Kysymys

auringonsäde

Liittyy enemmän muinaisuskontoihin kuin luonnonuskontoihin, mutta kysympä kuitenkin.

Eli oliko muinaisten viikinkien uskontoa harjoitettu Suomen alueella, vai oliko tälle alueelle jokin tietty uskonto? Esimerkiksi Odin ja suomalaiset jumaluudet kuten Ahti. Oliko näillä uskonnoilla mitään yhteistä keskenään, ja mikä näiden historia oli? Oliko suomalaiselle uskonnolle (Tapio, Mielikki sun muut) jotain tiettyä nimitystä?

8

964

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mörri

      On muistettava, että Agricolan Psalttarin esipuheessa hämäläisillä ja karjalaisilla oli eri jumalat. On luontevaa ajatella, että heillä oli myös eri uskonnot.

      Varmuudella tiedämme, että heimoveljemme eestiläiset harjoittivat samaa uskontoa kuin germaaninaapurinsa, mutta vain omilla nimillään. Heille Odin oli Uku, Tor oli Taara jne. "Kes sulle Taara appi", olkoon Tor avuksesi.

      Koska eestiläiset olivat suomalaisista läheisimmissä tekemisissä varsinaissuomalaisten ja hämäläisten kanssa, on luontevaa ajatella, että heidän uskontonsa oli samanlainen. Ja on myös luontevaa ajatella, että varsinaissuomalaiset ja hämäläiset harjoittivat viikinkien uskontoa niin, että he antoivat jumaluuksille omat nimensä.

      Ja kulttuuriantropologisesti näin todella onkin.

      Ukko on sama jumaluus kuin viikinkien Odin ja germaanien Wotan. Turisas, joka antoi "voiton sodas" on sama jumaluus kuin viikinkien Tyr ja germaanien Thurisas. Toria vastasi puolestaan Tuuri, joka oli tavallisille ihmisille paljon läheisempi jumaluus kuin Ukko Ylijumala Virokannas. Hänen nimensä on jäänyt yhä edelleenkin tarkoittamaan onnea, "kävipä hyvä tuuri" (= Tuuri [Tor] oli suosiollinen). Kaikki hämäläisten jumaluudet on löydettävissä viikinkimytologiasta.

      Samoin kuin suomalaiset ja hämäläiset omaksuivat roomalaiskatolisuuden Lännestä, samoin he olivat muutaman sata vuotta aiemmin omaksuneet viikinkien uskonnon germaaninaapureiltaan.

      Karjalaisten osalta tilanne on erilainen. Karjalaiset olivat maantieteellisesti lähimpänä muita suomalais-ugrilaisia kansoja, ja he todennäköisesti olivat sekä säilyttäneet alkuperäisen fennougriuskonnon ja toisaalta omaksuneet slaavilaisia jumaluuksia. Mutta ortodoksisuus levisi nopeasti 1100-luvulle tultaessa karjalaisten piiriin, ja 1200-luvulle tultaessa Karjala oli jo täysin ortodoksinen. Tämän työn hoiti loppuun Novgorodin suuriruhtinas Jaroslav. Agricolan Psalttarin karjalaisten jumalaluettelo kuvaa synkretismin aikaa; aikaa, jolloin karjalaisten jumaluudet synkretisoituivat ja nivoutuivat ortodoksiseen tapakulttuuriin ja perinteeseen sekä pyhimyksiin.

      Mielenkiintoisin Kalevalan runoista on "Marjatan poika"; se kuvaa tuota synkretisoitumista ja sitä, miten pakanallinen ja kristillinen kulttuuri nivoutuvat lopulta yhteen.

    • eräsvain

      Pistä Googleen "ytimennävertäjät" niin saat ainakin jotain tietoo heidän kotisivuiltaan suomen muinaisuskonnosta.

      • Silakkaloota

        Suomen muinasuskosta saa tietoa esim . Anna-Leena Siikalan kirjasta Suomalainen samanismi sekä muista uskonto- ja kansatieteellisistä teoksista. Ytimennävertäjien sivuilta saa tietoa uususkonno(i)sta, joka on keinotekoisesti rakennettu "muinaisuskon" rippeistä mielikuvitusta käyttäen nätiksi paketiksi.


    • oli yhteistä

      Oli Suomensukuisilla kansoilla jotakin yhteistä alkuperää uskonasioissa.
      Nimittäin Viron kielellä sana suomi tarkoittaa kalan kolmiomaista evää tai suomua joskus myös talttaa, vatja tarkoittaa vatjalaisten kielellä samaa eli yleensä kolmiomaista talttaa.
      Kun sitten tullaan Suomenkieleen, niin sana vaaja on lähimpänä, eli kolmiomainen taltta tai evä.
      Vepsä on väännös tästä, eli Suomenlahden ympärillä eläneet suomensukuiset kansat ovat omanneet samankaltaisen uskonnon, ehkä koko nimikin Suomenlahdelle on tullut tästä.

    • auringonsäde

      Lähinnä kiinnostaa se, miksi Suomesta ole (minun tietojen mukaan) löytynyt riimukirjoitusta. Läheisen sijainnin ja hyvien kulkureittien perusteella viikinkiusko olisi voinut levitä tännekin, mutta miksi Suomessa ole mitään merkkejä siitä?

      • Osasyynä: myöhemmin Suomena tunnettu alue oli viikinkiaikana niin harvaan asuttua, ettei tänne kannattanut suuremmin tulla.

        Vaikka joitakin kauppapaikkoja rannikolla olikin (Turun saaristossa), jäi muu Suomea vastaava alue lähes kokonaan vaille viikinkien vaikutusta.

        Kuitenkin: Suomesta on tehty riimukivilöytöjä, joista esimerkiksi
        http://www.rosala-viking-centre.com/museo.htm


      • auringonsäde
        awyrol kirjoitti:

        Osasyynä: myöhemmin Suomena tunnettu alue oli viikinkiaikana niin harvaan asuttua, ettei tänne kannattanut suuremmin tulla.

        Vaikka joitakin kauppapaikkoja rannikolla olikin (Turun saaristossa), jäi muu Suomea vastaava alue lähes kokonaan vaille viikinkien vaikutusta.

        Kuitenkin: Suomesta on tehty riimukivilöytöjä, joista esimerkiksi
        http://www.rosala-viking-centre.com/museo.htm

        Kiitos linkistä ja selvennyksestä! :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 152
      4361
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      115
      3960
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      23
      2681
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1891
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1757
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1649
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1625
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1553
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1551
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe