Eläkeläiskaverukset kesäksi Suomeen solukämppään :-D

Anonyymi

Heipparallaa!

Meikäneidot ne lähtee Suomeen kesäksi koronaa ja nuorison katurettelöintiä karkuun. Saatiin erään suomalaisen kaupungin kyljessä sijaitsevasta pienemmästä paikkakunnasta opiskelija-asunto kesäkämpäksi. Meitä on kaksi ja kummallakin on oma huone, mutta keittiö, kylpyhuone, eteinen ja parveke jaetaan kristillisesti. Keittiö on hieman tupamainen niin, että siinä on sohvakin ja viedään televisio mukanamme. Asunto on yksinkertaisesti kalustettu, joten ei tarvitse viedä kuin vaatteet ja muu kesän aikana tarvittava irtaimisto. Yhdellä henkilöautolla ajateltiin pärjätä ja testattiin jo onnistuneesti kahden polkupyörän kuljetus peräkoukun avulla. Toisella meistä on koira ja se saa vuokranantajan luvalla tulla mukaan. Kalustettuihin asuntoihin ei kuulemma yleensä saa viedä lemmikkejä, mutta tässä asunnossa on ennenkin asunut koira. Rentoa ja ystävällistä väkeä oli siellä vuokranantajan toimistossa töissä.

Kesän ohjelmassa meillä on (jos korona suo!) tanssilavoilla ramppaamista, kylpylä- ja museokäyntejä, pyöräretkeilyä, patikointia, kirjastoissa käymistä, sukulaisten tapaamista, kesäkahviloissa vierailuita, kaikenlaista Suomeen tutustumista ja asuntoesittelyissä käymistä. Meillä kummallakin on Ruotsissa asunnot. Ne jäävät kesäksi tyhjilleen, mutta ollaan parin ystävän kanssa sovittu, että he käyvät asunnoilla silloin tällöin katsomassa paikat. Hälytyslaitteetkin siellä on. Viherkasvit saatiin hoitoon tuttavien koteihin.

Jos tykästytään Suomeen, laitetaan Ruotsin asunnot myyntiin ja muutetaan pysyvästi Suomeen. Siitä on pitkä aika, kun ollaan viimeksi Suomessa pidempään viivytty. Ollaan nyt luettu vähän enemmän Suomen lehtiä ja kirjoja, katsottu muutamia elokuvia ja tuijotettu Suomen televisiota ihmeissään. Ei se maa ole enää sama kuin 1970-luvulla! Kyllä meitä vähän jännittää. Mutta tiedetään, että jos liian jännäksi menee, niin pääseehän sinne Ruotsin kotiin aina turvaan. Kaksistaan lähteminen tuntuu oikein mukavalta. Kuin oltaisiin taas parikymppisiä likkoja ;-)

Pitäkääs ruotsinsuomalaiset meille peukkuja! Jos ehditään, raportoidaan tänne meidän kesäkuulumisia ja kommelluksia. Kuulemma opiskelijakämppiä on kesäisin paljonkin tyhjillään, joten jos joitakuita muitakin kiinnostaa tällainen seikkailu, niin idean saa kopioida.

Jos teillä on ideoita kotimaan eli Suomen matkakohteista, voitte laittaa vinkkejä sellaisistakin. Meidän kesäasunto on Savossa, mutta ollaan haaveiltu, että tehtäisiin sieltä käsin reissuja eri puolille Suomea siinä määrin kuin se on mahdollista. Siksi ideat edullisista ja koiraystävällisistä majoituskohteista kiinnostavat kuten myös erilaiset käyntikohteet. Meillä on kyllä onneksi siellä Savossa muutamia sukulaisia, jotka ovat luvanneet välillä ottaa koiran hoitoon kesän aikana. Saa siis ehdottaa sellaisiakin yöpymispaikkoja, mihin ei voi ottaa koiraa.

14

100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Käykää nyt ainakin jonkinlaisella kesäristeilyllä Saimaalla, kun kerran Savossa olette. Muun muassa Kuopion ja Savonlinnan satamista pääsee laivojen kyytiin, mutta pääsee monista muistakin paikoista. Voi valita lyhyen risteilyn (esim. 1,5 tuntia) tai monituntisen retken.

      Toivottavasti pääsette myös saunomaan ja uimaan kesän aikana. Kylpylät on mukavia paikkoja, mutta tietenkin rantasaunaan pitäisi päästä. Monissa paikoissa on yleisiä saunoja ja mahdollisuuksia päästä rahaa vastaan rantasaunaan. Osaisikohan täällä joku suositella jotain yleistä saunaa Savon suunnalta tai muualta.

      Leirintäalueilla on usein sellaisia hyvin yksinkertaisia mökkejä, joissa voi yöpyä edullisesti. Niissä ei yleensä ole vesipistettä eikä vessaa eikä mitään, mutta ne mukavuudet löytyvät mökin läheisyydestä kuitenkin. Leirintäalueilla on yleensä myös saunomismahdollisuus, yhteiskeittiö, grillipaikka ja pyykinpesua varten koneet, jos sellaisia tarvitsee. Silloin saattaisi edullinen yöpyminen ja rantasaunominen onnistua samalla iskulla.

    • Anonyymi

      Saako kysyä, onko teillä Suomen vai Ruotsin kansalaisuus? Vai kummankin maan kansalaisuudet? Oliko kansalaisuudella väliä asunnon vuokraamisen osalta?

      Olen varannut ajan Tukholman suurlähetystöstä kansalaisuusasian vuoksi, mutta sain ajan vasta heinäkuulle. Ihan mielelläni viettäisin ainakin osan kesästä Suomessa, jos löytäisin majapaikan.

      • Anonyymi

        Minua kiinnostaisi, millainen ohje teillä on Suomeen tulon osalta. Oletteko jo saaneet rokotuksenne (molemmat kaksi pistosta, jos on kaksipistosrokote)? Tarvitseeko teidän pysyä karanteenissa Suomeen tulon jälkeen? Joudutteko hankkimaan todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta? Vai miten maahantulo tällä hetkellä sujuu?


      • Anonyymi

        Meillä on kummallakin Ruotsin kansalaisuus. Reissukaverillani on myös Suomen kansalaisuus ollut jo pidempään. Minäkin yritän anoa takaisin Suomen kansalaisuutta, mutta se prosessi on vielä kesken. Ei kuulemma haittaa, jos kesken prosessia lomailisi Suomessa kuten olemme suunitelleet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minua kiinnostaisi, millainen ohje teillä on Suomeen tulon osalta. Oletteko jo saaneet rokotuksenne (molemmat kaksi pistosta, jos on kaksipistosrokote)? Tarvitseeko teidän pysyä karanteenissa Suomeen tulon jälkeen? Joudutteko hankkimaan todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta? Vai miten maahantulo tällä hetkellä sujuu?

        Ollaan molemmat saatu koronarokotuksen ensimmäinen pistos, mutta jälkimmäistä pistosta ei olla saatu. Toivottavasti saadaan toisetkin pistokset ennen matkaa. Ainakin rokotusajat jälkimmäisille piikeille on jo varattuna.

        Koska reissukaveri on Suomen kansalainen, hän ainakin pääsee Suomeen. Minulla ei Suomen kansalaisuutta ole, joten vähän jännittää, mutta uskon kuitenkin asioiden järjestyvän.

        Yritämme saada jälkimmäiset rokotukset ennen lomaa. Olemme varautuneet käymään corona-testissä juuri ennen matkaa ja noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia. Ohjeethan voivat vielä muuttuakin ennen matkaa, joten nyt vain seuraamme niitä. Esimerkiksi nyt Pohjois-Ruotsissa tautitilanne on pahentunut, mikä saattaa vaikuttaa ohjeistuksiin. Me olemme kuitenkin Keski-Ruotsista tulossa ja yritämme päästä Suomeen omalla autolla laivan kyydissä. Ilmeisesti laivalle ei edes pääse nousemaan, jos ei ole todistusta tuoreesta negatiivisesta korona-testistä. Suomessa täytyy ilmeisesti pysyä omaehtoisessa karanteenissa ensimmäiset päivät ja käydä uudessa testissä Suomen puolella. Jos Suomessa tehty testi on negatiivinen, saa liikkua vapaasti eli lopettaa karanteenin. Olemme näitä kaikkia miettineet. Savosta olemme selvittäneet sopivan testipaikan ellei sitten Suomen testiä tehdä jo satamassa tai satamakaupungissa.

        Alun karanteenipäivät voidaan käyttää kesäasunnon kuntoon laittamiseen, lepäämiseen, lukemiseen, television katsomiseen sekä lomasuunnitelmien tekemiseen. Toivottavasti kesäasunnon nettiyhteys toimii heti, kun päästään sinne. Nettiyhteys sisältyy vuokrahintaan. Onneksi älypuhelimellakin voi käyttää nettiä. Olemme myös tehneet listan karanteeniajan ruokailuista. Viemme alkupäiville ruokaa Ruotsista, koska autossahan ne on helppo kuljettaa. Meillä on retkeilytaustaa, joten ei ollut hankala keksiä ruokia, jotka kestää säilytystä huoneenlämmössä. Säilykkeitä, kauramaitoa, matkan kestäviä hedelmiä (esim. omenat) jne. Leipää täytyy pari päivää syödä Nutellan, maapähkinävoin tai marmeladin kera. Kyllä me selvitään. On niin kova halu päästä Suomeen, että pienet ongelmat ei meidän suunnitelmaa kaada.

        Täältä voi lukea Suomen matkustusohjeista ajankohtaisia tietoja:
        https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Meillä on kummallakin Ruotsin kansalaisuus. Reissukaverillani on myös Suomen kansalaisuus ollut jo pidempään. Minäkin yritän anoa takaisin Suomen kansalaisuutta, mutta se prosessi on vielä kesken. Ei kuulemma haittaa, jos kesken prosessia lomailisi Suomessa kuten olemme suunitelleet.

        Tuskin pääset Suomeen pelkän lomamatkan vuoksi. Vai oletko kysynyt sitä asiaa rajavartiostosta? Tietenkin heinä-elokuussa saattaa jo olla toisenlaiset rajoitukset voimassa, mutta uskon Ruotsin ja Suomen välisen rajaliikenteen olevan rajoitettua vielä silloinkin. Täällä Ruotsissa on niin paljon edelleen tartuntoja, että eivät ne yhtäkkiä mihinkään katoa muutamissa viikoissa.


    • Anonyymi

      Jos haluatte enemmän matkavinkkejä, kertokaa hieman mistä olette kiinnostuneita. Melkein jokaisella paikkakunnalla, maakunnalla ja seutukunnillakin on internetissä matkailusivusto. Googlaamalla löytyy. Alla muutama malliksi.

      Minä sanoisin, että jos tukikohta on Savossa, niin kannattaa vierailla ainakin Savonlinnassa, Punkaharjulla ja Kuopiossa. Myös esimerkiksi Mikkeli & Varkaus ovat paikkoja, joissa kävisin. Kun mainitsitte pyöräilyn, niin onhan Puumalan saaristoreitti tiedossanne? Linkki löytyy alempaa. Jos yhtään kiinnostaa, niin Valamon luostarissa (oik. Uuden-Valamon luostari) kannattaa käydä munkkikahveilla ja ehkä muutenkin paikkaan tai ortodoksiseen uskontoon tutustumassa. Leppävirran kunnassa on kiinnostava Orinoron rotko, missä on luontopolku. Myös Vesileppis-kylpylä on rentouttava paikka.

      Savon alueella on valtavasti patikointipaikkoja. Niiden varrelta löytyy jonkin verran myös laavuja, joissa voi yöpyä. Oma teltta tai riippumatto ovat myös hyviä yöpymisen vaihtoehtoja, mikäli teiltä löytyy sellaista erähenkisyyttä riittävästi.

      Kannattaa googlailla B&B-paikkoja eli Bed & Breakfast -majoituksia, joita järjestävät ihan yksityisen ihmisetkin kodeissaan. Osa suomalaisista puhuu P&P eli Peti & puuro -majoituksesta. Myös maatilamatkailupaikoista löytyy joskus edullisia majoitusvaihtoehtoja. Ne saattavat sijaita vähän syrjässä, mutta kun teillä on auto käytössä, niin sehän ei ehkä haittaa.


      https://www.visitsavo.fi/

      https://www.visitkarelia.fi/en/

      https://savonseutu.fi/linkit/

      http://www.visitpunkaharju.fi/en/

      Puumalan saaristoreitti:

      https://yle.fi/uutiset/3-10872649

      https://retkipaikka.fi/pala-kauneinta-suomea-puumalan-saaristoreitti-on-60-kilometrin-matka-norpan-ja-nestorin-maisemissa/

      Mekaanisen musiikin museo, Varkaus

      http://mekaanisenmusiikinmuseo.fi/index.php?page=etusivu_fi

      https://valamo.fi/luostari

      http://visitleppavirta.fi/fi/palvelu/orinoron-rotko

      https://www.vesileppis.fi/

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No niin, nyt se taas alkoi linkitys. Täältä löytäisi ajankohtaista tietoa https://tapahtumainfo.fi/

        Tapahtumat on mukavia, mutta saa nähdä, toteutuuko tänäkään kesänä kovin moni tapahtuma. Savonlinnan Oopperajuhlat jo perui tämän kesän festivaalinsa ja muitakin perumisia on tullut. Uskoakseni niitä tulee vielä lisää.

        Suhtaudun näihin asioihin niin, että hyvä jos edes jonnekin pääsee kuten kirjastoon, kylpylään, uimarannalle tai kesäkahvilaan. Onneksi tykkään patikoinnista, pyöräilystä ja viihdyn yksinkin esimerkiksi kirjoja lukien ja käsitöitä tehden. Kulttuurialaa käy kyllä sääliksi ja itsekin kaipaisin mm. konsertteihin, mutta terveysasiat ovat kuitenkin ykkösenä.


      • Anonyymi

        Kiitos tässä on monta hyvää vinkkiä! Leppävirtaa ei oltu aiemmin mietittykään, mutta nuo kohteet alkoivat kiinnostaa. Mekaanisen musiikin museoon ihastuimme jo Egenland -telkkariohjelman perusteella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos tässä on monta hyvää vinkkiä! Leppävirtaa ei oltu aiemmin mietittykään, mutta nuo kohteet alkoivat kiinnostaa. Mekaanisen musiikin museoon ihastuimme jo Egenland -telkkariohjelman perusteella.

        Jos tykkäätte pyöräilystä, suositten Puumalan saaristoreittiä. Luonto ja maisemat ovat kauniita. Paikalliset suhtautuu pyöräturisteihin ystävällisesti ja ilmapiiri on muutenkin leppoisa. Matkan varrella on monenlaista yöpymis- ja ruokailupaikkaa. Muiden pyöräilijöiden kanssa on mukava vaihtaa välillä sananen. Osa polkee vauhdikkaammin, osa ihan etenee hitaasti matkasta nauttien. On kovakuntoista ja rapakuntoista. Kaikki mahtuvat joukkoon.


    • Anonyymi

      Hyvältä vaikuttaa teidän suunnitelmat.

      Minulla on sellainen elämäntilanne, että asun mukavassa rivitaloasunnossa sydänystäväni ja kahden kissan kanssa. Ollaan serkkulikkoja 13 kuukauden ikäerolla. Lapsena jo asuttiin samalla kylällä, mutta aikuisena elämä vei meidät erilleen. Minä läksin Ruotsiin ja serkku jäi Suomeen. Oli hänkin Ruotsissa muutaman kesän töissä, mutta ei viihtynyt pidempään. Minä en koskaan avioitunut. Avoliitossa elin, mutta puoliso kuoli jo kymmenisen vuotta takaperin. Serkkulikka on leski ja lapsenlapsistakin nuorin on jo lukiolainen.

      Meillä on kumpaisellakin jo vanhuuden kremppoja. Minulla on kuulon kanssa ongelmia ja tasapainon kanssa välillä ongelmia. Serkulla puolestaan on heikko näkö. Yhteisvoimin vietämme ihan täyttä elämää. Meillä on asunnossa kummallakin oma huone sekä lisäksi yhteinen olohuone, keittiö, sauna & pesuhuone, pikkuvessa, eteinen ja pihaa kummallakin puolella taloa. Serkku menetti ajokorttinsa näön vuoksi, mutta minä pidän tiukasti kiinni omastani. Auton kulutkin maksetaan puoliksi, koska yhdessä sitä käytetään, vaikka olenkin ainoa kuski. Järki meillä leikkaa kummallakin. On mukavaa, kun ollaan niin tuttuja toisillemme ja mielenkiinnon kohteetkin ovat melko samanlaisia. On meillä kyllä vähän omiakin harrastuksia ja ystäviä. Koko ajan ei olla pelkästään toistemme kimpussa. Asuinalue on hyvin rauhallinen ja naapurit mukavia. Elämä hymyilee!

      Halusin kirjoittaa meidän elämästä, koska aika harvat tulee edes miettineeksi tällaista asumisen vaihtoehtoa. Meille tämä on ollut todella hyvä asia. On seuraa, turvaa ja apua tarjolla. Kustannuksetkin on pienemmät, kun yhdessä maksetaan sanomalehti, sähkömaksu, auton kulut, kissojen maksut ja puutarhan kukkaset. Ruokakuluissakin taidetaan säästää, kun on kahden hengen talous. Kotityöt jaetaan sovussa ja on mukavaa, kun ruokaa laitetaan vuoron perään.

      Aluksihan se hieman oudolta tuntui yhteisasuminen, mutta nopeasti asiat loksahti kohdilleen. Välillä ollaan erossakin, kun käydään vähän eri harrastuksissa ja matkoilla. Serkku käy aika usein oman perheensä ja sisarustensa luona. Minä viihdyn omalla mökilläni ihan yksinkin ja käyhän siellä myös ystäviä sekä välillä veljenvaimo. Uskallan suositella senioreille yhteisasumista. Ollaan toivottu, ettei kummankaan koskaan tarvitsisi muuttaa pois tästä kodista.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Tässä on vielä toimiva linkki Leivonmäen kansallispuiston kesäkahvilasta. Kannattaa tarkastaa kahvilan aukioloajat etukäteen netistä.

        Kaikkien Suomen kesäkahviloiden osalta kannattaa varautua siihen, etteivät välttämättä kaikki mahdolliset maksutavat ole kaikkialla käytössä. Osa ottaa vastaan pelkkää käteistä rahaa ja osaan voi maksaa maksukortilla. Mobiilimaksut ovat yleistyneet hyvin paljon. Suomen yleisin mobiilimaksupalvelu on MobilePay (ei Swish kuten Ruotsissa). Minä tapaan pelata varman päälle ja kannan mukana etenkin lomakaudella kaikkia kolmea vaihtoehtoa: Käteistä rahaa (valmiiksi pieniksi rikottuna), VISA-pankkikorttia sekä mobiilimaksamiseen sopivaa älypuhelinta. Joskus puhelimesta on akku loppu, joskus yrityksen tekniset laitteet takkuilevat ja joskus on joku muu ongelma. Jos on itse varautunut etukäteen eri maksutapoihin, ei yleensä jää ilman kahvia.

        https://yle.fi/uutiset/3-11860631


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      139
      4081
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      121
      1591
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1406
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1264
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      47
      1138
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1086
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1081
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      60
      1038
    Aihe