Monet Windows-pelit toimivat nyt Linuxissa (nähdäkseni Ubuntu) mutta miten?

Anonyymi

Ja kyseessä siis Steam ja sen "pelaa" nappi. Miten tämä on nyt yhtäkkiä mahdollista? Niin monet ovat aiemmin raivonneet että ei voi Linuxilla pelata? No, tämä on nyt havaintoni kaverini opiskelijaboksissa joka on aina pelannut ennen vain konsoleilla ja Windowsilla.

Nämä olivat uusia pelejä joita näytti. Red Dead Redemption 2, Control ja Cyberpunk 2077. Tietääkseni näitä ei ole julkaistu Linuxille?

Eli miten tuo nyt nykyään tapahtuu kuitenkin?

12

153

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      näyttäisi olevan ens silmäyksellä niin että Valve joka itse Steamia tekee on todellakin alkanut tukemaan Linuxia

      • Anonyymi

        Vieläkö saisi Nvidian panostamaan hiukan paremmin.


      • Anonyymi

        Onhan nyt Steam ollut Linuxille saatavilla jo ikuisuuden ajan ja Steam löytyy käytännössä joka linux -jakelulle.


    • Anonyymi

      Sama prosessorihan siellä pohjimiltaan jyllää joten tukeen tarvitaan softa-rajapinta. Yhä enemmän käyttää linuxia ja siten myös kehittäjille alkaa tulla mahdollisuuksia tehdä koodia. Steam on ensimmäisiä, koska sillähän on kaikki rajapinnat hallussa, eikö?
      Emulaatio-puolellakin on wine kehittynyt ja sillä kyllä ajelee jo joitakin pelejäkin kivasti. Enemmänkin ongelmana on valita wine-versio, jolla tietty ohjelma toimii ja tällaisia konfigurointi-paketteja on alettu julkaista - tarvitset vain itse pelin asennusmedian! Esim. ualinux:lle on saatavina game-pack josta löytyy automatisoidut asennus-skriptit monille peleille tällä tavalla ja freeware/vapautetut pelit asentuvat itse asiassa suoraan!
      Lisäksi emulaatio-puolella tuntuu tulevan eri laite-alustoille (mm. C64, sega, nintendo) tukeva moottori, jolle valitaan yksinkertaisesti, mitä halutaan pelata ja millä alustalla. Tämän jälkeen peli toimii samoin kuin alkuperäiselläkin konsolilla. Ohjelman nimi on retroarch. Säästää vaivan asennella emulaattoreita itse, mutta on vielä hiukan kehitysasteella..

      • Anonyymi

        Monelle distrolle saa myös sovelluksen nimeltä "winetricks", joka auttaa pelien asennuksessa ja konfiguroinnissa Linuxlla pelattavaksi.


    • Anonyymi

      Miten niin nyt muka? Onhan nuo Windows -pelit toiminut Linuxissa jo ikuisuuden ajan Winellä. Eikä kyseessä todellakaan ole mikään Ubuntun ominaisuus missääntapauksessa, koska kyllä ne pelit toimii ihan jokaisessa Linux -jakelussa, jossa on Wine. Wine ja Winen käyttöliittymä PlayOnLinux jne jne löytyvät käytännössä ihan jokaikisestä Linux -jakelusta.


      Toinen mahdollisuus on aina ollut ajaa pelejä Winows -virtuaalikoneessa, jota ajetaan Linuxissa.

      • Anonyymi

        Ja kolmas vaihtoehto on Steam -pelipalvelu, joka sekin löytyy jokaiselle Linux -jakelulle eikä siis ole mikään pelkästään Ubuntun ominaisuus.


    • Anonyymi

      Linuxilla ei voi pelata.

      • Anonyymi

        Eipä kyllä voi windowsillakaan...


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Yllättävän hyvin pystyy linuxilla pelaamaan. Ohjeet löytyy helposti esim youtubesta. Oman kokemuksen perusteella monet pelit toimivat yhtä hyvin mitä windowssilla mutta osa sitten taas hieman hidastelee ja vaatii jatkuvaa shadereiden prosessointia (en tajua miksi tämä pitää tehdä niin usein). Että en nyt rehellisyyden nimissä alkaisi mainostamaan että linuxilla yhtä hyvin pelaa mitä windowsilla, windowsillehan suurin osa peleistä on kehitetty, mutta parempaan suuntaan on menty viime vuosien aikana huimasti.

      • Anonyymi

        Se että peli on kehitetty windowsille on monesti aika pitkälle silmän lumetta: Winkkari käytännössä menee taustalle nukkumaan kun peli käynnistyy ja sen toimintoja ei itse asiassa juuri käytetä vaan peli tuo mukanaan monet ominaisuudet ja mitä ei löydy, ne tuodaan directx tmv. avulla. Näinpä se porttaaminen on monesti yllättävänkin helppo tehdä tämän laatuisille peleille - pitää vaan löytyä perus toiminnallisuus "windows" emulaatiosta ja pelistä löytyy lähes kaikki muu. Linuxia ei tosin saa väistämään täysin alta koska on tarkoitus, että se ja kerneli on nimenomaan se konversiokerros laitteiden ja ohjelmien välillä. Sehän on turvallisuusriski jos käyttis ei välillä käy edes kurkkaamassa mitä tapahtuu..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1325
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1165
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1080
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      61
      906
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      762
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe