Hei, Moi, Terve, vai mitä sanot, kun tavataan ja erotaan taikka kirjoitetaan?

Anonyymi

Millä sanalla tai sanojen yhdistelmällä tervehdit ja hyvästelet arkitilanteessa?

Sanotko Moi, Moikka, Hei, Heippa, Terve, Moro, Päivää, Näkemiin vai miten? Onko tervehdyksen tai hyväksymisen vastaanottajan iällä merkitystä ilmaisua valitessasi?

Entä irijoituksessa, vaikkapa tekstiviestissä tai sähköpostisanomassa?

Meikäläinen siirtyi jo vuosia sitten kätevän Moi-sanan käyttöön tavatessa ja hyvästeltäessä. Inhoan sanaa Hei/ Heippa.

18

102

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • MInä taidan sanoa useimmiten "Hei!" Ja vanha hyvä "Päivää" sitten kun vieraampia tapailen. Minun tapaamiseni, mennen tullen, ovat nykyisin niin harvassa, että ei nyt tule mieleen, miten lähtijät hyvästelen. Sanoin sen hein varmaan silloinkin, ja ehkä kiittelen käynnistä.
   Tervehtiminen tuntuu nykyisin olevan kortilla. Asuinalueellani moikattiin alkuvuosina kaikkia, tuntimme toisimme tai ei, mutta nyt ovat tervehdykset hyytyneet, ja vastaantulijat katsovat muualle. Minäkin olen sitten lopettanut tervehtimisen. Enhän enää vasta muuttaneita tunnekaan. Mieheni oli sosiaalinen ja tutustui helposti ihmisiin, hän meni tutustumaan uusiin asukkaisiin, esittäytyi ja kertoi, missä asumme. Lupasi tulla auttamaan, jos apua kaivataan.
   Muuttaessamme tänne 70-luvulla, oli joka talossa pari lasta, joten alueellamme oli 100 lapsen lauma, varmasti suuri ilo lähikoululle. Silloin oli täälläkin iloista hälinää ja monenlaisia tapahtumia. Luulen, että nyt olen vanhin koko joukosta, ikätoverini ovat muuttaneet kuka minnekin, vain pari alkuperäistä asukasta on jäljellä.
   Moikkaamme, kun näemme raitilla.

  • Anonyymi

   On sitten hyvin yksilökohtaisiakin tervehdyksiä. kuten vaikka menneiden vuosikymmenten koomikon Eemelin käyttämä Molskis, joka sittemmin levisikin käyttöön.

  • Anonyymi

   Käytän useimmiten Moi-sanaa. On yksinkertainen ja kätevä. Käytän myös Moro-sanaa.

   Äänettömässä tervehdyksessä nostan käden, useimmiten oikean, lievään pystyasentoon siten, että kämmen tulee hieman olkapään alapuolelle. Käytän joskus myös itämaista Namaste-tervehdystä, jos koen vastaanottajan ymmärtävän sen.

   Tampereella tervehditään usein tuntematontakin. Vantaalla sellainen ei missään nimessä tulisi kyseeseenkään. On sen verran pimeä paikka.

   • Anonyymi

    Minä en käytä "Moi" sanaa ,kun tarkoittaa naisen vitunkarvoja thaikielessä :)

    Farang


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Minä en käytä "Moi" sanaa ,kun tarkoittaa naisen vitunkarvoja thaikielessä :)

    Farang

    Mitä merkitystä sillä on? Vain harvat ja valitut suomalaisista tuntee tuon aihepiirin sanaston. Nyt kyllä rupean käyttämään sitä ja mahdollisimman monessa yhteydessä.


  • Anonyymi

   Hölökyn kölökyn tai miehelle Hei sun heiluvilles

   • Anonyymi

    Minä sanon aina naisille sen "hei sun heiluvilles!"


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Minä sanon aina naisille sen "hei sun heiluvilles!"

    Se onkin tuntuva huomaavaisuuden osoitus naiselle.


  • Anonyymi

   Tuon takia olenkin alkanut mennä ohi tervehtimättä.

  • Anonyymi

   Moro-sanaa käytetään Tampereen murteessa vain pois lähtiessä, siis hyvästellessä. Yleensä muodossa "Se om moro". Tervehtiessä sitä ei käytetä. Morjens-sanaa voi käyttää sekä tullesa että lähtiessä.

   • Anonyymi

    En oo samaa mieltä. Kyllä sillä tervehditäänkin. Hyvästelymuoto on Soom moro, johon liittyy käden heilautus.


  • Anonyymi

   Tampereella on oma tervehdyksensä Moro tai Morjesta, mutta helsinkiläisillä enempää kuin turkulaisillakaan ei liene mitään vastaava.

  • Anonyymi

   Makeileva Erittäin hyvää päivää ei kuulu mitenkään kansankieleen. Kun Savossa olin lapsena, ainut tervehdyksen kaava oli pelkkä partitiivimuoto: Huomenta, Päevee, Iltoo, mutta tosin Hyvvee yötä tai monikossa Hyvät yöt.

   Muistattehan muuten Niilo Tarvajärven Tervetuloa aamulahville-lähetyksen, jossa hän toivotti Aamujen aamua. Sitähän sunnuntaiaaamu olikin.

  • Anonyymi

   Sanon kyllä Davs nyt kun Tanska voitti Ruottin lätkässä :D

   Skånepåg

  • Anonyymi

   Mitä sitten sanotaankin, niin toivottavasti kämmenenpuristus tervehdyksenä ja hyvästelynä vaipuu lopultakin unholaan eikä enää tule käyttöön. Sen välityksellä on levitetty monta tautia ja sairautta.

  • Anonyymi

   Tämä(kin) on sellainen aihepiiri, josta jotkut vetää ns herneen nokkaa, olen huomannut, ellei toimi jollain tietyllä totutulla tavalla. Itse ajattelen liberaalimmin. Se ei ole itseisarvo, että sanoo kuten ikäänkuin kuuluu, vaan että on muutenkin aidosti kohtelias ja hyväkäytöksinen. En loukkaannu ellei tervehditä, enkä ole hanakka itse tervehtiin ekana. Ei vaan kiinnosta.

   Mulla tavattaessa varmaan moi ja moro yleisin tuttujen kesken ja mm. kaupassa, mutta puolivirallisemmissa terve tai hei (mitä myös vähän inhoan/olen kyllästynyt). Erottaessa varmaan arjessa on moro. Joskus voi tulla peräikkäisiäkin hyvästelyä ja jopa ihan muuta mitä piti sanoa. Miksi?- en tiedä. Ehkä jostain opittua tai joku blackout. Vieraissa kielissä ainakin käytetään. Mutta ei tollaset mitään haittaa. Nähdään tai ollaan kuulolla yms. sopii minusta silloin, kun myös oikeasti ollaan tulevaisuudessa tapaamassa. Katsellaan sanaa (eng. vastine see you) jostain syystä inhoan, enkä itse käytä. Johonkin kokemukseen tämmöset yleensä perustuu.

   lajijasuris

   • Anonyymi

    Vielä semmonen huomio, että toisille on kamalan tarkkaa, että vastaan just samoin kuin toinen tai sitä suoraan mukaillen, mutta tässäkin olen itse kuullut ja myös itse käyttänyt monenlaista tapaa. Ei sen niin tarkkaa.
    Mutta sitten esimerkiksi kun sanotaan, että (oli) mukava tavata, niin tykkään, jos kehonkieli myös tukee tätä ts. sanoja aidosti tarkoittaa mitä sanoo.

    lajijasuris


  • Anonyymi

   Pääkaupunkiseudun ulkopuolella käytän sanoja Terve, Moi ja PÄivää. Pääkaupunkiseudulla en sano mitään. Ei siellä tervehditä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Pääjohtaja Yli-Viikarilta kysyttiin haluja jatkaa VTV:n ylijohtajana

   "Tähän uraan liittyvään kysymykseen voisin vastata Irja Askolan runon sanoin: Tultaessa tienristeykseen / joku kauhistuu / tieni näyttää päättyvän / t
   Maailman menoa
   128
   3608
  2. Maisa torpa selittää hyymylehdessä

   Syötä hakusana… UUTISET 20.6.2021 Maisa Torppa selittelee miksi lomakuvissa on alkoholia ja hänkin juo drinksulasista Maisa Torppa on lähtenyt
   Kotimaiset julkkisjuorut
   75
   2033
  3. Oikeasti olisin sut halunnut mies

   omaksi, kullaksi, rakkaaksi, kumppaniksi, ystäväksi, olkapääksi, hellittäväksi, arkeen ja juhlaan, eteiseen ja peräkammariin, sohvalle ja sänkyyn, rii
   Ikävä
   112
   1381
  4. Miesten ulkonäköpaineet

   https://yle.fi/uutiset/3-11987255 Siinä pitkä artikkeli aiheesta, ja lopussa ihan mielenkiintoisia kommentteja. Artikkelissa mainitaan sen verran mon
   Sinkut
   62
   1338
  5. Kiira Korpi sekoili liittonsa EROON!

   Ei riittänyt sitten sisältö tuossakaan liitossa kuin pari vuotta. Suku maksoi kalliit häälahjat, joita ei tietenkään palautella ja pian jo Kiiralla uu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   15
   996
  6. Me kuulumme yhteen.

   Mies, minä olen sinulle oikea ja sinä oikea minulle.Me kuulumme toisillemme. Me kuulumme yhteen. Se on näin.
   Ikävä
   51
   966
  7. Kivan näköistä Stefanilla

   Kylläpä on mukava nähdä Stefan reippaan ja onnellisen näköisenä tyttärensä kanssa. Toivon, että Stefan pääsisi eroon huonosta on/off -suhteesta ja et
   Kotimaiset julkkisjuorut
   37
   958
  8. Sofia ei ole ruudinkeksijä

   Ei ole erityisen välkky tapaus.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   31
   706
  9. Miksi Stefu jätti Sohvin?

   Mikä oli tällä kertaa syynä?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   9
   656
  10. Martinan takapuoli..

   Onpa tällä Martiinalla muhkea takapuoli ja reidet viimeisessä instamainoksessa. Onko turvonnut vai aina ollut näin iso tämä meidän "maailmanmestari".
   Kotimaiset julkkisjuorut
   65
   651
  Aihe