Miksei masennukseen halua apua tai selviytymisneuvoja?

Anonyymi

Olen itse ollut elämässä monta kertaa maan rakoon isketty erilaisten vastoinkäymisten takia. Kaksi vuotta meni ihan maatessa, kun en jaksanut. En halua sen enempää yksilöidä mitä kaikkea olen kokenut mutta jotenkin on mennyt siten, että kun yhdestä asiasta selviää niin tulee kaksi toistaan pahempaa vastoinkäymistä tilalle.

Luin tätä palstaa ja huomaan että jotkut piristys- ja virkistys- tai avun hakemiskehotukset ja omat vinkit millä joku on päässyt takaisin elävien kirjoihin saa vastaansa pilkkaa, röhönaurua tai torjuntaa muuten vaan. Sanotaan ettet sinä voi ymmärtää, etkä koe mitä minä. Täällä jopa halutaan antaa ymmärtää ettei kenenkään kannata edes ponnistella eikä edes toivoa mitään parempaa, koska se on muka joku universaali fakta ettei kukaan selviä, koska X tai Y.

Ei se kyllä niin ole vaan elämä on aaltoliikettä, eikä mikään koskaan jatku samanlaisena. Kuolemakin tulee ennemmin tai myöhemmin, sitä ei kannata kiiruhtaa. On kyllä oma valinta, jos ei halua edes apua masennukseen. Se on jotain muuta mielestäni. Se on ylimielisyyttä ja ylenkatsetta, ja voi olla sitä perua että on katkera ettei ole saanut sitä mitä on elämässään halunnut. Me ei kuitenkaan saada kaikkea, ja jotkut ihmiset jopa saa todella vähän. Media antaa ihan väärän kuvan rikkaista, menestyneistä, kauniista ihmisistä jollaista on normielämä. Ei se kyllä niin mene. Minusta hyvin kuvasi eräässä masennuskeskustelussa nuoren miehen katkeruus siitä, että kaverilla on bemarit ja hänellä ei ole. Että tappaa itsensä kun ei ole bemaria. Eli masennus tulee vain kateudesta ja riittämättömyydestä ja lääke olisi se että joku ostaa sen bemarin, vähän hienomman kuin kaverilla. Masennuksesta pääsee sillä että on tyytyväinen siihen että on jalat millä voi polkea vielä polkupyörää vaikkei bemaria olekaan. Vasta kun jalat menettää niin ymmärtää mitä se tarkoittaa että kaikki on suhteellista. Bemarimiehellä voi olla joku vajavuus, mistä hän kärsii, rakkaudettomuutta, väkivaltaa tai muuta ikävää mistä vaietaan. Minusta on ihan hullua verrata itseään muihin. On aina niitä joilla menee paremmin ja niitä joilla huonommin. Rikaskin taitaa verrata itseään johokin Muskiin tai Gatesiin. Että on kurjaa kun minulla on vain 10 miljoonaa kun toisilla on noin paljon, että on masentavaa.

Kukaan ei voi toisen pään sisään mennä katsomaan eikä millään mittarilla mitata että kenen tuska on pahin. Jokaisella on omanlaisensa historia ja oma kestokyky sietää pettymyksiä, tuskaa, surua, menetyksiä, vastoinkäymistä ja turhautumista ja keinot torjua masennusta ja ahdistusta. Sitä vaan ihmettelen onko masennus tilana turvallinen jos ei siihen halua mitään muutosta. Vai uhriutuuko jotkut kaikesta ja syyttää kaikkia muita vaikka itse olisi tehnyt valinnat?

Arvottomuuden tunne on minulle niin tuttua. Ajattelinkin, että voisin sitä lähteä muuttamaan sillä, että auttaisin jotakuta toista vaikka menemällä siivoamaan tai viemään roskat tai muuta käytännöllistä. Sain juuri seurakunnalta ruoka-apua, ja toimeentulotuella voi ostaa lääkkeet. Näillä selviän viikon ainakin ja mietin että voisin sen korvata vaikka sitä kautta auttamalla jotain vanhusta tai yksinhuoltajaa. Minulla on liikuntakyky palautunut nyt leikkauksen jälkeen ja olen siitä hyvin kiitollinen koska olin 3 vuotta aika liikuntakyvytön. Minulla ei ole bemaria eikä polkupyörääkään ole varaa kunnostaa, joten joudun kävellä. Onneksi minulla on nyt jalat.

Kävelen siksi joka päivä luonnossa kun jäin niin paljon tekemättä ja liikkumatta. Ja kylmäuinti on aivan ihana tapa tuntea olevansa niin elossa.

Toivoisin ettei kukaan veisi toisilta toivoa ja taitoa tyytyä vähempään ja olla siitä onnellinen, eikä väittäisi ettei surusta ja tuskasta ole muuta poispääsyä kuin itsetuho. Kyllä varmasti on ja monesti huomaa sitten ne hyvätkin asiat elämässä vasta kun niitä tarkastelee sitä vasten, että on menettänyt kaiken mitä piti itsestään selvänä. Eilistä me ei voida muuttaa mutta tähän päivään ainakin voidaan vaikuttaa.

28

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      suomen sanasto on ongelmallinen sillä masennus tarkoittaa kaikkea surun, alakulon ja tappavan taudin välillä

      jos voimakkaan surun kokenut kertoo kokemuksistaan niin se ei ole yleispätevä ohjeistus siihen, miten kemiallisista syistä masennukseen joutunut tilastaan paranee

      esimerkiksi kaamosmasennuspotilaan paraneminen ohjeistuksella "unohda menneet" kuulostaa hieman erikoiselta

      • Anonyymi

        Totta. Tunteita on niin monenlaisia ja niiden sävyjen kirjo niin laaja. Ja nykyään kaikki vähänkin vakavammat negatiiviset olot niputetaan "masennussairaus"-leiman alle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta. Tunteita on niin monenlaisia ja niiden sävyjen kirjo niin laaja. Ja nykyään kaikki vähänkin vakavammat negatiiviset olot niputetaan "masennussairaus"-leiman alle.

        Sitä on todella vaikea vertailla ihmisten kokemuksia ja sitä että kellä on kamalimmat kokemukset ja kellä pahin masennus/olo. Ei ole sellaista mittaria kivussakaan, joka näyttäisi todellisen kivun ja kipukynnyksen ja voisi vertailla että kellä pahin. On vain subjektiivinen kokemus.

        Joku voi selvitä tosi kauheistakin kokemuksista pienellä tuella siitä samasta mistä toinen invalidisoituu loppuiäkseen.

        Kokemusta sen verran että lääkäri ainakin mielellään kirjoittaa vähän jokaiseen asiaan masennus-diagnoosin, jos menee valittamaan jostain. On sellainen olo ettei viitsi mennä ollenkaan lääkäriin, kun tietää että tyrkytetään lääkitystä, joka itsessään vie toimintakyvyn ja lihottaa.

        Itse selvisin ihan työttömän statuksella masennuksesta, enkä mennyt lääkäriin koska pelkäsin lääkkeitä, jotka on arvaamattomia ( kokeilin 20 vuotta sitten ja lihoin ja lamaannuin entisestään. ) Makasin sängyssä pari vuotta ja pystyin hoitamaan vain asiat jotka oli pakko, eli laskut ja työttömyyskorvauksen. Muuta ei jaksanut.


    • Anonyymi

      Masennukseen ei ole lääkettä, on puoskareilta, jotka myy kemian tehtaan serotoniini, jolloin tasapainon säilyttämiseksi, elimistön oma serotoniinin tuotanto tehdas lakkaa, eli masennus lääkkeissä on kyse luomu serotoniinin vaihdosta huono laatuiseen kemialliseen serotoniiniin.

      Älä koskaan lue koululääketieteen pakkaus selosteita lääkkeen sivuvaikutuksia, vaan laita se vaikuttava latinan kielinen kemikaali wikipedia hakuun, silloin saat ainakin englannin kielellä puolueetonta (ei markkinamiesten) tutkittua tietoa, ja kun luet minkä tahansa psyyke pillerissä olevan kemaillisen aineen vakuutuksen Wikipediasta, et pane yhtä ainutta psyyke pilleriä naamaasi.

      • Anonyymi

        Joo, guuglailulla ne parhaat tiedot joka asiaan varmasti löytyy, mitä sitä lääkäriä uskomaan :D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo, guuglailulla ne parhaat tiedot joka asiaan varmasti löytyy, mitä sitä lääkäriä uskomaan :D

        Edellä mainittu Götzsche on kyllä lääkäri, ihan professoritason sellainen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo, guuglailulla ne parhaat tiedot joka asiaan varmasti löytyy, mitä sitä lääkäriä uskomaan :D

        Lääkäri on ihminen. Hänen vastaanotolleen putkahtaa ovesta ihminen joka kertoo ongelmastaan, joka voi olla ihan mitä vaan.

        Lääkärin pitäisi 10 minuutissa keksiä mikä ihmistä vaivaa ja keksiä miten asiaa hoidetaan.

        Jos meinaat että aina menee 100% oikein niin saat toki uskoa niin.


      • Anonyymi

        Jaa,niiden lääkkeiden avulla sain elämänhaluni takaisin..en ole yrittäny itsemurhaa moneen vuoteen.Pystyn taas nauttimaan elämästä vaikka olenkin aika erakoitunut.Ja siksi erakoitunut kun suojelen itseäni väkivaltaisilta ja ilkeiltä ihmisiltä.Sitä oli ihan tarpeeksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lääkäri on ihminen. Hänen vastaanotolleen putkahtaa ovesta ihminen joka kertoo ongelmastaan, joka voi olla ihan mitä vaan.

        Lääkärin pitäisi 10 minuutissa keksiä mikä ihmistä vaivaa ja keksiä miten asiaa hoidetaan.

        Jos meinaat että aina menee 100% oikein niin saat toki uskoa niin.

        Anteeksi, meillä Sanomassa ollaan kännissä, niin luetun ymmärtäminen on vähän heikkoa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Anteeksi, meillä Sanomassa ollaan kännissä, niin luetun ymmärtäminen on vähän heikkoa

        Annettakoon anteeksi, mutta kannattaisi mennä kotiin nukkumaan pää selväksi......


    • Anonyymi

      Masennus voi olla joillekin paradoksaalisesti turvallinen, ennustettava olotila ja siksi se saattaakin kroonistua. Ihmiset on rakennettu niin, että suositaan jatkuvuutta ja ennustettavuutta enemmän kuin muuttumista, jopa mielihyvän kustannuksella. Ihminen saattaa identifioitua kroonisesta masennussairaudesta kärsiväksi ressukaksi vain siksi, että se antaa elämään ennustettavuutta ja turvaa. Olotila ja siihen liittyvät ajatusmallit on miellyttävä eivät siksi että ne varsinaisesti tuntuisivat mielyttävältiltä, vaan siksi, että ne tuntuvat turvallisilta. Tietää, että se tuttu ja turvallinen jatkuu, elämä on perseestä huomennakin. Joillekin pessimismi ja alakulo ovat suojatumiskeinoja, joilla paetaan vastuuta omasta elämästä ja tulevaisuudesta. Kun sidot itsesi tapojesi ja kausaliteetin orjaksi, turvaat selustasi, kun kaikki taas menee pieleen. Uskon, että monissa kroonisesti masentuneissa ihmisissä on tällaisia ihmisiä, he pelkäävät muutosta enemmän kuin kuolemaa. Ehkä materialistinen, pessimismiä ruokkiva kulttuuri myös vahvistaa tällaisten ihmisten käyttäytymis- ja ajattelumalleja. Monet masentuneet (toki suurin osa varmasti haluaa) eivät halua parantua. Siksi nykyinen lääketieteellinen paradigma vahvistaa usein heidän identiteettiään. He voivat sairastaa turvassa kroonisesti pillereitä nappaillen, koskaan edeten yhtään mihinkään, kuvitellen että heidän tilansa on heille luonnollinen ja heidän vaikutusmahdollisuuksiensa ulottumattomissa.

      • Anonyymi

        Mielenkiintoinen ja mielestäni osin oikeakin näkökulma. Masennus ei todellakaan ole sairaus, ja sairausidentiteetti ja lääke"hoidot" useimmiten pahentavat masentuneen olotilaa. En kuitenkaan vastuuttaisi kärsivää ihmistä itseään siitä, ettei hän jaksa. Useimmilla on masennuksen (eli lamaavan kärsimyksen ja alakulon) taustalla raskaita elämäntapahtumia kuten menetyksiä ja ristiriitoja ihmissuhteissa, paineita työssä, epävarmuutta toimeentulossa. Ylivoimaiset tunnekokemukset tekevät masennuksen, ja se ei ole koskaan ihmisen oma syy. Jokainen masennusta kokeva yrittää varmasti kaikkensa päästäkseen eteenpäin.

        Paras apu tilanteeseen löytyy muilta ihmisiltä saatavasta tuesta. Keskustelusta ja tunteiden jakamisesta, vierellä kulkemisesta ilman että tuputetaan ennaltamäärättyjä tulkintoja ja heppoisia, yleispäteviä ratkaisumalleja. Hyvin harvalla masentuneella on tukea saatavilla riittävästi. Joskus tarvitaan ammatillista tukijaa, kuten terapeuttia. Toisinaan voi riittää joku läheinen. Fyysiset keinot ovat hyödyllisiä, kuten liikunta, ravinto, kirkasvalohoito jne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mielenkiintoinen ja mielestäni osin oikeakin näkökulma. Masennus ei todellakaan ole sairaus, ja sairausidentiteetti ja lääke"hoidot" useimmiten pahentavat masentuneen olotilaa. En kuitenkaan vastuuttaisi kärsivää ihmistä itseään siitä, ettei hän jaksa. Useimmilla on masennuksen (eli lamaavan kärsimyksen ja alakulon) taustalla raskaita elämäntapahtumia kuten menetyksiä ja ristiriitoja ihmissuhteissa, paineita työssä, epävarmuutta toimeentulossa. Ylivoimaiset tunnekokemukset tekevät masennuksen, ja se ei ole koskaan ihmisen oma syy. Jokainen masennusta kokeva yrittää varmasti kaikkensa päästäkseen eteenpäin.

        Paras apu tilanteeseen löytyy muilta ihmisiltä saatavasta tuesta. Keskustelusta ja tunteiden jakamisesta, vierellä kulkemisesta ilman että tuputetaan ennaltamäärättyjä tulkintoja ja heppoisia, yleispäteviä ratkaisumalleja. Hyvin harvalla masentuneella on tukea saatavilla riittävästi. Joskus tarvitaan ammatillista tukijaa, kuten terapeuttia. Toisinaan voi riittää joku läheinen. Fyysiset keinot ovat hyödyllisiä, kuten liikunta, ravinto, kirkasvalohoito jne.

        "Masennus ei todellakaan ole sairaus"

        Ei ole ei, mutta monet sairaudet aiheuttavat masennusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Masennus ei todellakaan ole sairaus"

        Ei ole ei, mutta monet sairaudet aiheuttavat masennusta.

        Myös masennus voi aiheuttaa monia sairauksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Masennus ei todellakaan ole sairaus"

        Ei ole ei, mutta monet sairaudet aiheuttavat masennusta.

        Totta kai on. Mitä sä horiset?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta kai on. Mitä sä horiset?

        Ei se oikeasti ole sairaus. Se ei täytä sairauden määritelmää.
        Sairaudella on aina selvä syy, jota sitten hoidetaan.

        Olen itsekin alkanut välttelemään sanan masennus käyttämistä sen epämääräisen sisällön vuoksi.

        Joku on masentunut kun hamsteri kuoli, toiselle masennus on se, kun ei pääse sängystä ylös ja tekee mieli ottaa henki itseltään.

        Ihmisen henkisen huonovointisuuden syntymekanismeja on useita, hyvinkin erilaisia syitä, raudan puute voi olla yksi, elämän surutila voi olla toinen jne jne. Jostakin syystä näitä kaikkia kutsutaan yhdellä nimellä, vaikka noihin tiloihin mahdollisesti tarvittava hoito voi olla hyvin hyvin erilaista.

        Masennus voi olla vakava tila, mutta se ei vaan täytä sairauden määritelmää.


      • Anonyymi

        Tämä oli hyvä kommentti ja tunnistan tuosta sekä itseäni että muita. Masentuneen identiteetti. Turvallista on vetäytyä kaikesta.


    • Anonyymi

      Jos ihminen on syvästi masentunut, niin saattaa olla, ettei hän välttämättä halua apua jo senkään takia, kun olo on niin epätoivoinen, että tuntuu siltä, ettei mikään kuitenkaan auta.

      Juurikin toivottomuuden takia etenkin syvästi masentunutta on hyvin vaikea lähteä auttamaan.

      • Anonyymi

        Niin tai on jo ”nähnyt kaiken” eikä jaksa puhua enempää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin tai on jo ”nähnyt kaiken” eikä jaksa puhua enempää.

        "no yritä nyt edes"
        "älä nyt jaksa olla tollanen"
        "hei nyt lähdet vaan lenkille niin toi menee ohi"

        jne jne


    • Anonyymi

      Masennus on sitä että vaikka jalat menisi ja saisi ne takaisin niin masentaa silti eikä se kiinnosta.

    • Anonyymi

      Kylmään veteen menemällä maailman totuus selviää hyvinkin masentuneelle silmänräpäyksessä

      • Anonyymi

        Ei se tunnu miltään. Sellaisia asioita jopa haluaa jotta tuntisi olevansa elossa. Ongelman ydin on kylmä maailma.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei se tunnu miltään. Sellaisia asioita jopa haluaa jotta tuntisi olevansa elossa. Ongelman ydin on kylmä maailma.

        Onhan maailma kylmä, mutta osittain on ihmisestä itsestä kiinni, kuinka hän itse ottaa maailman vastaan.

        Jo pelkästään herkkyyskin saa tuntemaan olemisen kurjaksi kylmässä maailmassa.
        Ja sekin, jos/kun kääntää asioista itseään vastaan, esim. syyllistää itseään lähes tyhjästä, tai " imee " sisäänsä kaiken maailman kylmyyden ja uppoutuu omaan " kurjuuteen ", vaikkei ihmisenä olekaan muita kummoisempi.

        Tavallaan maailma näyttäytyy sellaisena, millaisena sen itse ottaa vastaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onhan maailma kylmä, mutta osittain on ihmisestä itsestä kiinni, kuinka hän itse ottaa maailman vastaan.

        Jo pelkästään herkkyyskin saa tuntemaan olemisen kurjaksi kylmässä maailmassa.
        Ja sekin, jos/kun kääntää asioista itseään vastaan, esim. syyllistää itseään lähes tyhjästä, tai " imee " sisäänsä kaiken maailman kylmyyden ja uppoutuu omaan " kurjuuteen ", vaikkei ihmisenä olekaan muita kummoisempi.

        Tavallaan maailma näyttäytyy sellaisena, millaisena sen itse ottaa vastaan.

        Jep ja kun on kokemus kummastakin puolesta, on jo nähnyt kaiken. Jotkut katsos vain tylsistynyt elämään eikä siinä ole mitään nähtävää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jep ja kun on kokemus kummastakin puolesta, on jo nähnyt kaiken. Jotkut katsos vain tylsistynyt elämään eikä siinä ole mitään nähtävää.

        Siis tylsistyvät


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onhan maailma kylmä, mutta osittain on ihmisestä itsestä kiinni, kuinka hän itse ottaa maailman vastaan.

        Jo pelkästään herkkyyskin saa tuntemaan olemisen kurjaksi kylmässä maailmassa.
        Ja sekin, jos/kun kääntää asioista itseään vastaan, esim. syyllistää itseään lähes tyhjästä, tai " imee " sisäänsä kaiken maailman kylmyyden ja uppoutuu omaan " kurjuuteen ", vaikkei ihmisenä olekaan muita kummoisempi.

        Tavallaan maailma näyttäytyy sellaisena, millaisena sen itse ottaa vastaan.

        Jos muut ihmiset muistuttavat jatkuvasti herkkyydestäsi, eikä missään positiivisessa mielessä niin ei sekään ole kovin kummoista elämää. Sitä voi toki ajatella, että vika ei ole itsessäsi mutta kun se muiden mielestä on. Ja voi toki ajatella että miten asian suhtautuu, siksi olen ainakin itse tehnyt sen ratkaisun että olen vapaaehtoisesti ”erakko”. En tällä tavoin aiheuta itselleni tai muille harmia.


    • Anonyymi

      Kyllähän täälläkin aika moni haluaisi avustetun itsemurhan myös masennusten ja vastoinkäymisten takia. Mutta aika turha sitä on pyytää, kun tyhjän saa pyytämättäkin.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1335
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1165
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      916
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      679
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe