Kiusaamisesta ylipääsy

Anonyymi

Hei,

Olen 20 vuotias opiskelija poika. Minua kiusattiin melkein koko ala-aste ja suurin osa yläastetta yhdeksännettä luokkaa lukuunottamatta, koska sain silloin vaihtaa toiseen kouluun, jossa kiusaamista ei ollut. (En halua kuulla siitä, kuinka koulunvaihto olisi väärin, koska minun tapauksessani se auttoi, ja kiusaaminen loppui). Kiusaaminen oli sekä henkistä että fyysistä. En halua mennä tarkemmin yksityiskohtiin. Kiusaamisen takia karkasin kotoa kahdeksannen luokan alussa, ja jouduin lastensuojelun asiakkaaksi. Sairastuin myös kiusaamisen jälkeen syömishäiriöön, ja laihduin paljon. Osittain toivon, että laihempana minua ei tunnistettaisi. Hyvänä puolena sain nuorisopsykiatrialta vapautuksen armeijasta. Onneksi minua ei kuitenkaan huostaanotettu, vaikka lastensuojelun asiakas olinkin. Lukion kävin toisella paikkakunnalla, eikä siellä kiusaamista ollut. Yliopistossa, jonka aloitin heti lukion jälkeen ei myöskään ole ollut kiusaamista. Nyt olen kuitenkin etäopetuksen takia palannut pitemmäksi aikaa vanhempieni kotikuntaan, ja törmään täällä pakostakin vanhoihin kiusaajiini. Kiusaamiskokemukset tulevat pakostakin mieleeni. Useasti kun olen täällä pienellä paikkakunnalla törmännyt vanhoihin kiusaajini tai opettajiin sieltä koulusta, ovat he tuijottaneet minua pitkään, ja jotkut hiukan ilkeästi tai ikään kuin ivaavasti. En ole itse uskaltanut katsoa heitä ketään silmiin. Onneksi nyt ihmiset käyttävät usein miten maskeja kaupoissa, ja ne peittävät suun ilmeet. Olen myös lukenut lehdistä artikkeleita useista rajuista kiusaamistapauksista, joita on hiljattain tapahtunut.

Olisiko täällä kenelläkään kokemusta siitä miten voisin välttää asioiden mieleen tulemisen? Kaipasin neuvoja miten asiaa voisi muuttaa sisäisen käyttäytymisen kautta. Mindfulness on yksi asia, jota olen itse pohtinut. En halua sanoa kenellekkään tujoittamisesta mitään. En voi valitettavasti mennä psykoterapiaan, koska minulla ei ole siihen varaa. Kenties jollain olisi joku self help guide tällaisia tilanteita varten?

Yst. terv. Ulrik

P.S. Sujuvin kieleni on ruotsi, joten pahoittelen jos tekstissä on paljon virheitä.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sekaisin247 chatista voisi olla sinulle hyötyä ja apua.
      Sekä menet kertomaan tästä opiskelupaikan koulupsykologille tai sairaanhoitajalle/palvelukoordinaattorille, he osaa nämä asiat.

    • Anonyymi

      Omasta kokemuksesta voin sanoa että psykoterapiasta saattaisi olla apua, mutta jatkohoidon joutuu maksamaan itse koska KELA ei sitä korvaa. Itse en psukoterapiaa kokeillut, koska psykologi ja psykiatri sanoivat että tilanne voisi mennä huonompaan suuntaan jos jatkohoito jää kesken, juurikin syystä kun ei ole rahaa koska KELA ei sitä korvaa.

      Yksi vaihtoehto voisi olla hakeutua opiskelemaan pääkaupunkiseudulle Yliopistoon, TKK:lle tai Ammattikorkeakouluun, niin sitä kautta pääsisit myös YTHS:n terveydenhuollon piiriin, jossa on hyvät lääkärit.

      Opiskeluun lähtemiselle toiseen, ja myös isompaan paikkakuntaan varmasti poistaisi mahdollisuuden "törmätä" kiusaajiin.

      Itse lähdin pois pieneltä paikkakunnalta muualle opiskelemaan, ja rakentamaan kaverisuhteita uudelleen, ja samalla myös kokonaan uusien harrastusten pariin.

    • Anonyymi

      No tietysti parasta olisi päästä sieltä kylältä kauemmas joka muistuttaa kiusaamisesta mut jos se ei nyt onnistu niin sitä pitäis päästä purkamaan ajatuksia jonnekin ammattilaiselle. Vaikutat fiksulta tyypiltä joka on joutunu kiusaajien kohteeksi, tosi ikävää mitä olet joutunu kärsimään. Mutta ajattele niin että tänä päivänä ne vuosien takaiset kiusaajat ei sulle enää uskalla ryttyillä. Kulje vaan ryhti suorassa itsevarmasti ja anna niiden ääliöiden tuijottaa, ei ne sulle mitään tee. Se on parasta itsensä kannalta että jatkaa elämää ja pistää tavoitteita mitä kohti edetä. Kiusaajat ei määritä mitä sinusta tulee vain sinä itse, nouse niiden yläpuolelle ihan ajatustasolla. Tsemppiä:)

      • Anonyymi

        Kuten kerroin, niin lähdin pois pieneltä paikkakunnalta opiskelemaan, ja sitten työelämään.

        Suosittelisin opiskelua syystä että sitten pääsisit YTHS:n terveyspalveluiden piiriin, ja keskustelemaan ammattilaisten kanssa.


    • Anonyymi

      Moikka! Itse en koskaan puhunut kenellekään kiusaamisesta, kun sitä tapahtui. Myöhemmin olen kavereille pystynyt avautumaan. Oletko itse puhunut kokemuksistasi jollekin? Kokemusten käsittely avautumalla jollekin, kiusaamisen syiden pohtiminen ja sen ymmärrys, että et ole yksin, vaan on kyse hyvin yleisestä ilmiöstä, saattaa ehkä auttaa. Itse kyllä kärsin kiusaamisen seurauksista edelleen näistä huolimatta, mutta ehkä vähitellen voisi helpottaa, jos vain on tarpeeksi ihania ihmisiä ympärillä ja uskaltaa rohkaistua.
      Paras varmaan olisi, jos pääsisi parantamaan välejä kiusaajien kanssa ja voisi jopa puhua aiheesta (ja vieläpä saada anteeksipyyntöjä!), mutta se nyt on ehkä jo liikaa vaadittu 😁 Tärkeintä on jatkaa elämää ja löytää siihen kiinnostavaa sisältöä, uusia ihania ihmisiä, jotka häivyttävät vanhoja ikäviä kokemuksia muistista, jotta ne menettäisivät merkitystään yhä pienempänä harmaana pilkkuna historiassasi. Hienoa, että olet päässyt opiskelemaan! Tulevaisuutesi on varmasti valoisa ja täynnä mukavia kokemuksia.
      Olisi kiva jutella kanssasi yksityisestikin ja jakaa kokemuksia aiheesta 😊

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      67
      2904
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      411
      2798
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      99
      2237
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      87
      1984
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1904
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1830
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      9
      1821
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      151
      1775
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1592
    Aihe