Talousihmisten älykkyys

Anonyymi

Talousviisaat viljelevät monimutkaisia käsitteitä ja ajatusrakennelmia, mutta eivät näe metsää puilta, ts. että talouselämä on hiekalle rakennettu talo, talous on ihmisen kehittämä keinotekoinen asia ja luonnossa asiat tapahtuvat omalla painollaan ilman taloudellista ohjailua. Voivatko tällaiset ihmiset olla kovin älykkäitä?

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suomessakin on tuhansia ihmisiä joiden ainoa työnkuva on siirrellä rahaa paikasta toiseen, tai valvoa että muut ovat hoitaneet omat siirtonsa. Miettikääpä miten paljon paremmin olisi asiat jos näistä koulutettaisiinkin vaikka lääkäreitä ja insinöörejä jotka oikeasti tekevät jotain hyödyllistä.

    • Anonyymi

      Oma mielipiteeni on, että talouden teorioihin luotetaan turhan paljon, vaikka ne eivät ole yhtä eksateja kuin luonnontieteet. Edes inflaation tai rahan lainaamisen mekanismeja ei pystytä selittämään täysin.

    • Anonyymi

      Luonnonlait ovat pysyviä. Talouden "lait" muuttuvat aina heti, kun ne keksitään. Taloustiede ei ole varsinaisesti tiedettä.

      • Anonyymi

        Tämä pätee erityisen hyvin pörssissä. Kun keksitään, että jossakin on tarjolla "ilmaista lounasta", niin tilanne muuttuu nopeasti niin, että tuota lounasta ei enää olekaan tarjolla.


      • Anonyymi

        Tieteen keskeinen ominaisuus on, että sen avulla voidaan ennustaa asioita.

        Taloudessa on paljon asiota, joita ei voida käytännössä ennustaa. Ääritapauksena ns. mustat joutsenet. Taloustieteessä kyse on vain todennäköisyysmatematiikan soveltamisesta ja yrityksestä pienentää epävarmuuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tieteen keskeinen ominaisuus on, että sen avulla voidaan ennustaa asioita.

        Taloudessa on paljon asiota, joita ei voida käytännössä ennustaa. Ääritapauksena ns. mustat joutsenet. Taloustieteessä kyse on vain todennäköisyysmatematiikan soveltamisesta ja yrityksestä pienentää epävarmuuksia.

        Yksi räikeä esimerkki ennustuksien huonoudesta on talouden suhdanteet. Suhdanteiden vaihtuminen onnistutaan havaitsemaan lähinnä jälkikäteen niiden jo tapahduttua. Puolen vuoden ennustus nousu- tai laskukaudesta on jo todella hyvä suoritus ja usein menevät aika rankasti pieleen.

        Tyhmintä tässä on, että meidän yhteiskuntaa rakennetaan taloustieteen teorioiden ja mallien pohjalta, vaikka ne eivät tuota kovinkaan hyviä ennusteita. Malleissa on paljon enemmän omaa ideologiaa vasemmisto-oikeisto kuin oikeaa, tarkkaa tiedettä.


    • Anonyymi

      "Tieteen keskeinen ominaisuus on, että sen avulla voidaan ennustaa asioita."

      Totta. Evoluutioteoria ei tuota yhtään täsmällistä ennustetta, eikä se täten ole tiedettä. Meteorologia ei ole kunnon tiedettä, koska säätä ei voida kunnolla ennustaa. Taloudelliset mallit ja teoriat ennustavat heikosti, eivätkä nekään ole kovaa tiedettä. Samalla logiikalla.

      Tieteen pitää pystyä myös selittämään. Newtonin gravitaatiomalli ennustaa hyvin, mutta ei selitä mistä yhdysvaikutuksessa oikein on kysymys.

      Eisteinin yleinen gravitaatioteoria ennustaa kuulemma hyvin, vaikka aikaa ei edes ole olemassa siinä maailmassa jossa ihmiset elävät. Täten sillä ei ole käytännön sovelluksia muuta kuin kellojen täsmentämisessä GPS:ssä.

      Kovaa tiedettä on hyvin vähän, Hiukkasfysiikan standardimalli rikkoo monia tieteenfilosofia perusperiaatteita, eikä se edes pidä sisällään gravitaatiota. Tällä teorialle ei liene yhtään käytännön sovellusta.

      Luonnonlait sähkömagnetismia lukuunottamatta tunnetaan vielä heikosti. (jotain pienempiä asioita toki ymmärretään kohtuullisesti).

      Kosmologian mukaan maailmankaikkeus on saanut alkunsa tyhjästä, josta se sitten on työntynyt fysiikan peruslakeja rikkoen olemattomuuteen. Syntyä tyhjästä ja työntyä olemattomuuteen. Niinpä niin.

      Tiede lukuunottamatta matematiikkaa, joka on tieteellinen täsmäkieli, ja teknologiaa, joka on sovellettua matematiikkaa, on vielä lapsenkengissä.

      Matematiikka on tieteiden kuningas, ei fysiikka (niin hyödyllinen kuin fysiikka parhaimmillaan onkin). Tosin matematiikka viimeisen 150 vuoden aikana on ollut abstraktia filosofiaa (esim. joukko-oppi) ja kunnon matematiikkaa on tuotettu soveltavissa tieteissä kuten insinööritieteissä. Informaatioteoria on kunnon matematiikkaa, tekoäly on kunnon matematiikkaa, todennäköisyyslaskenta ei ole kunnon matematiikkaa, koska todennäköisyyttä ei ole olemassa siinä maailmassa, jossa ihmiset elävät. (eikä todennäköisyyttä ole olemassa missään maailmassa, koska se on määritelty ainoastaan äärettömyydessä, jota ei voida käytännössä saavuttaa).

      Mitä tulee itse älykkyyteen, se on tosi tärkeä psykologinen asia. Ongelmana on se, että meillä ei ole edes yleisesti hyväksyttyä älykkyyden määritelmää. Ja älykkyys on suhteellistettu käytännössä tyyliin "jokainen on älykäs omalla tavallaan", mikä on hölynpölyä.

      • "Totta. Evoluutioteoria ei tuota yhtään täsmällistä ennustetta"

        Pieleen meni tässä, evoluutioteoria siis ennustaa että laji tulee muuttumaan ajan myötä ollakseen paremmin sopeutunut uusiin tilanteisiin, esim. laittamalla bakteereita "esteradalle" jossa päästäkseen eteenpäin, bakteerilajin pitää kehittyä antibiootteja kestäväksi, aluksi pieni määrä antibioottia mutta myöhemmin 1000x annos.

        Evoluutio videolla:
        https://www.youtube.com/watch?v=plVk4NVIUh8

        "Meteorologia ei ole kunnon tiedettä, koska säätä ei voida kunnolla ennustaa"

        7-päivän sääennuste ei välttämättä ole se mitä tieteessä tarkoitetaan ennusteella. Esim se, että ilmasto käyttäytyy ennustettavasti ja kuukausien keskilämpötilat pysyvät vuosi vuodelta melko samanlaisina on hyvä esimerkki siitä miten ennustettavia ne ovat.

        "Taloudelliset mallit ja teoriat ennustavat heikosti"
        Tässä olet oikeassa, niillä on heikohko mutta huomattava ennustamiskyky. riippuen tosin kyseenomaisesta teoriasta, se on joko lähempänä filosofiaa tai sosiologiaa.

        "Tieteen pitää pystyä myös selittämään. Newtonin gravitaatiomalli ennustaa hyvin, mutta ei selitä mistä yhdysvaikutuksessa oikein on kysymys."

        Tiede on todellisuuden tutkimusta ja sen tarkoitus on selvittää miten todellisuus toimii, se jos siitä saa vielä päälle ymmärrettävän selityksen on kiva, muttei todellakaan pakollista tieteelle.

        "Eisteinin yleinen gravitaatioteoria ennustaa kuulemma hyvin, vaikka aikaa ei edes ole olemassa siinä maailmassa jossa ihmiset elävät. Täten sillä ei ole käytännön sovelluksia muuta kuin kellojen täsmentämisessä GPS:ssä."

        Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria on kyllä tuttu, mutten ihan ymmärrä mitä tarkoitat sillä että "aikaa ei ole olemassa maailmassa jossa ihmiset elävät" silloin kun tämä on mm. suhteellisuusteorian vastainen väite (johon liittyy 4-ulotteinen maailma, jossa on 3 tila-ulottuvuutta ja yksi aika-ulottuvuus).

        "Täten sillä ei ole käytännön sovelluksia muuta kuin kellojen täsmentämisessä GPS:ssä"

        Se, että olet kuullut jostain pienen osan suhteellisuusteoriasta ei tarkoita että ymmärrät sen, se vaikuttaa myös esim. aineiden väreihin (esim. kullan väri tulee relativistisesta efektistä) tai siihen miksi elohopea ei jäädy, tai miten vanhat kuvaputket toimivat.

        Tämän lisäksi se toimii pohjana suurelle määrälle muuta tiedettä auttaen epäsuorasti esim. informaatioteorian kenttää, sillä valonnopeus on maksiminopeus jolla tietoa voi siirtyä.

        "Hiukkasfysiikan standardimalli rikkoo monia tieteenfilosofia perusperiaatteita, eikä se edes pidä sisällään gravitaatiota."

        Standardimalli on ihan tieteenfilosofian mukainen eikä sisällä sen puolesta ongelmia.

        Joskin olet oikeassa siitä ettei se ole vielä täydellinen ja kaipaa täydennystä, samoin kuin Einstein täydensi Newtonin kehittämää teoriaa mekaniikasta, tarkentaen sitä suhteellisuusteorialla.

        "Tällä teorialle ei liene yhtään käytännön sovellusta."
        Sekoitat tässä kokonaan pohjalla olevat teoriat joihin kaikki muut teoriat (joilla on paljon käytännön sovellutuksia) niihin alempiin teorioihin jotka näistä polveutuvat, esim. materiaalien tutkimus ja erilaiset anturit perustuvat ymmärrykseen standardimallista.

        "Luonnonlait sähkömagnetismia lukuunottamatta tunnetaan vielä heikosti. (jotain pienempiä asioita toki ymmärretään kohtuullisesti)."
        Voitko perustella paremmin mitä ajattelet että niistä ei tunneta vielä?

        "Kosmologian mukaan maailmankaikkeus on saanut alkunsa tyhjästä"
        Älä valehtele, tämän hetken varmin teoria (big bang theory) ei väitä että olisi missään vaiheessa ollut tyhjää.

        "Matematiikka on tieteiden kuningas, ei fysiikka (niin hyödyllinen kuin fysiikka parhaimmillaan onkin)"
        Tarkoitatko tässä kuninkaalla että vähiten todellisuuteen sidottu ja eniten teoreettinen (sanan yleismerkityksessä)?

        "Tosin matematiikka viimeisen 150 vuoden aikana on ollut abstraktia filosofiaa (esim. joukko-oppi)"
        Taas sama kuin muissa mistä valitit että on liian teoreettisia, joukko-oppi siis toimii perustana suurelle osalle matematiikan teorioita, joista taas tulee hyötyä esim. tietokonetieteisiin, fysiikkaan sekä kyllä, liiketalouteen ja statistiikkaan :)

        "todennäköisyyslaskenta ei ole kunnon matematiikkaa, koska todennäköisyyttä ei ole olemassa siinä maailmassa, jossa ihmiset elävät"
        Tämä on väite, jolle olisi kiva saada todiste erityisesti koska tämänhetken todisteet näyttäisivät väitteesi olevan väärässä, vrt. esim. epävarmuusperiaate.

        "Mitä tulee itse älykkyyteen, se on tosi tärkeä psykologinen asia. Ongelmana on se, että meillä ei ole edes yleisesti hyväksyttyä älykkyyden määritelmää."

