Suo siellä, vetelä tiällä

Anonyymi

Tuntuu välillä että ei vaan jaksa tätä kaksoisolemista.

Kun on aikomassa muuttaa Suomeen, niin tulee seurattua mitä Suomessa tapahtuu.
Ja jotta pysyisi ajan hermolla, niin tarttee seurata myös Ruotsin meininkiä.
Kaikenmaailman papereita pitää kääntää, ruotsin kieli on jo aika hyvä, mutta sisältöä ei aina silti ymmärrä.

Ihan menee pää pyörälle.
Tottakai ois helpompi jos keskittyisi vaan käytännön askareisiin, - mutta kun ei pärjää vain sillä.

Sen lisäksi tarttee tietää mitä maailmalla tapahtuu.

Mennyt ihan mahdottomaksi meininki.
Koko ajan terrorismia, tappamista ja sitten tietysti koronat päälle.
Ruotsin iltapäivälehtiä kun seuraa, niin ihan älyttömiä uutisia, ihan kummaksi on mennyt ruottalaisten moraali.

Teepä mitä tahansa, niin syytteistä vapautetaan, ja advokaatit saavat miljoonakorvauksia.

Kaipaan metsäpirttiin Suomeen, missä on tärkeintä, että saunan saa lämmitettyä hyvin.

12

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuttuja tunteita!

      Minun asiat etenivät hitaan kaavan mukaan, joten varsinkin niinä vuosina, kun harkitsin Suomeen paluumuuttoa, elämä soljui eteenpäin melko rauhallisesti. Olin viimeisiä vuosia työelämässä Ruotsissa. Lomat vietin pääosin Suomessa. Niinä vuosina seurasin Suomen uutisia aika vähän. Yritin viettää lomia eri puolilla Suomea ja vierailla myös sivistävissä kohteissa, jotta pystyin päivittämään käsitystäni nykypäivän Suomesta ja suomalaisista. Ruotsissa oli kuitenkin hurahtanut yli kolme vuosikymmentä! Paluumuuton harkintavuosina hankin Suomen kansalaisuuden ja passin takaisin. Ei silloin ollut mitään jonoja suurlähetystöön eikä tarvinnut murehtia pandemiamääräyksistä.

      Kun aloin tulla varmaksi siitä, että muutan Suomeen heti kun vaan eläkkeelle pääsen, aloin pikkuhiljaa muuttoa valmistella. Vähensin turhanpäiväistä shoppailua, koska aloin nähdä irtamiston niin, että jokainen nippeli on muuton aikaan rasitteena. Hissunkissun sadepäivinä kävin läpi kaappeja, laatikoita ja varastoa karsien tavaraa. Olin aiemmin ajatellut hankkia uuden sängyn ja verhot, mutta ne suunnitelmat peruutin. Sänky meni Ruotsissa lopulta kierrätykseen ja verhotkin annoin kirpparille. Ostin uuden sängyn vasta Suomesta ja uudet verhotkin teetin vasta täällä. Asuntojen ikkunathan ovat eri kokoisia ja materiaalin valinta riippuu huoneen valoisuudestakin. Todella paljon sain ihan turhaa tavaraa karsittua. Paljon meni ihan roskiinkin, mutta lahjoitin tavaroita tuttaville ja vein kirpputorille. Se oli rankkaa hommaa, mutta kun pikku hiljaa sitä työtä edisti ja tavoite oli kirkkaana mielessä, tavaran läpikäyminen sujui ihan hyvin. Rahaa säästyi, kun ei ostellut turhaa krääsää. Tein sen sijaan kaikenlaisia pikkureissuja eri kaupunkeihin, kansallispuistoihin, museoihin, saaristoon ja tuntureille. Itse asiassa viimeisinä Ruotsin vuosina tuli matkustettua Ruotsin maaperällä enemmän kuin aiempien kolmen vuosikymmenen aikana. Lähimatkailu oli erittäin mukavaa, mutta sekin vahvisti päätöstäni palata Suomeen pysyvästi. Varmistuin ettei Ruotsista löydy paikkaa, mihin Suomea mieluummin tahtoisin asettua. Ne lähimatkat olivat minulle myös eräänlainen jäähyväisprosessi.

      Samaan aikaan tavaran vähentämisen ja Ruotsin lähimatkailun kanssa yritin entistä enemmän hankkia tietoa Suomesta. Paras juttu oli, kun sain erään ruotsinsuomalaisen ystäväni kautta hankittua Suomen tv-kanavat näkymään Ruotsissa. Aiemmin moni oli väittänyt, ettei se ole mahdollista. Television kautta oli helpompi katsella Suomen uutisia, ajankohtaisohjelmia ja dokumentteja. Televisiossa lähetetään säännöllisesti myös kotimaisia (siis suomalaisia) elokuvia. Jopa suomalaisia lastenohjelmia katsoin välillä, koska olin utelias niiden osalta. Samaan aikaan vähensin Ruotsin asioiden seurantaa. Kaikkein keskeisimmät uutiset luin Ruotsista, mutta lopulta luin lähinnä otsikot. Miksi pitäisi seurata tarkasti Ruotsin asioita, jos on varma pois muutosta? Minä ainakin totesin, ettei aika riitä kaikkeen, joten oli pakko priorisoida.

      Minulle oli kaikkein vaikeinta päättää, mihin Suomessa muuttaisin ja millaista asuntoa etsisin. Olen jutellut monen paluumuuttajan kanssa ja osa on sanonut, etteivät he edes ajatelleet muuta kuin yhtä paikkakuntaa. Yleensä sieltä he ovat itse alunperin kotoisin tai siellä asuu sukulaisia. Osa on sanonut, että mietti useampaa paikkakuntaa joltain tietyltä alueelta (esim. Kainuusta). Siinäkin tapauksessa kohde on selvästi tiedossa. Minä sen sijaan pohdin suurinpiirtein koko Suomea, enkä edes tiennyt tekeekö mieli maalle vai kaupunkiin. Matkailu eri puolilla Suomea auttoi paljon. Samoin asioiden tutkiminen internetistä. Välillä tuntui, että tietoa olisi pitänyt hankkia ja lukea aivan valtavasti. Jossain vaiheessa olin aika jumissa ja juttelin ruotsinsuomalaisen ystävän kanssa. Hän tuki minua koko paluumuuttoprosessin aikana hienosti. Hän minulle nauroi, että minun ongelmahan kuulostaa positiiviselta, koska halusin muuttaa moneen paikkaan Suomessa. Se oli hienosti oivallettu. Vielä paluumuuton jälkeenkin olen matkustellut Suomen eri paikoissa. On pakko sanoa, että voisin asua todella monessa paikassa Suomea ja olla elämään tyytyväinen. En vieläkään osaa sanoa, mikä paikka olisi minulle paras, mutta olen nykyiseen kotipaikkaan tosi tyytyväinen.

      Olen kuullut viime aikoina muutamien ruotsinsuomalaisten tuttavien hätäilevän Suomeen muuttoa. Ainakin jotkut puuhaavat kauhealla kiireellä muuttoa. Minä en olisi varmaan pystynyt sitä muuttoa tekemään kovin nopeasti. Me ihmiset ollaan kylläkin erilaisia ja osa tietää hyvin tarkasti esimerkiksi sen, mihin haluaa muuttaa. Eräs tuttu ukko oli sellainen, ettei hän missään vaiheessa halunnut kerätä rojua nurkkiinsa kuten hän sanoi. Helppohan hänen oli muuttaa Suomeen muutaman muuttolaatikon kanssa. Minulta prosessi vei kaikkiaan nelisen vuotta!

      Älkää vaatiko itseltänne liikaa. Miettikää mistä voi lintsata ja mistä oikoa. Ei kaikesta tarvitse tietää kaikkea. Jotain palveluita voi myös ostaa.

    • Anonyymi

      Sama täällä! Melkein joka päivä tulee epätoivon tuntemuksia, että ei tämä paluumuutto onnistu millään. Työtä tuntuu olevan aivan valtavasti. Suunnittelen muuttoa kahden teinin kanssa, joten mietittävää on paljon, mutta en voi jakaa työtaakkaa toisen aikuisen kanssa.

      Lapsilta en halua vaatia kovin paljon, koska heillä kummallakin on koulunsa hoidettavana ja pelkästään psyykkinen prosessi ulkomaille eli Suomeen muutosta on ollut heille raskas. He kun ovat siinä iässä, että kaverit ovat tosi tärkeitä ja täytyy miettiä jatko-opintoja. Nuorempi on onneksi herännyt miettimään tavaransa määrää. Helpoimmin hänet sai kiinnostumaan, kun mietittiin miten hän haluaisi sisustaa huoneensa Suomessa. Hän tajusi, että kun nyt jättää krääsää ostamatta, saa samalla kerättyä rahaa uuden huoneen sisustamiseen tai uusien tavaroiden (esim. uudet harrastukset Suomessa) hankkimiseen. Ostamisen sijasta hän on alkanut kerätä sisustuskuvia ja ideoita, mikä onkin paljon halvempi ja muuton kannalta huojentava harrastus. Isoveljeään ei muuttotavaran määrä huoleta, mutta hänellä onkin paljon vähemmän tavaraa.

    • Anonyymi

      Ei ole pakko lukea iltapäivälehtiä . Lue paikallislehtiä niin sieltä löydät paljon positiivistakin asiaa.
      Iltapäivälehtien uutisointi on sensaatio hakuista koska he haluavat myydä niin paljon kuin mahdollista, ei väliä vaikka kaikki uutiset eivät edes ole totuuspohjaisia.
      Ei noissa suomalaisissa iltapäivälehdissäkään paljon kehuttavaa löydy.

      • Anonyymi

        Minä en myöskään lue suuremmin lehtiä. Netistä katson uutisotsikot. Missään nimessä en tuhlaa aikaani esimerkiksi rikosuutisten lukemiseen. Aikani niitä seurasin ja totesin, ettei niiden saralla minkään muutu paitsi huonompaan suuntaan. Paremmin teen, kun keskityn siihen, että yritän parantaa omaa tilannettani. Lääke siihen on: Paluumuutto Suomeen. Mulla on siinä mielessä hyvä tilanne, että siellä on torppa jo valmiina eli perintöasunto rivitalossa. Siellä asuu nyt vielä vuokralainen, mutta kunhan saan täällä Ruotsissa asioita hoidettua lähtökuntoon, niin jossain vaiheessa koittaa muuttopäivä. Mulla on täällä Ruotsissa mökki, jonka myynti saattaa olla helppoa tai vaikeaa. Se on aika alkeellinen ja syrjäinen mökki ruotsalaiseen makuun, joten en tiedä onko sille ottajia. Oon yrittänyt selvittää, kannattaisiko siellä remontoida mitään vai olisiko parempi että uusi isäntä tai emäntä saa tehdä kuten haluaa. Asunto on asumisoikeuskämppä, joka menee todennäköisesti helposti kaupaksi. Sitten on vielä sellainen juttu, että Suomen asunnolla pitäisi remontoida aika paljon. Tässä joutuu ihan miettimään, missä järjestyksessä ja miten asioita pitää tehdä. Yhtään ei kiinnosta jenginuorten tappajaiset eikä autojen poltot. Keskittykää tärkeimpiin asioihin, jos haluatte säästää energiaa tai saada tuloksia nopeammin.


    • Anonyymi

      En minäkään ymmärrä, miksi pitäisi seurata Ruotsin uutisia, jos on varma että aikoo muuttaa pois maasta. Ehkä aloittaja ei ole vielä tehnyt muuttopäätöstään 100% varmasti. Se oli kieltämättä vähän raskas vaihe, kun keikkui kahden vaiheilla. Sitten kun olin mielessäni päätöksen tehnyt, asiat lähtivät rullaamaan varsin jouhevasti eikä mitään suurempia ongelmia tullutkaan. Se muuton järjesteleminen ja toteuttaminen on kaikenlaisten pienien ja ajoittain hankalienkin ongelmien ratkaisemista. Mutta se on kuitenkin hyvin konkreettista koko ajan. Siinä vaiheessa, kun ei ollut vielä muuttopäätöstä tehnyt, oli paljon vaikeampaa. Silloin piti vain pyörittää mielessään monia kysymyksiä ja etsiä niihin vastauksia, mutta ei päässyt konkreettisesti edistämään muuttoon liittyviä asioita.

      • Anonyymi

        Kiitos kun puit sanoiksi, sen mikä on epämääräisesti ahdistanut minua jo useamman kuukauden ajan. Asun Ruotsissa, käyn töissä (onneksi on missä käydä) ja yritän hieman ehtiä tavata ystäviäkin. Jo useamman kuukauden ajan olen "opiskellut Suomea". Nimenomaan Suomi isolla kirjaimella, koska yritän päästä kärryille kyseisen maan tilanteesta. Kielenhän jo osaan. Muutin Ruotsiin vasta aikuisena, mutta täällähän on hurahtanut jo vuosikymmen. Se on pitkä aika olla poissa Suomesta. Sitä pohdin, olisiko minusta muuttamaan jonnekin pienempään kaupunkiin. Olen asunut vain Helsingissä ja Tukholmassa, joten pienemmästä ei ole kokemusta.

        Rankkaa on seurata kahden maan asioita ja yrittää selvittää, mikä olisi itselle paras vaihtoehto. Antoi vähän lohtua, että tilanne voi helpottaa, jos saa muuttopäätöksen tehtyä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kun puit sanoiksi, sen mikä on epämääräisesti ahdistanut minua jo useamman kuukauden ajan. Asun Ruotsissa, käyn töissä (onneksi on missä käydä) ja yritän hieman ehtiä tavata ystäviäkin. Jo useamman kuukauden ajan olen "opiskellut Suomea". Nimenomaan Suomi isolla kirjaimella, koska yritän päästä kärryille kyseisen maan tilanteesta. Kielenhän jo osaan. Muutin Ruotsiin vasta aikuisena, mutta täällähän on hurahtanut jo vuosikymmen. Se on pitkä aika olla poissa Suomesta. Sitä pohdin, olisiko minusta muuttamaan jonnekin pienempään kaupunkiin. Olen asunut vain Helsingissä ja Tukholmassa, joten pienemmästä ei ole kokemusta.

        Rankkaa on seurata kahden maan asioita ja yrittää selvittää, mikä olisi itselle paras vaihtoehto. Antoi vähän lohtua, että tilanne voi helpottaa, jos saa muuttopäätöksen tehtyä.

        Minä myös kipuilen muuttopäätöksen kanssa. Täällä on kirjoitellut paljon muuton jo suorittaneita. Jossittelijoita vähemmän. Minulla Ruotsissa lapsia. Onko itsekästä lähteä lätkimään Suomeen tässä iässä? Ovathan lapset jo aikuisia, mutta silti mietityttää. Itseni vuoksi tahtoisin Suomeen, kun luotan siihen maahan enemmän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kun puit sanoiksi, sen mikä on epämääräisesti ahdistanut minua jo useamman kuukauden ajan. Asun Ruotsissa, käyn töissä (onneksi on missä käydä) ja yritän hieman ehtiä tavata ystäviäkin. Jo useamman kuukauden ajan olen "opiskellut Suomea". Nimenomaan Suomi isolla kirjaimella, koska yritän päästä kärryille kyseisen maan tilanteesta. Kielenhän jo osaan. Muutin Ruotsiin vasta aikuisena, mutta täällähän on hurahtanut jo vuosikymmen. Se on pitkä aika olla poissa Suomesta. Sitä pohdin, olisiko minusta muuttamaan jonnekin pienempään kaupunkiin. Olen asunut vain Helsingissä ja Tukholmassa, joten pienemmästä ei ole kokemusta.

        Rankkaa on seurata kahden maan asioita ja yrittää selvittää, mikä olisi itselle paras vaihtoehto. Antoi vähän lohtua, että tilanne voi helpottaa, jos saa muuttopäätöksen tehtyä.

        "Opiskella Suomea."

        Todellakin! Täälläkin on yksi, joka myös opiskelee Suomea. Aiemmin en kuvitellut edes harkitsevani Suomeen paluuta. Nyt olen alkanut harkita, mutta ainakaan pariin vuoteen en lähde Ruotsista minnekään. Suomen asioista olen yllättynyt maltillisen positiivisesti. Ei se ole niin huono maa kuin usein Ruotsissa kuulee väitettävän. Muuttopäätöksen tekeminen olisi silti vaikeaa. Vielä en ole kokenut yllä mainittua raskautta kahden vaiheilla olemisesta.


    • Anonyymi

      Samanlaisia tunteita kuin ensimmäisellä kirjoittajalla.
      On käynnissä paluumuuttoprosessi Suomeen.
      Mutta olen vasta alussa.
      Ja kahden lapsen yksinhuoltaja!!!
      Olen karsinut turhat tekemiset pois, mutta ei meinaa päivän 24h riittää mihinkään.
      Apuja en ole juuri mistään saanut.
      Onneksi löysin netistä pari yh-äitiä, jotka ovat hiljattain muuttaneet Suomeen.
      Heiltä olen saanut kullan arvoisia tietoja.
      Ovat etsineet minulle Suomesta tietoja.
      Jopa heidän ystävänsä ja sukulaisensa ovat etsineet minulle tietoja.
      Myös Suomi-Seurasta olen saanut apua.
      Uutta tavaraa en osta kuin pakosta.
      Kahden kasvavan lapsen kanssa pakkoja tulee vähän väliä: Jalka kasvaa, pituutta kertyy jne.
      Töissä on pakko käydä ja siellä on tahti vain kiihtynyt coronan myötä.
      Onneksi lapset haluavat muuttaa Suomeen.
      Heidän into antaa minulle lisää energiaa.
      Jos he vastustaisivat, olisi paljon vaikeampaa.
      Voimia kaikille paluumuuttoa harkitseville & järjestäville!

      • Anonyymi

        Olen tekemässä muuttosiivousta.

        Ensi keväänä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen tekemässä muuttosiivousta.

        Ensi keväänä!

        Toivotan jaksamista ja energiaa elämänmuutoksen tekemiseen kahdelle edellä kirjoittaneelle. Tunnen yksinhuoltajaäidin, joka muutti kahden lapsensa kanssa Suomeen pari vuotta sitten. Isompi oli jo koulussa ja pienempi vielä päiväkoti-iässä. Lapsille löytyi koulu- ja päiväkotipaikat helposti (muuttivat keskisuureen kaupunkiin Suomessa), mutta oli siinä melkoisen paljon työtä äidillä. Eikä vain päiväkoti- ja kouluasiat, vaan myös terveysasiat, asuminen, työ, muuttokuorma, aikataulut, loppusiivous Ruotsissa, tavaroiden pakkaaminen, turhien tavaroiden karsiminen ja niin edelleen. Kunnioitan todella suuresti yksinhuoltajia, jotka hoitavat tällaisia asioita yksin. Kyseinen äiti ja kumpikin lapsi viihtyvät Suomessa loistavasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olen tekemässä muuttosiivousta.

        Ensi keväänä!

        Kiitos lyhyestä viestistä!
        Taidanpa minäkin nyt sitten alkaa jo nyt valmistelemaan muuttoa. Olen jäämässä ensi vuonna eläkkeelle Ruotsissa. Asia on vielä hieman epävarma, koska voisin jatkaa pidempään ja haluan tarkastaa miten eläkkeelle jääminen tai töiden jatkaminen vaikuttavat tulevaisuuteen. Ajattelin kuitenkin aloittaa jo nyt sellaisen Konmori-siivouksen. Nurkkiin on joka tapauksessa kertynyt paljon turhaa. Samoin laitan kansalaisuuden takaisin haun alkuun. Kiirehän tässä ei ole. Olen jo lapseni kasvattanut aikuiseksi. He ovat sitä mieltä, että voin ihan hyvin muuttaa Suomeen, koska olen siitä vuosikaudet haaveillut. Ensin teen perusmuotoisen Konmorin ja jännitän, saanko Suomen kansalaisuuden takaisin. Samalla täytyy miettiä, minne sitä Suomessa muuttaisi. Paljon on muutakin mietittävää. Ainakin minulla on aikaa selvitellä asioita ja miettiä yksityiskohtia. Täällä Ruotsissakin täytyy vielä nähdä ja kokea asioita ennen poismuuttoa. Jänniä aikojahan me eletään. Vähän kuin silloin nuorina likkoina, kun tultiin Suomesta tänne Ruotsinmaalle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      64
      2116
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      172
      1722
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      70
      1418
    4. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      243
      1389
    5. Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.

      Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda
      Maailman menoa
      237
      1337
    6. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      342
      1195
    7. Minkä merkkisellä

      Autolla kaivattusi ajaa? Mies jota kaipaan ajaa Mersulla.
      Ikävä
      81
      1186
    8. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      128
      1165
    9. IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!

      Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel
      Maailman menoa
      357
      1126
    10. Nyt kun Pride on ohi 3.0

      Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että
      Luterilaisuus
      329
      1103
    Aihe