Psykiatrisen hoitojärjestelmän kahtia jako

Anonyymi

Tiedotusvälineissä valitellaan sitä että ihmiset eivät saa hoitoa psyykkisissä ongelmissaan. Ei ole lääkäreitä ja kaikki sairaalapaikat ovat ylikuormitettuja.

Toisaalta taas psykiatrinen hoitojärjestelmä pitää väkisin suurta joukkoa ihmisiä sisällään pyörimässä vuosikausia. Vaikka he haluaisivat irtaantua siitä, heitä ei lasketa pois. Kotona asuvillekin lääkkeitä syötetään väkisin, jos ei syö laitetaan väkisin piikillä lääkkeet elimistöön. Kontrolloidaan laboratoriokokeilla että lääkkeet varmasti syödään. Heitä haetaan väkisin kodeistaan sairaalaan jossa makuutetaan lääketokkurassa monia viikkoja jopa kuukausia, pakotetaan käymään poliklinikoilla kontrollissa, tullaan käymään väkisin koteihin katsomaan kuntoa.

Kun tällaiseen outoon pakkotoimiin sidotaan henkilökuntaa ei ihme että paikat ruuhkautuvat.

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niin, jotkut joutuvat todellakin kokemaan tuollaista epäinhimillistä ja epäoikeudenmukaista kohtelua hoidon nimissä. En itse ole joutunut, mutta olen nähnyt monta kuvaamasi kaltaista kohtaloa läheltä.

      Tiedostusvälineissä kerrotaan kuitenkin jatkuvasti tarinaa, jonka mukaan psykiatrialla ei ole riittävästi resursseja ja ihmiset eivät saa tarpeeksi hoitoa. Onhan se sikäli totta, että monilla on kärsimystä ja ongelmia joihin he eivät saa apua. Suurempi ongelma kuin resurssien puute taitaa kuitenkin olla että se apu mitä on tarjolla on yleisesti ottaen aika skeidaa, ja että siihen pakotetaan ihmisiä jotka toipuisivat paremmin jos saisivat olla rauhassa. Luultavasti näillä hoitoon pakotetuilla on todellakin ollut alussa jokin kriisitilanne, mutta toipumisen mahdollisuudet on nähdäkseni aika tehokkaasti sössitty tuolla pakkopsykiatrialla. Terapeuttisia hoitomuotoja ei ole tarjolla tarpeeksi eikä lääkärikunta joka resursseista päättää ymmärrä niistä juuri mitään eikä siksi panosta niihin. Ajatellaan, että hullut on paras alistaa saman tien sairaanrooliin ja pitää hiljaisina pelottelulla ja lääkkeillä. Ja että terapiaa annetaan siinä sivussa jos muistetaan, ja jos hoidettavana oleva tajuaa pyytää sitä. Terapia mitä julkisella tarjotaan on usein laadultaan puolivillaista, omissa ongelmissaan kärvistelevät näennäisammattilaiset juttelemassa niitä näitä.

      • Anonyymi

        Pakkopsykiatriassa on unohdettu jotain todella tärkeitä asioita ihmisyydestä. En tiedä pitäisikö sitä kutsua enemmän hoidoksi vaiko sosiaaliseksi kontrolliksi.


    • Anonyymi

      Ongelmat ei ratkea vaikka psykiatriseen hoitoon kipattaisiin omaisuus niin kauan kuin hoitomalli on mitä on. Pseudotieteellinen, lääkekeskeinen, diagnoosikeskeinen joka suorastaan väheksyy joissain tapauksissa ihmisten mahdollisuuksia ja vahvuutta selvitä vaikeuksista ilman heidän lääkekeskeistä "tukeaan". Diagnoosit on ja pysyy ja hoitomyöntyvyydellä vaikeuksista selvitään!

      Hirveintä on että hoitosysteemi on lääkekeskeinen ja samaan aikaan resurssipuutteinen. Aika kauhea yhdistelmä! Ja vielä lääkekeskeinen hoitosuosituskin esim masennuksen hoidossa Suomessa. Lääkkeiden kanssa moni joutuu ongelmiin. Lääkkeitä määrätään pitkiksi ajoiksi vaikka on tutkittu lyhyeksi ajaksi, vieroitusoireet ei ole pitkiin aikoihin olleet korkealla agendalistalla, esim tutkimuksen suhteen. Viimevuosina valonpilkahduksia alkanut tulla aiheeseen liittyen, kymmeniä vuosia jälkijunassa

      Mielenkiinnolla tutkailen psykiatrian seuraavien vuosien kehitystä. Nykyään puhutaan ennen huumeina pidettyjen pillerien käytöstä esim masennuksen hoidossa. Ne entisethän ei sellaisia ole vaan lääkkeitä sairauden hoitoon joilla nyt tuppaa olemaan melkolaisia vieroitusoireita ja hankala lopettaa jotka korjaa kemiallisia epätasapainoja vai mikä se teoria nykyään olikaan miten ne toimii? Vai oliko se sillä tavalla että sitä ei ymmärretä tätsin ja silloinhan toki järkevää on hoitaa, erityisesti pitkiä aikoja sorkkia hermostoa. Minulla on vaan villi veikkaus, pitemmällä tähtäimellä lääkkeet tekee kroonikkoja. Mutta se ei psykiatriaa toki haittaa, eikä lääkeyhtiöitä. :)

      • Anonyymi

        Psykedeelit olivat ennen 70-ja 80- lukua tutkijoiden suuren huomion kohteena, koska niiden aiheuttamat psykoottiset tilat vaikuttivat parantavan monia psyykkisiä ja jopa fyysisisä vaivoja. Psykedeelien tutkimus kiellettiin, koska niistä tuli osa hippien elämäntapaa, se oli osa Yhdysvaltojen vastakullttuurista liikettä. Yhdysvaltojen hallitus kielsi poliittisista syistä nuo psykoaktiiviset aineet, vaikka ne olivat monella tavalla turvallisempia kuin esimerkiksi alkoholi tai monet psyykelääkkeet siinä mielessä, että ne eivät addiktoineet ihmisiä. Monet psykedeelien aiheuttamat tilat muistuttavat huvittavissa määrin ohimeneviä psykoottisia tiloja, eikä rajanvetoa "todellisen" psykoosin ja psykedeelien aiheuttamien kokemusten välille voi tehdä.

        Itse uskon, että tulevaisuudessa ymmärretään paljon paremmin muuntuneita tietoisuuden tiloja ja niiden funktiota ihmisen hyvinvoinnille ja henkiselle kasvulle, olivat ne sitten psykedeelien, meditaation tai jonkin muun tekijän aiheuttamia. Psykoosia eli muuntunutta tajunnantilaa ei enää hoideta sairautena itsessään, vaan pyrkimyksenä korjata ihmisen kehossa ja mielessä oleva epätasapainotila, jotka ilmenevät myös erinäisinä additktioina, masennuksena ja kehollisina sairauksina.

        Eugenismin perinnöstä päästään vähitellen psykiatriassa eroon kun ymmärretään, että ihmisen tietoisuus ja mieli on paljon kompleksisempi kuin ollaan oletettu, ja että sillä on vähintään yhtä voimakas vaikutus geneettiseen perimään kuin perimällä on mieleen itsessään. Että meidän mielemm on eräänlainen software, jolla pystytään muokkaamaan itse kovalevyä ja sen organisoitumista ja että evoluution kuluessa poikkeavat tajunnantilat ovat unennäön tavoin ajaneet omanlaistaan funktiota tuon organisoitumisen ohjaajina ja muokkaajina. Ehkä tietoisuutemme jopa kytkee meidät johonkin korkeamaan informaatiokenttään, jonka kautta on mahdollista vaikuttaa tulevaan ja kytkeä pois haitallisia sairauksia tuottavia jännitteitä kehostamme ja että tietyssä tilassa olemme aivotasolla paljon alttiimpia olemaan siihen yhteydessä. Psykoosi nähdäänkin sellaisena, minä se on nähty tuhansia vuosia monissa alkuperäiskulttuureissa, eli henkisenä lahjana joka antaa yhteyden korkeampaan yliajalliseen ja paikasta riippumattomaan informaatioon. Kun kulttuuri kehittyy klassimekaniikan posititivistisesta maailmankuvasta kvantifyysiikan usein järjettömältä vaikuttavaan subjektiivista todellisuutta korostavaan maailmankuvaan, muuttuu monet nykyään harhaisiksi tulkitut ilmiöt kuten telepatia, ennenäyt ja ihmeparantumiset ymmärrettäviksi ja luonnollisiksi tapahtumiksi. Tulevaisuudessa ymmärretään, mitä sellaiset kvanttifasolla havaitut ilmiöt kuten lomittuminen ja aaltofunktion romahtaminen tarkoittavat makrotasolla. Itse uskon, että se auttaa selittämään monia sellaisia yleisinhimillisiä ilmiöitä, joita nykyään pidetään puhtaana huuhaana tai suoranaisena mielisairautena.

        Myös psykoottiset kokemukset mielen ja egon rajojen menettämisestä aletaan nähdä kokemuksina todellisuuden eri puolista, ei vain puhtaana harhaisuutena suhteessa empiirisesti havaittavaan aistimaailmaan. Monet nykyään hulluiksi leimatut nähdäänkin tulevaisuudessa ihan normaaleina ihmisinä, jotka kokevat ymmärrettäviä luonnollisia asioita.Siihen on toki varmasti aikaa, mutta näin tulee varmasti jossain vaiheessa tapahtumaan, vaikka tieteellinen maailmankuvakaan ei muutu hetkessä. En teidä onko psykiatriaa enää silloin olemassakaan ainakaan alkuperäisessä muodossaan. Psykedeelit voisivat kyllä mullistaa monella tavalla psykiatrian ihmiskuvaa ja hoitomuotoja, koska niiden ainoa tunnettu vaikutusmekanismi on useinkin aika identtinen psykiatriassa hoidettavien vakavampien mielisairauksien kanssa, vaikka sitä ei julkisesti myönnetäkään.


    • Anonyymi

      Sama haaste on koko sosiaali- ja terveydenhuollossa. On ihmisiä, joita ylihoidetaan ja ihmisiä, joita alihoidetaan. Tavallisen köyhän ihmisen on vaikeaa saada tutkimuksia tai hoitoja missään asiassa. Samaan aikaan kuitenkin toisia ihmisiä tutkitaan päästä varpaisiin olemattoman tuntuisten vaivojen vuoksi.

      Jopa eläkkeelle pääsy ei mene oikeudenmukaisesti. Toiset "joutuvat" eläkkeelle, vaikka haluaisivat pysyä työssä tai työllistyä. Toiset ovat todella sairaita, ja sinnittelevät mitä erilaisin keinoin normaalissa palvelurakenteessa, saaden erilaisia sanktioita osakseen mm. työvoimaviranomaisilta. Sairaseläkkeellä on järkevän tuntuisia ihmisiä, ja työelämässä täysin häiriintyneen ja umpihullun oloisia.

      Tiivistetysti järjestelmät kohdistuvat vain osittain oikeisiin asiakkaisiin tai potilaisiin tarjoten näille oikean aikaisia ja tarkoituksenmukaisia palveluita.

    • Anonyymi

      Medikalisaatio tarkoittaa sitä, että annetaan vastuu omasta ja läheisten hyvinvoinnista yhä pienemmissä ja pienemmissä asioissa lääketieteellisten auktoriteettien hoidettavaksi. Nykyään tarvitaan psykiatria selvittämään, miksi Vili-Petteri ei tykkää istua 8 h putkeen pulpetissaan ja kuunnella kiltisti opettajaa ja miksi Hilja Maria on vähän liiankin rauhallinen ja hiljainen kaikkien mielestä. Miksi Martta-tätiä ahdistaa, kun rakas koira kuoli eikä kahdenkaan viikon jälkeen ole alakulo helpottanut? Pitäisikö syödä kuuri masennuspillereitä jotka ovat käytännössä puhdasta plaseboa eli uskomusohoitoa, ja oivaltaa tätä kautta sairastavansa jotain ihmeellistä kemiallista kroonista epätasapainotilaa, joka aina palaa kun lääkkeen yrittää lopettaa? Kohta Martta-täti on kroonisesti työkyvytön kemiallisen epätasapainon seurauksena ja Vili-Petteri jäi ikäisiään lyhyemmäksi ja lopulta vähän tyhmemmäksikin nautittuaan elämänsä varhaiset vuodet amfetamiinijohdannaisia, vaikka keskiluokkaiset vanhemmat povasivat hänelle lääkkeiden turvin nousujohteista akateemista uraa keskimäärin kymmenen viikkoa kestävien lääkekokeiden pohjalta.

      Koskaan ei tule ihmisten rahat riittämään niin monen ihmisen elämäntuskan ja sopeutumisongelmien käsittelyyn kalliiden spesialistien vuosipalkalla. Psykooseja ei edes oikeasti mitenkään hoideta, koska näillä spesialisteilla ei ole oikeasti minkäänlaista todellista ymmärrystä kutsumistaan vaikeista mielisairauksista. Nuo idiootit huumaavat potilaansa ensin aivovammaisiksi ja tutkivat sitten aiheuttamiaan aivovaurioita hoitamiensa sairauksien patofysiologisina ilmentyminä. Kun tieteen taso on tuota luokkaa, niin ei voi odottaa kovin rationaalista käyttäytymistä järjestelmältä, joka yrittää pohjata toimitansa kuuden viikon pituisiin tutkimuksiin ja todistamattomiin hypoteeseihin. Kulttuurissa pitäisi olla välineitä käsitellä vastoinkäymisiä niin, ettei lääkärin tarvitsisi laskuttaa jokaisesta ahdistavasta tunne-elämyksestä. Kyllä monet psykososiaaliset traumat voidaan hoitaa halvemminkin ja tehokkaammin, jos vaan haluttaisiin. Ei siihen tarvitse tuhlata erikoislääkärin tuntiliksaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      74
      3710
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      3002
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      25
      2910
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2778
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      24
      2714
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2465
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      262
      2231
    8. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      210
      1923
    9. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1917
    10. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      44
      1867
    Aihe