Pitkään jatkuneet kurkkuvaivat

candelin

Ongelmani on jo pitempään jatkuneet kurkkukivut.Ensimmäiset oireet tuli jo tammikuun alkupuolella,jolloin kurkkuani alkoi kuivaa.Yöt oli yhtä tuskaa kun koko ajan täytyi vedellä kurkkua kosteuttaa.Seuraavaksi alkoi olla aamuisin kurkku tosi kipeä ja limaa kurkussa paljon.Kun joskus onnistun kakistelemaan noita limoja pois,myös kurkkukipu samalla helpottuu.Limassa on mukana kuivuneita kökköjä ja väriltää keltavihreästä veren sekavaan.No,sitten seuraavaksi alkoi tulemaan valkoista peitettä toiselle puolelle nieluun jota kestää aina useamman päivän ja nämä klöntit irtoilee sitten itsestään esim yskiessä tai aivastaessa ja ovat aivan karseen hajusia.Saattaa mennä viikkokin ilman oireita ja taas samat oireet alkaa alusta,tulee peitteet ja jumalaton kurkkukipu ja korvat ja nuhakin välillä vaivaa.Oireena myös koko ajan pahoivointia kun koko ajan joku limaklöntti painaa kurkussa.Kävin tammikuun lopulla lekurissa joka määräsi nasonexia ja korvatippoja joista ei ollut mitään hyötyä.Nyt tämän viikon maanantaina alkoi taas kurkkuun koskemaan,nielu täynnä peitettä ja kuume pomppasi 39:n.Kävin lääkärissä,verikokeissa ei mitään poikkeavaa ja pikatestin mukaan angiinaakaan ei ole.Lääkäri määräsi kummiskin aika tuhdin annoksen penissilliiniä,v-pen 1500 3krt/vrk.No luulis tuolla lääkkeellä pöpöt kuolevan mutta eipä tuosta ole näyttänyt olevan apua.Kuume on laskenut mut nielu on entistä pahemman näköinen ja TOSI Kipeä.Voihan se olla et oireet taas viikon päästä helpottaa,mut sama ruljanssi alkaa taas siitä viimestään parin viikon päästä.Mitähän tämän vaiva kanssa tekisi?Alkaa olla yhtä helvettiä kun koko ajan on vaan kipeenä.Kokemuksia?

39

80387

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • esko

      En kyllä tiedä mikä kurkkuasi vaivaa.. Kuulostaa kyllä hirveältä =/

      • cheri

        voisiko sinulla olla astmaa. Astmahan on jatkuva krooninen keuhkoputkentulehdus...kai se voisi oireilla noinkin silloin kun on alkamassa...? Ainakin limaneritystä siihen kuuluu ja tuollaista kuivuuden tunnetta ja jos nuo oireet ovat jatkuneet noin pitkään. Ahdistaako hengitäminen, entä vinkuuko hengitys uloshengittäessä?


    • Ansku

      Aika ikäviltä kuulostavat nuo sinun kurkku vaivasi. Mitään varmaa vastausta en osaa sanoa mutta yhtenä mahdollisuutana voisi ehkä olla se, että risat ovat tulehtuneet (ns. märkäpaise). Itselläni oli melkolailla samanlaisia vaivoja kuin sinulla vuonna 1999. Kurkku oli jatkuvasti kipeä ja risojen kohdalta turvonnut. Toisinaa oli testin mukaan angiina (lähinnä alkuaikoina) mutta lopussa ei enää ollut taestien mukaan angiina. Kurkku oli tosi kipeä ja turvoksissa. Antibioottikuureja söin vaikka kuinka monta. Yleensä oireet hävisivät kuurin avulla mutta tulivat noin viikon päästä kuurin loppumisesta uudelleen. Kuumetta oli välillä enämmän, välillä ei laisinkaan. Lopulta kurkku turposi tyystin... en siis enää saanut edes suuta auki. Lopulta ottivat sairaalassakin asian tosissaan ja pääsin hoitoon. Ensiapuna kurkku (siis kai lähinnä risankohdat, joissa paise oli) viilleettiin auki, jotta märkä pääsee pois. Samalla aloitettiin antibioottien otto. Muutamanpäivän ajan "kurkkua auottiin pari kertaa päivässä" mutta aina vain märkä tuli uudelleen. Lopulta päädyttiin leikkaamaan risat pois. Sen jälkeen kurkku oli useamman vuoden täysin oireeton. Taas 2003 kurkku alkoi uudelleen vihoittelemaan. Se ei varsinaisesti turvonnut pahasti tällä kertaa. Kurkusta tuli valkoisia erittäin pahalle haisevia pieniä glönttejä, varsinkin jos esim. painoin varovasti topsilla tms. risan kohtaa. Myös märkää tuli ajoillain (ei paljoa mutta vähän kumminkin)... suussa maistui koko ajan pahalle ja kurkku oli hieman kipeä. Kurkku ei tälläkertaa turvonnut kun märkä pääsi pois ontelosta eikä kertynyt sinne. Vaivaa hoidettiin antibooteilla ja onteloa aukaisemalla. Lopulta päädyttiin uusintaleikkaukseen. Leikkauksen jälkeen oireita ei ole ollut.

      Eli voisikohan kyseessä olla jonkinlainen risatulehdus tai jotain tyyliin "risan onteloon pääsee kertymään eritettä, joka aiheuttaa toistuvan tulehduksen". Onko sinulta poistettu risoja? Olenko huomannut, että kurkusta tulisi jostakin tietystä kohtaa esim. keltaista eritettä (vaikkapa topsilla tms. painamalla)? Näyttääkä tämä valkoinen peite olevan vain limakalvon pinnassa vai voisiko valkoinen "erite" tulla risojen sisältä? Kuulostaa tuo sinun vaivasi kyllä melko ihmeelliseltä... oletko käynyt erikoislääkärillä (kurkku, nenä ja korvatautien erikoislääkäri)?

      • hehgr

        ollu saman laineisia kökköjä jotka irtoo ja sit tulee takas viikon sisää miettiny et mikä on, kiitti tipsistä meen poistaa risat


    • mie

      Tutkituta kilpirauhanen, saattaa olla tulehtunut se aiheuttaa kurkkukipua ja kuumetta.

      • candelin

        Hei taas.Kilpparissa ei vikaa.Kuumetta kesti nelisen päivää ja nyt alkais olla muuten siedettävä olo mut aamuisin nenä tukossa ja kurkku tosi kipeä.Tällä hetkellä ei mitään peitteitäkään nielussa.Minulla muuten on risojen oikealla puolella patti jonka ympärille ja päälle ne peitteet aina tulevat.Oon huomannu et kun vaikka kurlaan suuta jollain desinfioivalla aineella, saattaa peitettä irrota ja kun katson suuhun niin ihan kun siitä patin kohdalta tulee sitä valkosta lisää.En oo käyny millään erikoislääkärillä kun eivät tuolta terveyskeskuksesta älyä lähetettä kirjottaa.Taidampa soittaakin nyt heti sinne ja menen vaatimaan sitä lähetettä.Pääseeköhän sinne sairaalaan miten nopeasti?Kiitoksia vastauksista:)


      • Ansku
        candelin kirjoitti:

        Hei taas.Kilpparissa ei vikaa.Kuumetta kesti nelisen päivää ja nyt alkais olla muuten siedettävä olo mut aamuisin nenä tukossa ja kurkku tosi kipeä.Tällä hetkellä ei mitään peitteitäkään nielussa.Minulla muuten on risojen oikealla puolella patti jonka ympärille ja päälle ne peitteet aina tulevat.Oon huomannu et kun vaikka kurlaan suuta jollain desinfioivalla aineella, saattaa peitettä irrota ja kun katson suuhun niin ihan kun siitä patin kohdalta tulee sitä valkosta lisää.En oo käyny millään erikoislääkärillä kun eivät tuolta terveyskeskuksesta älyä lähetettä kirjottaa.Taidampa soittaakin nyt heti sinne ja menen vaatimaan sitä lähetettä.Pääseeköhän sinne sairaalaan miten nopeasti?Kiitoksia vastauksista:)

        Hmm... Kertomasi perusteella tosiaankin kuulostaa siltä, että kyseessä voisi olla ns. "märkäpatti". Patti ei ainakaan minulla näkynyt aina kovinkaan selvästi, vaan kurkku oli melko tasaisesti ja laajalta alueelta turvoksissa.

        Patin tullessa ekan kerran lääkäri (terveyskeskuksen yleislääkäri)ei tosiaankan epäillyt mitään pattia vaan lähinnä angiinaa ja muuten vain turvonnutta kurkkua. Itsekkään ei ajatellut sitä patiksi, senverta tasaisesti kurkku oli turvonnut. Aina vaan sain antibioottikuurin, joka helpotti hetkeksi. Noin puoli vuotta kuureja syötyäni talanne vain paheni. Kävin muistaakseni keskiviikko aamuna lääkärillä ja sain taas kuurin. Illan ja seuraavan päivän aikana kurkku turposi todella pahasti. Suu ei auennut kuin sentin verran. Mitään ei voinut syödä/juoda. Kurkku kivun olisi vielä voinut sietää mutta korvaan säteilevä kipu oli sietämätöntä (itkin puoltoista vuorokautta lähes putkeen). Äitin tullessa iltavuorosta sanoin (tai siis kirjoitin paperille kun puhuakaan en oikein voinut), että soittaa taas sairaalaan ja kysyy josko tilanteelle olisi jotain tehtävissä. Käskivät ottaa vaikka burana kuussatasta ja katsella tilannetta. Äiti kuitenkin sanoin, että en voi edes kunnolla juoda, saati sitten buranaa ottaa (ja 600 buranaahan ei edes saa ilman reseptiä). Lopulta vastahakoisesti suostuivat siihen, että tulen sairaassa käymään. Päivystävä lääkäri vilkaisi kurkkuun ja tilasi heti anbulanssin, jolla matka jatkui kohti lapin keskussairaalaa ja Rovaniemeä. Siellä sit muutaman päivän hoidon jälkeen päädytiin leikkaukseen.

        Toisella kertaa kurkku ei turvonnut likimainkaan noin pahasti. Se ole ainoastaan toidelta puolelta turvoksissa ja se ei edes ollut kovinkaan kipeä aina. Huomasin kuitenkin, että kurkusta risojen kohdalta tulee yhdestä kohtaa painamalla aavistuksen verran märkää.Kerroin lääkärille havainnoistani, siis siitä, että sieltä näyttäisi tulevan märkää/eritettä kohdasta "X". Lääkäri sit tutki tilannetta mm. paineli kurkku varovati tikulla jne. Hän myös pisti piikillä kurkkuun, joilloin märkää selvästi purskahti limakalvolle. Joskus lääkäri myös pisti piikillä ja imi ruiskulla "patin sisältöä" ja märkäähän siellä oli. Joskus lääkäri myös puudutti kurkun ja avasi paiseen/ontelon pienellä veitsen viillolla. Tylehdus vain tuli aina uudelleen ja siksi päädyttiin leikkaamaan. Tuon toisen kerran kohdalla kävin niin yleislääkärillä kuin erikoislääkärilläkin. Itse sain lähetteen erikoislääkärille ns. automaattisesti. olen yliopisto opiskelija ja siksi asioin sairaustapauksissa YHTS:n kanssa. Sieltä sit sain sairaanhoitajalta suoraan lähetteen erikoislääkärille yksityiselle(ostavat osan palveluista yksityiseltä kai). Leikkaukseen sain lähetteen tältä yksityisen lääkäriltä.

        Anteeksi pitkä sepostukseni, kirjoitusvirheet ja epämääräiset termit (lääkäri termejä kun en osaa). :)
        Toivottavasti saat asiasi hoidettua... voithan ihan suoraan kertoa lääkärille epäilysi mahdollisesta paiseesta niin tuleepahan sekin mahdollisuus tarkastettua


      • Ansku
        Ansku kirjoitti:

        Hmm... Kertomasi perusteella tosiaankin kuulostaa siltä, että kyseessä voisi olla ns. "märkäpatti". Patti ei ainakaan minulla näkynyt aina kovinkaan selvästi, vaan kurkku oli melko tasaisesti ja laajalta alueelta turvoksissa.

        Patin tullessa ekan kerran lääkäri (terveyskeskuksen yleislääkäri)ei tosiaankan epäillyt mitään pattia vaan lähinnä angiinaa ja muuten vain turvonnutta kurkkua. Itsekkään ei ajatellut sitä patiksi, senverta tasaisesti kurkku oli turvonnut. Aina vaan sain antibioottikuurin, joka helpotti hetkeksi. Noin puoli vuotta kuureja syötyäni talanne vain paheni. Kävin muistaakseni keskiviikko aamuna lääkärillä ja sain taas kuurin. Illan ja seuraavan päivän aikana kurkku turposi todella pahasti. Suu ei auennut kuin sentin verran. Mitään ei voinut syödä/juoda. Kurkku kivun olisi vielä voinut sietää mutta korvaan säteilevä kipu oli sietämätöntä (itkin puoltoista vuorokautta lähes putkeen). Äitin tullessa iltavuorosta sanoin (tai siis kirjoitin paperille kun puhuakaan en oikein voinut), että soittaa taas sairaalaan ja kysyy josko tilanteelle olisi jotain tehtävissä. Käskivät ottaa vaikka burana kuussatasta ja katsella tilannetta. Äiti kuitenkin sanoin, että en voi edes kunnolla juoda, saati sitten buranaa ottaa (ja 600 buranaahan ei edes saa ilman reseptiä). Lopulta vastahakoisesti suostuivat siihen, että tulen sairaassa käymään. Päivystävä lääkäri vilkaisi kurkkuun ja tilasi heti anbulanssin, jolla matka jatkui kohti lapin keskussairaalaa ja Rovaniemeä. Siellä sit muutaman päivän hoidon jälkeen päädytiin leikkaukseen.

        Toisella kertaa kurkku ei turvonnut likimainkaan noin pahasti. Se ole ainoastaan toidelta puolelta turvoksissa ja se ei edes ollut kovinkaan kipeä aina. Huomasin kuitenkin, että kurkusta risojen kohdalta tulee yhdestä kohtaa painamalla aavistuksen verran märkää.Kerroin lääkärille havainnoistani, siis siitä, että sieltä näyttäisi tulevan märkää/eritettä kohdasta "X". Lääkäri sit tutki tilannetta mm. paineli kurkku varovati tikulla jne. Hän myös pisti piikillä kurkkuun, joilloin märkää selvästi purskahti limakalvolle. Joskus lääkäri myös pisti piikillä ja imi ruiskulla "patin sisältöä" ja märkäähän siellä oli. Joskus lääkäri myös puudutti kurkun ja avasi paiseen/ontelon pienellä veitsen viillolla. Tylehdus vain tuli aina uudelleen ja siksi päädyttiin leikkaamaan. Tuon toisen kerran kohdalla kävin niin yleislääkärillä kuin erikoislääkärilläkin. Itse sain lähetteen erikoislääkärille ns. automaattisesti. olen yliopisto opiskelija ja siksi asioin sairaustapauksissa YHTS:n kanssa. Sieltä sit sain sairaanhoitajalta suoraan lähetteen erikoislääkärille yksityiselle(ostavat osan palveluista yksityiseltä kai). Leikkaukseen sain lähetteen tältä yksityisen lääkäriltä.

        Anteeksi pitkä sepostukseni, kirjoitusvirheet ja epämääräiset termit (lääkäri termejä kun en osaa). :)
        Toivottavasti saat asiasi hoidettua... voithan ihan suoraan kertoa lääkärille epäilysi mahdollisesta paiseesta niin tuleepahan sekin mahdollisuus tarkastettua

        Tuli vain vielä mieleeni, että onko poskionteloidesi tila tarkastettu terveyskeskuksessa(onnistuu helposti ja kivuttomasti ainakin eräänlaisella pienellä ultralla). Itselläni ollut muutamia poskiontelotulehduksia, joiden yhteydessä ollut myös aamuisin pientä kurkkukipua. Poskiontelotulehdukseen on liittynyt myös kovaa yskää, lämpöilyä ja nenän tukkoisuutta. Toisaalta jos sinulla on todettu joillakin kerroilla angiina ja kurkussa näkyy selvästi peitteitä, niin kyseessä ei varmaankaan ole poskiontetulehdus mutta voisihan silläkin olla jotain tekemistä asian kanssa...


      • candelin
        Ansku kirjoitti:

        Tuli vain vielä mieleeni, että onko poskionteloidesi tila tarkastettu terveyskeskuksessa(onnistuu helposti ja kivuttomasti ainakin eräänlaisella pienellä ultralla). Itselläni ollut muutamia poskiontelotulehduksia, joiden yhteydessä ollut myös aamuisin pientä kurkkukipua. Poskiontelotulehdukseen on liittynyt myös kovaa yskää, lämpöilyä ja nenän tukkoisuutta. Toisaalta jos sinulla on todettu joillakin kerroilla angiina ja kurkussa näkyy selvästi peitteitä, niin kyseessä ei varmaankaan ole poskiontetulehdus mutta voisihan silläkin olla jotain tekemistä asian kanssa...

        Heip.Kävin sillon viime viikolla yksityisellä erikoislääkärillä,ajatellen et jos vaikka sais jotain selvyyttä asiaan.Kurkku näytti siistiltä, ei peitteitä ja käski huuhdella nenää usean kerran päivässä.Kurkku on edelleen kipeä, välillä helpottaa pikkusen ja taas se alkaa.Nieleminen välillä tosi vaikeaa ja nytkin tuntuu et suun aukaseminen sattuu kovasti.Kipu on oikealla puolella ja eilisestä lähtien koskenut koko oikealle puolelle ja tuntuu niin kuin kielikin ois jostain tuolta juuresta tosi kipeä.Oikealta puolelta tuntuu nuo rauhasetkin olevan turvoksissa.Kuumetta ei ole ja muuten olisikin varmasti ihan pirteä olo,argh.Alkaa rassaamaan tää touhu.Eipä hyödytä tuonne lääkärinkään mennä..mitähän sitä keksis?Anskulle paljon kiitoksia vastauksista ja että olet jaksanut oikein paneutua asiaan:)


      • Kohtalotoveri
        candelin kirjoitti:

        Heip.Kävin sillon viime viikolla yksityisellä erikoislääkärillä,ajatellen et jos vaikka sais jotain selvyyttä asiaan.Kurkku näytti siistiltä, ei peitteitä ja käski huuhdella nenää usean kerran päivässä.Kurkku on edelleen kipeä, välillä helpottaa pikkusen ja taas se alkaa.Nieleminen välillä tosi vaikeaa ja nytkin tuntuu et suun aukaseminen sattuu kovasti.Kipu on oikealla puolella ja eilisestä lähtien koskenut koko oikealle puolelle ja tuntuu niin kuin kielikin ois jostain tuolta juuresta tosi kipeä.Oikealta puolelta tuntuu nuo rauhasetkin olevan turvoksissa.Kuumetta ei ole ja muuten olisikin varmasti ihan pirteä olo,argh.Alkaa rassaamaan tää touhu.Eipä hyödytä tuonne lääkärinkään mennä..mitähän sitä keksis?Anskulle paljon kiitoksia vastauksista ja että olet jaksanut oikein paneutua asiaan:)

        Tuli melkein huvittunut olo kun luin viestiketjusi läpi - oli kuin lukisi omaa tekstiäni! Minullakin alkoi samanlaiset oireet jo maaliskuun tienoilla eikä loppua ole ainakaan toistaiseksi näkynyt. Söin myös tuon saman antibioottikuurin jonka mainitsit (vastaavalla menestyksellä). Olen alkanut epäillä syyksi jonkin asteen kosteus/homevauriota, koska sekä asuinpaikkani että työpaikkani on vaihtunut alkuvuonna. Kaikki oireemme viittaavat altistumiseen homeitiöille - voisiko tämä sinun kohdallasi olla mahdollista?


      • taas lääkärissä
        Kohtalotoveri kirjoitti:

        Tuli melkein huvittunut olo kun luin viestiketjusi läpi - oli kuin lukisi omaa tekstiäni! Minullakin alkoi samanlaiset oireet jo maaliskuun tienoilla eikä loppua ole ainakaan toistaiseksi näkynyt. Söin myös tuon saman antibioottikuurin jonka mainitsit (vastaavalla menestyksellä). Olen alkanut epäillä syyksi jonkin asteen kosteus/homevauriota, koska sekä asuinpaikkani että työpaikkani on vaihtunut alkuvuonna. Kaikki oireemme viittaavat altistumiseen homeitiöille - voisiko tämä sinun kohdallasi olla mahdollista?

        Heip.Viime yö oli taas ihan kauheeta tuskaa.Aamulla en saanut suuta auki ja imusolmukkeet turvoksissa.Niimpä matkasin taas terveyskeskukseen.Tällä kertaa sattu kyllä hyvä lääkäri.Katto vielä poskiontelotkin jotka näytti hyviltä,samoin kurkku,siisti kun mikä.Epäili mononukleoosia.Kävin verikokeissa samalla reissulla, huomenna saan tulokset tulehdusarvoista jne..mut se mononukleoosi vasta-ainetesti vie viikon.Olo on tosi kipeä,alkaa jo vähän pelottaa ettei vaan ois mitään vakavampaa.Olen muuten aikasemmin miettiny tuota homejuttuakin..en keksi missä meillä voisi olla hometta, mut kaikkihan on mahdollista.Mietin juuri et voiskohan antihistamiinista olla apua näihin oireisiin?Tätä vauhtia jos kivut menee kovemmiksi ni ihme jos ei tule sairaalareissu.Alkaa jo masentaa koko touhu..Onko kellään kokemuksia mononukleoosista?


      • Kohtalotoveri
        taas lääkärissä kirjoitti:

        Heip.Viime yö oli taas ihan kauheeta tuskaa.Aamulla en saanut suuta auki ja imusolmukkeet turvoksissa.Niimpä matkasin taas terveyskeskukseen.Tällä kertaa sattu kyllä hyvä lääkäri.Katto vielä poskiontelotkin jotka näytti hyviltä,samoin kurkku,siisti kun mikä.Epäili mononukleoosia.Kävin verikokeissa samalla reissulla, huomenna saan tulokset tulehdusarvoista jne..mut se mononukleoosi vasta-ainetesti vie viikon.Olo on tosi kipeä,alkaa jo vähän pelottaa ettei vaan ois mitään vakavampaa.Olen muuten aikasemmin miettiny tuota homejuttuakin..en keksi missä meillä voisi olla hometta, mut kaikkihan on mahdollista.Mietin juuri et voiskohan antihistamiinista olla apua näihin oireisiin?Tätä vauhtia jos kivut menee kovemmiksi ni ihme jos ei tule sairaalareissu.Alkaa jo masentaa koko touhu..Onko kellään kokemuksia mononukleoosista?

        Mononukleoosi on koko kurkun alueen tauti ja sopisi siksi taudinkuvaan melko hyvin. Eräs lääkärituttavani mainitsi sen mahdolliseksi syyksi mutten itse ole vielä ehtinyt asiaa tarkistuttamaan. Ilmoitathan täällä kun saat testitulokset, koska haluaisin itsekin jo pikkuhiljaa tilanteen kuntoon.


      • candelin
        Kohtalotoveri kirjoitti:

        Mononukleoosi on koko kurkun alueen tauti ja sopisi siksi taudinkuvaan melko hyvin. Eräs lääkärituttavani mainitsi sen mahdolliseksi syyksi mutten itse ole vielä ehtinyt asiaa tarkistuttamaan. Ilmoitathan täällä kun saat testitulokset, koska haluaisin itsekin jo pikkuhiljaa tilanteen kuntoon.

        Hei.Keskiviikkona nenä meni hetkessä tukkoon ja edelleen on tosi nuhainen ja räkäinen olo.Myös yskä vaivaa.Kaiken tämän kestäs sillä kurkkukipua ei enää ole!:)Verikokeissa leukkarit oli pikkusen koholla..vasta-aine testit tulee ens vkol.Mutta kaiken kaikkiaan vasta nyt alkaa tuntumaan siltä että tästähän vielä selvitään!