        Tästä ollaan samaa mieltä ja onneksi lisäsit tämän niin viestissäsi oli toinenkin kohta joka meni oikein :)


    • Anonyymi

      Taloustieteestä tekee vaikean se, ettei ihmisten käyttäytymistä kyetä ennustamaan riittävän tarkasti.
      Tarvittaisiin sitä Hari Seldonin psykohistoriaa.

      • Anonyymi

        Taloudellista käyttäytymistä ei voida ennustaa yksilötasolla, jota voidaan kutsua mikrotasoksi. Sen sijaan makrotasolla, joka tarkoittaa keskimääräistä taloudellista käyttäytymistä, ennustaminen on mahdollista, mutta käytetty metodologia on usein vääränlainen.

        Meille opetetaan jo peruskoulussa, että 1 euro 1 euro = 2 euroa. Päivittäistavarakaupassa kun lasketaan tuotteiden hintoja yhteen, ei ongelmia synny.

        Mutta kun tarkastellaan temporaalista ulottuvuutta, jossa syklit tulevat mukaan 1 euro 1 euro ei olekaan kaksi euroa, koska eurot korreloivat ajan suhteen. Noususuhdanteessa eurot korreloivat positiivisesti ja laskusuhdanteessa negatiivisesti. 1 euro 1 euro = 2 euroa pätee vain jos eurot ovat korreloimattomia ilman yhdysvaikutusta. Tämä korjaus jää usein tekemättä kun esim. hintoja, jotka ilmaistaan rahassa, ennustetaan tai tarkastellaan.

        Ja mitä ihmettä on 10 euroa miinus 20 euroa? Miinus 10 euroa sanotaan. Mitä tarkoittaa miinus kymmenen euroa?

        Perusongelma taloustieteessä on se, että kysyntä- ja tarjonta, jotka määrittävät hinnan ovat todellisuudessa vektorikenttiä, eikä skalaareja (lukuja). Taloustiede vielä nykyäänkin olettaa että kysyntä- ja tarjonta ovat ilmaistavissa skalaarein, vaikka todellisuudessa nämä on keskenään vuorovaikutuksessa olevia vektorikenttiä.

        Lisäksi taloustieteessä ei ymmärretä mitä dynaamisuus todellisuudessa tarkoittaa. Taloustieteilijät väärinkäyttävät dynaamisuustermiä, josta aiheutuu vääriä malliteknisiä ratkaisuja.

        Taloustiede, niin kuin tieteet yleensäkin, on vielä lapsenkengissä. Se aikuistuu kyllä joskus, mutta siihen menee oma aikansa, vaikka aikaa sinänsä ei ole olemassa. On vain oleellista aikaa, joka ei ole suhteellista, vaan objektiivista liikettä.

        Kaiken kaikkiaan taloustiede on aivan liian abstraktia (teoreettista) verrattavissa nykyfilosofiaan ja nykymatematiikkaan (joka ei ole muuta kuin teoreettista filosofiaa).


    • Anonyymi

      Miksi asepalveluksesta saa kieltäytyä eettisin perustein, mutta rahataloudesta ei saa?

      Miksi talous on rakennettu niiden ehdoilla jotka eivät halua tehdä mitään muiden hyväksi ellei siitä saa palkkioksi isompaa venettä ja uudempaa autoa kuin naapureilla on? Emmehän me hyväksy raiskaamistakaan vain sillä perusteella että joidenkin tekee mieli raiskata. Talous pitää rakentaa hyvien ihmisten ehdoilla ja ahnehtijat ja huijarit ja egoistit voi vaikka laittaa uudelleenkoulutusleireille kunnes osaavat olla ihmisiksi.

    • Anonyymi

      Selittäkää mulle että mitä järkeä on siinä että talous on rakennettu bilateraalisille suhteille kun elämme kuitenkin multilateraalisessa yhteiskunnassa? Jos A antaa B:lle ja B antaa C:lle ja C antaa A:lle on lopputulos ihan sama kuin siinä että A antaa B:lle, B A:lle, B C:lle ja C B:lle, ainoastaan siihen päästään sulavammin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe