla tulee muuten lähes puolet kalsiumista tuoreesta (raaka) lehtikaalista.

Laskennan lähtöaineistoina ovat 1) 'Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli: Avoin Data, Peruspaketti2': https://fineli.fi/fineli/fi/avoin-data sekä 2) 'Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, versio 5 pdf': https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf

Kalsium (mg), keskimääräisen aikuisen saantitavoite /vrk = 804 (~VRN2014)

Aines » Prosessi » Energia (kCal) » Määrä (g)

viininlehti, säilötty suolaliemeen » säil » 49.6 » 206
herneenverso » raaka » 70.7 » 322
nokkonen » raaka » 80.2 » 187
mantelijuoma, makeuttamaton, alpro » teol » 80.6 » 670
basilika, tuore » raaka » 83 » 322
rukola, rucola, sinappikaali » raaka » 91.3 » 502
tilli, tuore » raaka » 115 » 386
pinaatti, pakaste » pakast » 122 » 913
lehtikaali » raaka » 128 » 335
villirucola, pikkuhietasinappi » raaka » 139 » 502
kookosjuoma, kookospähkinäjuoma, vitaminoitu, alpro » teol » 144 » 670
juusto, puolikova juusto, rasvaa 5 % » teol » 148 » 87.8
väinönputki » raaka » 153 » 327
siankärsämö » raaka » 153 » 272
mangoldi » raaka » 157 » 913
mantelijuoma, makeutettu, alpro » teol » 159 » 670
sulatejuusto, rasvaa 5 %, vähärasvainen » teol » 161 » 116
persilja » raaka » 163 » 595
piimä, aktiivipiimä, rasvaa 0.4 %, vl, d-vit 1 ug, probiootteja (arc) » teol » 163 » 447
jääsalaatti » raaka » 164 » 1440
pinaatti, keitetty, suolaton » keit » 164 » 768
pinaatti » raaka » 164 » 903
mustaherukka, lehti, mustaherukan lehti » raaka » 165 » 259
merilevä, kombu, kuivattu » kuiv » 168 » 89.3
maito, rasvaton, lisätty kalsiumia, d-vitamiinia 0.5 ug (arc) » teol » 168 » 447
piimä, rasvaton, laktoositon, d-vit 1 ug » teol » 168 » 664
piimä, gefilus-piimä, rasvaton, d-vit 1 ug, probiootteja » teol » 169 » 562
piimä, rasvaton, d-vit 1 ug » teol » 169 » 562
juusto, polar 5 % rasvaa, valio » teol » 170 » 93
vuonankaali » raaka » 170 » 1130
juusto, polar 10 % rasvaa, valio » teol » 171 » 83.7
maitohorsma, verso » raaka » 174 » 383
maito, rasvaton, valio profeel voimamaitojuoma, d-vitamiinia 1 ug, laktoositon » teol » 176 » 511
juusto, puolikova juusto, kevyt, rasvaa 15-18 % » teol » 176 » 76.5
piimä, kirnupiimä, rasvaa 0.3 %, d-vit 0.5 ug (arc) » teol » 178 » 618
tofu, kova/kiinteä, soijavalmiste » teol » 181 » 118
lehtisalaatti, ruukkusalaatti, lollo rosso » raaka » 181 » 1440
maito, rasvaton, laktoositon maitojuoma, valio eila, d-vitamiinia 2 ug » teol » 183 » 664
maito, rasvaton, laktoositon maitojuoma, d-vitamiinia 1 ug » teol » 183 » 664
juusto, puolikova juusto, rasvaa 9-11 %, kevyt, edam/kadett » teol » 184 » 85.6
maito, rasvaton, valio plus, d-vitamiinia 2 ug » teol » 186 » 447
soijajuoma, alpro kevyt, kalsiumia ja vitamiineja » teol » 187 » 670
jäävuorisalaatti, rapea keräsalaatti, amerikansalaatti » raaka » 187 » 1440
tofu, pehmeä, soijavalmiste » teol » 189 » 230
hasselpähkinäjuoma, vitaminoitu, alpro » teol » 189 » 670
piimä, rasvaton, valio plus, vl, d-vit 2 ug (arc) » teol » 189 » 487
piimä, rasvaton, vl, d-vit 1ug » teol » 193 » 664
piimä, rasvaton, laktoositon, d-vit 0.5 ug (arc) » teol » 193 » 664
piimä, rasvaton, valio eila laktoositon, d-vit 2 ug » teol » 201 » 670
piimä, rasvaton, ei lisätty d-vitamiinia, luomu » teol » 201 » 670
merilevä, wakame, kuivattu » kuiv » 203 » 122

Haun ulkopuolelle on rajattu: 1) epäolellisia kuten makeiset, makeat leivonnaiset, ateriankorvikkeet, epämääräisen/epäselkeän otsikon omaavia.2) Tulokset joissa massaksi tulee yli 2000 g.

24

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Lehtikaali ei ole kovin "terveellistä" koska se kerää maaperästä raskasmetalleja ja myrkkyjä. :-)

      T kn

      • Anonyymi

        Mielestäni 3 lasillista maitoa päivässä kuulostaa miellyttävämmältä kuin 350 g raakaa lehtikaalia.


      • Anonyymi

        Lehtikaali ei kerää raskasmetalleja ja myrkkyjä sen kummemmin kuin mikään muukaan kasvi: https://www.vox.com/2015/7/20/9002919/kale-bad-health

        Lehtikaali on yksi hyvin harvoista "superfoodeista" josta saa todella useita suojaravintoaineita erittäin energiataloudellisesti.

        Makuasioista ei tietenkään voi kiistellä mutta minun mielestäni 75g lehtikaalia 250g … 750g sekasalaatissa ei maistu juurikaan miltään, ja kun se on hienoksi pilkottu niin ei haittaa suutuntumanmaan kannalta. Jos sörssään sörssäinkoneella "silkkiseksi" 75g lehtikaalia plus 200g joko kananmumanvalkuaista tai raejuustoa tai maitorahkaa niin se pelkästään on mielestäni hieman kitkerähkö dippi, jostain kumman syystä tilanteen kohentaa tilkkanen sitruunan tai greipin tai jopa veriappelsiinin/appelsiinin/mandariinin mehua (jos lopputuloksena halutaan dippi niin ei kannata käyttää maitorahkaa koska hedelmämehun kanssa siitä tulee varsin löysää jolloin sitä pitää huonontaa lisäämällä esim maizena-möhnää).

        Aikoinaan käytin myös lehtikaalin keksisuonen ja lehtiruotin mutta nykyään ne menevät rokeen, niiden suojaravintoainepitoisuudet lienevät paljon pienemmät kuin lehtilavassa (ja helpottaa sörssäämistä).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lehtikaali ei kerää raskasmetalleja ja myrkkyjä sen kummemmin kuin mikään muukaan kasvi: https://www.vox.com/2015/7/20/9002919/kale-bad-health

        Lehtikaali on yksi hyvin harvoista "superfoodeista" josta saa todella useita suojaravintoaineita erittäin energiataloudellisesti.

        Makuasioista ei tietenkään voi kiistellä mutta minun mielestäni 75g lehtikaalia 250g … 750g sekasalaatissa ei maistu juurikaan miltään, ja kun se on hienoksi pilkottu niin ei haittaa suutuntumanmaan kannalta. Jos sörssään sörssäinkoneella "silkkiseksi" 75g lehtikaalia plus 200g joko kananmumanvalkuaista tai raejuustoa tai maitorahkaa niin se pelkästään on mielestäni hieman kitkerähkö dippi, jostain kumman syystä tilanteen kohentaa tilkkanen sitruunan tai greipin tai jopa veriappelsiinin/appelsiinin/mandariinin mehua (jos lopputuloksena halutaan dippi niin ei kannata käyttää maitorahkaa koska hedelmämehun kanssa siitä tulee varsin löysää jolloin sitä pitää huonontaa lisäämällä esim maizena-möhnää).

        Aikoinaan käytin myös lehtikaalin keksisuonen ja lehtiruotin mutta nykyään ne menevät rokeen, niiden suojaravintoainepitoisuudet lienevät paljon pienemmät kuin lehtilavassa (ja helpottaa sörssäämistä).

        Hyvä artikkeli luonnollisesti esiintyvistä ruokatoksiineista: 'Naturally Occurring Food Toxins; PMC3153292; NCBI'


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mielestäni 3 lasillista maitoa päivässä kuulostaa miellyttävämmältä kuin 350 g raakaa lehtikaalia.

        Tämän viestiketjun aihe on 'Kalsiumin lähteitä energiataloudellisuusjärjestyksessä', aihe ei ole 'kalsiumin lähteitä miellyttävyysjärjestyksessä'.

        Jotta saa maidosta saman määrän kalsiumia kuin jonka saa 335g lehtikaakaalista (jossa energiakuorma on 128 kCal) on juotava tuotetta 'maito, rasvaton, lisätty kalsiumia, d-vitamiinia' 478g ja siitä tulee 180 kCal energiakuorma. Laihtuvalle laihduttajalle, jonka aterioiden energiamäärä on 100 … 200 kCal, tuo 52 kCal ero on erittäin paljon.

        On vielä avoin kysymys kuinka energiataloudellisuus määritellään, näillä listoilla lähteet ovat vain paremmusjärjestyksessä. Sellainen määrittely saattaisi olla toimiva että: Listan energiataloudellisimman (järkevän) aineksen energiakuorma 1.5 kertaisena olisi vielä energiataloudellinen aines ja sitä suuremman energiakuorman omaavat ainekset olisivat energiaepätaloudellisia.


      • Anonyymi

        Tämän luettelon tarkoitus ei ole käsitellä syötäviä ruokia. Vaan pelkästään energiataloudellisia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämän viestiketjun aihe on 'Kalsiumin lähteitä energiataloudellisuusjärjestyksessä', aihe ei ole 'kalsiumin lähteitä miellyttävyysjärjestyksessä'.

        Jotta saa maidosta saman määrän kalsiumia kuin jonka saa 335g lehtikaakaalista (jossa energiakuorma on 128 kCal) on juotava tuotetta 'maito, rasvaton, lisätty kalsiumia, d-vitamiinia' 478g ja siitä tulee 180 kCal energiakuorma. Laihtuvalle laihduttajalle, jonka aterioiden energiamäärä on 100 … 200 kCal, tuo 52 kCal ero on erittäin paljon.

        On vielä avoin kysymys kuinka energiataloudellisuus määritellään, näillä listoilla lähteet ovat vain paremmusjärjestyksessä. Sellainen määrittely saattaisi olla toimiva että: Listan energiataloudellisimman (järkevän) aineksen energiakuorma 1.5 kertaisena olisi vielä energiataloudellinen aines ja sitä suuremman energiakuorman omaavat ainekset olisivat energiaepätaloudellisia.

        Huomautan vielä että kyseessä on järkevät raaka-aineet, ei epäjärkevät.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämän luettelon tarkoitus ei ole käsitellä syötäviä ruokia. Vaan pelkästään energiataloudellisia.

        Siis: Tämä lista sisältää Kalsiumin lähteitä (siis aineksia, ruokia, enrintarvikkeita, raaka-aineita) järjestettynä energiataloudellisuuden perusteella paremmusjärjestyksen, siten että energiataloudellisin on ylinnä. Ollenkaan kaikki tämän listan ainekset eivät siis ole energiataloudellisia.

        Energiataloudellisuus tarkoittaa että saavutetaan haluttu tulos hyvin vähäisen energiakuorman kustannuksella.

        Nämä listat on normalisoitu kunkin suojaravintoaineen vuorokautisen saantisuosituksen mukaan, sekä keskimääräiselle aikuiselle. Normalisointi mahdollistaa paremuusjärjestyksen esittämisen, täsmällen samassa järjestykseen saadaan nämä listat vaikka ne normalisoitaisiin mihin tahansa %-osaan vuorokautisesta saantisuosituksesta.

        Näillä listoilla ei siis ole tarkoitus vihjata/kehottaa saamaan vain yhtä suojaravintoa yksinomaan jostakin yhdestä aineksesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis: Tämä lista sisältää Kalsiumin lähteitä (siis aineksia, ruokia, enrintarvikkeita, raaka-aineita) järjestettynä energiataloudellisuuden perusteella paremmusjärjestyksen, siten että energiataloudellisin on ylinnä. Ollenkaan kaikki tämän listan ainekset eivät siis ole energiataloudellisia.

        Energiataloudellisuus tarkoittaa että saavutetaan haluttu tulos hyvin vähäisen energiakuorman kustannuksella.

        Nämä listat on normalisoitu kunkin suojaravintoaineen vuorokautisen saantisuosituksen mukaan, sekä keskimääräiselle aikuiselle. Normalisointi mahdollistaa paremuusjärjestyksen esittämisen, täsmällen samassa järjestykseen saadaan nämä listat vaikka ne normalisoitaisiin mihin tahansa %-osaan vuorokautisesta saantisuosituksesta.

        Näillä listoilla ei siis ole tarkoitus vihjata/kehottaa saamaan vain yhtä suojaravintoa yksinomaan jostakin yhdestä aineksesta.

        Listasi ovat yhtä tyhjän kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lehtikaali ei kerää raskasmetalleja ja myrkkyjä sen kummemmin kuin mikään muukaan kasvi: https://www.vox.com/2015/7/20/9002919/kale-bad-health

        Lehtikaali on yksi hyvin harvoista "superfoodeista" josta saa todella useita suojaravintoaineita erittäin energiataloudellisesti.

        Makuasioista ei tietenkään voi kiistellä mutta minun mielestäni 75g lehtikaalia 250g … 750g sekasalaatissa ei maistu juurikaan miltään, ja kun se on hienoksi pilkottu niin ei haittaa suutuntumanmaan kannalta. Jos sörssään sörssäinkoneella "silkkiseksi" 75g lehtikaalia plus 200g joko kananmumanvalkuaista tai raejuustoa tai maitorahkaa niin se pelkästään on mielestäni hieman kitkerähkö dippi, jostain kumman syystä tilanteen kohentaa tilkkanen sitruunan tai greipin tai jopa veriappelsiinin/appelsiinin/mandariinin mehua (jos lopputuloksena halutaan dippi niin ei kannata käyttää maitorahkaa koska hedelmämehun kanssa siitä tulee varsin löysää jolloin sitä pitää huonontaa lisäämällä esim maizena-möhnää).

        Aikoinaan käytin myös lehtikaalin keksisuonen ja lehtiruotin mutta nykyään ne menevät rokeen, niiden suojaravintoainepitoisuudet lienevät paljon pienemmät kuin lehtilavassa (ja helpottaa sörssäämistä).

        "Jos sörssään sörssäinkoneella "silkkiseksi" 75g lehtikaalia plus 200g joko kananmumanvalkuaista tai raejuustoa tai maitorahkaa niin se pelkästään on mielestäni hieman kitkerähkö dippi, jostain kumman syystä tilanteen kohentaa tilkkanen sitruunan tai greipin tai jopa veriappelsiinin/appelsiinin/mandariinin mehua (jos lopputuloksena halutaan dippi niin ei kannata käyttää maitorahkaa koska hedelmämehun kanssa siitä tulee varsin löysää jolloin sitä pitää huonontaa lisäämällä esim maizena-möhnää)."

        Onko tämä siis esimerkki sinun normaalista päivän ateriasta? 🤢🤮


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Jos sörssään sörssäinkoneella "silkkiseksi" 75g lehtikaalia plus 200g joko kananmumanvalkuaista tai raejuustoa tai maitorahkaa niin se pelkästään on mielestäni hieman kitkerähkö dippi, jostain kumman syystä tilanteen kohentaa tilkkanen sitruunan tai greipin tai jopa veriappelsiinin/appelsiinin/mandariinin mehua (jos lopputuloksena halutaan dippi niin ei kannata käyttää maitorahkaa koska hedelmämehun kanssa siitä tulee varsin löysää jolloin sitä pitää huonontaa lisäämällä esim maizena-möhnää)."

        Onko tämä siis esimerkki sinun normaalista päivän ateriasta? 🤢🤮

        Kyllä. Ei ruuan tarvitse olla syötävää. Se ei ole oleellista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä. Ei ruuan tarvitse olla syötävää. Se ei ole oleellista.

        Näin minäkin olen niin nyt käsittänyt että näiden listojen tarkoitus onkin löytää aineksia jotka on helposti keskenään muussattavia, ei esim normaaleja aterioita joissa on makua, rakennetta, mahantäytettä, silmänruokaa, väriä. Todella hyödyllistä tavalliselle ihmiselle joka esim haluaa vanhanaikaiseen tapaan pureksia ruokansa. :-]

        Katkarapu-cocktail sai ainakin ihan uuden merkityksen.

        Heräsi kysymys onko thö listaajalla hammaskalusto tallella lainkaan.

        T kn


    • Anonyymi

      Maitoa juomattomat saavat kalsiuminsa helposti kalkkitableteista.

      • Anonyymi

        Juu varmasti ja päälle sitten kalkkeutuneet verisuonet ja sydänkohtauksen.

        Ihminen saa kaiken tarvitsemansa kalsiumin normaaliravinnosta, jota ei ole ryyditetty maitovalmisteilla.

        Kun verisuoni tukkeutuu, se on pääasiassa kalkkia mikä sen tukkeaa. Japanissa tämä ilmiö on pienempi kuin muualla, siellä eletään pidempään kuin muualla maailmassa. Syynä on se, että he syövät vähäkalsiumista ruokaa sen lisäksi sellaista ravintoa joka edesauttaa kalsiumia pysymään poissa sieltä verisuonista (kalsium kuuluu luustoon).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu varmasti ja päälle sitten kalkkeutuneet verisuonet ja sydänkohtauksen.

        Ihminen saa kaiken tarvitsemansa kalsiumin normaaliravinnosta, jota ei ole ryyditetty maitovalmisteilla.

        Kun verisuoni tukkeutuu, se on pääasiassa kalkkia mikä sen tukkeaa. Japanissa tämä ilmiö on pienempi kuin muualla, siellä eletään pidempään kuin muualla maailmassa. Syynä on se, että he syövät vähäkalsiumista ruokaa sen lisäksi sellaista ravintoa joka edesauttaa kalsiumia pysymään poissa sieltä verisuonista (kalsium kuuluu luustoon).

        Tässä luettelossa käsitellään ainoastaan energiataloudellista kalsiumia. Ei sellaista kalsiumia joka menee verisuoniin vaan pysyy luissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässä luettelossa käsitellään ainoastaan energiataloudellista kalsiumia. Ei sellaista kalsiumia joka menee verisuoniin vaan pysyy luissa.

        Tässä keskustelussa käsitellään vain laihdutusta, sillä sehän on palstan aihe.

        Kalsium ei laihduta, missään muodossa.


    • Anonyymi

      Kalsium imeytyy kasviksista ehkä jopa puolet huonommin kuin juustosta.

    • Anonyymi

      "Haun ulkopuolelle on rajattu: 1) epäolellisia kuten makeiset, makeat leivonnaiset, ateriankorvikkeet, epämääräisen/epäselkeän otsikon omaavia.2) Tulokset joissa massaksi tulee yli 2000 g."

      Sinulla on siis omiin mielipiteisiisi pohjautuvat muuttujat, eikä niinkin tarkat ehdot kuin 1) energian määrä "taloudellisuus" 2) ravintoainepitoisuus.

      Nyt sinulle on valikoitunut "raaka-aineita" uusilla muuttujilla kuten 3) terveellisyys 4) "järkevyys" 5) mitä itse syöt 6) mikä mielestäsi ei ole selkeää jne täysin subjektiiviset tekijät.

      T kn

    • Anonyymi

      > Kun verisuoni tukkeutuu, se on pääasiassa kalkkia mikä sen tukkeaa.

      Kerro lisää tuosta.

      • Anonyymi

        opettele googlettamaan, tietoa on saatavilla ihan helpolla


    • Anonyymi

      "Haun ulkopuolelle on rajattu: 1) epäolellisia"

      Eli teet taulukkoja lempiaineksistasi.

    • Anonyymi

      Muistutan ettei tämä koske suomalaisia. Tämä koskee vain oleellisia ei epäoleellisia.

    • Anonyymi

      Apteekista saa valmista letkuruokintaan tarkoitettua ravintoa nestemäisenä. Siihen on laskettu kaikki mitä ihminen tarvitsee. Myös proteiinit, rasvat, kuidut ja hiilihydraatit.

      Ei tarvitse tehdä itse liuosta ohjeillasi ja nähdä vaivaa kun joku on jo tehtaalla muussannut kaikki yhdeksi sörsseliksi samaan pakkaukseen. Tulee halvemmaksikin. Osterit, maksat, appelsiinit, piimät ja mansikkakakut tulee nautittua samassa liemessä. Vastannee sinun makumieltymyksiäkin, mutta on tieteellisemmin laskettu ja täydellisempää ravintoa.

      Painonhallinta sujuu hyvin kun valikoi vain montako pussia imee tai laittaa suoraan nenä-nieluletkuun. Säästyy vaivalloiselta pureskelultakin.

      Buon Appetito!

      T kn

      • Anonyymi

        Kysehän on dietaarisista aineksista, joista KNM on tunnettu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5700
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3607
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      212
      1765
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1722
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      93
      1188
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1145
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      876
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      849
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      838
    Aihe