Mistä ostaa LEDejä ?

Anonyymi

Käsittääkseni ns. superkirkas on muuten kuten vakio-LED, mutta se tuottaa samalla virralla enemmän valoa, eli hyötysuhde on parempi.

Esim radioduo ( https://www.radioduo.fi/elektroniikan-komponentit/ledit/superkirkkaat-ledit/c/21240/ ) myy superkirkkaita LEDejä, mutta siellä näyttää olevan vain 8mm ja 10mm (ja ehkä jopa 20 mm?) vaihtoehtoja tarjolla. Perinteiset 3mm ja 5 mm superkirkkaat LEDit puuttuvat kokonaan !

Partco ehkä myy, mutta taitaa olla (Clas Ohlsonin ohella) kalleimpia ostopaikkoja. Bebek Helsinki on ollut yli kuukauden suljettuna!

YE:n myymälä on suljettu, tosin ovat avanneet Vantaalle noutopisteen, eli ilmeisesti pitää ensin tilata netistä (ja mahdollisesti maksaa tilauksen yhteydessä) ja sitten noutaa Vantaan noutopisteestä (toimittavat toki kotiinkin, mutta silloin päälle tulevat toimituskulut).

Ulkomaisista myyjistä (jos on siis aikaa odotella, kotimaisen myyjän etuna voisi olla se, että tuottee saa heti tai viimeistään seuraavana arkipäivänä) mainittakoon:

SparkFun:in nettisivulle ohjaa hakukone, muka 100 kpl pussilla superkirkkaita valkoisia LEDejä (hakukone ei mainitse kokoa).

Kun seuraa linkkiä, selviää, että koko OLI 5 mm, mutta tuo 100 kpl pussi on poistunut myynnistä.

Sivu tarjoaa harhaanjohtavasti linkkiä 25 kpl pussiin, mutta jos seuraat linkkiä, selviää, että tuo 25 kpl EI OLE valkoisia LEDejä lainkaan, vaan punaisia.

Vai pitääkö unohtaa elektroniikkakaupat ja ostaa LED -nauhaa esim. Biltemasta tai IKEAsta ?

Vaatimattomiin käyttötarkoituksiin käyvät molemmat, mutta jos odottaa ns. lämmintä valkoista, niin ainakin Bilte,an LEDinauha on pettymys: sävy on ns. kylmä valkoinen.

Tosin Bilteman tuotteessa itse LEDinauha on ns. RGB -LED, mutta mukana tulevalla kaukosäätimellä voi kyllä valita vaikkapa punaisen, vihreän tai sinisen valaistuksen valkoisen sijasta, mutta valkoisen sävy ei siltikään ole säädettävissä !

Bilteman itse nauha siis ok, mutta jos haluaisi paremman kontrollin valkoisen sävyyn, pitäisi jätää käyttämättä nauhan mukana tuleva kontrolleri ja suunnitella itse oma !

Vaatimattomiin käyttötarkoituksiin taas sinänsä riittäisi esim. 3 mm superkirkas valkoinen LED.

esimerkki käyttötarkoituksesta: Autossa on USB -liitin. Siihen voisi kai laittaa MP3 -tiedostoja sisältävän muistitikun, jolloin auton audiojärjestelmä osaisi soittaa MP3 -musiikkia.

Mutta toisaalta samaan liittimeen voi liittää puhelimen, tosin audiojärjestelmä ei puhelimesta mitään ymmärrä, paitsi jos puhelimen asetuksista saa puhelimen sisältämän musiikin näkymään muistitikun tapaan. Sensijaan mahdollisuus on hyödyllinen, koska silloin puhelimesta ei lopu akku, vaan puhelin latautuu auton sähköjärjestelmän kautta 5 V DC jännitteellä (auton järjestemä tekee muunnoksen 12-14 V -> 5V).

Pimeässä tai hämärässä ongelma on se, ettei tuo USB -liitin ole valaistu, jolloin sitä on vaikea löytää.

Tekisi mieli asentaa superkirkas valkoinen LED siten, että se valaisee tuon USB -liittimen kun virtalukko on ACC tai ON .asennossa.

Mutta mistä te muut LEDinne ostatte, valikoima ja/tai hinta ei nyt oikein miellytä !

7

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Oletko katsonut mitä löytyy mouser.fi tai tme.eu/fi/ valikoimasta?

      Sinänsä hinnalla ei näin yksittäisen komponentin kohdalla pitäisi olla suurta merkitystä kun loppusumma muodostuu lähinnä postikuluista.

      https://www.google.com/search?q=super bright 5mm white led

      Tuossa myös jonkin verran osumia.

    • Anonyymi

      Ne superkirkkaat on luultavasti lyhytikäisempiä.

      • Anonyymi

        "Ne superkirkkaat on luultavasti lyhytikäisempiä"

        Samalla virranvoimakkuudella (siis enemmän valoa) voi olla tottakin.

        Mutta entäpä samalla valonvoimakkuudella (siis pienempi virrankulutus) ?

        pienemmällä virrankulutuksella syntyy vähemmän hukkalämpöä, eli LED käy viileämpänä, jolloin sen käyttöikä kasvaa.

        En siis tarvitse suurempaa valonvoimakkuutta, vaan haluan superkirkkaan siksi, että saan saman valonvoimakkuuden pienemmällä virrankulutuksella.


    • Anonyymi

      "Käsittääkseni ns. superkirkas on muuten kuten vakio-LED, mutta se tuottaa samalla virralla enemmän valoa, eli hyötysuhde on parempi."

      Vai niin, kehäkäsitys varustetuna johtopäätöksellä. Käsittääkseni ns. superäänekäs on muuten kuten vakio-Bose, mutta se tuottaa samalla virralla enemmän äänti, eli hyötysuhde on parempi.

      "Tekisi mieli asentaa superkirkas valkoinen LED siten, että se valaisee tuon USB -liittimen kun virtalukko on ACC tai ON .asennossa."

      Minulla on tuohon tarkoitukseen tupakansytkäri USB adaptereita joissa on kaksi USB reikää jotka hohtaa sinistä valoa joiden välissä on akun jännitelukema punaisilla 7-segmenteillä. Maksoivat jotain 1,8 eur/kpl.

      "Mutta mistä te muut LEDinne ostatte"

      Minä ostan aina sieltä mistä kulloinkin löydän juuri sitä jota tarvitsen.

      • Anonyymi

        "Minulla on tuohon tarkoitukseen tupakansytkäri USB adaptereita joissa on kaksi USB reikää jotka hohtaa sinistä valoa joiden välissä on akun jännitelukema punaisilla 7-segmenteillä. Maksoivat jotain 1,8 eur/kpl."

        Ahaa, olet siis tilannut Kiinasta tuollaisia. Myydään noita Suomessakin (esim. Biltema), mutta selvästi kalliimmalla !

        Eivät sovellu minulle seuraavista syistä:

        1) Tarvitsen sen tupakansytkäriliitännän peruutuskameranäytön ja navigaattorin liittämiseen, eli ei ole vapaana puhelimen lataukseen.

        2) Akun jännitemittarinäyttö olisi oikein toteutettuna erittäin hyödyllinen!
        Mutta omassa autossani tupakansytkäriliittimestä mitattu jännite eroaa huomattavasti suoraan akun navoista mitatusta jännitteestä! Eli pitäisi olla siten toteutettu, että laite ottaa oman käyttövirtansa siitä tupakansytkäriliittimestä, mutta jännitemittausta varten omat johdot suoraan (plus -puolella sulakkeen kautta) akulle (ja se sulake HETI akun plus -navan viereen mahdollisimman lyhyellä kaapelilla).

        Valitettavasti nykymaailmassa valmistajia ei tunnu laatu kiinnostavan pätkääkään !

        No, peruutuskameranäytölle aion asentaa kiinteän virtajohdon, pääseepähän samalla eroon siitä haaroittimesta, joka toistaiseksi on kytketty tupakansytkäriliittimeen.

        Navigaattorille vastaava järjestely on hankalampi toteuttaa, koska navigaattori tarvitsee 5V käyttöjännitteen, kun peruutuskameranäytölle kelpaa auton 12-14 V.


    • Anonyymi

      Kiinasta saa edullisesti ...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1957
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      10
      1691
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      15
      1638
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1527
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1485
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1400
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1377
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      650
      1271
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      17
      1213
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      10
      1168
    Aihe