Talousihmisten älykkyys

Anonyymi

Talousviisaat viljelevät monimutkaisia käsitteitä ja ajatusrakennelmia, mutta eivät näe metsää puilta, ts. että talouselämä on hiekalle rakennettu talo, talous on ihmisen kehittämä keinotekoinen asia ja luonnossa asiat tapahtuvat omalla painollaan ilman taloudellista ohjailua. Voivatko tällaiset ihmiset olla kovin älykkäitä?

9

<50

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Suomessakin on tuhansia ihmisiä joiden ainoa työnkuva on siirrellä rahaa paikasta toiseen, tai valvoa että muut ovat hoitaneet omat siirtonsa. Miettikääpä miten paljon paremmin olisi asiat jos näistä koulutettaisiinkin vaikka lääkäreitä ja insinöörejä jotka oikeasti tekevät jotain hyödyllistä.

  • Anonyymi

   Oma mielipiteeni on, että talouden teorioihin luotetaan turhan paljon, vaikka ne eivät ole yhtä eksateja kuin luonnontieteet. Edes inflaation tai rahan lainaamisen mekanismeja ei pystytä selittämään täysin.

  • Anonyymi

   Luonnonlait ovat pysyviä. Talouden "lait" muuttuvat aina heti, kun ne keksitään. Taloustiede ei ole varsinaisesti tiedettä.

   • Anonyymi

    Tämä pätee erityisen hyvin pörssissä. Kun keksitään, että jossakin on tarjolla "ilmaista lounasta", niin tilanne muuttuu nopeasti niin, että tuota lounasta ei enää olekaan tarjolla.


   • Anonyymi

    Tieteen keskeinen ominaisuus on, että sen avulla voidaan ennustaa asioita.

    Taloudessa on paljon asiota, joita ei voida käytännössä ennustaa. Ääritapauksena ns. mustat joutsenet. Taloustieteessä kyse on vain todennäköisyysmatematiikan soveltamisesta ja yrityksestä pienentää epävarmuuksia.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Tieteen keskeinen ominaisuus on, että sen avulla voidaan ennustaa asioita.

    Taloudessa on paljon asiota, joita ei voida käytännössä ennustaa. Ääritapauksena ns. mustat joutsenet. Taloustieteessä kyse on vain todennäköisyysmatematiikan soveltamisesta ja yrityksestä pienentää epävarmuuksia.

    Yksi räikeä esimerkki ennustuksien huonoudesta on talouden suhdanteet. Suhdanteiden vaihtuminen onnistutaan havaitsemaan lähinnä jälkikäteen niiden jo tapahduttua. Puolen vuoden ennustus nousu- tai laskukaudesta on jo todella hyvä suoritus ja usein menevät aika rankasti pieleen.

    Tyhmintä tässä on, että meidän yhteiskuntaa rakennetaan taloustieteen teorioiden ja mallien pohjalta, vaikka ne eivät tuota kovinkaan hyviä ennusteita. Malleissa on paljon enemmän omaa ideologiaa vasemmisto-oikeisto kuin oikeaa, tarkkaa tiedettä.


  • Anonyymi

   "Tieteen keskeinen ominaisuus on, että sen avulla voidaan ennustaa asioita."

   Totta. Evoluutioteoria ei tuota yhtään täsmällistä ennustetta, eikä se täten ole tiedettä. Meteorologia ei ole kunnon tiedettä, koska säätä ei voida kunnolla ennustaa. Taloudelliset mallit ja teoriat ennustavat heikosti, eivätkä nekään ole kovaa tiedettä. Samalla logiikalla.

   Tieteen pitää pystyä myös selittämään. Newtonin gravitaatiomalli ennustaa hyvin, mutta ei selitä mistä yhdysvaikutuksessa oikein on kysymys.

   Eisteinin yleinen gravitaatioteoria ennustaa kuulemma hyvin, vaikka aikaa ei edes ole olemassa siinä maailmassa jossa ihmiset elävät. Täten sillä ei ole käytännön sovelluksia muuta kuin kellojen täsmentämisessä GPS:ssä.

   Kovaa tiedettä on hyvin vähän, Hiukkasfysiikan standardimalli rikkoo monia tieteenfilosofia perusperiaatteita, eikä se edes pidä sisällään gravitaatiota. Tällä teorialle ei liene yhtään käytännön sovellusta.

   Luonnonlait sähkömagnetismia lukuunottamatta tunnetaan vielä heikosti. (jotain pienempiä asioita toki ymmärretään kohtuullisesti).

   Kosmologian mukaan maailmankaikkeus on saanut alkunsa tyhjästä, josta se sitten on työntynyt fysiikan peruslakeja rikkoen olemattomuuteen. Syntyä tyhjästä ja työntyä olemattomuuteen. Niinpä niin.

   Tiede lukuunottamatta matematiikkaa, joka on tieteellinen täsmäkieli, ja teknologiaa, joka on sovellettua matematiikkaa, on vielä lapsenkengissä.

   Matematiikka on tieteiden kuningas, ei fysiikka (niin hyödyllinen kuin fysiikka parhaimmillaan onkin). Tosin matematiikka viimeisen 150 vuoden aikana on ollut abstraktia filosofiaa (esim. joukko-oppi) ja kunnon matematiikkaa on tuotettu soveltavissa tieteissä kuten insinööritieteissä. Informaatioteoria on kunnon matematiikkaa, tekoäly on kunnon matematiikkaa, todennäköisyyslaskenta ei ole kunnon matematiikkaa, koska todennäköisyyttä ei ole olemassa siinä maailmassa, jossa ihmiset elävät. (eikä todennäköisyyttä ole olemassa missään maailmassa, koska se on määritelty ainoastaan äärettömyydessä, jota ei voida käytännössä saavuttaa).

   Mitä tulee itse älykkyyteen, se on tosi tärkeä psykologinen asia. Ongelmana on se, että meillä ei ole edes yleisesti hyväksyttyä älykkyyden määritelmää. Ja älykkyys on suhteellistettu käytännössä tyyliin "jokainen on älykäs omalla tavallaan", mikä on hölynpölyä.

  • Anonyymi

   Taloustieteestä tekee vaikean se, ettei ihmisten käyttäytymistä kyetä ennustamaan riittävän tarkasti.
   Tarvittaisiin sitä Hari Seldonin psykohistoriaa.

   • Anonyymi

    Taloudellista käyttäytymistä ei voida ennustaa yksilötasolla, jota voidaan kutsua mikrotasoksi. Sen sijaan makrotasolla, joka tarkoittaa keskimääräistä taloudellista käyttäytymistä, ennustaminen on mahdollista, mutta käytetty metodologia on usein vääränlainen.

    Meille opetetaan jo peruskoulussa, että 1 euro + 1 euro = 2 euroa. Päivittäistavarakaupassa kun lasketaan tuotteiden hintoja yhteen, ei ongelmia synny.

    Mutta kun tarkastellaan temporaalista ulottuvuutta, jossa syklit tulevat mukaan 1 euro + 1 euro ei olekaan kaksi euroa, koska eurot korreloivat ajan suhteen. Noususuhdanteessa eurot korreloivat positiivisesti ja laskusuhdanteessa negatiivisesti. 1 euro + 1 euro = 2 euroa pätee vain jos eurot ovat korreloimattomia ilman yhdysvaikutusta. Tämä korjaus jää usein tekemättä kun esim. hintoja, jotka ilmaistaan rahassa, ennustetaan tai tarkastellaan.

    Ja mitä ihmettä on 10 euroa miinus 20 euroa? Miinus 10 euroa sanotaan. Mitä tarkoittaa miinus kymmenen euroa?

    Perusongelma taloustieteessä on se, että kysyntä- ja tarjonta, jotka määrittävät hinnan ovat todellisuudessa vektorikenttiä, eikä skalaareja (lukuja). Taloustiede vielä nykyäänkin olettaa että kysyntä- ja tarjonta ovat ilmaistavissa skalaarein, vaikka todellisuudessa nämä on keskenään vuorovaikutuksessa olevia vektorikenttiä.

    Lisäksi taloustieteessä ei ymmärretä mitä dynaamisuus todellisuudessa tarkoittaa. Taloustieteilijät väärinkäyttävät dynaamisuustermiä, josta aiheutuu vääriä malliteknisiä ratkaisuja.

    Taloustiede, niin kuin tieteet yleensäkin, on vielä lapsenkengissä. Se aikuistuu kyllä joskus, mutta siihen menee oma aikansa, vaikka aikaa sinänsä ei ole olemassa. On vain oleellista aikaa, joka ei ole suhteellista, vaan objektiivista liikettä.

    Kaiken kaikkiaan taloustiede on aivan liian abstraktia (teoreettista) verrattavissa nykyfilosofiaan ja nykymatematiikkaan (joka ei ole muuta kuin teoreettista filosofiaa).


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Wau! Seksikäs Diili-Sointu poseeraa nahkarotsi auki: "Eka työviikko purkissa ja heti..."

   Uhkea Sointu Borg poseeraa ekan työviikon kunniaksi nahkarotsissa ja revityissä farkuissa - toki tyylilleen uskollisena nahkarotsi paljastavasti auki.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   59
   7233
  2. Nyt se lipsahti, EU-elvytyspaketista pysyvä

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7fd43a15-b005-4c03-a1cc-dc1f8ad1ff2c Nyt onkin huomisella EU-elvytyspakettiäänestyksellä ihan eri arvo. Jos hyv
   Maailman menoa
   572
   7011
  3. BB-suorasuu Aleksi Valavuori napakkana mies-nais -keskustelussa: "Eihän se ole meidän syy..."

   Big Brotherissa päästiin kipakkaan keskusteluyhteyteen jo heti aamusta. Aamupalapöydässä tasa-arvoasiat pistivät porukan kommentoimaan tunteella ja to
   Big Brother
   34
   4165
  4. Eläinten pitoon pohjautuva maatalous loppuu

   https://yle.fi/uutiset/3-11918309 Uutiset näyttävät selvän suunnan.
   Maailman menoa
   358
   3766
  5. Stefulla uusi naisystävä

   Ylilaudalla juoru että Stefulla olisi uusi naisystävä. Juoru lähtenyt Helsingin jodelista onko totta vai tarua ? Sen jälkeen Sofia laittanut tämän yli
   Kotimaiset julkkisjuorut
   207
   3549
  Aihe