Spin-ominaisuudesta

Anonyymi

Mistä voidaan tietää millainen vielä löytämättömien hiukkasten spin-ominaisuuden täytyy olla? Vuorovaikuttavatko alkeishiukkaset eri tavoin riippuen niiden spinistä? Jos spin on 2 niin liittyykö se siihen jostain kuulemaani ilmiöön että joitain hiukkasia täytyy pyörittää ympäri kaksi kertaa että päädytään lähtötilanteeseen, eikä kerran kuten klassisilla kappaleilla?

2

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Haluatko tietää uusien hiukkasten sijaan enemmän vanhoista hiukkasten määritelmistä, jotka ovat olemassa lähes kaikissa malleissa? Ja liittyvätkö kaikki kysymykset kuitenkin spin-statistiikkaan, jossa on kokonaislukuspinit ja puolispinit?

      Maailmankaikkeudessa, joka on joko kolmiulotteinen tai relativistinen, voidaan tehdä koordinaatiston rotaatioita ryhmän SO(3) muunnosten kuten 3x3-matriisien avulla. Nämä kuvaavat saman pisteen ympärillä olevia havaitsijoita, joiden välillä on jokin kulma. Kvanttimekaniikan jälkeen tai lopuksi fysiikassa halutaan olla varmoja, että sen kvanttiobjektit ovat sellaisia, että jokaisessa rotaatiolla muunnetussa koordinaatistossa näiden objektien fyysiset ominaisuudet ovat samat keskenään. Kun todellisuus on probabilistista, tämä tarkoittaa, että todennäköisyyksien on pysyttävä samoina, jos eri puolilta pistettä suoritetaan esim. täydellinen mittaus samalle suureelle. Jos siis puhutaan fyysisestä todellisuudesta, ei mikään tilanne muutu, minkään arvoisella rotaatiolla. Suurin osa uusia hiukkasista sisältävistä malleista toimii edelleen tämän avaruuden kääntelyn ehdoilla.

      Näiden rotaatioiden ja kvanttitilojen ominaisuudet synnyttävät myös spinin, joka on uusi kvanttiluku, joka saa vain tiettyjä arvoja, ja jonka arvo perustuu suuntiin, missä sitä mitataan. Erikoista on niille se, että jos x:ssä olevan kvanttiobjektin spinin komponentin arvo mitataan pisteen A:n luona kohti A:ta eli vektorilla A-x, tämän tuloksen todennäköisyyksien ei pidä kuitenkaan olla samat kuin B:n luona käännetyssä koordinaatistossa, jos mitattaisiin spin suunnassa B-x. Taas kohti B:tä itseään. Sen sijaan todennäköisyyksien ja asentojen pitää noudattaa todellisuutta, missä B:n luona tehty mittaus suunnassa A-x on todennäköisyyksien suurudelta sama kuin A-x -spin kaikissa koordinaatistoissa, missä muut koordinaatistot joutuvat kirjoittamaan tämän A-x -vektorin tietysti uudestan siten kuin se niissä esiintyy.

      Sanoit myös, että hiukkasia pyöritetään, mutta tämä ei pidä paikkaansa, koska kvanttiobjekteilla, jotka ovat yksittäisiä alkeishiukkasia, ei ole asentoa. Niiden spin-suureiden muodostamat vektorit tai yleensä vain se suunta missä yhden spin-skalaariarvon arvo on maksimissa voivat muuttaa ns. suuntaansa, mutta tämän aikaansaanti olisi äskeiseen verrattuna objektin manipuloimista vuorovaikutuksilla eikä sen nykyisen tilan pelkkää kirjoittamista muista kulmista.

      Spin ½ objektien eli fermionien tapauksessa esiintyy niille kaikille (eli spin 1/2 n -objekteille) ilmiö johtuen kvanttiluvuista ja kääntöoperaattoreista, että jos koordinaatistoa käännetään 2 pi:n verran, niiden aaltofunktio eli tila s muuttuu tilaksi -s. Täysien ympyrien käännökset ovat matemaattisesti ja myös fysikaalisesti yleensä sama kuin ei tehtäisi mitään vaan operoitaisiin kaikkeen identiteettimatriisilla. Bosonit (eli 0 ,1 2 .. n -objektit) ovat tiloja joille s muuttuisi 2pi-rotaatiossa s:ksi. Fermionien rotaatiot olivat tätä ennen kuitenkin määritelty toisenlaisiksi, jotta juuri tähän päädyttäisiin (ks. SO(3) -ryhmän ja SU(2):n esitykset ja vastaavuudet). Tätä siis monet tarkoittavat sillä, että kaksi perättäistä 2pi-rotaatiota samaan suuntaan palauttaisi s:n takaisin saman merkkiseksi. Tällä s:n merkillä ei ole kuitenkaan mitään fysikaalista vaikutusta, koska todennäköisyydet eivät perustu s:ään vaan sen itseisarvon neliöön |s| ^2. Jos mitattaisiin esim. spin-suure, joka on operaattori M, tilalle, joka on alussa pystyvektori (s1 , 0) ^T, kääntämisen jälkeen M:n odotusarvo olisi matriisielementissä:
      ( -s1, 0 ) . M . ( -s1 , 0 ) ^T = (-1*-1) * ( s1 , 0 ) . M . (s1 , 0 ) ^T

      Fermioneille seuraa tästä ominaisuudesta vaikeiden todistusten jälkeen myös niiden havaittu fermi-dirac -statistiikka, missä useiden fermionien täytyy pysyä eri tiloissa kvanttilukujensa suhteen.

      Kvanttimekaniikka ei ole kovin hyvä tuottamaan mitään todellisuuteen liittyvää vastausta, jos siinä pitää olla vuorovaikutuksia kahden kvanttiobjektin välillä. Silti jos riittää, että yhteen objektiin vuorovaikutetaan ulkoapäin, niin spinien arvot vaikuttavat kaikissa Zeemanin ja Starkin ja muiden efekteissä, missä spin voi vaikuttaa saman objektin ns. kiertoradan kanssa siihen, miten suuria fotoneja sen on mahdollista vaihtaa ympäristössään. Kahden spin hiukkasen välistä vuorovaikutusta tapahtuu ensin niiden spinien välillä, missä toinen vaikuttaa toisen arvoon, ja vasta siitä kautta muuhun kokonaisuuteen, missä kuitenkin pitäisi tapahtua laajempi joukko vuorovaikutuksia ja tapahtumia ennen kuin esim. yhden objektin paikkasuure muuttuisi. Spinin sisältämiä vuorovaikutuksia näkyy systeemille kirjoitetussa Hamiltonin operaattorissa H.

      (jatkuu vielä: "Usein halutaan kysyä...")

      • Anonyymi

        Usein halutaan kysyä fermionien statistiikkaan liittyen, että onko siinä kyseessä vuorovaikutus, kun fermionin olemassaolo estää toisen fermionin saamia tiloja. Kun kenttäteoriassa on kirjoitettu fermionikentille vuorovaikutusten operaattori H ja se on esim. muodossa, jossa fermionien aaltofunktioita luodaan ja annihiloidaan, sitä on kuitenkin jo edeltänyt näiden fermionitilojen täydellinen määritelmä (kaikki tilat ja operaattorit on määriteltävä käytännössä yhtäaikaisesti), jolloin H:lla ei esim. koskaan voitaisi luoda evoluutiota, joka muodostaisi tiloja, missä kaksi fermionia olisi samassa tilassa. Tällöin mitkään uusien vuorovaikutusten tai vuorovaikuttamattomien fermionien eri muotoiset H:t eivät niitä synnytä eri tavalla. Käsittely ei siis minusta voi vastata sellaisiin kysymyksiin.

        Kenttäteoriassa yksinkertaiset säännöt hiukkastapahtumille perustuvat myös spiniin, koska spin-kvanttiluku voi olla osa säilyvää suuretta, joka etenee alkutiloista lopputiloihin tai valikoi sallitut lopputilat.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6462
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4183
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2577
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2010
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1528
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1387
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1090
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1036
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1021
    Aihe