päävanttien linjaus

Anonyymi

Tere!
Tuli hommattua uusi vene jossa yhdet saalingit vinossa taaksepäin.Edellisessä oli suoraan sivulle joten uutta vielä. Hämmästystä herättää saalinkien linjaus päävanttien kiinnistyspisteistä muodostuvaan linjaan nähden.jos kuvittelee suoran linjan rustista vantin mastopisteeseen, niin saalingin pää ei ole samaalla linjalla vaan edempänä jolloin vantti tekee mutkan myös veneen pituussuunnassa keulaan päin.Enkä siis tarkoita nyt saalingin ulospäin työntävää levittävää taitetta joka on sen tarkoituskin vaan saalingin vaakasuuntaisen astekulman aiheuttamaa mutkaa.Näyttää ihan siltä että saalinkien pitäisi olla vielä enemmän vinossa taakse päin.Onko tyypillistä ja ok vai onko veneessä siihen kuulumaton masto?Voisi kuvitella kireän vantin vääntävän eri linjalla olevan saalingin päästä aika lujaa?

Vanhassa veneessä masto ja suoraan sivulle törröttävät saalingit oli luonnollisesti saman suuntaisia.

8

167

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Hekkiä kiristäessä mastonhuippu taipuu taakse, jolloin päävanttisi suoristuvat.
   Ennen hekin laittoa paikalleen voi vanteissa olla "mutkaa" ihan kunnolla.

   Ei mastossasi vikaa ole. Takastaagi kiinni ja hekkiin vähän kiristystä. Voit kokeilla kiristää kovaakin, masto taipuu aika lailla latvastaan niin näet, miten vanttien linjaus muuttuu.

  • Anonyymi

   Jos vantin linja on suora katsottaessa saalingin suunnassa ei saalingin kiinnitykselle mastoon tule momenttia eteen tai taakse. To on oleellinen asia.

  • Anonyymi

   Onko osatakilasta, jossa ei ole babystaagia tai alavantteja etuviistoon? Takaviistojen saalinkien kuuluu työntää maston keskiosaa eteenpäin. Eli vantissa on mutka saalingin kohdalla ja mastoon tulee reilusti prebendiä, jos päävantit kiristää ja alavantit jättää löysäksi.

   Idea on, että saalinkiin tulee pelkkää puristusta, joissain veneissä on jopa nivel saalingin tyvessä. Tämä ei tietysti voi tarkasti toteutua kaikissa tilanteissa, vaan riippuu rakesta, prebendistä ja hekin kireydestä.

   Ideaalitapauksessa rustirauta, saalingin pää, saalingin tyvi ja vantin kiinnitys mastolla pitäsi olla samalla tasolla. Mutta vanttia kiristettässä vantin kiinnitys mastolla liikkuu taakse (keulastaagi venyy) ja saalinki liikkuu eteen (prebend), joten tuo ei toteudu kuin tietyllä yhdistelmällä.

   Toteutuuko sinulla tuo taso tai miten kaukana siitä ollaan? Onko mastotrimmi kunnossa? Liikaa prebendiä?

  • Anonyymi

   Kiitos tähänastisista vastauksista just tota tarkotin.Ymmärrän hyvin taaksepäin osoittavien saalinkien maston eteenpäin kaarelle työntämällä taivuttavan voiman ja siihen logiikkaan sopisi se että saalingin ulompi pää olisi vantin linjassa. Silloin vanttia ulospäin levittävää saalinkia vain puristettaisiin. Mutta nyt tilanne on se että kirreä vantti vetää saalingin päätä myös taaksepäin vastavoimana mastoa eteenpäin työntävälle voimalle.Riki on passattu edellisen omistajan merkkeihin ja arvioisin saalingin pään olevan ehkä 20cm pois linjalta.Takastaagin tiukkaus ja maston esitaivutus huonontaa tilannetta. Kaiken järkeilyn perusteella maston takakallistuksen vähentäminen parantaisi tilannetta mutta edellisen omistajan säädöt hämmentää.Voiko etustaagi olla venynyt niin paljon? Tai ehkä heloitusta on muutettu viimeisen käytön jälkeen mutta ei myönnetä!

   • Anonyymi

    Ei vantit veny pysyvästi ellei mitoitus ole pahasti pielessä. Omassa veneessä vanttiruuvit on vedetty samaan mittaan vuodesta 2013 ja aivan yhtä tiukat ovat edelleen.

    Mutta rakea on voitu säätää. Jos kyse on 7/8- tai 3/4-rikistä paras vauhti yleensä löytyy varsin suurella rakella.

    20 cm kuulostaa paljolta. Pitääpä katsoa omasta veneestä.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ei vantit veny pysyvästi ellei mitoitus ole pahasti pielessä. Omassa veneessä vanttiruuvit on vedetty samaan mittaan vuodesta 2013 ja aivan yhtä tiukat ovat edelleen.

    Mutta rakea on voitu säätää. Jos kyse on 7/8- tai 3/4-rikistä paras vauhti yleensä löytyy varsin suurella rakella.

    20 cm kuulostaa paljolta. Pitääpä katsoa omasta veneestä.

    Minun veneessä on Seldenin piirrustuksen mukaan vantit 20 astetta ja rustit 18,6 astetta takaviistossa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Minun veneessä on Seldenin piirrustuksen mukaan vantit 20 astetta ja rustit 18,6 astetta takaviistossa.

    Hekki löysällä ko. pisteet ovat hienosti tasossa. Hekki pohjassa taas saalingit siirtyvät reilusti eteenpäin eli molempien saalinkien kohdalla vantti taittuu saalinkien suuntaan katsottuna. Tuskin 20 cm, mutta varmaankin 10 cm.


  • Voiko olla mahdollista saalinki on vahinkossa mennyt väärin päin ja sen vuoksi kulma on eteen päin. Tarkista voiko kääntää.

   Gullervo21

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vihdoin Sofian peffa ikuistettu ilman filttereitä

   Jenner pökät ei taida puristaa peffaa kasaan samalla tavalla kun kalsarit joita yleensä pitää😂 https://aijaa.com/re6HIq
   Kotimaiset julkkisjuorut
   224
   9311
  2. Mitä on tapahtunut?

   Kemijärveltä löytyi viikonloppuna kaksi kuollutta henkilöä. https://yle.fi/uutiset/3-12044939
   Kemijärvi
   19
   2834
  3. Suomi Tokion kisojen huonoin maa mutta urheilupomot vaikenee

   Suomi on ollut yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä maita kesäolympialaisissa. Suomi on osallistunut jokaisiin kesä- ja talviolympialaisiin vuoden 190
   Olympialaiset
   46
   2477
  4. Oho! Tanssii Tähtien kanssa -yllätys: Same sex -pari Elina Gustafsson ja Katri-ope!

   TTK törähtää taas! Tällä kaudella showssa nähdään myös historiallinen pari, sillä nyrkkeilijä Elina Gustafsson on Suomen TTK-historian ensimmäinen sam
   Kotimaiset julkkisjuorut
   45
   2283
  5. Oho! Tanssii Tähtien kanssa saa oman "realityn" - Tätä tiedossa!

   Tanssii Tähtien Kanssa uusi kausi alkaa elokuussa. Ja ohhoh, luvassa on myös ajan henkeen sopivasti uusi reality-henkinen pläjäys kulissien takaa. Ki
   Viihde ja kulttuuri
   35
   1655
  6. Koronamarjanpoimijat

   Kainuussa kymmeniä koronatartuntoja ulkomaalaisilla marjanpoimijoilla Kainuun sote tiedottaa tehneensä koronatestejä ulkomaalaisten marjanpoimijoide
   Suomussalmi
   82
   1481
  7. Nuorelle suomalaismiehelle kova tuomio

   "Käräjäoikeus tuomitsi Helton Nwety Betuel Muchangan, 18, viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen." Ankara tuomio, miten jaksaa va
   Maailman menoa
   41
   1059
  8. Galleria Sofian överimuokkaukset vs. todellisuus

   Kerätäänpä vertailukuvia, millainen Sofia uskottelee ja uskoo(?) olevansa versus todellisuus. Mä aloitan huumerahojennkuljetuslaukku ja toooodella pi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   47
   924
  9. Minä tiedän

   Ja sinä tiedät, tai oot tiennyt jo kauan. On mulla ikävä, on ollut aina siitä lähtien, kun sinut tapasin❤️.. Hullua, mutta minkä teet.. Hyvää yötä!
   Ikävä
   38
   874
  10. Sitä saa mitä tilaa.

   Eiks näi o? 🤗
   Ikävä
   60
   870
  Aihe