      • IsoJani
        candelin kirjoitti:

        Hei.Keskiviikkona nenä meni hetkessä tukkoon ja edelleen on tosi nuhainen ja räkäinen olo.Myös yskä vaivaa.Kaiken tämän kestäs sillä kurkkukipua ei enää ole!:)Verikokeissa leukkarit oli pikkusen koholla..vasta-aine testit tulee ens vkol.Mutta kaiken kaikkiaan vasta nyt alkaa tuntumaan siltä että tästähän vielä selvitään!

        Ajattelin huvikseni katsoa netistä, että mitä pirua tuo valkoinen mönjä on. Sitä tulee kurkkuun välillä ja jopa tyttöystäväni on ihmetellyt samaa... Kuulemma hänen mielestä tämä olisi ollut vain ruokaa, mikä on jäänyt kurkkuun kiinni. Kuitenkin tämän palstan luettua alkoi hieman jopa peloittamaan...

        Eli itselläni on ollut pientä flunssaa lähes ympärin vuoden ja tuota valko-keltaista tavaraa tulee välillä. Nyt kuitenkin kökkö oli hyvin kiinni kurkussa ja oli aika moinen jöhkäle.

        Kurkku kipuja ei oikeastaan ole ollut laisinkaan. Ehkä jotakin olematonta välillä, eikä myöskään mitään muuta merkittävää... Vain tämä mönjä kurkussa alkaa häiritä.

        Eli mitä pirua tässä pitäisi tehdä, että sen saisi selville? En usko että lääkäriin meno hyödyttää yhtään mitään, sillä ei ole muita oireita. Olisi kuitenkin kiva välttää kaikki veitsellä viiltely ja piikillä tökkiminen.


      • Ayesha
        IsoJani kirjoitti:

        Ajattelin huvikseni katsoa netistä, että mitä pirua tuo valkoinen mönjä on. Sitä tulee kurkkuun välillä ja jopa tyttöystäväni on ihmetellyt samaa... Kuulemma hänen mielestä tämä olisi ollut vain ruokaa, mikä on jäänyt kurkkuun kiinni. Kuitenkin tämän palstan luettua alkoi hieman jopa peloittamaan...

        Eli itselläni on ollut pientä flunssaa lähes ympärin vuoden ja tuota valko-keltaista tavaraa tulee välillä. Nyt kuitenkin kökkö oli hyvin kiinni kurkussa ja oli aika moinen jöhkäle.

        Kurkku kipuja ei oikeastaan ole ollut laisinkaan. Ehkä jotakin olematonta välillä, eikä myöskään mitään muuta merkittävää... Vain tämä mönjä kurkussa alkaa häiritä.

        Eli mitä pirua tässä pitäisi tehdä, että sen saisi selville? En usko että lääkäriin meno hyödyttää yhtään mitään, sillä ei ole muita oireita. Olisi kuitenkin kiva välttää kaikki veitsellä viiltely ja piikillä tökkiminen.

        Juuh, samaa vikaa mulla. Huomenna saan röntgenin ja verikokeiden tulokset. Tuli keuhkokuumeen jälkeen 6kk sitten ja olen ollu 4kertaa lääkärissä. Eivät ole osannut sanoa mitään. Nyt oli kuitenki lääkäri joka tutki vähän paremmin. Olis kiva tietää mikä toi on. Valkoinen noin puoli senttiä halkaisija peite kurkussa. Ei ole angiina ja kunnolla kiinni. Hengitys haisee tosi pahalta joka vituttaa todella paljon. Katotaan jos saa jotain järkeä tähän hommaan.


      • Maija-Maikki
        IsoJani kirjoitti:

        Ajattelin huvikseni katsoa netistä, että mitä pirua tuo valkoinen mönjä on. Sitä tulee kurkkuun välillä ja jopa tyttöystäväni on ihmetellyt samaa... Kuulemma hänen mielestä tämä olisi ollut vain ruokaa, mikä on jäänyt kurkkuun kiinni. Kuitenkin tämän palstan luettua alkoi hieman jopa peloittamaan...

        Eli itselläni on ollut pientä flunssaa lähes ympärin vuoden ja tuota valko-keltaista tavaraa tulee välillä. Nyt kuitenkin kökkö oli hyvin kiinni kurkussa ja oli aika moinen jöhkäle.

        Kurkku kipuja ei oikeastaan ole ollut laisinkaan. Ehkä jotakin olematonta välillä, eikä myöskään mitään muuta merkittävää... Vain tämä mönjä kurkussa alkaa häiritä.

        Eli mitä pirua tässä pitäisi tehdä, että sen saisi selville? En usko että lääkäriin meno hyödyttää yhtään mitään, sillä ei ole muita oireita. Olisi kuitenkin kiva välttää kaikki veitsellä viiltely ja piikillä tökkiminen.

        Minulta on lapsesta asti tullut kurkun molemmilla puolilla olevista reijistä valkoisia pienen rusinan näköisiä kökkäreitä. Niitä on tullut noin kerran kolmessa kuukaudessa. Ne haisevat todella pahalta, tavallaan hiivalta. Mitään kurkkutulehduksia tähän vaivaan ei ole liittynyt. Kaivan kökkäreet joka kerta pois, kun niitä ilmaantuu. Ne pullistelevat niin ikävästi kurkussa ja tuntuvat nieltäessä. Henki myös haisee ja "maistuu" pahalta. Lääkäriltä en ole koskaan kysynyt, mutta veikkaan, että kyseessä on hiiva.

        Kertokaa muutkin tästä vaivasta ja miten olette päässeet siitä eroon. Onko suun kurlauksesta, sitruunan juonnista tai leikkauksista apua?


      • aninri
        Maija-Maikki kirjoitti:

        Minulta on lapsesta asti tullut kurkun molemmilla puolilla olevista reijistä valkoisia pienen rusinan näköisiä kökkäreitä. Niitä on tullut noin kerran kolmessa kuukaudessa. Ne haisevat todella pahalta, tavallaan hiivalta. Mitään kurkkutulehduksia tähän vaivaan ei ole liittynyt. Kaivan kökkäreet joka kerta pois, kun niitä ilmaantuu. Ne pullistelevat niin ikävästi kurkussa ja tuntuvat nieltäessä. Henki myös haisee ja "maistuu" pahalta. Lääkäriltä en ole koskaan kysynyt, mutta veikkaan, että kyseessä on hiiva.

        Kertokaa muutkin tästä vaivasta ja miten olette päässeet siitä eroon. Onko suun kurlauksesta, sitruunan juonnista tai leikkauksista apua?

        Itsellänikin on noita valkoisia kökkäreitä nielussa, ne ilmaantuivat pari kuukautta sitten. En osaa tehdä niille mitään, kaivelen vain pois, kun niitä ilmaantuu. Äidillänikin oli nuoruudessaan samanlaisia kökkäreitä ja ne lähtivät kokonaan, kun häneltä leikattiin nielurisat. Oli kuulemma yhtä tuskaa.


      • Leikkaukseenko
        aninri kirjoitti:

        Itsellänikin on noita valkoisia kökkäreitä nielussa, ne ilmaantuivat pari kuukautta sitten. En osaa tehdä niille mitään, kaivelen vain pois, kun niitä ilmaantuu. Äidillänikin oli nuoruudessaan samanlaisia kökkäreitä ja ne lähtivät kokonaan, kun häneltä leikattiin nielurisat. Oli kuulemma yhtä tuskaa.

        Vihdoin aiheesta jotain tekstiä...
        Olen kalunnut kaikki lääkärisivut läpi mutta
        ei löydy mitään mikä selittäisi nämä ihme pallerot!

        Minulla pitkään ilmaantunut noita samoja kokkareita.
        Haju aivan hirveä ja paska maistuu suussa...
        Kaivelen myös aina pois kun ilmenee.
        Aika kummaa ettei tämmöseen ole olemassa diagnoosia jos sitä kerran näin paljon esintyy???
        En tosin ole ollut lääkärissä näyttämässä mutta luulempa että tulee taas buranaa ja selkään taputtelua! Olisi tosi kiva saada selville mikä vikana, kun ei turhaan leikkaukseenkaan haluais mennä!


      • Nielutpois
        Leikkaukseenko kirjoitti:

        Vihdoin aiheesta jotain tekstiä...
        Olen kalunnut kaikki lääkärisivut läpi mutta
        ei löydy mitään mikä selittäisi nämä ihme pallerot!

        Minulla pitkään ilmaantunut noita samoja kokkareita.
        Haju aivan hirveä ja paska maistuu suussa...
        Kaivelen myös aina pois kun ilmenee.
        Aika kummaa ettei tämmöseen ole olemassa diagnoosia jos sitä kerran näin paljon esintyy???
        En tosin ole ollut lääkärissä näyttämässä mutta luulempa että tulee taas buranaa ja selkään taputtelua! Olisi tosi kiva saada selville mikä vikana, kun ei turhaan leikkaukseenkaan haluais mennä!

        Mullaki on ollu sama valkoinen läikkä suussa jo monta kuukautta ja suussa on maistunut paha vielä kauemmin. kurkku ei ole ollut kipeänä pitkään aikaan.. sain vasta antibiootti kuurin ja kurlasin viikon kurkkua mut ei sekään poistanut peitettä..
        multa on leikattu monta vuotta sitten nielurisat joten sekin on jo testattu! ois hyvä jos jollakin ois parantunut tämä "oire" niin kirjottais tänne että miten?


      • -orvokki-
        Leikkaukseenko kirjoitti:

        Vihdoin aiheesta jotain tekstiä...
        Olen kalunnut kaikki lääkärisivut läpi mutta
        ei löydy mitään mikä selittäisi nämä ihme pallerot!

        Minulla pitkään ilmaantunut noita samoja kokkareita.
        Haju aivan hirveä ja paska maistuu suussa...
        Kaivelen myös aina pois kun ilmenee.
        Aika kummaa ettei tämmöseen ole olemassa diagnoosia jos sitä kerran näin paljon esintyy???
        En tosin ole ollut lääkärissä näyttämässä mutta luulempa että tulee taas buranaa ja selkään taputtelua! Olisi tosi kiva saada selville mikä vikana, kun ei turhaan leikkaukseenkaan haluais mennä!

        Nuo valkoiset kökkäreet, joita myös itselläni on esiintynyt, ovat nieluun jääneitä ruoantähteitä ym. eli ei mitään vakavaa. Joidenkin kohdalla, joilla tilanne alkaa käydä kiusalliseksi, voi nielurisojen leikkaus olla paikallaan.


      • joujou
        -orvokki- kirjoitti:

        Nuo valkoiset kökkäreet, joita myös itselläni on esiintynyt, ovat nieluun jääneitä ruoantähteitä ym. eli ei mitään vakavaa. Joidenkin kohdalla, joilla tilanne alkaa käydä kiusalliseksi, voi nielurisojen leikkaus olla paikallaan.

        juu,mulkin kurkku kipu ongelmana,sattuu vitusti joten;voisitteko kertoa mitä lääkkeitä olette käyttäneet ja mihin ne auttaa,esim desifioivatko ne kurkun vai laskevatko turvotusta ja kipua??


      • Samma här

      • Marko-81
        joujou kirjoitti:

        juu,mulkin kurkku kipu ongelmana,sattuu vitusti joten;voisitteko kertoa mitä lääkkeitä olette käyttäneet ja mihin ne auttaa,esim desifioivatko ne kurkun vai laskevatko turvotusta ja kipua??

        kurkkuun koskee pirusti ja joku paise voisi olla, niin hoitaja sanoi, mutta tiedän asiasta enemmän kun käyn lääkärillä, kuumekkin on 39 astetta, oikein voi perkele tätä oloa. Nieleminenkin sattuu ja hyvä jos kykenee juomaan edes vettä :D


      • klöntit
        -orvokki- kirjoitti:

        Nuo valkoiset kökkäreet, joita myös itselläni on esiintynyt, ovat nieluun jääneitä ruoantähteitä ym. eli ei mitään vakavaa. Joidenkin kohdalla, joilla tilanne alkaa käydä kiusalliseksi, voi nielurisojen leikkaus olla paikallaan.

        valkoiset klöntit kurkussa ovat: peitteitä.. joita tulee angiinastakin ;D

        itsellä on kans kurkku kipee


      • jepjep
        Maija-Maikki kirjoitti:

        Minulta on lapsesta asti tullut kurkun molemmilla puolilla olevista reijistä valkoisia pienen rusinan näköisiä kökkäreitä. Niitä on tullut noin kerran kolmessa kuukaudessa. Ne haisevat todella pahalta, tavallaan hiivalta. Mitään kurkkutulehduksia tähän vaivaan ei ole liittynyt. Kaivan kökkäreet joka kerta pois, kun niitä ilmaantuu. Ne pullistelevat niin ikävästi kurkussa ja tuntuvat nieltäessä. Henki myös haisee ja "maistuu" pahalta. Lääkäriltä en ole koskaan kysynyt, mutta veikkaan, että kyseessä on hiiva.

        Kertokaa muutkin tästä vaivasta ja miten olette päässeet siitä eroon. Onko suun kurlauksesta, sitruunan juonnista tai leikkauksista apua?

        Nielurisojen "proput"

        Nielurisoissa on koloja ja onteloita, joihin kertyy limakalvolta poistuvaa kuollutta kudosta ja ruoan jätteitä. Isot proput näkyvät nielurisojen pinnalla kellertävinä läiskinä. Kun risoja painaa lastalla tai esimerkiksi lusikan varrella, proppu usein pullahtaa kolostaan pois.

        Nielurisojen kroonisessa tulehduksessa risojen koloja on tavallista runsaammin, mutta pelkät proput eivät merkitse sairautta ja ovat vaarattomia. Jos proppuja on paljon ja niihin liittyy hajuhaittoja, niitä voi poistaa puulastalla tai muulla sopivalla tylpällä esineellä nielurisaa vierestä painamalla. Proput kuitenkin pyrkivät uusiutumaan hiljalleen. Hyvin hankalissa tapauksissa voidaan niiden vuoksi risat poistaa.


    • "mamma"

      Hei !!
      Oireet ovat hyvin samanlaiset kuin pojallani. Hänellä ollut kurkku kipeä jonkin aikaa, flunssaa, nuhakuumetta. Yhtäkkiä kuume nousi korkeaksi ja välillä taas oli jo alilämmönpuolella.
      Puhe vaikeutui, niskat olivat jäykkänä, oli leukalukko, ja silminnähden turvonnut kurkku ja leuka.
      Terv.kesk.lääkärit pompottelivat, ei otettu nieluviljelyitä, eikä mitää tarkempia tutkimuksia tehty, vaan rutiinit verikokeet.
      Lääkkeitä määrättiin mitä erilaisempia, jotka eivät tehonneet muuhun kuin "jänisruttoon".
      Eilen lähettellä yliopistollisen sairaalaan, ja diagnoosi; märkäpaise nielussa.
      Leikkaus tehtiin vielä samana iltana.

      Kehotan, ole vaativa potilas. Jos et saa kunnallisen terveyhdenhuollon puolelta lähetettä jatkotutkimukseen, yksityiseltä aina saa.
      Tsemppiä!

      • hehee

        Mullakin on noita "proppuja", oon niitä ihmetelly mut ei ne häiritse kun ei kurkku oo kipee muuten.kiva kuulla etten ole outo jos muillakin tällästä on:D multa on kyllä leikattu pois kaikki mahdollinen kurkusta joten vähän hassua..


    • Valppi

      Kurkun ja ruokatorven ärsytys, joka pahenee etenkin makuulla ollessa, voi johtua mahanesteiden pääsystä ruokatorveen. Ajan mittaan happo syövyttää limakarvoja, ja ärtyneeseen limakarvoon tarttuvat myös infektiot. Oireina voi olla äänivaikeuksia ja rintakivun tuntua. Refluksitautia hoidetaan kuten närästystä. Katso netistä hakusanalla refluksitauti, niin löydät lisätietoa.

    • parannusta
    • nachomen

      Juu.tiiän ihan vitunmoista kipua ja valkoisia läikkiä nielussa.Tänä aamuna heräsin klo 6 ,helvetinmoiseen kipuun.vaikka en ookkaa vasta ku 14v.viime viikolla mulla oli enterorokko.sen jälkeen vatsakipuja ja sitten kurkku alkoi olla hevetin kuiva.Kysymys?Kannattaako mennä kouluun koko viikolla???????

    • määä3

      Vanha aihe mutta vastaan kumminkin kun tuli eteen :)

      Tuo on refluksi (vai refluksio) tauti. Ruokaa nousee mahalaukusta takaisin makuuasennossa ja aiheuttaa kurkkukipua ja haisevia palloja. Siihen auttaa kun ei syö illalla 3 tuntiin ennen nukkumaanmenoa ja nukkuu puoli-istuvassa asennossa.

      Suklaata, kahvia, sipulia ei pitäisi syödä. Tuon voi lääkärissä tutkituttaa jotenkin.

      • ei haittaa

        NO Helmikuussa alkoi aamulla herätessä kurkun kuivaus....sitä on ollut nyt 3 kuukautta ei ole muuttunut pahemmaksi. Limaa ollut jo puolisen vuotta lekurilla käyty ei angiinaa astma tutkimus käynnissä, mutta se tuskin kurkkukivun seuraus. Olen löytänyt myös patteja mutta lääkäri sanoi niitä normaaleiksi imusolmukkeiksi. ´Kurkku kipuni on lähinnä vain vasemmalla puolella ja vasen puoli on muutenkin tukossa.
        Mutta ajattelen aina sitä että tämä on joku helppo normaali juttu ja unohdan asian viikoiksi , sitten taas tulee mieleen että josse onkin jotain. Mutta semmonen juttu ollu aina että kesät olen terveyden perikuva ja talven kuin syöpäläinen.....tää on vain elämää----:D


      • taru.heijari
        ei haittaa kirjoitti:

        NO Helmikuussa alkoi aamulla herätessä kurkun kuivaus....sitä on ollut nyt 3 kuukautta ei ole muuttunut pahemmaksi. Limaa ollut jo puolisen vuotta lekurilla käyty ei angiinaa astma tutkimus käynnissä, mutta se tuskin kurkkukivun seuraus. Olen löytänyt myös patteja mutta lääkäri sanoi niitä normaaleiksi imusolmukkeiksi. ´Kurkku kipuni on lähinnä vain vasemmalla puolella ja vasen puoli on muutenkin tukossa.
        Mutta ajattelen aina sitä että tämä on joku helppo normaali juttu ja unohdan asian viikoiksi , sitten taas tulee mieleen että josse onkin jotain. Mutta semmonen juttu ollu aina että kesät olen terveyden perikuva ja talven kuin syöpäläinen.....tää on vain elämää----:D

        kurkku on ollut kipee viime tiistaista asti parina päivänä olen oksentanut limaa ja kurkussa on tuota valkoista kamalaa mönjää nukkumisesta ei ole tullu mitään kun sattuu nyt jopa korvat on alkanu oireilla kuumetta ei ole ollu onneks mut muuten olo on tosi kaamee koitan jospa pääsis tänään uudestaan lääkäril ja ehdottaisin et tutkisivat nielurisat jos johtuu niistä


    • kokemusta on ! (::

      Olisiko sinulla astmaa ? Onkoi sinulla lemmikkiä ( karvaista) josta voisi tulla allergiaa ? (:: Astmassa erittyy limaa tosi paljon samoin kuin minulla kun astmani oli paha . (:: En tiedä muuta vaihtoehtoa .

    • kurkkumäni

      Joo no mullakin oli noita kurkun kuivamaisuutta ei kuolaa niinku erittyny millää! Sitten tuli hirveä muhkura kurkuun. Tuntuu kuin olisi kokoajan niinku nielemässä ruokaa. Mutta sitten kävin terveysasemalla ja mulle todettiin angiina. Sain antibiootti kuurin ja se helpotti. Mut sit nytte vuode päästä tuli samat vaivat hain taas antibiootin angiinaan ja auttoi mutta kurkku ja suu oli vieläkin kuivana. Sit kävin lääkärissä ja mulle kerrottiin että se voi olla kurkun ärtyneisyyttä. Kun esim. Kurkkua ja suuta kuivaa voi kyseessä olla montakin eri syytä. Kurkku ärsyyntyy monestakin asiasta ja jos suu ja kurkku on kuivana niin kannattaa rajottaa vähän nielemistä. Koska nieleminenkin useaan kertaan vaikkapa 2-5 kertaa 30sekunnissa on liikaa joka esimerkiksi ärsyttää kurkkua. Joka vaikuttaa taas siihen että suu ei ehdi erittämään kuolaa ja näin suu ja kurkku voi esimerkiksi tulla kuivaksi. Kannattaa rajottaa nielemistä vaikkapa 1 kertaan 30sekuntiin niin pitäis suun kuivuus rajottua. Mulla kyllä vielä outoja syömis vaikeuksia että ainakun syön vaikkapa makaroonilaatikkoa niin kurkkua alkaa ahdistaa ja en pysty nielemään ilman juomaa. Onneksi juominen on rajoittunut 1 lasiin per ateria mutta joudun ottamaan aina huikan vettä tai maitoa kun pistän vaikka haarukallisen ruokaa suuhun että pystyn nielemään ruokani. Pitkän päälle se ärsyttää mutta ainakin pystyn syömään jotenkin enkä tunne epämukavaa oloa ja kuivaa suuta enään. Mutta jos jollain olisi tohon syömis ongelmaan mitään keinoo tai apua niin kiitos voisiko ystävällisesti laittaa tietoon mulle päin :)

    • köhhhhhh

      Mulla on ollut 3kk aikana viisi tulehdusta,joista kaikki nielurisatulehduksia paitsi yksi korvatulehdus.Ovat antaneet antibiootteja joilla se on pysynyt kurissa muutaman viikon ajan ja taas on puhkeemassa tulehdus vasemmalle puolelle nielua..lääkärissä katsottiin onko siellä paiseita,ei ollut.Tämä on erittäin vituttavaa,koska joudun olemaan jatkuvasti poissa koulusta ja kurkku on todella kipeä,en pysty edes kunnolla puhumaan.Nielujen poisto taitaa olla ainut vaihtoehto.

    • eros2

      Irtoavat, vaaleanharmaat köntit (~kuin kaurahiutale) nielussa ovat jotakin hiivan sukuista loiseliötä. Niihin ei tehoa antibiotti (biotti tappaa ne "hyvät" bakteerit jotka nielussa kuuluisi olla raivaten kasvutilaa hiivalle), lääkärit eivät tunne tautia pieniä poikkeuksia lukuunottamatta. Tautiin luultavasti tehoaa jotkin sieniantibiotit, mutta ainakin itselläni nieluun tehoaa kaupan sitruunamehu raakana kurkkuun, kurlaus nieleskely pari kertaa toistaen nielun happamuus menee tasolle, jossa ko. parasiitti ei viihdy. Happokäsittelyn jälkeen klöntit irtoaa tunnissa parissa.
      Sokeri on niille ruokaa, välttämällä hiilihydraatteja ei ruoki hiivaa..

    • oisko_tästä_apua

      http://www.tohtori.fi/?page=1763142&id=4812820

      ”Nielutulehdus voi olla myös krooninen. Krooniselle nielurisatulehdukselle on tyypillistä, että nielu on usein jatkuvasti hieman arka ja nielurisoissa olevissa kuopissa on pahanhajuista ja -makuista vaaleaa bakteerisakkaa, jota sanotaan propuiksi. Toistuvan tai kroonisen nielu(risa)tulehduksen hoidoksi voidaan harkita risojen poistoa.”

    • nääs

      Et sanonut asutko omakotitalossa vai kerrostalossa?
      Itselläni, alakerrassa asuu huumeenpoltajia ja minulle tulee ties minkälaisia hengitystie/keuhko tulehduksia, yskää, hengenahdistusta ym ym

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2531
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe